Filet de boeuf à la printaniere

Filet de boeuf à la printaniere

Ossehaas met lentegroenten
Recept categorieën: Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 800 gram ossehaas
  • 140 gram boter
  • 200 gram meiraapjes
  • 200 gram erwten
  • 200 gram worteltjes
  • 100 gram spek
  • 2 kropjes sla
  • 1 bos(jes) lenteui
  • 2 glaasjes madeira
  • 1 dl slagroom
  • poedersuiker
  • zout
  • peper

Instructies

  • Maak het garnituur.
  • Maak worteltjes en meiraapjes schoon en snij ze julienne. maak de uitjes schoon en was de sla.
  • Snij de kropjes doormidden en bindt ze op.
  • Smelt 30 gram boter in 2 pannetjes elk, doe in het ene de worteltjes en in het andere de meiraapjes.
  • Geef er wat zout op en een lepeltje poedersuiker en zet ze juist onder water.
  • Laat ze zachtjes koken tot alle water verdwenen is en rol ze dan door de ontstane caramel.
  • Snij het spek in julienne, smelt 30 gram boter in een pan en geef hier het spek en de uitjes bij.
  • Als ze beginnen te kleuren voeg dan de erwtjes en de sla toe, zet het deksel op de pan en laat het 10 minuten stoven.
  • Geef er zout en peper over, en wat poedersuiker en laat het verder gaar worden.
  • Leg het vlees in een ovenvaste schaal en smeer het vlees geheel in met de rest van de boter.
  • Geef er ook een eetlepel water bij.
  • Schuif de schaal in een oven van 220 graden C, laat de schaal daar 20 minuten en arropseer vaak.
  • Geef er halverwege zout en peper bij en wanneer nodig geef er dan ook wat water bij.
  • Haal het vlees uit de pan, blus deze af met de madeira, schraap alle aanbaksels goed los en geef er de room bij.
  • Laat de saus even wat reduceren.
  • Snij dan het vlees in plakken, leg die op een voorverwarmde schaal, omring ze met het garnituur en schenk er wat saus over. Geef de rest van de saus er apart bij.

Rable de lievre friandine

Rable de lievre friandine

Hazerug friandine
Recept categorieën: Wild
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 hazeruggen
  • 2 hazelevers
  • 1 kg bladerdeeg
  • 100 gram ganzeleverpastei
  • 100 gram boter
  • 500 gram champignons
  • 1 deciliter slagroom
  • 3 deciliter roomsaus
  • 1 liter wildbouillon
  • peper
  • zout
  • Bereiden
  • Reduceer de wildbouillon tot 1 dl.
  • Maak de champignons schoon en hak ze fijn.
  • Smelt 50 gram boter in een grote ovenvaste schaal leg hier de hazeruggen in en zet ze 12 minuten in een oven van 200 graden C.
  • Smelt de rest van de boter en sauteer hierin de champignons totdat het losgelaten vocht verdampt is.
  • Druk de levers door een zeef en voeg ze bij de champignons.
  • Doe hetzelfde met de ganzeleverpastei.

Instructies

  • Reduceer de wildbouillon tot 1 dl.
  • Maak de champignons schoon en hak ze fijn.
  • Smelt 50 gram boter in een grote ovenvaste schaal, leg hier de hazeruggen in en zet ze 12 minuten in een oven van 200 graden C.
  • Smelt de rest van de boter en sauteer hierin de champignons totdat het losgelaten vocht verdampt is.
  • Druk de levers door een zeef en voeg ze bij de champignons.
  • Doe hetzelfde met de ganzeleverpastei.
  • Roer goed en warm nog even door.
  • Haal de hazeruggen uit de oven, snij de filets van de ruggen.
  • Smeer het champignonmengsel op de plaats van de filets.
  • Snij de filets in escalopes en leg ze terug in de ruggen.
  • Leg een rug op een stuk bladerdeeg, bedek ze met een ander stuk bladerdeeg.
  • Schuif ze nog 30 minuten in de oven van 200 graden C.
  • Zorg ervoor dat nu de roomsaus klaar is.
  • Meng daar de gereduceerde wildboullon door en de slagroom, laat nog even koken en serveer ze in een sauskom bij de hazeruggen.

Jambon au Chablis

Jambon au Chablis

Ham met Chablis
Recept categorieën: Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 plakken gerookte ham 5 mm dik
  • 300 gram champignons
  • 30 gram boter
  • 1,5 deciliter chablis
  • 2 deciliter slagroom
  • 1 teentje knoflook
  • peper
  • zout

Instructies

  • Schil de ui en de knoflook en hak ze fijn.
  • Maak de champignons schoon en ciseleer ze.
  • Beboter een ovenvaste schaal, leg er de plakken ham in, geef er 0,5 dl chablis bij, sluit de pan en zet deze 15 minuten in een oven van 180 graden C.
  • Doe de champignons in een pan, geef er de ui en knoflook bij, schenk er de rest van de chablis bij en wat zout en peper. Breng het op hoog vuur aan de kook, zet dan het vuur klein en laat het zachtjes 10 minuten koken.
  • Voeg er dan de room bij en laat de saus wat inkoken.
  • Haal de ham uit de oven, schik ze op een voorverwarmde schaal.
  • Voeg het kookvocht van de ham bij de saus, bedek de ham met de saus en serveer.

Supreme de volaille au Porto

Supreme de volaille au Porto

Borstfilet van kip met Port

Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 kip
  • 2 appels
  • 1 deciliter port
  • ¼ liter bouillon
  • 150 gram rijst
  • 1 deciliter slagroom
  • 1 prei
  • 1 ui

Instructies

  • Schenk port en bouillon in een pan en reduceer tot stroopdikte.
  • Snij de ui fijn en fruit ze glazig in wat boter, snij de prei ragfijn en zet hem weg. kook de rijst en als hij gaar is, voeg prei en ui toe.
  • Maak de saus af met de room verwarm nog even en breng op smaak.
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij ze in partjes.
  • Smelt boter in een pan en bak de appelschijfjes gaar, maar niet bruin.
  • Bedek een bakblik met alufolie, beboter dit, strooi er wat peper over, leg hierop de kipfilets, bestrijk deze met boter, kruid ze met peper en zout.
  • Zet ze 10 minuten in een oven van 200 graden C.
  • Leg op een voorverwarmd bord een kipfilet, zet er een timbaaltje rijst naast en leg er een paar schijfjes appel bij.
  • Drappeer met wat saus.

Tarte a l’abricot

Tarte a l'abricot

Abrikozenvlaai 
Recept categorieën: Fruit, Taart
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram abrikozen
  • 200 gram abrikozenjam
  • 50 gram amandelen

Instructies

  • Voor het bakken kneedt je het deeg nog heel even en verdeel je het in twee delen.
  • Rol het ene deel uit zodat het de vlaaibodem bedekt.
  • Smeer deze in met boter en leg het deeg erin.
  • Leg hierop het mengsel van abrikozenpulp en jam.
  • Als je geen abrikozenpulp voorhanden hebt, kun je gedroogde abrikozen nemen en die in wat water met suiker opkoken, zodat je er een pulp van kunt maken.
  • Rol de rest van het deeg uit en snij er repen van.
  • Bedek de vlaai met repen deeg en sproei er iets water overheen.
  • Strooi hier wat suiker over en amandelsnippers.
  • Bak de vlaai in 30 minuten mooi bruin in een oven van 200 graden C.
  • Oven niet voorverwarmen.

Diós beigli

Diós beigli

Recepten verzameld door Aart Klos, Dronten uit dagblad Trouw
Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Hongarije
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 250 g margarine of boter
  • 60 g poedersuiker
  • 2 ei
  • 30 g gist
  • zout

voor de vulling

  • 250 g suiker
  • 250 g walnoot
  • 2 deciliter melk
  • 80 g rozijnen
  • vanillesuiker
  • citroen
  • kaneel
  • paneermeel
  • 1 ei
  • 2 deciliter water

Instructies

  • De gist in een beetje lauwe melk oplossen.
  • De bloem met de margarine, een snufje zout en de suiker door elkaar roeren, dan de eieren en de gist toevoegen.
  • Dit alles goed door elkaar mengen.
  • Er moet een niet al te stijf deeg ontstaan, eventueel wat lauwe melk toevoegen.
  • Zo lang kneden, totdat het deeg soepel is en van de handen valt.
  • Toedekken en op een lauwe plaats ± 10 minuten laten rusten.
  • Intussen de vulling maken.
  • De rozijnen wassen en drogen.
  • De walnoten malen.
  • In een pan de suiker met 2 dl melk of water doen en opkoken.
  • De gemalen walnoten, kaneel, rozijnen en citroenschil toevoegen.
  • Al roerende aan de kook brengen, daarna van het vuur nemen.
  • Dit mengsel mag niet te zacht zijn, anders barst de beigli onder het bakken.
  • Indien dit mengsel toch te zacht is dan wat paneermeel toevoegen.
  • Af laten koelen.
  • Het deeg in tweeën delen en er broodjes van maken.
  • Op een deegplank of aanrecht beide delen heel dun uitrollen, zodat u een vierkante lap krijgt.
  • Elke lap besmeren met de helft van het walnotenmengsel.
  • Oprollen als een Zwitserse rol en op een ingevet bakblik op een afstand van elkaar leggen.
  • Elke rol op ca. 5 plaatsen elk met een breinaald inprikken.
  • Een ei met een beetje melk opkloppen en hiermee de beigli insmeren.
  • Even laten rusten en weer besmeren met het ei.
  • De oven voorverwarmen en de beiglis bij 170 C ± 1 uur in het midden van de oven gaar bakken.

Aardappelen met kwark

Aardappelen met kwark

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Hongarije
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 600 g aardappels
  • 250 g kwark
  • 2 deciliter zure room
  • 60 g gerookt spek

Instructies

  • Kook de aardappelen in de schil en pel ze terwijl ze nog warm zijn.
  • Bak de stukjes spek uit.
  • Vet een vuurvaste ovenschaal in.
  • Schik de in plakjes gesneden aardappelen in de ovenschaal.
  • Bestrooi met zout.
  • Verdeel de uitgelekte kwark over de aardappelen, gevolgd door de zure room en tot slot het uitgebakken spek.
  • Laat het geheel in de oven door en door warm worden.

Notities

Dit gerecht combineert de romigheid van kwark en zure room met de hartige smaak van gerookt spek. Serveer het als bijgerecht bij vleesgerechten of geniet ervan op zichzelf. Smakelijk eten!

Gegratineerde scholrolletjes met garnalen en kaassaus

Gegratineerde scholrolletjes met garnalen en kaassaus

Recept categorieën: Vis
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 8 scholfilets
  • zout
  • peper
  • 100 g garnalen
  • 50 g boter
  • 2 eetlepel(s) citroensap
  • 25 g bloem
  • 3 dl melk
  • 50 g belegen kaas
  • snufje nootmuskaat
  • 1 ei
  • 2 eetlepel(s) slagroom

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 C.
  • Halveer de scholfilets in de lengte (16 smalle reepjes).
  • Bestrooi de filets met zout en peper en verdeel de garnalen erover.
  • Rol de filets op en maakt vast met een houten cocktailprikker.
  • Vet een ovenschaal in met de helft van de boter en leg de rolletjes er naast elkaar in.
  • Besprenkel ze met citroensap.
  • Dek af met aluminiumfolie.
  • Zet de schaal in het midden van de oven en laat de vis in ca. 15 minuten garen.
  • Smelt intussen de rest van de boter in een steelpan, roer de bloem erdoor en laat het mengsel kort pruttelen.
  • Schenk er al roerend ca. 1/3 van de melk bij en blijf roeren tot het mengsel glad gebonden is.
  • Roer scheut voor scheut de rest van de melk erbij.
  • Laat de saus ca. 1 minuut zachtjes koken.
  • Neem de pan van het vuur en roer ruim de helft van de kaas door de saus.
  • Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Roer de eidooier los met de room en roer dit door de saus.
  • Verwijder de folie van de schaal, lepel het vocht eruit en roer dat door de saus.
  • Verwijder de cocktailprikkers.
  • Verdeel de kaassaus over de visrolletjes en bestrooi met de rest van de kaas.
  • Plaats de schaal terug in de oven en laat de visrolletjes in nog ca. 5 minuten lichtbruin worden.

Gegratineerde scholfilets

Gegratineerde scholfilets

Recept categorieën: Vis
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 scholfilets
  • 3 eetlepel(s) olie
  • 1 ui
  • 2 lenteui gesneden
  • 100 g garnalen
  • 100 g champignons
  • peper
  • zout
  • ½ dl witte wijn
  • 1 dl room
  • 10 g boter
  • 10 g bloem
  • 2 ei
  • 1 eetlepel(s) peterselie gehakt

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 210° C.
  • Olie verwarmen, scholfilets zouten en bakken en in vuurvaste schaal leggen.
  • Boter in de vispan doen, ui, lente-ui, champignons en garnalen toevoegen.
  • Bloem toevoegen en doormengen.
  • Wijn en room toevoegen en zachtjes laten koken tot glad sausje.
  • Eieren loskloppen en voorzichtig door de saus roeren.
  • Peterselie er door roeren en over de scholfilets gieten.
  • In de oven lichtjes laten bruinen.
  • Serveer hier aardappelpuree bij.

Garnalentaartje

Garnalentaartje

Recept categorieën: Hartige taart, Vis, Zeevruchten
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125 gram bloem
  • 4 ei
  • 2 eetlepel(s) boter
  • 1 dl melk
  • 2 eetlepel(s) olie
  • 1 dl room
  • 3 eetlepel(s) water
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • zout
  • 50 g geraspte kaas
  • 3 gesneden bosuitjes
  • 2 Spaanse peper
  • 250 g garnalen

Instructies

  • Verwarm de oven op 200° C.
  • Boter in kleine stukjes snijden; bloem zeven, boter, olie en zout mengen met een krabbetje; water toevoegen tot dat je een bal van het deeg kan vormen; laat deeg in folie ± 20 à 30 minuten rusten in koelkast.
  • Deeg uitrollen (3 mm dik), uitsteken en in de vorm doen.
  • Meng eieren, melk, room en knoflook en weinig zout; verdeel kaas, ui, peper (fijngesnedeen garnaaltjes over de deegbodem en giet eimengsel erover.
  • Afbakken op 200° C in 30 à 40 minuten.