Rolletjes met koffie crème

Rolletjes met koffie crème

Recept categorieën: Gebak, Koek
Servings: 25 Stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 60 gr boter
  • 2 el ahornsiroop
  • 60 gr bruine suiker
  • 30 gr bloem
  • tl gemberpoeder
  • 75 gr pure chocola
  • Koffiecrème:
  • 1,8 dl room
  • 1 el poedersuiker
  • 1 tl oploskoffie
  • 1 el Tia Maria

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160ºC).
  • Leg bakpapier op de bakplaat.
  • Meng boter, ahornsiroop en suiker in een pan.
  • Roer dit op laag vuur tot de boter is gesmolten en de suiker is opgelost.
  • Neem de pan van het vuur.
  • Voeg gezeefde bloem en gemberpoeder toe.
  • Roer alles kort met een houten lepel door.
  • Schep 1 afgestreken theelepel van het mengsel op de bakplaat zo'n 12 cm uit elkaar (maak 3-4 koekjes tegelijk).
  • Maak van het mengsel rondjes van 8 cm.
  • Bak ze in 6 minuten lichtbruin.
  • Laat ze 30 seconden liggen, neem ze van de plaat en wikkel ze, terwijl ze nog warm zijn, om de steel van een pollepel.
  • Zijn ze tijdens het verwerken hard geworden, zet ze dan nog weer even in de oven om zacht te worden.
  • Meng de ingrediënten voor de koffiecrème in een kom en roer alles goed door elkaar.
  • Dek de kom met plasticfolie af en zet hem 1 uur in de koelkast. Klop het mengsel met de mixer

Perzik amandelstrudels

Perzik amandelstrudels

Recept categorieën: Fruit, Gebak
Servings: 24 Stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • 2 muffinvormen 12 gat's

Ingrediënten

  • 425 gr perziken
  • 60 gr amandelschaafsel
  • 60 gr sultana's
  • 1 el bruine suiker
  • 12 vel filodeeg
  • 100 gr boter
  • kaneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 165°C) en vet de muffinvormen in.
  • Meng de kleingesneden perziken met de amandelsnippers, sultana's en de bruine suiker.
  • Bestrijk een vel filodeeg met gesmolten boter en leg hierop een ander vel.
  • Snij dit in vieren en vervolgens ieder stuk opnieuw in vieren.
  • Herhaal dit met de andere vellen filodeeg.
  • Leg 4 vierkantjes in steeds een iets andere hoek in elke muffinbakje en bak ze 10 minuten.
  • Doe dan 1 eetlepel van de vulling in de deegbodempjes, strooi hierover wat kaneel en bak de taartjes in 5-10 minuten goudbruin.

Perencake

Perencake

Recept categorieën: Cake, Fruit
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 gr boter of margarine
  • 150 gr suiker
  • 1 citroen de geraspte schil er van
  • 2 eieren
  • 250 gr bloem
  • 125 gr maïzena
  • 1 zakje bakpoeder
  • 125 ml melk
  • 1 kg peren
  • 1 mespunt kaneel
  • 50 gr suiker
  • 75 gr gehakte amandelen
  • 40 gr boter of margarine

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C (hetelucht 160°C).
  • Roer boter, suiker, citroenrasp en eieren tot een schuimige massa.
  • Vermeng bloem met maïzena en bakpoeder en doe dit afwisselend met de melk bij de schuimige boter.
  • Klop tot een mooi glad deeg verkregen is.
  • Vet een bakblik of ovenplaat in en strijk het beslag erop.
  • Schil de peren, verwijder stelen en klokhuizen en snij ze in grote stukken.
  • Verdeel de stukken gelijkmatig over het beslag.
  • Strooi er suiker, kaneel en gehakte amandelen over. Bak de cake 30-40 minuten.
  • Als de taart klaar is met gesmolten boter bestrijken

Parijse soezen

Parijse soezen

Recept categorieën: Gebak
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • dl water
  • 50 gr boter of margarine
  • 150 gr bloem
  • 30 gr maïzena
  • 5 eieren nr 3
  • 1 tl bakpoeder
  • ½ l slagroom
  • 2 el suiker)
  • 2 pakjes klopvast
  • poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 250°C (hetelucht 225°C).
  • Maak het soezendeeg volgens het soezenrecept ongezoete soezen.
  • Bestrooi een bakblik met wat bloem en schep met 2 lepels 12-15 hoopjes beslag op de plaat (of gebruik een garneerspuit).
  • Bak de soezen 35 minuten.
  • Open de oven niet voordat de baktijd om is.
  • Na het bakken meteen één zijde van de soezen met een schaar openknippen, openvouwen en ze laten afkoelen.
  • Sla de slagroom met suiker en klopvast stijf en vul elke soes ermee.
  • Klap ze dicht en bestrooi ze eventueel rijkelijk met poedersuiker

Moorkoppen

Moorkoppen

Recept categorieën: Gebak
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • dl water
  • 1 mespunt zout
  • 100 gr boter of margarine,
  • 1 el suiker
  • 125 gr bloem
  • 4 eieren nr. 3
  • 1 tl bakpoeder
  • ½ l slagroom
  • klopvast

chocoladeglazuur:

  • 200 gr poedersuiker
  • 30 gr cacao
  • 3 el heet water

Instructies

  • Maak de soezen klaar zoals bij het recept van Parijse soezen staat aangegeven.
  • Bestuif ze niet met poedersuiker maar overgiet ze met chocoladeglazuur.
  • Spuit er een toef slagroom bovenop.

Minipavlova’s

Minipavlova's

Recept categorieën: Koek
Servings: 40 Stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eiwitten
  • 125 gr poedersuiker
  • 150 gr pure chocolade
  • dl slagroom
  • 1 el poedersuiker extra
  • 1 tl sinaasappelschil
  • Fruit zoals stukjes aardbei, plakjes papaja, kiwi, passievruch

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 140-150°C (hetelucht 125-135°C).
  • Klop de eiwitten in een kom stijf.
  • Zet de kom boven een pan met kokend water en voeg onder voortdurend kloppen de poedersuiker toe.
  • Gebruik voor het kloppen het liefst een mixer.
  • Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
  • Maak met het mengsel 40 rondjes van ongeveer 4 cm (de bodems).
  • Schep de rest van het merenguemengsel in een spuitzak met een glad spuitmondje van 5 mm. Spuit op elke bodem drie dunne cirkels op elkaar op de buitenrand.
  • Bak de merengues ± 30 minuten tot ze stevig aanvoelen.
  • Zet de ovendeur op een kier en laat ze in de oven afkoelen.
  • Doop de bodems in gesmolten chocolade.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en laat ze hierop afkoelen.
  • Meng slagroom, extra poedersuiker en sinaasappelrasp.
  • Roer alles tot het net dik begint te worden.
  • Schep het mengsel in een spuitzak met een klein, glad spuitmondje en spuit het in de merengue.
  • Versier de pavlova's met vruchten.

Marmercake

Marmercake

Recept categorieën: Cake
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gr boter of margarine
  • 1 pakje vanillesuiker
  • mespunt zout
  • 250 gr suiker
  • 4 eieren
  • 500 gr bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 125 ml melk
  • 50 gr gehakte amandelen
  • 60 gr cacao
  • 2 el rum
  • 4 el melk

Eventueel:

  • stukjes chocola

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160°C).
  • Roer de boter in een diepe kom schuimig en voeg al roerend vanillesuiker, zout en 200 gr suiker toe.
  • Vermeng bloem en bakpoeder en doe dit steeds afwisselend met wat melk en eieren bij de boter.
  • Klop tot een luchtig en glad deeg ontstaat.
  • Doe ⅓ deel van het deeg in een andere kom.
  • Maak een mengsel van cacao en melk (en eventueel rum en chocola) en de laatste 50 gr suiker en klop dit door deze portie deeg (bruin).
  • Roer de gehakte amandelen door de andere portie deeg (geel).
  • Vet een cakevorm in, doe er de helft van het gele deeg in, dan het bruine deeg en tot slot de rest van het gele.
  • Neem de steel van een houten lepel en roer spiraalsgewijs door het beslag in de vorm zodat er een marmereffect ontstaat.
  • Zet de cake in de oven en bak de cake 70-80 minuten.

Magdalenakoekjes

Magdalenakoekjes

Recept categorieën: Koek
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 250 gr bloem
  • 150 gr boter of margarine
  • 100 gr suiker
  • 80 gr gemalen witte amandelen
  • marmelade
  • poedersuiker

Instructies

Voorbereiding:

  • Kneed van bloem, boter, suiker en amandelen een soepel deeg en leg het 30 minuten in de koelkast.

Bereiding:

  • Rol het deeg op een met bloem bestoven plank uit tot een dikte van ½ cm en steek er met een glas rondjes uit.
  • Steek uit de helft van de koekjes het middendeel met een appelboor, zodat kransjes ontstaan.
  • Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C).
  • Leg de koekjes op een ingevet bakblik en bak ze 10-15 minuten in het midden van de oven.
  • Laat ze op een rooster afkoelen en bestrijk de 'hele' koekjes dik met marmelade. Zet de kransjes erop en strooi er poedersuiker over.

Limoenmeringue

Limoenmeringue

Recept categorieën: Gebak
Servings: 36 Stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • 3 muffinvormen 12 gat's

Ingrediënten

  • 18 plakken bladerdeeg
  • 125 gr suiker
  • 30 gr maïzena
  • 2 tl limoenschil
  • 75 ml limoensap
  • 1,9 dl water
  • 30 gr boter
  • 2 eidooiers
  • 3 eiwitten
  • 125 gr suiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160°C).
  • Vet de muffinvormen in.
  • Rol de plakken bladerdeeg uit en steek uit elke plak 2 rondjes van 7 cm.
  • Leg de rondjes in de kuipjes en prik met een vork gaatjes in het deeg.
  • Bak de rondjes in 12-15 minuten goudbruin.
  • Neem ze uit de vorm en laat ze afkoelen.
  • Doe de suiker, maïzena, geraspte limoenschil, limoensap en water in een grote pan.
  • Breng alles op matig vuur al roerend aan de kook tot het mengsel indikt.
  • Neem de pan van het vuur en roer er de boter door.
  • Roer er 1 voor 1 de eierdooiers door. Schep 1 volle tl van het mengsel in de kuipjes.
  • Klop de eiwitten stijf.
  • Voeg geleidelijk aan de suiker toe en klop tot de suiker is opgelost en het mengsel glanst.
  • Schep hiervan 1 el op elk taartje.
  • Bak de taartjes in 4-5 minuten lichtbruin. (Maak van restjes deeg stengels.)

Kruidkoek van Janneke

Kruidkoek van Janneke

Recept categorieën: Koek
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 gr boter of margarine
  • 150 gr suiker
  • 3 eieren
  • 100 gr bloem
  • 50 gr maïzena
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 mespunt zout
  • 1 mespunt gemberpoeder
  • 1 tl koekkruiden
  • 100 gr geraspte bittere chocolade
  • 100 gr gemalen hazelnoten
  • 30 gr gehakte sukade
  • 30 gr gesneden oranjesnippers

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160°C).
  • Roer de boter met suiker en eieren glad en schuimig.
  • Meng bloem, maïzena, bakpoeder, zout en kruiden door elkaar en voeg het mengsel lepelsgewijs bij de boter, blijf goed kloppen.
  • Voeg tot slot de geraspte chocolade, hazelnoten, sukade en oranjesnippers toe.
  • Vet een cakevorm in, bestrooi hem met paneermeel, doe het beslag erin en bak de kruidkoek 45-60 minuten.
  • Als de koek klaar is, warm verpakken in aluminiumfolie en 24 uur laten rusten. (De smaak van de koek wordt dan lekkerder).