Chocoladetaart van Onbekende Auteur
Recept categorieën: Taart
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 135 gram zelfrijzend bakmeel
- 15 gram cacao
- 125 gram donkere basterdsuiker
- 3 eieren
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 snufje zout
- 150 gram pure chocolade
- 200 ml light slagroom
- 1 theelepel cacao
- 1 theelepel suiker
Mix de eieren met de basterdsuiker, de vanillesuiker en het zout tot een dikke schuimige massa ontstaat (zo'n vijf minuten).
Voeg in gedeeltes het zelfrijzend bakmeel en de 15 gram cacao toe.
Verdeel het beslag over twee ingevette vormen en breek 50 gram chocolade in kleine stukjes.
Verdeel de stukjes over een van de twee gevulde bakvormen; dit wordt de bodem.
Bak de beide taartdelen in ongeveer 15-20 minuten in een voorverwarmde oven (180 gradetot de binnenkant niet meer zacht is.
Test dit met een breinaald of satéprikker.
Verwarm de overige chocolade met 100 ml slagroom in een pan tot alles gesmolten is en klop de overige slagroom met de theelepels cacao en suiker stijf.
Besmeer de onderste taarthelft (die met de chocoladestukjerijkelijk met de geklopte slagroom en plaats de andere taarthelft erbovenop.
Giet of smeer de gesmolten chocolade eroverheen en laat het glazuur in de koelkast opstijven.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 103
Krokant karamellaagjestoetje met mango
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 3 velletjes filodeeg van 10 bij 20 cm ontdooid
- 3 eetlepels boter gesmolten
- 1 rijpe mango
- 2 beker Mona Vlatoetje karamel-room (150 g)
- 2 takjes aalbessen
- poedersuiker
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Knip de vellen deeg in vieren, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met wat boter.
Bak ze in het midden van de oven in ca. 5 minuten goudbruin en krokant.
Schil de mango en snijd het vruchtvlees los van de pit en vervolgens in 6 mooie plakjes (de rest in stukjes).
Bestrijk 4 krokante velletjes met de inhoud van 1 bekertje vlatoetje en verdeel de helft van de mangostukjes hierover.
Leg op elk een krokant velletje, bestrijk met de rest van het vlatoetje en verdeel de andere helft van de mangostukjes erover.
Leg het laatste krokante velletje erop, garneer met de plakjes mango en aalbessen.
Zet de toetjes op bordjes en bestrooi ze royaal met poedersuiker.
Variatietip:
Krokant apfelstrudellaagjestoetje. Vervang het vlatoetje door 250 g Mona Roomyoghurt Apfelstrudel. Vervang de mango door een appel. Meng 2 eetlepels poedersuiker met 1 theelepel kaneelpoeder en strooi de kaneelsuiker op het laatst erover.
Tip:
Gebruik in plaats van filodeeg 6 ontdooide velletjes bladerdeeg. Prik met een vork een paar gaatjes in het deeg voordat ze bestreken worden met wat boter.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 103
Bladerdeegpakketjes met Zongedroogde Tomaten
Bereidingstijd30 minuten min
Calories: 280kcal
Author: Cor Kevenaar
- 4 plakjes bladerdeeg diepvries
- 40 g zongedroogde tomaten
- 3 plakjes ontbijtspek
- 1 eetlepel pijnboompitten
- 100 g MonChou
- 1 ei
- 75 g veldsla
Verwarm de oven voor op 220°C.
Laat het bladerdeeg ontdooien.
Week de zongedroogde tomaten 2 minuten in heet water en spoel ze af.
Snijd de tomaten en ontbijtspek in reepjes.
Meng de tomaten, spek, pijnboompitten en MonChou in een kom en breng op smaak met peper.
Klop het ei los.
Snijd het bladerdeeg diagonaal door en vul de driehoekjes met het tomatenmengsel.
Vouw de pakketjes goed dicht en bestrijk ze met ei.
Bak de pakketjes in ongeveer 15 minuten in de oven goudbruin en knapperig.
Verdeel de veldsla over vier bordjes en leg de pakketjes erop.
Serveer de bladerdeegpakketjes met zongedroogde tomaten direct als voorgerecht.
Deze bladerdeegpakketjes met zongedroogde tomaten gaan goed samen met een frisse, lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc. Hun fruitige tonen en verfrissende zuurgraad zullen de rijke smaken van het gerecht aanvullen.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 103
Open Appel-Aalbessen Taart
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 250 g bloem
- 100 g boter in kleine blokjes
- 1 vanillestokje
- 250 g aalbessen bakje à 150 g
- 2 zoetzure appels in blokjes gesneden
- 100 g suiker
- 2 eetlepels griesmeel
- 1 ei gesplitst
Zeef de bloem in een kom.
Wrijf de boter door de bloem tot er een korrelige structuur ontstaat.
Voeg één voor één enkele eetlepels water toe, terwijl je blijft kneden tot er een samenhangend deeg ontstaat.
Voeg pas een volgende lepel water toe als het vorige deeg is opgenomen.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten rusten.
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een cirkel met een doorsnede van ongeveer 35 cm.
Vouw de deeglap voorzichtig rondom een deegroller om het gemakkelijk te verplaatsen, leg het op het midden van een met bakpapier beklede bakplaat en vouw het uit.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit met een mes.
Rits de aalbessen van de takjes.
Meng in een kom de appelblokjes met de aalbessen, driekwart van de suiker en het vanillemerg.
Bestrijk de binnenkant van het deeg met de eierdooier, laat ongeveer 5 cm van de deegrand vrij.
Verdeel het griesmeel over het bestreken deeg.
Laat het fruitvocht uitlekken in een zeef.
Leg het fruit op het middelste deel van het deeg en vouw de randen losjes rondom het fruit.
Klop het eiwit los en bestrijk de bovenkant van de deegrand ermee.
Strooi de rest van de suiker over de met eiwit bestreken deegrand.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de taart in ongeveer 35 minuten gaar.
De taart is maximaal 1 dag houdbaar.
Serveer deze heerlijke open appel-aalbessen taart warm of op kamertemperatuur als een heerlijk dessert.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 103
Aardappel-Rodekoolschotel met Gehakt
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 rode kool ongeveer 800 g
- 1 appel
- 4 eetlepels zonnebloemolie
- 4 eetlepels rozijnen
- 300 g gehakt voor nasi/bami
- 1 pakje rodekoolovenschotel 290 g
- 1 ei
Verwarm de oven voor op 200°C.
Verwijder de buitenste bladeren en de stronk van de rode kool.
Snijd de kool vervolgens in reepjes.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in blokjes.
Verhit 2 eetlepels olie in een pan en roerbak de kool met de helft van de appel gedurende 5 minuten, tot de kool geslonken is.
Meng de kool met de rozijnen en schep dit mengsel in een ovenschaal.
Verhit de resterende olie in een andere pan, bak het gehakt in 3 minuten bruin en schep het vervolgens op de kool in de ovenschaal.
Meng het ei met de inhoud van het pakje ovendagschotel (voeg water toe volgens de instructies op de verpakking) en giet dit over de kool en het gehakt.
Meng het aardappelpureepoeder met water (volgens de instructies op de verpakking), laat het even staan en verdeel het vervolgens over de schotel.
Leg de rest van de appelstukjes op de puree.
Bak de schotel gedurende 45 minuten in het midden van de oven, tot het gaar en goudbruin is.
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij dit gerecht.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 103
Aardappel hamschotel met witlofsalade
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 pak aardappelschijfjes 700 g
- 1 blik achterham 340 g
- 1 pot Aardappel Anders knoflook 390 ml
- 1 ui
- 5 struikjes witlof
- 3 sinaasappels
- 3 eetlepels olie
- 1 eetlepel azijn
- 1 theelepel mosterd
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Snijd de ham in reepjes, meng het met de aardappelschijfjes en leg het in een ovenschaal.
Schenk Aardappel Anders over het mengsel.
Plaats de schotel in het midden van de oven en laat het in 20 minuten gaar worden.
Pel en snipper de ui.
Maak de witlof schoon en snijd het in reepjes.
Dik schil de sinaasappels, vang het vrijkomende sap op.
Snijd de sinaasappels in stukjes.
Roer een dressing van olie, azijn, mosterd, zout, peper en het opgevangen sinaasappelsap.
Meng witlof, sinaasappels, ui en dressing.
Serveer de aardappel-hamschotel met de witlofsalade.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 103
Vispakketjes met paprikasabayon
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 4 kabeljauwfilets of tilapiafilets van ca. 150 g per stuk
- zout
- peper
- 100 g tapenade
- 8 plakken rauwe ham
- 2 eetlepel(s) olijfolie
voor de paprikasabayon
- 200 g rode paprika
- 2 dl visbouillon of groentebouillon (visfond of van tablet)
- ½ eetlepel(s) gehakte tijm (vers of diepvrieof ½ theelepel gedroogd
- 4 eidooiers
- 75 g koude boter
Verwarm de oven voor op 180ºC.
Bestrooi de vis met peper en bestrijk de filets met de tapenade.
Rol de rauwe ham om de visfilets en vorm er zo een pakketje van. (Als de visfilet te dun is kan hij dubbelgeslagen in de ham verwerkt worden).
Halveer de paprika’s en hak ze zonder zaadjes grof.
Kook ze in de bouillon met de tijm zachtjes 15 minuten.
Pureer dit daarna met de staafmixer of in een blender.
Laat iets afkoelen.
Klop de eidooiers erdoor.
Bak de vis 1 minuut per kant in de olijfolie.
Leg de pakketjes op de bakplaat en zet ze 10 minuten in het midden van de oven.
Zet de paprikasaus op een pannetje met heet water (au bain marien klop de sabayon tot lintdikte (dik vloeibaar).
Zorg ervoor dat de saus niet kookt maar wel gebonden is zodat de eidooiers gaar zijn.
Klop er kleine klontjes koude boter door en voeg zout naar smaak toe.
Serveer de vispakketjes met de paprikasabayon met aardappelpuree of risotto en broccoli.
Wijnadvies:
De Loirewijn Muscadet is hierbij een geslaagde keuze of een witte Bordeaux of Bergerac (9-11ºC).
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 103
Irish stew 3
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 kg runderstooflappen
- 2 flinke uien
- 2 winterwortelen
- 2 stelen bleekselderij
- 3 eetlepel(s) bloem
- zout
- versgemalen peper
- 4 eetlepel(s) olie
- 1 klein blikje tomatenpuree
- ¾ l vleesbouillon uit een pot of van tabletten
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 2 laurierblaadjes
- 6 flinke aardappelen
Snijd het vlees in niet te kleine blokken (circa 4x4 cm).
Snijd de uien in halve ringen, de geschraapte winterwortelen in plakjes en de bleekselderij in boogjes.
Doe de bloem met wat zout en peper in een plastic zak en doe er de blokjes rundvlees bij.
Schud tot de blokjes vlees rondom met de gekruide bloem zijn bedekt.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Verwarm de olie in een grote braadpan die in de oven past en bak de blokjes vlees met niet teveel tegelijk op hoog vuur rondom bruin.
Schep ze met een schuimspaan uit de pan.
Voeg zonodig een extra scheutje olie toe en laat de ui, de wortel en de bleekselderij omscheppend bakken tot ze beginnen te kleuren.
Voeg de tomatenpuree toe en laat kort meebakken.
Voeg de bouillon, de tijm en de laurier toe en breng aan de kook.
Schep er de vleesblokjes door en zet met het deksel op de pan 1 uur in de voorverwarmde oven.
Snijd intussen de geschilde aardappelen in blokjes van circa 3x3 cm en schep ze door het vlees.
Zet de afgedekte pan nog circa 45 minuten terug in de oven.
Proef of er nog zout en/of peper bij moet.
Verwijder zo mogelijk de laurierblaadjes.
Dit is een complete maaltijd.
Info:
Er wordt wel eens gezegd dat er evenveel recepten voor Irish stew zijn als er Ierse huishoudens zijn. Deze bewering zal ongetwijfeld een tikkeltje overdreven zijn, maar dat neemt niet weg dat er tal van variaties zijn op deze klassieker. In Ierland wordt deze traditionele schotel overigens ook heel vaak met schapen- of lamsvlees gemaakt. Wij kozen voor een eigentijdse versie, waarbij het vlees, runderlappen, in de oven gaar wordt gestoofd. Dit gerecht, dat zich prima leent om aan een wat groter gezelschap te serveren, kan uitstekend worden ingevroren en na het ontdooien worden opgewarmd. En wist u dat het de tweede dag vaak nóg lekkerder smaakt?
Wijnadvies:
Te serveren met een eenvoudige rode Bordeaux of Bordeaux Supérieur. Eventueel een rode Bergerac of een Italiaanse Merlot (16-18°C).
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 103
Gevulde Courgettes met Tonijn en Rijst
Bereidingstijd40 minuten min
Calories: 320kcal
Author: Cor Kevenaar
- 200 g zilvervliesrijst
- 2 courgettes
- 1 rode paprika
- 2 uien
- 2 blikjes tonijnmoot in olijfolie à 160 g
- 1 blik tomatenpuree 70 g
- Paprikapoeder
- Zout en peper naar smaak
Verwarm de oven voor op 200°C.
Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking met een snufje zout.
Was de courgettes, halveer ze en hol ze uit met een lepel.
Snijd het binnenste deel van de courgettes in blokjes.
Maak de paprika schoon en snijd deze in blokjes.
Pel en snipper de uien.
Giet de tonijn af.
Verhit de olijfolie van de tonijn in een pan en bak hierin de ui, tomatenpuree, blokjes courgette en paprika.
Voeg de tonijn toe en breng op smaak met zout, peper en paprikapoeder.
Leg de uitgeholde courgettes in een ovenschaal, vul ze met het tonijnmengsel en bak ze 15 minuten in de oven.
Serveer de gevulde courgettes met de gekookte rijst.
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht. De citrusachtige tonen van de wijn zullen de tonijn complimenteren en de frisheid zal de gerecht verlichten.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 20g | Vet: 8g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 103
Cakejes met verse aardbeiensaus
Calories: 460kcal
Author: Cor Kevenaar
- 150 g roomboter op kamertemperatuur
- 150 g suiker
- 3 eieren
- 150 g zelfrijzend bakmeel
- 250 g aardbeien
Verwarm de oven voor op 180°C en vet de vormpjes in.
Maak de aardbeien schoon.
Snijd 100 g aardbeien in stukjes en pureer de rest met behulp van een staafmixer.
Klop met een mixer de boter en suiker gedurende 5 minuten tot een luchtig mengsel.
Voeg de eieren een voor een toe en mix goed na elke toevoeging.
Zeef het zelfrijzend bakmeel boven het mengsel en vouw dit voorzichtig erdoor.
Schep de gesneden aardbeien voorzichtig door het beslag.
Verdeel het beslag over de vormpjes en bak de cakejes in het midden van de oven gedurende ongeveer 20 minuten, of tot ze goudbruin en gaar zijn.
Laat de cakejes even afkoelen in de vormpjes en serveer ze met de gepureerde aardbeien als saus.
Een lichtzoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti past perfect bij dit nagerecht. De fruitige en verfrissende smaak van de wijn zal de zoete en fruitige tonen van de aardbeien complementeren, terwijl de lichte bubbel de smaakpapillen verfrist na elke hap.
Calories: 460kcal | koolhydraten: 47g | Protein: 6g | Vet: 28g | Zout: 0.2g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 103