Kabeljauw met prei en kerrieroom uit de oven

Kabeljauw met prei en kerrieroom uit de oven

Recept categorieën: Ovenschotel, Vis
Land van herkomst: Nederland
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 300 gram kabeljauwfilet
  • 2 dunne preien
  • 2 el olijfolie
  • ½ el. kerriepoeder
  • zout
  • peper
  • 125 ml. crême fraiche
  • 50 gram geraspte belegen kaas

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 graden C.
  • Snijd de prei in dunne ringetjes.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de prei al omscheppend in ca. 4 min. beetgaar.
  • Roer de helft van het kerriepoeder en zout en peper naar smaak erdoor.
  • Vet een ovenschaal in en verdeel driekwart van de prei over de bodem.
  • Wrijf de kabeljauw in met zout, peper en citroensap en leg de filet op de prei.
  • Roer de crème fraîche en de rest van het kerriepoeder door de rest van het prei.
  • Voeg zout en peper toe en strijk de kerrie room over de vis uit.
  • Strooi de kaas erover.
  • Schuif de schaal in het midden van de oven en laat de kabeljauw in ca. 15-20 min. gaar worden en licht kleuren

Notities

Lekker met: Aardappelpuree.

Falafel

Falafel

Recept categorieën: Warme hapjes
Land van herkomst: Arabisch
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gram gedroogde kikkererwten
  • 1 ajuin fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 theelepel citroensap
  • 2 eetlepel(s) peterselie fijngehakt
  • 2 eieren
  • ½ theelepel komijn
  • ½ theelepel koriander
  • ¼ theelepel chilipoeder
  • peper en zout

Instructies

  • Laat de kikkererwten 1 nacht weken in water, giet ze af en spoel grondig. Breng ze aan de kook in ruim water en laat gedurende 1 uur garen.
  • Giet ze af en vang het kookvocht op.
  • Laat de kikkererwten goed uitlekken.
  • Pureer de uienmet de kikkererwten en 5 eetlepels van het opgevangen kookvocht.
  • Voeg de knoflook, peterselie, citroensap, kruiden en de eieren toe en zet alles goed onder elkaar.
  • Maak er balletjes van ter grootte van een pingpongballetje en druk deze lichtjes plat met de handpalm.
  • Wrijf een koekenpan in met een weinig olijfolie en bak hierin de falafel langs beide kanten mooi bruin.

Notities

Serveer er Harissa of Groene Looksaus bij.

Champignons in een Jasje

Champignons in een Jasje

Recept categorieën: Tapas, Varkensvlees, Warme hapjes
Servings: 48 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 plakken bacon
  • 250 gram champignons
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • peper en zout
  • 12 plakjes bladerdeeg

Instructies

  • Snij de bacon in reepjes van 5 mm.
  • En de champignons in blokjes van 5 mm.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan op een matig vuur en bak de gehakte ui en het paprikapoeder 3 minuten, zonder dat de ui verkleurt.
  • Bak de bacon 3 minuten mee.
  • Voeg de champignons toe en bak alles in 5 minuten zacht.
  • Breng op smaak met zout en grof gemalen peper.
  • Schep het mengsel in een kom en laat het volledig afkoelen.
  • Snij elk plakje bladerdeeg in vieren.
  • Verwarm de oven op 200°C (hete lucht 180°C).
  • Schep 1 theelepel champignonmengsel in het midden van elk deegvierkantje.
  • Rek het deeg wat uit, rol het op en druk met natte vingertoppen dicht.
  • Bak de champignonhapjes op een met bakpapier beklede bakplaat in 20 tot 25 minuten goudbruin.
  • Serveer ze warm.

Witlof met kaassaus

Witlof met kaassaus

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kaas
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 struikjes witlof
  • 1 pot 4 fromaggisaus 260 gr., grand'Italia
  • 25 gram boter of magarine
  • 1 schaaltje vegetarische balletjes 210 gr., tivall
  • 1 pak aardappelpuree a la minute 180 gr., 3 zakjes
  • 30 gram peterselie verse

Instructies

  • Witlof schoonmaken kern verwijderen en struikjes halveren.
  • In pan witlof in ca. 8 min. beetgaar koken.
  • In koekenpan boter verhitten en balletjes in ca. 5 min. gaar bakken.
  • Intussen puree bereiden volgens gebruiksaanwijzing.
  • Saus verwarmen.
  • Peterselie fijnknippen.
  • Witlof op vierborden verdelen, saus erover schenken en bestrooien met peterselie.
  • Serveren met puree en balletjes.

Gebakken aardappels met feta en olijven

Gebakken aardappels met feta en olijven

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Groenten
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 675kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 5 eetlepel(s) olijfolie
  • 700 gram aardappelschijfjes
  • 2 schaaltjes Griekse burgers a 200 gr., tivall
  • 150 gram knoflookolijven
  • 150 gram feta
  • 200 gram gemengde sla
  • 5 eetlepel(s) yoghurtdressing fles a 450 ml
  • zout
  • peper

Instructies

  • In koekenpan 3 el. olie verhitten en aardappelschijfjes in ca 10 min. bruinbakken.
  • In andere koekenpan de rest van olie verhitten en burgers volgens gebruiksaanwijzing bakken.
  • Olijven laten uitlekken en kaas verkruimelen.
  • Tomaten schoonmaken en in partjes snijden.
  • Sla en tomaat mengen met dressing.
  • Olijven en feta bij aardappels in pan deon en even meeverwarmen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.

Notities

Gebakken aardappels severen met salade en burgers.

Nutrition

Calories: 675kcal | koolhydraten: 49g | Protein: 23g | Vet: 43g

Rundersukade

Rundersukade

Recept categorieën: Rundvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 sukadlappen ca 4 cm
  • ½ winterwortel
  • 2 sjalotten of uien
  • 4 tenen knoflook
  • 3 blaadjes laurier
  • 3 takjes tijm
  • 5 dl jus de veau
  • 2 dl rode port
  • 2 dl rode wijn
  • 3 eetlepel(s) tomatenpuree
  • 2 eetlepel(s) appelstroop

Instructies

  • Snijd de winterwortel, maak knoflook schoon en snij alle groenten in blokjes.
  • Bloem het vlees aan beide kanten.
  • Zet een koekenpan en een soeppan op het vuur en verhit in beide een beetje olie.
  • Bak het vlees bruin in de koekenpan.
  • Fruit het boeket aan in de soeppan en leg het vlees hierop.
  • Blus het geheel
  • af met de rode wijn en de port en voeg de tomatenpuree, appelstroop en de jus toe.
  • Af en toe draaien en 4,5 uur sudderen
  • Als het gaar is, vlees eruit, saus beetje inkoken en op smaak brengen, vlees er weer in.

Tortilla’s van tarwemeel

Tortilla's van tarwemeel

Recept categorieën: Tortilla
Land van herkomst: Mexico
Servings: 12 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram volkorenmeel
  • zout
  • 75 gram reuzel in stukjes
  • bloem om het werkblad te bestuiven
  • olie om de pan in te vetten.

Instructies

  • Leg het meel en zout in een kom, voeg de reuzel toe en snijd die met 2 messen door het meelmengsel.
  • Roer er 3 dl warm water door, kneed dit tot een stevig deeg en verdeel het deeg in 12 balletjes. Bestrooi het werkblad met bloem en rol elk deegballetje tot een ronde pannenkoek van ca 15 cm doorsnede uit.
  • Vet een koekenpan met een vleugje olie in, verwarm dat goed en bak de tortilla 1-2 minuten aan elke kant.

Notities

Advies: het deeg voor de tortilla's moet goed soepel zijn (dus niet te droog of te vochtig). Voeg eventueel wat extra vocht of extra meel toe

Tortilla’s van maïsmeel

Tortilla's van maïsmeel

Recept categorieën: Tortilla
Land van herkomst: Mexico
Servings: 12 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 165 gram Masa Harina maïsmeel

Instructies

  • Leg de Masa Harina in een kom, voeg 3 dl warm water toe en kneed dit met de hand tot een stevig, maar soepel deeg.
  • Dek het deeg met een theedoek af en laat het ca 20 minuten rusten.
  • Verdeel het deeg in 12 balletjes.
  • Klap de tortillapers open en bekleed beide zijden met plasticfolie.
  • Leg een balletje deeg op de onderkant van de pers en druk het deeg met de pers plat tot een cirkel van dezelfde grootte als de doorsnede van de pers.
  • Klap de pers open en neem de tortilla eruit.
  • Vet een koekenpan met een vleugje olie in en verwarm dat goed.
  • Bak de tortilla aan elke kant 1-2 minuten.
  • Niet teveel olie gebruiken, dan wordt de tortilla krokant.
  • U kunt de tortilla's afgedekt met een theedoek warm houden.

Notities

Advies: het deeg voor de tortilla's moet goed soepel zijn. Het mag niet te droog of te vochtig zijn. Voeg eventueel wat extra vocht of extra maïsmeel toe.

Krokante Tortilla Flautas met Kip

Krokante Tortilla Flautas met Kip

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Tortilla
Land van herkomst: Mexico
Servings: 8 stuks
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olie
  • 200 gram kipfilet in kleine reepjes
  • 1 ui gesnipperd
  • ½ groene paprika in kleine blokjes
  • 1 jalapeñopeper fijngesneden, zaadjes verwijderd
  • 50 gram maïskorrels blik, uitgelekt
  • 4 zwarte olijven zonder pit fijngesneden
  • 8 tarwetortilla's
  • Zout naar smaak
  • Zure room optioneel, voor serveren
  • Guacamole optioneel, voor serveren

Instructies

  • Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Voeg de kipfilet, ui, groene paprika en jalapeñopeper toe en bak al omscheppend gedurende 10 minuten tot de kip gaar is en de groenten zacht zijn.
  • Voeg de maïskorrels en fijngesneden olijven toe aan het mengsel en roer goed door.
  • Breng op smaak met zout.
  • Verdeel het kip- en groentemengsel gelijkmatig over de tarwetortilla's en rol ze stevig op.
  • Verwarm de barbecue of grill op middelhoog vuur en rooster de opgerolde tortilla's lichtbruin, ongeveer 2-3 minuten per kant, tot ze krokant zijn.
  • Serveer de flautas met zure room en guacamole naar smaak.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Vermentino past goed bij dit gerecht. De lichte zuren en frisse smaken van de wijn complementeren de pittige en hartige smaken van de flautas.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 8g | Vet: 5g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g

Santa Fe salade

Santa Fe salade

Recept categorieën: Salade, Varkensvlees
Land van herkomst: America
Servings: 6 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 gram plakjes bacon in reepjes
  • 1 el olie
  • 1 el limoensap
  • 2 el tacosaus
  • 1 ¼ dl zure room
  • 1 fijngesneden jalapeñopeper zaadjes verwijderd
  • 1 fijngesneden ui
  • ½ tl gemalen koriander
  • 1 blik rode kidneybonen 400 gr, uitgelekt
  • 1 blik maïskorrels 400 gr, uitgelekt
  • 1 groene paprika in blokjes
  • ½ rode paprika in blokjes
  • 1 courgette in blokjes
  • 2 tomaten in stukjes
  • 2 el fijngesneden peterselie

Instructies

  • Bak de bacon in een droge koekenpan lichtbruin en laat afkoelen.
  • Klop een dressing van de olie, het limoensap, de tacosaus en de zure room en schep de Jalapeñopeper, ui en koriander erdoor.
  • Schep de bonen, maïs, groene en rode paprika, courgette en de dressing luchtig door elkaar.
  • Garneer met tomaat en peterselie.