Biefstuk met Lente-ui en Oosterse Roerbakgroenten

Biefstuk met Lente-ui en Oosterse Roerbakgroenten

Een smaakvol gerecht met mals biefstuk, knapperige roerbakgroenten en frisse lente-ui. Ideaal voor een snelle, maar verfijnde maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Azië, China
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g biefstuk in zeer dunne plakjes gesneden
  • 1 el maïzena
  • 6 el zonnebloem- of arachideolie
  • ¼ tl zwarte peper
  • 300 g witte pandan- of basmatirijst
  • 1 teentje knoflook in plakjes gesneden
  • 2 el Japanse sojasaus
  • 3 el ketjap manis
  • ½ bouillontablet verkruimeld
  • 400 g Oosterse roerbakmix
  • 1 bosje lente-/bosuitjes in dunne schuine ringen gesneden
  • 1 tl sesamolie

Instructies

  • Zet de wok op de hoogste stand en verwarm hem 1 minuut voor.
  • Schenk 5 eetlepels olie in de wok en draai deze rond tot de olie heet is.
  • Roerbak de knoflook gedurende 10 seconden.
  • Voeg de biefstukplakjes toe en roerbak ze op hoge stand gedurende 20 seconden.
  • Schenk de Japanse sojasaus en ketjap manis langs de rand van de wok erbij.
  • Schep direct de biefstukplakjes met een schuimspaan uit de wok en zet apart.
  • Voeg 100 ml water en het verkruimelde bouillontablet toe aan de wok en breng dit aan de kook.
  • Voeg de Oosterse roerbakmix toe aan de saus en verhit het geheel op middelhoog vuur gedurende 5-7 minuten, al omscheppend.
  • Zet het vuur weer hoog, voeg de biefstukplakjes en de lente-ui toe aan de wok.
  • Voeg de sesamolie toe en meng alles goed door elkaar.
  • Serveer het gerecht direct op borden, eventueel met gekookte pandan- of basmatirijst.

Notities

Serveertip:
Serveer dit gerecht met gestoomde pandanrijst en bestrooi met extra lente-ui voor een frisse touch.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals Pinot Noir, of een frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 28g | Vet: 18g | Zout: 2.8g | Sugar: 6g

Surinaamse Bruine Bonen met Rijst en Gehakt

Surinaamse Bruine Bonen met Rijst en Gehakt

Een smaakvolle Surinaamse klassieker: bruine bonen met rijst, kruidig gehakt, paprika en een vleugje sambal. Heerlijk comfortfood voor elk moment!
Bereidingstijd39 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Stoofpot, Vlees
Land van herkomst: Suriname
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g Surinaamse rijst
  • 2 uien fijngesnipperd
  • 1 vleestomaat in blokjes
  • 1 rode paprika in blokjes
  • 1 gele paprika in blokjes
  • 25 g boter of bakproduct
  • 400 g gehakt
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 2 theelepels sambal badjak
  • 1 blik bruine bonen ca. 800 g, inclusief vocht
  • 1 dl water
  • 1 bouillontablet
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • eetlepel suiker
  • ¼ theelepel zwarte peper
  • Zout naar smaak
  • Piccalilly voor erbij

Instructies

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Pel de uien en snijd ze fijn.
  • Was de tomaat en paprika's, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in blokjes.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak het gehakt rul.
  • Pers de knoflook boven het gehakt en bak kort mee.
  • Voeg de uien, tomaat, paprika en sambal toe en bak dit 2 minuten mee.
  • Giet de bruine bonen (inclusief vocht) en 1 dl water in de pan.
  • Verkruimel het bouillontablet boven het mengsel en roer goed door.
  • Voeg de tomatenpuree, suiker en zwarte peper toe en roer opnieuw.
  • Laat de bonenmix 20 minuten zachtjes sudderen met de deksel op de pan.
  • Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
  • Breng op smaak met extra peper en zout indien nodig.
  • Verdeel de rijst over vier borden.
  • Schep de bruine bonen met gehakt en groenten over de rijst.
  • Serveer met een lepel piccalilly voor extra smaak.

Notities

Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Merlot of een lichte Shiraz, sluit goed aan bij de rijke smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 28g | Vet: 18g | Zout: 1.8g | Sugar: 8g

Arroz a Banda met Garnalen en Kabeljauw

Arroz a Banda met Garnalen en Kabeljauw

Een authentiek Spaans gerecht, Arroz a Banda, boordevol smaakvolle vis en verse groenten. Ontdek de smaken van de Middellandse Zee!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Rijst, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Spanje
Servings: 2 personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Kookpan voor rijst
  • Pan voor groenten
  • blender of staafmixer
  • mes

Ingrediënten

  • 110 gram langkorrelige rijst in visbouillon gekookt
  • 1 ½ tl gerookt paprikapoeder
  • ½ oranje pepertje zonder pitjes, in ringen
  • Stukje courgette in blokjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 verse tomaten gepureerd samen met de knoflook en 1 el olie
  • 1 ui fijn gesneden
  • 2 tenen knoflook gesneden
  • 4 takjes tijm
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 100 gram garnalen
  • 150 gram kabeljauw in stukjes

Instructies

  • Kook de langkorrelige rijst in visbouillon volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verhit in een pan een beetje olie en bak de ui, knoflook, courgette, oranje peper, laurierblaadjes en tijm aan.
  • Voeg het gerookt paprikapoeder toe en bak kort mee.
  • Voeg de gepureerde tomaten met knoflook en olie toe aan de pan en laat het geheel 30 minuten sudderen.
  • Voeg de garnalen en stukjes kabeljauw toe aan de saus en laat nog 5-10 minuten zachtjes koken tot de vis gaar is.
  • Meng de gekookte rijst door de saus en serveer direct.

Notities

Combineer dit gerecht met een frisse, droge witte wijn zoals een Albariño of Verdejo. Deze wijnen passen perfect bij de rijke, hartige smaken van de vis en gerookte paprika.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 30g | Vet: 8g | Zout: 1.4g | Sugar: 5g

Authentieke Hongaarse Goulash met Runderlapjes

Authentieke Hongaarse Goulash met Runderlapjes

Een heerlijk hartige Hongaarse goulash, langzaam gestoofd voor een diepe, rijke smaak. Perfect comfort food!
inclusief suddertijd6 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Rundvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Hongarije
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 560kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 700 gram runderlap in blokjes
  • 240 gram rijst
  • 2 eetlepels Hongaarse paprikapoeder zoet
  • 3 paprika's rood, geel, groen, in blokjes
  • 3 tenen knoflook geperst
  • 3 uien gesneden
  • 8 tomaten in blokjes
  • 1 theelepel gemalen foelie
  • 2 theelepels karwijzaad kummel
  • 10 jeneverbessen
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Verhit een braadpan op middelhoog vuur en voeg de gesneden uien, knoflook en runderlapjes toe.
  • Braad het vlees goed aan totdat het bruin is.
  • Voeg de paprika's en tomaten toe aan de pan en roer alles goed door elkaar.
  • Voeg het paprikapoeder, gemalen foelie, karwijzaad, jeneverbessen, zout en peper toe aan de pan.
  • Breng het geheel aan de kook, zet het vuur vervolgens laag en plaats een hitteverdeler (sudderplaatje) onder de pan.
  • Laat de goulash 6 uur langzaam sudderen, zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen.
  • Kook vlak voor het opdienen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Serveer de goulash met de rijst en een frisse tomatensalade.

Notities

Serveer met een volle rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Hongaarse Egri Bikavér (Stierenbloed).

Nutrition

Calories: 560kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 35g | Vet: 24g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g

Kip Kerrie met Fruit en Walnoten

Kip Kerrie met Fruit en Walnoten

Een smaakvolle combinatie van kip, kerrie en fruitige zoetheid. Makkelijk en snel klaar voor een heerlijke maaltijd.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Rijst
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 2 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 80 gram rijst
  • 1 flinke kipfilet in blokjes gesneden
  • 1 pot gemengde vruchtjes uitgelekt
  • Handjevol rozijnen
  • Handjevol walnoten grof gehakt
  • Kerriepoeder naar smaak
  • Scheutje room ongeveer 50 ml
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verhit ondertussen een koekenpan op middelhoog vuur en braad de blokjes kipfilet aan tot ze goudbruin zijn.
  • Voeg de uitgelekte gemengde vruchtjes, rozijnen en gehakte walnoten toe aan de pan met kip.
  • Strooi naar smaak kerriepoeder over de kip en fruitmix en roer goed door.
  • Voeg een scheutje room toe en laat het geheel nog even sudderen totdat de saus iets is ingedikt.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de kip kerrie met de gekookte rijst.

Notities

Serveer met een lichte, fruitige witte wijn zoals een Riesling of een Gewürztraminer, die goed samengaat met de zoete en kruidige smaken van het gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 20g

Mexicaanse Rijstschotel met Biefstuk of Kip

Mexicaanse Rijstschotel met Biefstuk of Kip

Een smaakvolle Mexicaanse rijstschotel met biefstuk of kip, vol met verse groenten en pittige kruiden.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Rundvlees
Land van herkomst: Mexico
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Kookpan voor rijst
  • koekenpan of grillpan
  • mes

Ingrediënten

  • 1 zakje fajita kruiden
  • Paar ringetjes jalapeño naar smaak
  • 1 courgette in blokjes
  • 3 tomaten in blokjes
  • 1 klein blikje maïs
  • 2 bosuien in ringetjes (ook het wit gebruiken)
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 300 gram biefstuk in reepjes (apart grillen en op het laatst toevoegen)
  • of 350 gram kipfilet in reepjes (kan met de groente in de pan)
  • 240 gram rijst gekookt

Instructies

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en zet apart.
  • Verhit wat olie in een koekenpan en voeg de courgette, tomaten, maïs, bosui, knoflook en jalapeño toe.
  • Roerbak de groenten tot ze zacht beginnen te worden.
  • Voeg het zakje fajita kruiden toe en meng goed door de groenten.
  • Voeg een beetje zout naar smaak toe.
  • Als je biefstuk gebruikt, grill deze apart in een hete grillpan tot medium rare of naar wens, en voeg deze aan het einde toe aan de groenten.
  • Als je kipfilet gebruikt, voeg deze in reepjes direct toe aan de groenten en bak mee tot de kip gaar is.
  • Meng de gekookte rijst door het groente- en vleesmengsel en roer goed door zodat de smaken zich kunnen mengen.
  • Laat alles nog even kort garen en serveer direct.

Notities

Serveer met een lichte rode wijn zoals een Zinfandel of een frisse witte wijn zoals een Verdejo, die goed samengaat met de kruidige smaken van de schotel.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 30g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Afrikaanse Kip Braai met Groenten en Rijst

Afrikaanse Kip Braai met Groenten en Rijst

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip, Rijst
Land van herkomst: Zuid Afrika
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Hapjespan
  • Kookpan voor rijst

Ingrediënten

  • 400 gram kipfilet
  • 1 bakje taugé
  • 4 eetlepels olie
  • Ketjap manis naar smaak
  • Sambal oelek naar smaak
  • 2 uien
  • 2 paprika's
  • 300 gram snelkookrijst
  • 1 bakje champignons
  • 1 winterwortel
  • Gembersiroop naar smaak
  • 1 kleine witte kool

Instructies

Bereid de rijst:

  • Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking en zet apart.

Voorbereiding van vlees en groenten:

  • Snijd de kipfilet, uien, paprika, champignons, winterwortel en witte kool in reepjes.

Bakken van kip:

  • Verhit de olie in een hapjespan op middelhoog vuur.
  • Voeg de reepjes kip toe en braad ze rondom aan tot ze lichtbruin zijn.

Toevoegen van groenten:

  • Voeg de fijngesneden kool, champignons, ui, wortel en paprika toe aan de kip in de pan.
  • Bak het geheel goed door, terwijl je regelmatig omschept.

Toevoegen van rijst:

  • Voeg de gekookte rijst toe aan de pan met kip en groenten.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Toevoegen van taugé en smaakmakers:
  • Voeg de taugé toe, zodat deze knapperig blijft.
  • Breng op smaak met ketjap manis, gembersiroop (of poeder) en sambal oelek naar smaak.
  • Schep alles goed om zodat de smaken goed vermengd zijn.

Notities

Variaties:

Je kunt de kipfilet vervangen door ander vlees zoals rundvlees of varkensvlees, of zelfs door tofu voor een vegetarische variant.

Serveertip:

Serveer de Afrikaanse braai met een frisse salade of extra sambal voor de liefhebbers van pittig eten.

Bewaren:

Restjes kunnen maximaal 2 dagen in de koelkast bewaard worden in een afgesloten container.