Walnootcake
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 125 gr zachte boter
- 125 gr suiker
- 3 eieren
- 250 gr bloem
- ½ dl melk
- 150 gr walnoten
- 1 sinaasappel schil er van
- 1 tl bakpoeder
Siroop:
- ½ dl water
- 3 el citroensap
- 250 gr suiker
Verwarm de oven voor op 175°C (hetelucht 160°C).
Roer de boter met de suiker romig en lichtgeel van kleur.
Klop de eieren 1 voor 1 door het botermengsel.
Voeg onder voortdurend kloppen met een mixer of garde de gezeefde bloem en de melk bij het boter/eimengsel.
Roer de (grof) gemalen walnoten, geraspte sinaasappelschil, bakpoeder en zout door het beslag.
Doe het beslag in een beboterde cakevorm en bak de cake ongeveer 45 minuten tot hij lichtbruin en gaar is.
Uit de vorm halen en af laten koelen.
Suikersiroop:
Doe het water met het citroensap en de suiker in een pannetje en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook.
Laat het mengsel op vrij hoog vuur ongeveer 5 minuten koken.
Schenk de warme suikersiroop over de walnootcake en laat alles afkoelen.
Snij de cake in niet al te dunne plakken.
Receptenplein.nl
Home / mixer / Pagina 7
Rolletjes met koffie crème
Servings: 25 Stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 60 gr boter
- 2 el ahornsiroop
- 60 gr bruine suiker
- 30 gr bloem
- 1½ tl gemberpoeder
- 75 gr pure chocola
- Koffiecrème:
- 1,8 dl room
- 1 el poedersuiker
- 1 tl oploskoffie
- 1 el Tia Maria
Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160ºC).
Leg bakpapier op de bakplaat.
Meng boter, ahornsiroop en suiker in een pan.
Roer dit op laag vuur tot de boter is gesmolten en de suiker is opgelost.
Neem de pan van het vuur.
Voeg gezeefde bloem en gemberpoeder toe.
Roer alles kort met een houten lepel door.
Schep 1 afgestreken theelepel van het mengsel op de bakplaat zo'n 12 cm uit elkaar (maak 3-4 koekjes tegelijk).
Maak van het mengsel rondjes van 8 cm.
Bak ze in 6 minuten lichtbruin.
Laat ze 30 seconden liggen, neem ze van de plaat en wikkel ze, terwijl ze nog warm zijn, om de steel van een pollepel.
Zijn ze tijdens het verwerken hard geworden, zet ze dan nog weer even in de oven om zacht te worden.
Meng de ingrediënten voor de koffiecrème in een kom en roer alles goed door elkaar.
Dek de kom met plasticfolie af en zet hem 1 uur in de koelkast. Klop het mengsel met de mixer
Receptenplein.nl
Home / mixer / Pagina 7
Minipavlova's
Servings: 40 Stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 3 eiwitten
- 125 gr poedersuiker
- 150 gr pure chocolade
- 2½ dl slagroom
- 1 el poedersuiker extra
- 1 tl sinaasappelschil
- Fruit zoals stukjes aardbei, plakjes papaja, kiwi, passievruch
Verwarm de oven voor op 140-150°C (hetelucht 125-135°C).
Klop de eiwitten in een kom stijf.
Zet de kom boven een pan met kokend water en voeg onder voortdurend kloppen de poedersuiker toe.
Gebruik voor het kloppen het liefst een mixer.
Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
Maak met het mengsel 40 rondjes van ongeveer 4 cm (de bodems).
Schep de rest van het merenguemengsel in een spuitzak met een glad spuitmondje van 5 mm. Spuit op elke bodem drie dunne cirkels op elkaar op de buitenrand.
Bak de merengues ± 30 minuten tot ze stevig aanvoelen.
Zet de ovendeur op een kier en laat ze in de oven afkoelen.
Doop de bodems in gesmolten chocolade.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en laat ze hierop afkoelen.
Meng slagroom, extra poedersuiker en sinaasappelrasp.
Roer alles tot het net dik begint te worden.
Schep het mengsel in een spuitzak met een klein, glad spuitmondje en spuit het in de merengue.
Versier de pavlova's met vruchten.
Receptenplein.nl
Home / mixer / Pagina 7
Likeurtaartjes
Servings: 48 Stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 250 gr biscuitjes
- 125 gr boter
- 3 tl gelatinepoeder
- 60 ml water
- 250 gr roomkaas
- 90 gr basterdsuiker
- 150 gr chocolade
- 2 tl citroenrasp
- 3 el Tia Maria
- 3 dl slagroom
- chocoladevlokken
Vet de muffinvormen in en bekleed elk kuipje met een reepje bakpapier.
Stamp de biscuitjes fijn en roer er de gesmolten boter door.
Druk steeds 1 volle theelepel mengsel stevig in de kuipjes.
Zet de vormen in de koelkast.
Los het gelatinepoeder op in het kokende water.
Meng de zachte roomkaas met de suiker en voeg de gesmolten chocolade, citroenrasp en de Tia Maria toe.
Klop het geheel glad.
Roer de gelatine erdoor en schep het mengsel op het biscuitmengsel.
Laat de taartjes 2 uur in de koelkast opstijven.
Haal de taartjes uit de vormen.
Klop de slagroom stijf en verdeel dit over de taartjes.
Versier ze met chocoladevlokken.
Receptenplein.nl
Home / mixer / Pagina 7
Kersensoezen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 recept soezendeeg gebruik hiervoor water
- 500 gr kersen zonder pit pot
- 200 gr maïzena
- 2 tl gelatinepoeder
- 3 el water
- ½ l slagroom
- 2 pakjes vanillesuiker
- poedersuiker
Verwarm de oven voor op 250°C (hetelucht 225°C).
Maak de soezen zoals bij het recept van gezoet soezendeeg staat aangegeven. Gebruik water, geen melk.
Bereiding:
Laat de kersen uitlekken en gebruik ⅛ l kersensap om de maïzena aan te maken. Doe het in een pan, laat het warm worden en voeg onder voortdurend roeren de kersen toe.
Laat het koud worden.
Los de gelatine op in wat water en verwarm het tot het is opgelost.
Laat ook dit afkoelen.
Klop de slagroom met vanillesuiker bijna stijf, voeg gelatine toe en klop het helemaal stijf.
Leg in iedere soes een vingerdikke laag kersen, daarop een laag slagroom en maak de soezen weer dicht.
Zet ze 30 minuten in de koelkast om door en door koud te worden.
Bestrooi ze eventueel met poedersuiker.
Receptenplein.nl
Home / mixer / Pagina 7
Crèmerolletjes
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 citroen
- 7½ dl melk
- 125 gr griesmeel
- 40 gr rijstemeel
- 60 gr basterdsuiker
- 2 eieren
- 1 tl vanille-essence
- 14 bladen filodeeg
- 6 el boter
- 2 el olie
- 1 el poedersuiker
- ½ tl kaneel
Drie repen citroenschil van elk 5 cm lengte snijden en met melk in een pan doen.
Al roerend bijna aan de kook brengen, dan op een lage pit ± 10 minuten afgedekt laten sudderen.
Van het vuur nemen en 10 minuten laten afkoelen.
De citroenschillen verwijderen.
Met de mixer griesmeel, rijstemeel, suiker en lichtgeklopte eieren op de laagste stand in 2 minuten gladroeren.
Al roerend langzaam melk toevoegen.
Het mengsel weer in de pan doen.
Op matig vuur 10 minuten roeren tot het kookt en dik wordt.
Van het vuur nemen en de vanille-essence toevoegen.
De crème afgedekt laten afkoelen.
De oven voorverwarmen op 180°C (hetelucht 160°C).
De lagen deeg op elkaar leggen, in de breedte in drie even grote stukken snijden.
Gesmolten boter en olie mengen.
1 Deegblad ermee bestrijken, met een volgend blad bedekken.
Een smalle kant van het deegstapeltje met vet bestrijken.
Ongeveer 2 cm van de rand van de andere smalle kant 2 el crème op het deegblad leggen.
Deeg over de vulling heen leggen, de kanten naar binnen vouwen en oprollen.
Herhalen tot het deeg op is.
De rollen op 2 cm afstand van elkaar op een ingevet bakplaat leggen. Met het botermengsel bestrijken.
30 Minuten bakken tot het deeg gerezen en goudbruin is.
De crèmerolletjes met poedersuiker en kaneel bestrooien.
Receptenplein.nl
Home / mixer / Pagina 7
Spikkelschuimpjes
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 3 eieren
- 5 druppels citroensap
- 250 g poedersuiker
- 1 potje musket gemengde spikkeltjes
Verwarm de oven voor op 175 ºC of gasovenstand 3.
Leg het bakpapier op de bakplaat.
Splits de eieren.
Truc! Je doet het zo...
Breek de schaal van een ei boven een kom.
Zorg dat je in je beide handen één helft van het ei hebt.
Giet het eigeel in één van de twee helften.
Daardoor loopt het eiwit vanzelf in de kom.
Misschien nog een keer overgieten in de andere eihelft?
Nu is alle eiwit in de kom gelopen en hou je een lege helft over én een helft met eierdooier.
Dat eigeel heb je niet meer nodig.
Zet de mixer in het eiwit en klop het, samen met citroensap, tot het mengsel stijf is.
Lepel voor lepel klop je nu ook de poedersuiker erdoor.
Alle poedersuiker weg geklopt?
Het mengsel ziet er glimmend en stevig uit!
Schep het eiwit met een lepel in een spuitzak met kartelmond.
Spuit toefjes van ca. 3 cm breed naast elkaar op de bakplaat.
Hou ten minste 1 cm afstand tussen de toefjes.
Bestrooi de schuimpjes met gekleurde spikkeltjes en bak ze 25 minuten in de oven.
Zet de oven uit en laat ze nog een half uur in de oven staan.
Eindelijk, je zoete spikkelschuimpjes mogen vrij...
Receptenplein.nl
Home / mixer / Pagina 7
Frisse Dadel-Amandel Gebak met Citrusaroma
Deze verrukkelijke en aromatische cake uit Marokko combineert sappige dadels, knapperige amandelen en een vleugje citrusaroma. Een heerlijke traktatie voor de zintuigen.
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
mes
schilmes,
satéprikker
rooster
- 190 gram zachte roomboter of margarine
- 150 gram kokosbloesemsuiker
- 3 eieren
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 1 eetlepel oranjebloesemwater
- 5 ontpitte dadels fijn gesneden
- 1 middelgrote frisse appel Jonagold of vergelijkbaar
- 3 eetlepels grofgehakte amandelen
- 190 gram volkorenmeel
- 1 zakje bakpoeder
- Schil van 1 citroen geraspt
- Sap van 1 citroen of van 1 sinaasappel
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Mix de zachte boter samen met de kokosbloesemsuiker tot een romig mengsel.
Voeg de eieren één voor één toe en mix goed.
Voeg kaneelpoeder, oranjebloesemwater, geraspte citroenschil en citroen- of sinaasappelsap toe.
Blijf goed mixen.
Mix het volkorenmeel en het bakpoeder door het beslag.
Snijd de dadels fijn en schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd deze in dunne plakjes.
Voeg de dadels, appelplakjes en grofgehakte amandelen toe aan het beslag.
Roer alles voorzichtig door met een houten lepel.
Vet een cakevorm in en bestuif met wat volkorenmeel.
Schep het beslag in de cakevorm en bestrooi met de achtergehouden gehakte amandelen.
Plaats de cake in de voorverwarmde oven.
Verlaag de oventemperatuur iets en laat de cake rustig bakken (ongeveer 1 uur, afhankelijk van je oven).
De cake is gaar wanneer een satéprikker er droog uitkomt na het insteken.
Laat de cake afkoelen op een rooster en bestrooi eventueel met een snufje kokosbloesemsuiker.
Serveer deze smaakvolle dadel-amandelcake als een verfrissende lekkernij bij de koffie of thee. Geniet van de rijke smaken en citrusaroma's uit de Marokkaanse keuken!
Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 12g
Receptenplein.nl
Home / mixer / Pagina 7
Frisse Komkommersalade met Dadels
Deze salade is perfect als lichte maaltijd of als bijgerecht bij de lunch of het diner. De combinatie van de zoete dadels, zoute feta en frisse komkommer zorgt voor een heerlijke smaakbeleving!
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
mes
Schaal of kom
koffielepeltje
- 1,5 komkommer
- 12 verse gedroogde dadels ontpit en in plakjes gesneden
- 150 gram feta in blokjes
- Verse dille naar smaak
- Voor de dressing:
- 4 eetlepels yoghurt
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel citroensap
- 4 theelepels gehakte dille
- ½ theelepel gemalen zwarte peper
- 2 teentjes knoflook uitgeperst
Halveer de komkommer in de lengte en schraap eventueel het zaad eruit met een lepel voordat je de komkommer in blokjes snijdt.
Doe de blokjes komkommer en plakjes dadels in een grote kom.
Meng in een aparte kom de ingrediënten voor de dressing: yoghurt, olijfolie, citroensap, gehakte dille, gemalen zwarte peper en knoflook.
Giet de dressing over de komkommer en dadels in de kom.
Hussel alles voorzichtig door elkaar zodat de dressing de salade goed bedekt.
Voeg de blokjes feta toe en strooi er wat verse dille overheen voor een extra aroma.
Serveer de komkommersalade direct en geniet van de frisse smaken!
Deze salade is perfect als lichte maaltijd of als bijgerecht bij de lunch of het diner. De combinatie van de zoete dadels, zoute feta en frisse komkommer zorgt voor een heerlijke smaakbeleving!
Receptenplein.nl
Home / mixer / Pagina 7
Geroosterde Aubergine Dip
Natuurlijk is dit geen echte kaviaar, maar wel een heerlijk vegetarisch voorgerecht gemaakt van smeuïge aubergines. Een verrassende dip die perfect samengaat met vers brood!
Servings: 4 Stuks
Calories:
Author: Cor Klaar
- 3 aubergines
- 4 teentjes knoflook fijngeperst
- 5 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel azijn
- ½ bosje verse koriander fijngehakt
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Prik gaatjes rondom in de aubergines en rooster ze 20-30 minuten op een bakplaat tot het vel begint te rimpelen.
Draai ze tijdens het roosteren af en toe om.
Snijd de aubergines in de lengte open en schep het zachte vruchtvlees eruit met een lepel.
Doe het vruchtvlees in een keukenmachine en voeg alle overige ingrediënten, behalve de olijfolie, toe.
Mix alles tot een dikke massa en voeg vervolgens beetje bij beetje de olijfolie toe totdat je een romige consistentie hebt.
Breng indien nodig op smaak met zout en/of peper.
Versier eventueel met ontpitte zwarte olijven en een blaadje koriander.
Serveer de "kaviaar" met wat Marokkaans of Turks brood.
Receptenplein.nl
Home / mixer / Pagina 7