Pandan Chiffon cake

Pandan Chiffon cake

Een heerlijke cake uit de Indonesische keuken en aangezien mijn vriend uit Indonesië komt, komt er ook wel eens wat Indisch bij ons voorbij. De gifgroene kleur is wat de cake kenmerkt, dit komt oorspronkelijk van de bladeren van de Pandan plant maar tegenwoordig wordt dat effect vaak versterkt door toegevoegde kleurstoffen. Op zich een vrij eenvoudig recept, het belangrijkste is om de eieren lang....heel erg lang te kloppen tot een luchtig beslag en daarna de andere ingrediënten er rustig doorheen mengen zonder de luchtigheid weg te kloppen.
Recept categorieën: Cake
Land van herkomst: Indonesië
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 ml Kokosmelk
  • 8 Eieren
  • 200 gram Witte Basterdsuiker
  • 3 TL Pandan pasta
  • 300 gram Bloem
  • 2 TL Bakpoeder
  • Snuf zout kwart theelepel

Instructies

  • Verwarm de oven op 175 graden.
  • Verwarm de kokosmelk in een steelpannetje tot het kookpunt en haal dan van het vuur.
  • Roer even goed door.
  • Mix de eieren met de suiker minstens een kwartier tot een witte luchtige massa.
  • Terwijl dit aan het mixen is meng je de bloem met het bakpoeder en het zout. Zeef dit met gebruik van 2 kommen en een zeef 2 maal van kom naar kom.
  • Na een kwartier mixen zet je de mixer op een rustige klopstand en giet je de afgekoelde kokosmelk er in een dun straaltje heel rustig door.
  • Doe ook zo de Pandan erbij. Nu wordt het geheel prachtig gifgroen.
  • Dan voeg je beetje bij beetje de bloem erdoor onder rustig kloppen.
  • Zodra alle bloem vermengd is meteen de mixer uitzetten.
  • Klop vooral niet alle lucht eruit, en sla ook vooral niet (als je een handmixer gebruikt) de gardes tegen de rand van de kom, zo sla je de lucht uit je beslag.
  • Je kunt er ook voor kiezen om de bloem erdoor te spatelen.
  • Verdeel je beslag in een diepe Tulband of Pandanvorm en zet in de oven op 175 graden voor ongeveer 50 minuten.
  • Laat even rustig afkoelen voordat je hem uit de vorm stort.

Oreo kersentaart

Oreo kersentaart

Heeft een beetje de smaak van Schwartzwalder kirsh torte. Je kunt dus als je dit wilt bij de slagroom en de koekjes nog wat kirsh toevoegen
Recept categorieën: Chocolade, Fruit, Taart
Land van herkomst: België
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1,5 pakje oreo koekjes
  • 150 boter gesmolten
  • 1 pot kersen
  • 2 el aardappelzetmeel
  • 100 gram mascarpone
  • 400 ml slagroom
  • vanille extract
  • 80 gram poedersuiker
  • 1 zakje vanille suiker
  • chocolade krullen

Instructies

  • Smelt de boter en maal de koekjes fijn.
  • Meng dit met elkaar en vul er de bodem van de springvorm mee.
  • Strijk glad en egaal en zet het in de diepvries om uit te harden.
  • Breng het grootste gedeelte van het kersensap aan de kook.
  • Houd een beetje achter om te mengen met het zetmeel.
  • Wanneer het sap kookt meng je het sap met zetmeel erdoor.
  • Voeg de kersen toe, roer door en schenk dit nu op de oreo bodem.
  • Zet in de vriezer om af te koelen.
  • Klop de slagroom samen met de mascarpone, vanille suiker, poedersuiker en het vanille extract tot een mooie stijve massa.
  • Verdeel dit over de kersen en strijk glad.
  • Werk af met chocolade krullen.

Koud bakken Madeleien mandarijnentaart

Koud bakken Madeleien mandarijnentaart

Deze taart smaakt heerlijk fris. Als je zelf gelei/jam maakt van mandarijn of sinaasappel dan kun je hiervan een laagje op de bodem aanbrengen. Je hebt dan maar 2 blikjes mandarijntjes nodig. Heb je dit niet in huis ? Neem dan 3 blikjes mandarijntjes, ze zorgen voor een heerlijk frisse smaak in de taart.
Recept categorieën: Fruit, Taart
Land van herkomst: België
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 250 gram boudoir koekjes lange vingers
  • 100 gram boter
  • 8 madeleines
  • 3 blikjes Mandarijntjes
  • 9 gelatine blaadjes of agar agar
  • 500 gram griekse yoghurt
  • 400 ml slagroom
  • 75 gram poedersuiker
  • Scheutje vanille extract

Instructies

  • Laat de gelatine blaadjes alvast weken in koud water.
  • Smelt de boter en maal de boudoir koekjes zeer fijn.
  • Meng dit onder elkaar en bedek hiermee de bodem van je springvorm.
  • Verdeel het geheel mooi egaal uit en duw de koekjes iets aan.
  • Zet de bodem in de diepvries.
  • Neem het eerste blikje mandarijntjes en schenk deze in een zeef en laat ze uitlekken.
  • Deze mandarijntjes (zonder sap) pureer je alvast.
  • De andere blikjes mandarijntjes schenk je nu ook in de zeef, laat ze uitlekken en houd ze apart.
  • Neem de yoghurt en meng hier de mandarijnen puree onder.
  • Klop de slagroom met het poedersuiker en een scheutje vanille extract tot een stevige maar lobbige massa, dus niet geheel stijf kloppen.
  • Haal de gelatineblaadjes uit het water, knijp ze uit en verwarm ze kort totdat ze zijn gesmolten. Voeg deze nu bij de yoghurt.
  • Voeg de slagroom toe en meng alles met een spatel onder elkaar.
  • Leg nu een laag op de koekjes bodem.
  • Verdeel een paar mandarijntjes erover.
  • Houd nog voldoende mandarijntjes over voor de decoratie van de taart.
  • Schenk dan de rest van de yoghurt erover.
  • Strijk mooi egaal uit en klop eens lichtjes met de springvorm op het aanrecht.
  • Zet de taart nu een half uurtje in de diepvries.
  • Neem de taart uit de diepvries en steek nu de Madeleines in de taart.
  • Ze zullen nu niet meer wegzakken.
  • Verdeel de resterende mandarijntjes over de taart en zet de taart terug in de diepvries tot ze mooi stevig is.
  • Als je dat wilt kun je nog wat poedersuiker over de Madeleines strooien.

Koffie Kaneel Cupcakes

Koffie Kaneel Cupcakes

Recept categorieën: Cupcakes / Muffins
Land van herkomst: België
Servings: 12 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 125 gram kristalsuiker
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 eetlepels melk op kamertemperatuur
  • 2 grote eieren, op kamertemperatuur
  • 2 eetlepels kaneel

Topping:

  • 250 gram poedersuiker
  • 250 gram boter
  • 1 theelepel vanille extract
  • 2 theelepel oploskoffie mengen met 2 theelepels heet water

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170 graden en zorg ervoor dat het rooster in het midden van de oven geplaatst is.

Beslag maken:

  • Doe de boter in een kom en voeg de suiker beetje bij beetje toe.
  • Mix het mengsel steeds tussendoor met de mixer op middelhoge snelheid.
  • Hierdoor kan de suiker beter worden opgenomen door de boter en wordt je beslag luchtiger. Mix de boter en de suiker goed door elkaar, totdat er een lichte en luchtige massa ontstaat.
  • Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe.
  • Mix het beslag goed door met de mixer op middelhoge snelheid als je een ei hebt toegevoegd.
  • Voeg nu beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe.
  • Mix telkens de massa met de mixer op middelhoge snelheid als je een hoeveelheid meel hebt toegevoegd.
  • Voeg de melk toe en mix nog eens 1 minuut alles goed door elkaar met de mixer op middelhoge snelheid, tot een luchtig en glad beslag.
  • Voeg als laatste de kaneel toe en mix het geheel nog eens goed door met de mixer.
  • Pak je cupcake bakblik erbij met daarin de papieren bakvormpjes.
  • Het vullen gaat nu heel makkelijk.
  • Neem een ijslepel en schep een beetje beslag in het midden van het papieren cupcake vormpje.
  • Vul de papieren bakvormpjes tot 2/3 vol.
  • Zo kunnen de cakejes goed rijzen en zullen ze niet boven het papieren vormpje uit steken als ze klaar zijn.
  • Hoe platter de cupcakes zijn als ze gebakken zijn, hoe makkelijker je ze kan decoreren!

Bakken:

  • Open de oven en zet het cupcake bakblik in het midden van de oven op het rooster.
  • Bak de cupcakes 20-25 minuten in de oven op 170 graden.
  • Na 20 minuten open je de ovendeur en prik je met een houten prikker in een cupcake om te controleren of de cupcakes gaar zijn.
  • Als ze gaar zijn haal je de cupcakes eruit, zijn ze nog niet gaar, dan laat je ze nog even staan.
  • Zijn je cupcakes iets boller geworden dan gewenst, leg dan meteen nadat je de cupcakes uit de oven hebt gehaald een snijplankje op de cupcakes in het cupcake bakblik.
  • Na ongeveer 1/2 minuut haal je het plankje er weer van af, je cupcakes zijn nu mooi plat.

Werkwijze topping:

  • Doe de zachte boter in een kom en mix tot een luchtige smeuïge massa.
  • Voeg dan langzaam de poedersuiker toe en mix door tot een mooie crème. Hoe langer je blijft mixen, hoe beter de delen in elkaar op gaan. De textuur en de kleur veranderen. Voeg als laatste de koffie en de vanille extract toe.
  • Je kan deze botercrème extra kleuren met een druppeltje bruine kleurstof.
  • Gebruik eens wat lekkere flavoring oil door het beslag, bijvoorbeeld Amaretto!
  • Ook leuk: maak mini koffie kaneel cupcakes. Gebruik mini bakvormpjes voor minimaal 20-24 mini cupcakes.
  • Strooi wat kaneel of oploskoffie als finishing touch!

Koffiecake

Koffiecake

Recept categorieën: Cake
Land van herkomst: België
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Voor de cake:

  • 350 gram patisseriebloem
  • 8 gram bakpoeder
  • 200 gram boter
  • 250 gram suiker
  • 3 eieren
  • 75 gram melk
  • 1 el oploskoffie
  • Vanille extract

Voor het glazuur:

  • 2 el water heet
  • 1 el oploskoffie
  • 100 gram bloemsuiker

Instructies

  • Klop de eieren samen met de suiker tot een luchtige ruban.
  • Voeg de zachte boter toe en meng verder.
  • Zeef de bloem en de bakpoeder en voeg deze toe.
  • Verwarm een scheutje melk en los hierin 1 el koffie op.
  • Schenk dit samen met de resterende melk bij het beslag.
  • Mix verder tot een luchtig beslag.
  • Giet het beslag in een cakevorm en bak de cake af in een voorverwarmde oven van 170° C in ca 1 uur.
  • Doe altijd de prikkertest om te zien of de cake gaar is.
  • Laat de cake na het bakken afkoelen.
  • Meng 1 el oploskoffie met 2 el water.
  • Doe er de bloemsuiker bij en roer goed door.
  • Met dit glazuur kun je nu je cake bestrijken.

Kinderchocolade Cupcake

Kinderchocolade Cupcake

Recept categorieën: Chocolade, Cupcakes / Muffins
Servings: 12 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 150 g Suiker
  • 1 Snufje zout
  • Vanille extrakt
  • 2 Eieren kamertemperatuur
  • 160 g Bloem
  • 30 g Cacaopoeder
  • ½ tl Bakpoeder
  • ¼ tl Natrium bicarbonaat
  • 100 g pure chocolade gesmolten
  • eventueel Een beetje melk kamertemperatuur

Voor de topping:

  • 16 reepjes kinderchocolade
  • 200 ml slagroom
  • 250 gram mascarpone

Extra:

  • chocolade boontjes om te decoreren
  • stukjes Kinderchocolade om te decoreren

Instructies

Werkwijze voor de chocolade cupcakes:

  • Boter, suiker, zout en vanille extract mixen tot een crème.
  • Eieren 1 voor 1 toevoegen en goed laten opnemen in de massa.
  • De droge benodigdheden zeven en toevoegen.
  • De gesmolten pure chocolade toevoegen en als het beslag nu iets te stevig is schenk er een scheutje melk bij.
  • Neem een ijsschep en vul de cupcake papiertjes met een bolletje deeg.
  • Bak de cupcakes 20 minuten in een voorverwarmde oven op 175 °.
  • Doe altijd de prikkertest om te zien of ze gaar zijn !
  • Laat de cupcakes volledig afkoelen.
  • Vul een spuitzak met de topping en spuit de cupcakes mooi op.
  • Snij de resterende reepjes chocolade in kleine blokjes en steek ze in de topping.
  • Werk af met een cacaoboontje.
  • Zet ze in de koelkast om op te stijven.
  • Neem ze een half uurtje voor het serveren uit de koelkast .

Basisrecept raita

Basisrecept raita

Recept categorieën: Basisrecept, Salade
Land van herkomst: India
Dieët: Vegetarisch
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Klop 3 dl volle yoghurt (Bulgaarse of Griekse) met een elektrische mixer flink op.
  • Rooster een mespunt komijnzaad in een droge koekenpan,
  • Laat afkoelen en maak de komijn en een mespunt zwarte peper in een vijzel of keukenmachine fijn.
  • Voeg de komijn en peper met een mespunt zout en een mespunt suiker aan de yoghurt toe.
  • laat de raita in de koelkast minstens 30 minuten op smaak komen.

Harde wenerbodem met banaan en chocolade

Harde wenerbodem met banaan en chocolade

Recept categorieën: Taart
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • Ingrediënten voor de bodem:
  • 250 gram bloem
  • 170 gram echte boter
  • 85 gram witte basterdsuiker
  • Snuifje zout
  • zakje vanillesuiker
  • Ingrediënten voor de chocolade laag:
  • 150 gram gesmolten chocolade
  • Ingrediënten voor de banketbakkersroom:
  • 500 ml melk
  • 125 gram suiker
  • 50 gram puddingpoeder custard
  • 1 eidooier
  • Ingrediënten voor de afwerking:
  • Stuk of 5 bananen
  • Halve liter slagroom
  • suiker naar wens
  • Zakje taartina volg de gebruiksaanwijzing op het zakje
  • Chocolade/koffieboontjes

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor de bodem in de keukenmachine en laat deze alles goed kneden tot een bal deeg.
  • Heb je geen keukenmachine, dan kun je dit best even met de hand doen.
  • Beboter een vlaaivorm met losse bodem.
  • Rol het deeg uit tot een plak die net iets groter is als je bakvorm en leg de plak in de vorm.
  • Bak de bodem blind in een voorverwarmde oven van 160°C.
  • Baktijd ongeveer 60 minuten.
  • Tijdens de laatste 5 minuten kun je het bakpapier met de bakbonen verwijderen en de vorm nog even terug in de oven zetten zodat de bodem ook kleurt.
  • Maak de banketbakkersroom:
  • Neem het grootste gedeelte van de melk en breng dit aan de kook met de suiker.
  • De rest van de melk meng je met de eidooier en het puddingpoeder.
  • Goed roeren zodat je een mooi papje krijgt.
  • Wanneer de melk kookt schenk je een gedeelte bij de eidooier en roert het geheel goed door. Schenk terug in de pan en breng alles nogmaals aan de kook.
  • Onmiddellijk in een lage grote schaal schenken en de pudding (niet de schaal) afdekken met plastic folie zodat er geen vel op komt.
  • Zet in de koelkast om af te koelen.
  • Wanneer de bodem uit de oven is en staat af te koelen smelt je de chocolade en verdeel je deze over de bodem met een paletmes.
  • Wanneer de chocolade terug hard is klop je de afgekoelde pudding even op met de mixer zodat je een smeuïge pudding krijgt. Verdeel over de bodem en zet koel weg.
  • Klop de slagroom met de suiker stijf.
  • Leg een mooie laag slagroom bovenop de pudding.
  • Snijd de bananen in stukjes en verdeel over de taart.
  • Maak de taartina en verdeel over de bananen.
  • Spuit mooie rozetjes op de taart met de rest van de slagroom en werk af met een chocolade/koffieboontje.
  • Laat de vlaai nog oven opstijven in de koelkast.

Fruitige zoenen

Fruitige zoenen

Recept categorieën: Cupcakes / Muffins
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Ingrediënten voor het deeg:

  • 150 g boter
  • 150 g Suiker
  • 1 Snufje zout
  • Vanille extract
  • 2 Eieren kamertemperatuur
  • 160 g Bloem
  • 30 g cacaopoeder extra donkere
  • ½ TL Bakpoeder
  • ¼ TL Natrium bicarbonaat
  • 50 ml melk kamertemperatuur

Ingrediënten voor het Italiaans kookschuim:

  • 150 gram eiwit
  • 300 gram suiker
  • 4 blaadjes gelatine
  • 100 gram aardbeien of frambozen uit de depvries of aardbeien of frambozen extract
  • 2 el suiker

Ingrediënten voor de Chocolade dipsaus :

  • 300 gram Ruby smeltchocolade Schokobella

Instructies

  • Warm de oven voor op 170°C, onder en boven warmte of 160°C hetelucht.
  • Neem de bevroren aardbeien of frambozen en doe deze in een steelpan.
  • Voeg 2 el suiker toe en breng aan de kook.
  • Laat het geheel koken tot het meeste vocht verdampt is.
  • Zeef het boven een kommetje en laat de coulis afkoelen.
  • Boter; suiker, zout en vanille extract mixen tot een crème.
  • Eieren 1 voor 1 toevoegen en goed laten opnemen in de massa.
  • De droge ingrediënten onder elkaar mengen en zeven boven de kom.
  • Kort door kloppen en de melk toevoegen.
  • Verder kloppen tot het een mooi geheel is.
  • Neem een ijsschep en vul de cupcake papiertjes met een bolletje deeg.
  • Bak de cupcakes 20 minuten in een voorverwarmde oven op 170°C.
  • Doe altijd de prikker test en laat de cupcakes na het bakken volledig afkoelen.
  • Italiaans kookschuim:
  • Kook 130 gram suiker met 50 milliliter water tot 120 graden.
  • Zodra het suikerwater kookt begin je met de volgende stap.
  • Klop het eiwit op, zet de machine op de hoogste snelheid, zodat het schuim goed luchtig wordt.
  • Laat het eiwit een paar seconden draaien en voeg 20 gram suiker toe.
  • Wanneer het suikerwater 120°C zet je de keukenmachine een standje lager in snelheid en voeg je het suikerwater in een kleine straal toe aan je opgeklopte eiwit.
  • Neem de uitgeknepen gelatine en warm deze even tot ze vloeibaar is.
  • Voeg ook deze toe aan het eiwit terwijl de machine verder klopt.
  • Voeg nu de aardbeien of frambozen coulis of een redelijke scheut extract toe.
  • Klop kort verder tot het geheel gemengd is.
  • Neem een spuitzak met een rond spuitmondje en doe hierin de crème.
  • Spuit de crème op de cupcakes.
  • egin in het midden en werk naar buiten toe, omhoogwerkend tot een een mooie punthoed.
  • Zet de cupcakes in de koelkast en laat ze een half uurtje rusten.
  • Smelt de Ruby chocolade.
  • Dit kun je au bain-marie doen of in de magnetron.
  • Gebruik je de magnetron ?
  • Verwarm de chocolade dan met telkens 30 seconden.
  • Roer de chocolade door tot alles mooi egaal gemengd is.
  • Schenk de chocolade over in een kommetje waarvan de opening groot genoeg is om de cupcake er onderste boven in te kunnen dippen.
  • De chocolade die je over hebt kun je laten opstijven en her gebruiken.
  • Dip de cupcakes in de chocolade en schud lichtjes zodat de overtollige chocolade eraf druipt. Zet ze op een dienblad en laat de chocolade nog even uitharden in de koelkast.

Verse Mayonaise

Verse Mayonaise

Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eigeel
  • maisolie
  • 1 theelepel mosterd
  • peper en zout
  • 1 theelepel azijn

Instructies

  • Zorg er voor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn!
  • Doe het eigeel, de azijn en de mosterd in een kom.
  • Kruiden met peper en zout.
  • Klop door elkaar met een garde. Voeg een klein scheutje maisolie toe en klop met de garde tot het mengsel stijf wordt. Voeg nog wat olie toe en klop weer stijf. Herhaal dit tot je voldoende mayonaise hebt.
  • Gebruik eventueel een mixer