Niersoufflé
Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kalfsnier met vet
- 300 gram kalfsgehakt
- 3 eieren eiwitten stijfgeklopt
- 4 beschuiten gestampt
- 1 citroen sap en rasp
- Peper en zout naar smaak
Hak de rauwe kalfsnier met het vet en het stukje filet fijn.
Klop de eiwitten stijf in een aparte kom.
Meng de gehakte kalfsnier, kalfsgehakt, gestampte beschuiten, citroensap en -rasp, en de stijfgeklopte eiwitten in een grote kom.
Breng op smaak met peper en zout.
Vet een soufflévorm of ovenschaal goed in met boter en bestrooi met wat gestampte beschuit.
Doe het mengsel in de vorm en plaats deze in een au bain-marie pan of in een grote pan met kokend water, zodat het water tot halverwege de vorm komt.
Laat de niersoufflé een uur au bain-marie koken op middelhoog vuur.
Haal de vorm voorzichtig uit de pan en laat een paar minuten afkoelen voor het serveren.
- Serveer de niersoufflé met een gele saus, bijvoorbeeld een champignon- of doperwtensaus.
- Een stevige rode wijn zoals een Bordeaux of een Bourgogne past goed bij dit gerecht.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 42
Advokaat uit de Kempen een rijke klassieke drank
Deze klassieke Advokaat uit de Kempen is een rijke, romige drank die na enkele dagen rusten zijn volle smaak ontwikkelt. Perfect voor een feestelijke gelegenheid.
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 12 eigelen
- 250 gr bloemsuiker
- 1 eetlepel water
- 1 liter zuivere alcohol
- 1 snuifje muskaatnoot
Doe de eigelen samen met de suiker en het snuifje muskaatnoot in een kom.
Zet de kom in een warmwaterbad en klop de eigelen luchtig op.
Blijf kloppen totdat het mengsel helemaal is afgekoeld.
Voeg de zuivere alcohol toe aan het afgekoelde mengsel en roer goed door.
Giet de Advokaat in flessen en sluit ze goed af.
Laat de Advokaat 4 dagen rusten voordat je hem nuttigt.
Serveertip
Serveer de Advokaat gekoeld of met een lepel in een klein glas. Het is ook heerlijk in een kopje koffie of als basis voor een feestelijke cocktail.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 7g | Vet: 18g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 42
Minipavlova's
Servings: 40 Stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 3 eiwitten
- 125 gr poedersuiker
- 150 gr pure chocolade
- 2½ dl slagroom
- 1 el poedersuiker extra
- 1 tl sinaasappelschil
- Fruit zoals stukjes aardbei, plakjes papaja, kiwi, passievruch
Verwarm de oven voor op 140-150°C (hetelucht 125-135°C).
Klop de eiwitten in een kom stijf.
Zet de kom boven een pan met kokend water en voeg onder voortdurend kloppen de poedersuiker toe.
Gebruik voor het kloppen het liefst een mixer.
Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
Maak met het mengsel 40 rondjes van ongeveer 4 cm (de bodems).
Schep de rest van het merenguemengsel in een spuitzak met een glad spuitmondje van 5 mm. Spuit op elke bodem drie dunne cirkels op elkaar op de buitenrand.
Bak de merengues ± 30 minuten tot ze stevig aanvoelen.
Zet de ovendeur op een kier en laat ze in de oven afkoelen.
Doop de bodems in gesmolten chocolade.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en laat ze hierop afkoelen.
Meng slagroom, extra poedersuiker en sinaasappelrasp.
Roer alles tot het net dik begint te worden.
Schep het mengsel in een spuitzak met een klein, glad spuitmondje en spuit het in de merengue.
Versier de pavlova's met vruchten.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 42
Fryske dûmpkes
Friese duimkoekjes
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 150 gr boter
- 150 gr bruine basterdsuiker
- 2 eieren
- 250 gr bloem
- zout
- 100 gr hazelnoten
- 1 tl anijszaad
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl gemalen kaneel
Roer de boter zacht in een kom en maak er met de suiker en de eieren een smeuïge massa van.
Zeef de bloem in gedeelten met het zout boven de kom en kneed alles tot een mooi deeg.
Hak de hazelnoten heel fijn en voeg ze met het fijngewreven anijszaad, gemberpoeder en kaneel bij het deeg en kneed alles nogmaals goed door.
Rol het deeg op een met bloem bestrooid werkblad uit tot een lap van 1 cm dik. Snijd reepjes van 4 cm lang en 2 cm breed uit de deeglap.
Beboter de bakplaat en leg de koekjes erop.
Bak de dûmpkes in een voorverwarmde matig warme oven (150°C) in 25 minuten gaar.
Laat de Friese duimpjes op de bakplaat afkoelen, maar druk eerst met de duim de warme koekjes even in.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 42
Janneke's Chocoladetaartjes
Servings: 45 Stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 150 gr bloem
- 75 gr boter
- 60 gr basterdsuiker
- 2 eidooiers
- 2 el water
- 250 gr pure chocola
- 2½ dl room
- 1 el sinaasappellikeur
- oranjesnippers
- cacaopoeder
Vet de muffinvormen in.
Zeef de bloem in een kom.
Meng met de vingertoppen de brokjes boter door de bloem tot het geheel op broodkruimels lijkt.
Roer de suiker erdoor.
Maak een kuiltje in het midden en voeg de eierdooiers en maximaal 2 eetlepels water toe.
Roer het deeg met een mes tot een korrelig deeg.
Rol een bal van het deeg en leg het afgedekt 20 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160°C).
Rol het deeg uit tussen twee vellen bakpapier en steek er rondjes van 5 cm uit. Leg ze in de vormen.
Bak de rondjes in 10 minuten lichtbruin.
Neem ze uit de vorm en laat ze afkoelen.
Doe de gerapte chocolade in een vuurvaste kom.
Breng de room in een pan aan de kook.
Giet de room over de chocolade.
Roeren tot de chocolade is gesmolten.
Roer de likeur erdoor.
Laat de chocolade onder af en toe roeren dik worden.
Schep het chocolademengsel in een spuitzak en vul de taartjes met het mengsel. Bestrooi de taartjes met cacaopoeder en versier ze met de oranjesnippers.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 42
Omelet met bloedworst
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 Stuks
Calories: 610kcal
Author: Cor Kevenaar
- 400 g bakbloedworst verpakt koelvitrine
- 30 g boter of margarine
- 15 sprietjes bieslook
- 8 eieren
- 3 eetlepels slagroom
- zout
- versgemalen peper
Worst in puntjes snijden.
In grote koekenpan met anti-aanbaklaag boter verhitten
Worst al omscheppend ca. 5 minuten bakken.
Bieslook fijnknippen.
In kom eieren loskloppen met room, zout, peper en bieslook.
Eiermengsel bij worst in pan schenken en op matig vuur in ca. 15 minuten laten stollen.
Omelet uit pan op schaal laten glijden en in vieren snijden.
Serveren met sla en geroosterd brood met boter.
Calories: 610kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 29g | Vet: 54g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 42
Surimikoekjes met sperziebonen
Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 250 g bloem
- 250 ml melk
- 2 eieren
- 5 eetlepels olie
- 150 g snijbonen gesneden
- 150 g maïskorrels blik, uitgelekt
- 250 g surimisticks vis, in stukjes
- 1 theelepel worcestershiresauce
- 2 rode uien gesnipperd
- 500 g sperziebonen panklare
- 100 ml kippenbouillon van tablet
- 1 eetlepel citroensap
Bloem boven ruime kom zeven.
Melk en eieren mengen.
Kuiltje in beslag maken,melkmengsel erin gieten en met garde of mixer tot glad beslag roeren.
Snijbonen, maïs en surimi door beslag scheppen en pittig op smaak brengen met
worcestershiresaus, zout en peper.
In grote koekenpan met antiaanbaklaag 1-2 eetlepels olie verhitten.
Per keer van beslag 4 koekjes op hoog vuur bakken met doorsnede van ca. 10 cm.
Koekjes op keukenpapier laten uitlekken en warm houden.
Rest van surimikoekjes op zelfde wijze bakken (hoeveelheid is voldoende voor ca.12 stuks).
Intussen in wok ui in rest van olie goudbruin fruiten.
Sperziebonen toevoegen en 3 minuten roerbakken.
Bouillon erbij schenken en geheel aan de kook brengen.
Sperziebonen afgedekt nog 5 minuten zachtjes laten koken, op allerlaatst citroensap erdoor roeren.
Surimikoekjes over vier borden verdelen en sperziebonen ernaast leggen.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 42
Struisvogelsaté met kokossaus
Snel te maken
oosters
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 struisvogelbiefstukjes
- 1 theelepel sambal badjak
- 2 eetlepels Japanse sojasaus
- 2 eetlepels roerbakolie
- 1 teentje knoflook geperst
- 1 rode peper fijngehakt
- 200 ml kokosmelk
- 25 g pinda's fijngehakt
Elk biefstukje in 12 stukjes snijden en telkens 3 stukjes aan cocktailprikkers rijgen.
In kom sambal mengen met sojasaus en 1 eetlepel roerbakolie.
Spiesjes hiermee bestrijken en op schaal leggen.
In steelpan rest van olie verhitten en knoflook en rode peper even aanfruiten.
Rest van marinade,kokosmelk en pinda's erdoor roeren en ca. 5 minuten laten sudderen.
Overdoen in kom.
In pannetje scheutje roerbakolie verhitten en 2 spiesjes in 3-5 minuten rondom bruinbakken.
Wat kokossaus erover scheppen en nog 2 minuten meewarmen.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 42
Stokbrood met zeevruchtensalade
Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 meergranen stokbroden boulogne, afbak, à 250 g
- 500 g tomaten
- 1 zakje basilicum verse 15 g
- 2 bakjes fruits de mer zeevruchten, à 150 g
- 1 bakje roze garnalen 125 g
- 5 eetlepels cocktailsaus pot à 296 g
- 1 zakje rucola-sla 75 g
Oven op 220 °C voorverwarmen.
Brood volgens gebruiksaanwijzing afbakken.
Tomaten wassen, halveren, pitjes eruit scheppen en vruchtvlees in blokjes snijden.
Basilicumblaadjes fijnknippen.
In kom zeevruchten, garnalen, tomaatblokjes, basilicum en cocktailsaus door elkaar scheppen.
Broden halveren en helften in lengte opensnijden.
Van onderste helft brood wat indrukken, beleggen met rucola en zeevruchtensalade erop scheppen.
Met bovenste helften afdekken.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 42
Spikkelschuimpjes
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 3 eieren
- 5 druppels citroensap
- 250 g poedersuiker
- 1 potje musket gemengde spikkeltjes
Verwarm de oven voor op 175 ºC of gasovenstand 3.
Leg het bakpapier op de bakplaat.
Splits de eieren.
Truc! Je doet het zo...
Breek de schaal van een ei boven een kom.
Zorg dat je in je beide handen één helft van het ei hebt.
Giet het eigeel in één van de twee helften.
Daardoor loopt het eiwit vanzelf in de kom.
Misschien nog een keer overgieten in de andere eihelft?
Nu is alle eiwit in de kom gelopen en hou je een lege helft over én een helft met eierdooier.
Dat eigeel heb je niet meer nodig.
Zet de mixer in het eiwit en klop het, samen met citroensap, tot het mengsel stijf is.
Lepel voor lepel klop je nu ook de poedersuiker erdoor.
Alle poedersuiker weg geklopt?
Het mengsel ziet er glimmend en stevig uit!
Schep het eiwit met een lepel in een spuitzak met kartelmond.
Spuit toefjes van ca. 3 cm breed naast elkaar op de bakplaat.
Hou ten minste 1 cm afstand tussen de toefjes.
Bestrooi de schuimpjes met gekleurde spikkeltjes en bak ze 25 minuten in de oven.
Zet de oven uit en laat ze nog een half uur in de oven staan.
Eindelijk, je zoete spikkelschuimpjes mogen vrij...
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 42