Hamburgerbroodjes met sesamzaadjes
Calories:
Author: Cor Klaar
- 430 gram tarwebloem
- 15 gram verse gist of 7 gr droge gist
- 240 ml melk op kamertemperatuur
- 30 gram roomboter op kamertemperatuur
- 15 gram suiker
- 8 gram zout
- 1 ei
Ingrediënten voor de afwerking:
- 1 eidooier los geklopt met een klein scheutje melk
- sesamzaadjes
Meng het zout met een garde onder de bloem.
Voeg nu de rest van de ingrediënten toe en laat je keukenmachine het geheel een 15 tal minuutjes kneden.
Leg een theedoek over de kom en laat het deeg nu 45 minuutjes rijzen.
Na deze rijs verdeel je het deeg in stukken van 90 à 100 gr.
Nu ga je de stukjes deeg opbollen met de hand.
Zorg ervoor dat je aan de onderkant geen gaatje of sleufje meer ziet.
Uitleg opbollen deeg:
Het opbollen van deeg doe je zo. Neem een stuk deeg en plaats je handpalm op het deeg. Zet nu goed wat druk op het deeg en maak ronddraaiende bewegingen. Je zult merken dat het deeg nu omhoog komt en ronder wordt. Maak met je vingers een kom, je vingertoppen zitten nu net onder tegen de rand van het broodje en rol nu verder. Als het goed is heb je nu een mooi bolletje. Aan de onderkant van het broodje mag geen gaatje of sleufje meer zitten. Zit dat er wel nog, dan betekent dat dat je niet genoeg druk hebt uitgeoefend op het bolletje. je begint dan beter nog eens opnieuw.
Dan verder
Leg de bolletjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en duw de bolletjes nu plat met de hand.
Neem een kopje en meng hierin de eidooier met het scheutje melk.
Smeer nu alle broodjes licht in en strooi er dan de sesamzaadjes over.
Druk de zaadjes licht aan met de hand.
Leg een theedoek over de broodjes en laat ze nu zeker 1 uur rijzen. Ik doe dit in de oven op 40°C.
Haal de broodjes uit de oven en verwarm de oven nu voor op 195°C hetelucht of 205°C onder en bovenwarmte.
Wanneer de oven op temperatuur is, bak je de broodjes in ca 12 minuten af.
Laat de broodjes afkoelen op een taartrooster.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 72
Duovlaai
Recept categorieën: Taart
Calories:
Author: Cor Klaar
- 250 gram bloem
- 15 gram verse gist of 8 gr droge gist
- 50 ml melk
- 1 ei
- 75 gram boter
- 25 gram witte basterdsuiker
- 3 gram zout
- Voor de banketbakkersroom:
- ½ liter melk
- 125 gram suiker
- 1 eidooier
- 50 gram puddingpoeder imperial of custard
- Voor de chocolade banketbakkersroom:
- ½ liter melk
- 70 gram suiker
- 1 eidooier
- 50 gram puddingpoeder imperial of custard
- 150 gram chocolade puur of melk
- Voor de afwerking:
- ½ liter slagroom
- suiker naar smaak
- Chocoladekrullen
Meng voor het deeg alle ingrediënten behalve het zout in de keukenmachine.
Wanneer het deeg een bol gevormd heeft voeg je het zout toe en laat je de machine nog een 15 à 20 minuutjes kneden.
Maak een bol van het deeg en laat het een 3 kwartier rijzen (ik doe dit in de oven op 35°C).
Maak ondertussen de banketbakkersroom door 400 ml melk samen met de suiker aan de kook te brengen.
Meng de resterende 100 ml melk met het puddingpoeder en de eidooier en roer dit tot een glad papje.
Wanneer de melk kookt schenk je de melk op het papje, roer goed door en schenk alles terug in de pan en breng het geheel terug aan de kook.
Wanneer de pudding is ingedikt schenk je hem over in een schaal en dek je de pudding (niet de schaal) af met plastic folie.
Leg de folie dus rechtstreeks op de pudding.
Laat de pudding volledig afkoelen in de koelkast.
Voor de chocolade banketbakkersroom doe je precies hetzelfde als hierboven beschreven. Wanneer de pudding is ingedikt roer je de chocolade eronder totdat deze volledig is gesmolten.
Schenk over in een schaal, dek af met folie en laat de pudding afkoelen in de koelkast.
Na het rijzen rol je het deeg uit tot een ronde lap die groter is dan je bakvorm.
Rol het deeg op de deegrol en leg de lap in de vorm.
Druk de randen aan en ga met de deegrol over de randen, zo snijd je de rande mooi af.
Bak de vlaai blind in een voorverwarmde oven van 200 °C in ca 25 minuutjes gaar.
Laat de bodem na het bakken volledig afkoelen.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 72
Drie Koningentaart
Recept categorieën: Taart
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 pakjes bladerdeeg van 32 cm doorsnede
- 150 gram echte boter
- 150 gram poedersuiker
- 150 gram amandelpoeder
- 100 gram ei
- 40 gram bloem
- snuf zout
- 75 gram banketbakkersroom
- 1 amandel of koffieboon
- 1 extra ei om te doreren en te plakken
Verwarm de oven voor op 220°C boven en onderwarmte.
Meng de boter, poedersuiker, amandelpoeder, bloem, eieren en het zout in de keukenmachine. Laat deze goed draaien tot je een smeuïg geheel hebt.
Voeg hier 75 gr banketbakkersroom aan toe en meng kort door.
Zet dit even aan de kant.
Vet je bakvorm in met boter.
Neem een vel bladerdeeg en leg dit in de vorm.
Zorg dat je bladerdeeg overal mooi verdeeld is en druk de randen aan.
Laat het overtollige bladerdeeg nog even hangen.
Verdeel het amandelbeslag in de vorm.
Leg ergens in de vulling (langs de rand) de amandel of koffieboon.
Neem nu het extra ei en splits dit.
De eidooier klop je los met een klein scheutje melk.
Het eiwit klop je ook even los.
Neem een kwast en het eiwit en smeer hiermee de binnenkant van de randen in.
Leg het 2de vel bladerdeeg erop.
Rol met een deegrol de randen mooi af.
Duw nu met je duimen de randen iets aan en naar onder.
Neem het los geklopte eigeel en doreer hiermee de taart.
Bak de taart af in 30 minuten tot hij mooi goudbruin is.
Haal de taart na het bakken meteen uit de vorm en laat hem afkoelen op een rooster.
Strooi eventueel voor het serveren nog wat poedersuiker langs de randen van de taart.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 72
Appel-Bosvruchten Kruimeltaart
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 300 g bosvruchtenmix diepvries
- 100 g bloem
- Snufje zout
- 75 g gele basterdsuiker
- 50 g koude boter of margarine
- 500 g Goudreinetten
- 2 eetlepels suiker
- 125 ml slagroom
- 200 ml bosvruchtensaus
- 1 eetlepel boter of margarine om in te vetten
Bereidingswijze:
Voorverwarmen: Verwarm de oven voor op 200°C (gasovenstand 4).
Kruimeldeeg maken:
Meng in een kom de bloem, een snufje zout en de gele basterdsuiker.
Smelt de boter in een pan op laag vuur.
Voeg de gesmolten boter toe aan het bloemmengsel en meng met een vork tot er een kruimelig deeg ontstaat.
Appels voorbereiden:
Schil de appels, halveer ze en verwijder de klokhuizen.
Snijd de appels in partjes van ongeveer 1½ cm dikte.
Bestrooi de appelpartjes met suiker.
Taart samenstellen:
Vet een taartvorm in met boter.
Leg de helft van de appelpartjes op de bodem van de taartvorm.
Verdeel de bosvruchtenmix over de appellaag.
Leg de resterende appelpartjes bovenop de bosvruchten.
Strooi het kruimeldeeg gelijkmatig over de appels.
Serveren:
Serveer de hete taart met de bosvruchtenroom.
Serveertip:
Geniet van deze heerlijke appel-bosvruchten kruimeltaart als dessert, eventueel met een bolletje vanille-ijs erbij voor extra genot.
Opmerkingen:
Zorg ervoor dat de bosvruchtenmix goed verdeeld is over de appels, zodat elke hap een mix van smaken heeft.
Varieer gerust met andere soorten fruit in plaats van bosvruchten, zoals perziken, bramen of bosbessen, afhankelijk van het seizoen en je voorkeur.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 72
Appel-Kaneelmuffins
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 8 stuks
Calories: 140kcal
Author: Cor Kevenaar
8 papieren cakevormpjes
taartrooster
- 50 g boter of margarine
- 100 g bloem
- 50 g lichtbruine basterdsuiker
- Snufje zout
- 2 theelepels bakpoeder
- 1½ theelepel kaneel
- 1 eetlepel suiker
- 1 ei
- ¾ dl melk
- 1 kleine appel
Muffinbeslag maken:
Zeef de bloem boven een kom en meng met de lichtbruine basterdsuiker, een snufje zout, bakpoeder en 1 theelepel kaneel.
Roer in een apart kommetje de resterende kaneel en suiker door elkaar.
Klop in een andere kom het ei los met de melk en de gesmolten boter.
Giet het eiermengsel over het bloemmengsel en roer alles door elkaar tot een beslag.
Muffins vullen:
Verdeel het beslag gelijkmatig over de papieren cakevormpjes op de bakplaat.
Schil de appel, snijd hem in 8 stukken en steek een stukje appel in elk muffinbeslag.
Strooi het kaneel-suikermengsel over de bovenkant van de muffins.
Geniet van deze heerlijke appel-kaneelmuffins als tussendoortje of als dessert, bijvoorbeeld met een kopje thee of koffie.
Opmerkingen:
Je kunt variëren met verschillende soorten appels, afhankelijk van je smaakvoorkeur.
Calories: 140kcal | koolhydraten: 19g | Protein: 3g | Vet: 6g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 72
Shoarma-ragout in Pitabroodjes
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 2 personen
Calories: 700kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 gele paprika
- 125 g taugé
- 1 dunne prei
- 4 pita shoarmabroodjes
- Zout
- Peper
- 2 eetlepels olie
- 250 g gekruid shoarmavlees
- 125 ml crème fraîche
Voorverwarmen:
Verwarm de oven voor op 150°C (gasovenstand 2).
Groenten voorbereiden:
Maak de paprika schoon en snijd deze in dunne reepjes.
Was de taugé en laat deze uitlekken.
Was de prei, maak deze schoon en snijd hem in dunne reepjes.
Pitabroodjes bakken:
Bak de pitabroodjes in het midden van de oven gedurende ongeveer 6 minuten, tot ze gaar zijn.
Groenten en vlees bakken:
Verhit 1 eetlepel olie in een wok of braadpan.
Bak de paprika op hoog vuur gedurende ongeveer 2 minuten, terwijl je regelmatig roert.
Voeg de prei, taugé, zout en peper toe en bak nog ongeveer 1 minuut mee.
Schep daarna de groenten uit de pan op een bord.
Verhit de resterende olie in dezelfde pan.
Bak het shoarmavlees rondom bruin gedurende ongeveer 5 minuten terwijl je het regelmatig omschept.
Serveren:
Snijd de pitabroodjes met een scherp mes tot de helft open.
Schep een deel van de groenten in de broodjes en verdeel de rest over twee borden.
Schep het vlees in de broodjes.
Serveer elk bordje met 2 gevulde pitabroodjes naast de groenten.
Serveer de pitabroodjes met shoarma-ragout met een frisse salade en eventueel wat knoflooksaus voor een volledige maaltijd.
Calories: 700kcal | koolhydraten: 58g | Protein: 38g | Vet: 35g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 72
Gegratineerde Burrito's met Ananas-Kipvulling
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 720kcal
Author: Cor Kevenaar
- 2 pakken burrito's elk 227 g
- 2 bekers zure room elk 125 ml
- 1 blikje kidneybonen 400 g
- 2 blikjes ananasstukjes op eigen sap elk 225 g
- 1 rode paprika in blokjes gesneden
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 350 g kipfilet in blokjes gesneden
- Olie om in te vetten
- 100 g gemalen belegen kaas
Verwarm de oven voor op 225°C.
Meng de inhoud van de zakjes burritosaus met de zure room en 4 eetlepels water.
Laat de kidneybonen en ananasstukjes uitlekken.
Verhit de zonnebloemolie in een braadpan.
Bak de kipfilet in ongeveer 5 minuten gaar.
Voeg de blokjes rode paprika toe en bak deze nog ca.
2 minuten mee.
Meng de kruidenmix uit de pakken met 200 ml water.
Voeg de bonen toe aan de pan en warm deze ca.
1 minuut mee.
Verwarm de tortilla's volgens de gebruiksaanwijzing.
Smeer de verwarmde tortilla's dun in met de burritosaus en vul ze met het kipmengsel.
Verdeel de ananasstukjes over de tortilla's en vouw ze dicht.
Vet een ovenschaal in en leg de gevulde tortilla's erin.
Bestrooi de burrito's met de gemalen kaas.
Gratineer de burrito's in de oven gedurende ongeveer 8 minuten, of tot de kaas gesmolten en goudbruin is.
Serveer de burrito's met de rest van de saus.
Geniet van deze heerlijke gegratineerde burrito's met ananas-kipvulling!
Wijnadvies:
Deze gegratineerde burrito's met ananas-kipvulling passen goed bij een lichte en fruitige rode wijn zoals een Merlot of een Beaujolais. De fruitige aroma's van de wijn vullen de exotische smaken van de ananas aan, terwijl de zachte tannines mooi samengaan met de kruidige kip en kaas.
Calories: 720kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 34g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 26g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 72
Geroosterde Auberginepuree met Koriander en Citroen
Deze geroosterde auberginepuree is een heerlijke, frisse dip, perfect als bijgerecht of gezonde snack.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar
- 1 grote aubergine
- 2 el olijfolie
- 2 teentjes knoflook geperst
- 2 el verse koriander fijngehakt
- Sap van 1/2 citroen
- Cayennepeper naar smaak
- Zout en peper naar smaak
Verwarm de oven voor op 200°C.
Leg de aubergine op een bakplaat en rooster hem 30 minuten in de oven.
Laat de aubergine afkoelen.
Snijd de aubergine doormidden en schep met een lepel het vruchtvlees eruit.
Doe het vruchtvlees in een kom en prak het fijn met een vork.
Meng de olijfolie, knoflook, koriander en citroensap door de auberginepuree.
Breng op smaak met zout, peper en cayennepeper.
Serveer koud.
Deze auberginepuree combineert goed met een frisse Sauvignon Blanc of een droge rosé.
Calories: 80kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 1g | Vet: 6g | Zout: 0.4g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 72
Geurige Aardappelschotel met Snijbonenn
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 750 g kruimige aardappelen
- 500 g snijbonen
- Scheutje olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- Zeezout
- Versgemalen peper
- 2 theelepels gedroogde oregano en/of marjoraan naar smaak
Verwarm de oven voor op 200°C.
Schil en was de aardappelen en snijd ze in blokjes ter grootte van een flinke dobbelsteen.
Kook de aardappelblokjes 5 minuten in licht gezouten water.
Snijd de snijbonen in stukjes van 1-2 cm en kook ze 5 minuten in ongezouten water.
Neem een vuurvaste ovenschaal of braadslede.
Bedek de bodem van de schaal met olijfolie en pers de knoflook erover uit.
Voeg de aardappelblokjes en snijbonen toe en bak het geheel op hoog vuur, al omscheppend, gedurende 5 minuten.
Breng op smaak met zout, peper en gedroogde oregano en/of marjoraan.
Wees royaal met zout voor een rijke smaak.
Zet de schotel 20-30 minuten in de voorverwarmde oven.
Schep de aardappelblokjes en snijbonen elke 10 minuten even om, zodat ze aan alle kanten goed kleuren.
- Varieer met 300 g gehakt of uitgebakken spekjes voor extra smaak.
- U kunt ook sperziebonen of broccoli gebruiken in plaats van snijbonen.
Wijnadvies:
Deze geurige aardappelschotel met snijbonen past goed bij een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 72
Uientaart met ham en champignons
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 6 plakjes bladerdeeg of een ronde lap bladerdeeg met een doornee van 30 cm (diepvries)
- 6 flinke uien
- 4 eetlepel(s) olie
- 1 eetlepel(s) suiker
- zout
- versgemalen peper
- 1 eetlepel(s) citroensap
- 250 g kastanjechampignons
- 150 g gekookte ham
- 25 g boter
- 1 theelepel verse of ½ theelepel gedroogde tijm
- ¼ l slagroom
- 2 eierdooiers
- 1 eetlepel(s) maïzena
Verwarm de oven voor op 200°C.
Laat het bladerdeeg ontdooien, leg de plakjes op elkaar en rol ze op een met bloem bestrooid werkvlak uit tot een ronde lap met een doorsnee van 30 cm.
Bekleed daarmee de vorm en prik de bodem met een vork op regelmatige afstanden in.
Bekleed de vorm met een velletje bakpapier en verdeel de droge peulvruchten over de bodem.
Zet de vorm circa 15 minuten in de voorverwarmde oven.
Verwijder het bakpapier en de bonen en laat de taartbodem nog 5 minuten bakken.
Snijd intussen de schoongemaakte uien in halve ringen en bak ze op middelhoog vuur regelmatig omscheppend in de hete olie tot ze bruin gekleurd zijn.
Bestrooi ze met de suiker en wat zout en peper en bedruppel met het citroensap.
Laat nog een paar minuten bakken en van het vuur af afkoelen.
Snijd de schoongemaakte champignons in plakjes.
Snijd de ham in reepjes.
Bak de champignons in de boter tot ze beginnen te kleuren en schep er de ham en de tijm door.
Doe de slagroom in een kom en roer er de eierdooiers, de maïzena en wat zout en peper door.
Verdeel de uien over de voorgebakken taartbodem.
Verdeel er het champignonmengsel over.
Begiet met het roommengsel.
Zet de taart nog circa 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 72