Empanadas

Empanadas

Bereidingstijd15 minuten
wachten15 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Vlees, Warme hapjes
Land van herkomst: Spanje
Servings: 10 personen
Calories: 175kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ eetlepel olie
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 250 g mager rundergehakt
  • 1 eetlepel shoarmakruiden
  • 1 eetlepel zongedroogde tomatentapenade
  • 2 eetlepels peterselie fijngehakt
  • 10 plakjes deeg voor hartige taart ontdooid

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verhit de olie in een koekenpan en fruit de knoflook.
  • Voeg het rundergehakt toe en bak het rul.
  • Roer de shoarmakruiden en de zongedroogde tomatentapenade door het gehakt.
  • Schep de fijngehakte peterselie erdoor.
  • Verdeel het gehaktmengsel over de 10 plakjes deeg.
  • Vouw de plakjes dicht en druk de randen dicht met een vork.
  • Bak de empanadas in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 15 minuten, tot ze goudbruin en gaar zijn.

Notities

Serveer de empanadas lauwwarm.
Deze empanadas gaan goed samen met een lichte rode wijn zoals een Tempranillo. Hun fruitige en kruidige tonen complementeren de smaken van het gehakt en de kruiden in de vulling.

Nutrition

Calories: 175kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 8g | Vet: 11g | Zout: 0.5g | Sugar: 0.5g

Frisse Vruchtencrêpes Rothschild

Frisse Vruchtencrêpes Rothschild

Geniet van een verfijnde twist op traditionele crêpes met deze Frisse Vruchtencrêpes Rothschild. Gevuld met fruit en overgoten met een heerlijke soufflé-beslag. Een perfecte afsluiter voor een feestelijk diner of een luxe brunch! Strooi wat poedersuiker erover voor een elegante presentatie.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Verjaardag
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de Vruchtenvulling:

  • 50 g verse appels in blokjes
  • 50 g sappige abrikozen in blokjes
  • 2 dl verfrissende Curaçao

Voor het Soufflé-Beslag:

  • 2 dl melk
  • 75 g suiker
  • 40 g aardappelmeel
  • 40 g boter
  • 4 eidooiers
  • 6 eiwitten

Voor de Crêpes:

  • 300 g bloem
  • 3 dl melk
  • 70 g suiker
  • Snufje zout
  • 2 eieren
  • Boter
  • Poedersuiker voor afwerking

Instructies

  • arineer de fruitblokjes (appels en abrikozen) met een vleugje Curaçao en zet opzij.
  • Verwarm 2 dl melk met 75 g suiker tot het kookt.
  • Meng aardappelmeel met een beetje melk en voeg dit mengsel toe aan de verwarmde melk.
  • Laat het koken en haal van het vuur.
  • Laat het afkoelen.
  • Voeg de boter en eidooiers toe aan het afgekoelde mengsel.
  • Meng goed en vouw de opgeklopte eiwitten voorzichtig door het mengsel.
  • Voor de crêpes, meng bloem, 3 dl melk, 70 g suiker, zout en 2 eieren tot een glad beslag.
  • Bak dunne crêpes in een flensjespan met een beetje boter.
  • Bedek elke crêpe met een laag vruchtenbeslag en bak ze in een voorverwarmde oven op 180°C tot ze lichtbruin en gaar zijn.
  • Leg een tweede crêpe bovenop elke gebakken crêpe.
  • Bestrooi met poedersuiker en gebruik een gloeiend ijzer om decoratieve strepen op de crêpes te trekken.

Notities

Serveer deze frisse vruchtencrêpes met een glas zoete dessertwijn, zoals Sauternes of een lichte Muscat, om de smaken van het fruit en de Curaçao te complementeren.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 12g | Vet: 15g | Zout: 0.6g | Sugar: 40g

Gevulde en Gepareerde Crêpentaart à la Parisienne

Gevulde en Gepareerde Crêpentaart à la Parisienne

Geniet van de verfijnde smaak van deze Crêpes à la Parisienne, een zoete, gevulde en prachtig gepresenteerde flensjestaart.
Totale tijd50 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • sauspannen
  • flensjespan
  • paletmes
  • invet kwastje
  • paletmes
  • lepels
  • vuurvaste schotel

Ingrediënten

Vanillesaus met Bitterkoekjes

  • 100 g bitterkoekjes
  • Likeurglas marasquin
  • 4 dl melk
  • 2 vanillestokjes
  • 15 g maïzena
  • 25 g suiker
  • 1 eidooier
  • 4 eetlepels room

Crêpes

  • 300 g bloem
  • 50 g suiker
  • Een snufje zout
  • 4 dl melk
  • 2 eieren
  • Boter
  • 1 eiwit
  • Poedersuiker

Instructies

  • Verbrokkel de bitterkoekjes, bedruppel ze met marasquin en voeg ze toe aan de vanillesaus (maak de saus door de melk met vanillestokjes te verwarmen, voeg dan maïzena, suiker, eidooier en koude melk toe, laat het trekken, breng aan de kook en voeg vervolgens voorzichtig de room toe nadat het mengsel heeft gekookt).
  • Bak op de gebruikelijke manier flensjes van gezeefde bloem, melk, suiker, zout en eieren.
  • Bestrijk de flensjes met de saus, rol ze op en leg ze in een vuurvaste schaal.
  • Bedek met stijfgeslagen eiwit, bestrooi met poedersuiker en laat ze in de oven goudbruin worden.

Notities

  • Vervang de bitterkoekjes door aangelengde amandelpers.
  • Experimenteer met verschillende likeuren als alternatief voor marasquin.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 12g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 20g

Blintzes

Blintzes

Geniet van deze hartige, gevulde vleesnoedels bekend als Blintzes, met dit heerlijke recept. Hier is de vernieuwde versie,
Bereidingstijd1 minuut
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Israel
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • grote kommen,
  • spatels
  • flensjespan
  • schotel

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 3 dl melk
  • Een snufje zout
  • 2 eetlepels slaolie
  • 100 g bloem
  • Boter
  • 1 ui
  • 1 eetlepel ketchup
  • 1 ei
  • 50 g gaar vlees
  • 2 dl tomatensaus

Instructies

  • Meng de eieren, melk, zout en slaolie en klop tot een homogeen mengsel.
  • Roer langzaam de bloem erdoor.
  • Bak van dit beslag op de gebruikelijke wijze eenzijdig flensjes.
  • Stapel ze op een schotel of doek.
  • Voeg een lepel vulling toe aan elk flensje (bijvoorbeeld ui, vlees, ketchup en ei tot een dikke pasta maken), rol ze op en bak ze goudbruin in een hete oven.
  • Serveer de Blintzes met tomatensaus.

Notities

  • Varieer met vullingen zoals kwark met ei en citroensap voor een frisse variant.
  • Probeer een vulling van bosbessencompote met cornflakes voor een zoete twist.
Geniet van deze heerlijke Blintzes als een smakelijke en hartige traktatie!

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Vegetarische aardappeltaart met gemengde groenten

Vegetarische aardappeltaart met gemengde groenten

Recept categorieën: Hartige taart, Taart
Dieët: Vegetarisch
Calories: 338kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 400 g aardappels
  • 1 middelgrote winterwortel
  • 1 theelepel kerrie
  • zout
  • 4 eetl. olie
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 gele paprika
  • 250 g champignons of spruitjes
  • 2 vleestomaten
  • 4 eetlepel belegen Goudse kaas grofgeraspte
  • versgemalen peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200oC.
  • Kook de aardappelen in circa 10 minuten halfgaar (halveer grote exemplaren).
  • Rasp de aardappelen en de geschrapte wortel grof.
  • Doe ze in een kom, schep er de kerrie, wat zout en peper en 2 eetlepels olie door.
  • Schep het mengsel in de ingevette springvorm en druk het goed aan.
  • Zet de vorm 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Snijd intussen de paprika`s in reepjes, de champignons of spruitjes in plakjes en de tomaten in partjes.
  • Roerbak 5 minuten voor de aardappelbodem uit de oven komt de voorbereide groenten in 2 eetlepels hete olie.
  • Bestrooi met wat zout en peper.
  • Schep de groenten in de vorm en bestrooi met de geraspte kaas.
  • Zet nog circa 10 minuten terug in de oven tot de kaas begint te kleuren.
  • Serveer de taart warm.

Nutrition

Calories: 338kcal | koolhydraten: 33g | Protein: 11g | Vet: 18g

Tonijnciabatta met krulsla

Tonijnciabatta met krulsla

Recept categorieën: Broodjes, Vis
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 ciabatta con noci voorgebakken brood, a 250 g
  • 1 kleine ui
  • 2 zoete puntpaprika's
  • 2 trostomaten
  • margarine
  • 1 zakje krulslamelange 100 g
  • 3 zakjes tonijn in kruidendressing zakje a 85 g

Instructies

  • Oven op 220 °C voorverwarmen en broden afbakken.
  • Ui pellen en in ringen snijden.
  • Paprika's schoonmaken en in repen snijden.
  • Tomaten wassen en in plakjes snijden.
  • Broden in de lengte halveren en met margarine besmeren.
  • Onderste helft met achtereenvolgens sla, tomaat, tonijn, uiringen en paprika beleggen.
  • Met bovenste helft brood afdekken, brood schuin in stukken snijden en serveren.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 23g | Vet: 12g

Chinese Lasagne met Gehakt en Garnalen

Chinese Lasagne met Gehakt en Garnalen

Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd25 minuten
wachttijd35 minuten
Totale tijd1 uur 5 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vlees, Zeevruchten
Land van herkomst: China
Servings: 4
Calories: 365kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g gehakt half-om-half
  • 125 g roze garnalen fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook uitgeperst
  • 1 eetlepel verse gember fijngehakt
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eiwitten losgeklopt
  • 2 bosuitjes in ringetjes
  • 2 verse lasagnevellen

Instructies

  • Voorbereiden:
  • Pureer in een keukenmachine het gehakt met de garnalen, knoflook, gember, sojasaus, eiwit en naar smaak zout en peper tot een grof mengsel.
  • Meng de bosui erdoor.
  • Snijd de lasagnevellen in 3 gelijke stukken.
  • Kook ze in ruim water met zout gedurende 3 minuten.
  • Giet de lasagne af en laat ze uitlekken in een vergiet.
  • Bereiden:
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Vet een kleine rechthoekige ovenschaal in.
  • Leg een lasagnevel in de ovenschaal en strijk hierover 1/5 deel van het gehaktmengsel gelijkmatig uit.
  • Herhaal de lagen en eindig met een lasagnevel.
  • Schenk een eetlepel water in de schaal.
  • Dek de schaal af met aluminiumfolie.
  • Zet de ovenschaal op het rooster in het midden van de oven en laat het geheel in ongeveer 35 minuten gaar worden.
  • Haal de schaal uit de oven en laat het 5 minuten rusten.
  • Snijd de lasagne in 4 gelijke stukken en serveer met sojasaus als dip.

Notities

Lekker met gehakte koriander en roergebakken Chinese kool.
Deze Chinese lasagne met gehakt en garnalen gaat goed samen met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige witte wijn zoals een Riesling. Hun levendige smaken zullen de exotische kruiden en de zeevruchten mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 365kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 1g

Ovenschotel met Hollandse pangroenten

Ovenschotel met Hollandse pangroenten

Recept categorieën: Ovenschotel
Dieët: Vegetarisch
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 zakje aardappel puree pakje à 2 zakjes, Maggi
  • 3 deciliter melk
  • peper
  • zout
  • eetlepel olijfolie traditioneel
  • 250 g champignons in vieren
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 1 pak Groko Pangroenten hollands diepvries
  • 2 mozzarellakaasjes in blokjes

Instructies

  • Bereid de aardappelpuree met de melk, 4 dl water en peper en zout naar smaak.
  • Bak de champignons al omscheppend in de hete olie bruin en gaar.
  • Bestrooi met peper, zout en de helft van de oregano.
  • Bereid de groenten volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Schep de groenten en de champignons in een ingevette ovenschaal.
  • Bedek ze met de aardappelpuree.
  • Verdeel de mozzarella erover.
  • Bestrooi met ½ eetlepel l oregano en peper en zout naar smaak.
  • Zet de schaal ±10 minuten in een voorverwarmde oven (200C).
  • Lekker met een groene salade.

Notities

Lekker met een groene salade.
Wijnadvies:
Eclat du Rhône, rood, Frankrijk
Info:
Deze ovenschotel kunt u ook van tevoren bereiden.
Zet hem dan tot gebruik in de koelkast en laat hem in een voorverwarmde oven in ± 30 minuten door en door warm worden.

Ovenschotel met gehakt en rode kool

Ovenschotel met gehakt en rode kool

Recept categorieën: Ovenschotel, Varkensvlees, Vlees
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepel(s) zonnebloemolie
  • 400 g half-om-half gehakt
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • peper
  • zout
  • 1 pak Iglo Rode kool met appeltjes deelblokjes, 450 g
  • mespunt gemalen kaneel
  • 2 zakjes puree à la minute naturel Maggi, 1 pak met 3 zakjes
  • 2 eetlepel(s) crème fraîche
  • 2 eetlepel(s) fijn geknipte bieslook
  • 100 g belegen geraspte kaas

Instructies

  • Verhit de olie en bak het gehakt al omscheppend bruin en rul.
  • Breng het gehakt op smaak met de kerrie, peper en zout.
  • Verwarm intussen de rode kool met de appeltjes al omscheppend en breng op smaak met de kaneel.
  • Bereid 2 zakjes aardappelpuree met 5 dl kokend water volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Roer de crème fraîche en het bieslook door de puree.
  • Verdeel het gehakt over de bodem van een ingevette ovenschaal (inh. 2 l).
  • Verdeel de rode kool erover en vervolgens een laag aardappelpuree.
  • Strijk de bovenkant glad en bestrooi met de kaas.
  • Bak de ovenschotel ± 30 minuten in het midden van een voorverwarmde oven (200°C) tot de bovenkant goudbruin is.

Notities

Wijnadvies:

Oranjerivier Ruby Cabernet / Merlot

Gevulde speculaas van Onbekende Auteur

Gevulde speculaas van Onbekende Auteur

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 10 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 150 g donkerbruine suiker
  • 2 eetlepel(s) koekkruiden
  • geraspte schil en sap van 1 sinaasappel
  • zout
  • 150 g koude roomboter in kleine blokjes
  • 200 g gedroogde abrikoosjes in vieren
  • 50 g rozijnen
  • 10 bolletjes gember fijngehakt

Instructies

  • Meng in een kom het bakmeel met de suiker, koekkruiden, sinaasappelrasp, wat zout en de boter en kneed dit tot een soepel deeg.
  • Laat het deeg enkele uren rusten, zodat de speculaassmaak zich kan ontwikkelen.
  • Kook de abrikoosjes, rozijnen en gember met het sinaasappelsap en 1 dl water 10 minuten zachtjes tot het vocht is opgenomen.
  • Laat dit afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 175 °Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot 2 lappen van ca. 2-3 mm dik. Bekleed een ingevette lage taartvorm van 22 cm met 1 deeglap, druk de zijkant goed aan.
  • Verdeel de abrikoosjes erover en dek af met de andere deeglap.
  • Druk de zijkant tot een schulprand dicht.
  • Bak de speculaastaart in het midden van de oven in 15-20 min. mooi bruin en gaar