Perzik-Rozemarijntaart

Perzik-Rozemarijntaart

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Taart
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 6 stukken
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • quichevorm 22 cm

Ingrediënten

  • 2 perzikken vers of uit blik
  • 1 el fijngehakte rozemarijn
  • 1 el citroensap
  • 2 eieren
  • 2 el honing
  • 50 gram bloem
  • 150 ml griekse/turkse yoghurt
  • 100 ml sinaasappelsap
  • 2 el vloeibare margarine
  • poedersuiker

Instructies

  • Oven 175 graden voorverwarmen
  • In kom perzik. rozemarin en citroensap door elkaar scheppen.
  • In andere kom eieren en honing met mixer tot luchtig mengsel kloppen.
  • Bloem, yoghurt, sinaasappelsap, margarine en mespunt zout erdoor kloppen.
  • Beslag in quichvorm gieten.
  • Perzikmengsel erovere verdelen.
  • In midden van de oven clafoutis in ca 45 min. gaar bakken.
  • Lauwwarm of koud met poedersuiker erover.

Yoghurtroomtaart met limoen en aardbeien

Yoghurtroomtaart met limoen en aardbeien

Recept categorieën: Fruit, Taart
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g bloem
  • 25 g maïzena
  • 6 eieren
  • 175 g witte basterdsuiker
  • 2 limoenen
  • 250 ml slagroom
  • 3 zakjes vanillesuiker
  • 150 g Griekse yoghurt
  • 500 g aardbeien in vieren

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 175 °C.
  • Bloem en maïzena zeven. In kom eieren en 150 g suiker met handmixer tot schuimige, crèmekleurige massa kloppen.
  • Bloemmengsel erdoor spatelen tot bloem geheel is opgenomen. Beslag overdoen in vorm en gladstrijken.
  • In midden van oven biscuittaart in ca. 40 min. goudbruin en gaar bakken.
  • In open oven taart laten afkoelen.
  • Limoenen schoon boenen en schil eraf raspen.
  • Limoenen uitpersen.
  • Rest van suiker door limoensap roeren. In kom slagroom stijf kloppen met vanillesuiker.
  • Griekse yoghurt en limoenrasp erdoor spatelen.
  • Biscuittaart overlangs halveren en snijvlakken besprenkelen met limoensap.
  • Onderkant op schaal leggen en een derde van room erover uitstrijken.
  • Driekwart van aardbeien erover verdelen.
  • Bovenkant van taart erop zetten.
  • Bovenkant en zijkanten bestrijken met rest van room.
  • Rest van aardbeien over taart verdelen.

Notities

De zijkant van deze taart wordt gegarneerd met amandelen nog mooier. Rooster daarvoor een zakje amandelschaafsel in een droge koekenpan mooi goudbruin en laat ze afkoelen. Druk vervolgens met de hand de amandelen tegen de zijkant van de taart. Draai de taart steeds een slag. Chocoladevlokken of hagelslag geven ook een fraai effect.

Hasselback uit de oven

Hasselback uit de oven

Hasselbackaardappelen bereid in de oven.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd1 uur
Totale tijd1 uur 5 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Zweden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 Grote vastkokende aardappelen
  • Olijfolie
  • Zout en peper

Instructies

  • Snij de aardappelen in dunnen plakjes net niet door. Een truckje hiervoor is om de aardappelen tussen twee pollepels te leggen.
  • Leg je aardappelen in een ovenschaaltje en giet hier wat olijfolie overheen. Zorg dat het ook mooi in de aardappel komt! Doe er daarna wat zout en peper overheen.
  • Zet in de oven voor ±1 uurtje op 180ºC.

Notities

Erg lekker als bijgerechtje. Dit is eventueel ook te doen van de barbecue! Ik heb het deze keer geserveerd met wat kabeljauwfilet uit de oven.

Tagliatelletaart

Tagliatelletaart

Recept categorieën: Hartige taart, Pasta
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • quichevorm, 24 cm

Ingrediënten

  • 200 gram witte tagliatelle
  • 200 g groene tagliatelle
  • 1 el olie
  • 1 blik artisjokharten 240g uitgelekt
  • 7 plakjes bladerdeeg
  • 50 gram geraspte gruyere
  • 4 eieren
  • 1 dl slagroom
  • 100 gram gorgonzola verbrokkeld

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 200 graden.
  • Tagliatelle al dente koken met een beetje olie in het water, laten uitlekken, artisjok in stukjes snijden,
  • deeg uitrollen tot cirkel van 30 cm., vorm ermee bekleden,
  • 25 gr kaas over boden strooien,rest van kaast en artisjok door tagliatelle scheppen, in vorm overdoen.
  • Eieren, slagroom, zout, peper en gorgonzola mengen en kloppen en in vorm schenken.
  • Taart in oven in 30 minuten bakken, rand van vorm verwijderen en nog 5 minuten bakken.

Stekelvis

Stekelvis

Recept categorieën: Vis
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 stokbrood lang dun
  • 6 vissticks
  • 6 blaadjes sla
  • 7 eetlepel(s) yoghurtmayonaise
  • 2 zakjes Carnavalmix voor dipsaus
  • 24 sprietjes bieslook

Instructies

  • Haal de bakplaat uit de oven en leg er bakpapier op.
  • Verwarm de oven voor op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Snij het stokbrood in 4 stukken.
  • Snij elk stuk brood aan de bovenkant op 3 plaatsen schuin in.
  • Snij de vissticks doormidden en leg ze op de bakplaat.
  • Doe ovenwanten aan en schuif de plaat in de oven.
  • Laat de visticks in ongeveer 6 minuten warm en knapperig worden.
  • Was intussen de slablaadjes en dep ze droog met wat keukenpapier.
  • Scheur de blaadjes doormidden.
  • Roer de yoghurtmayonaise, de mix voor dipsaus en 2 eetlepels water door elkaar.
  • Knip het bieslook met een schaar doormidden.
  • Doe ovenwanten aan en haal de bakplaat uit de oven
  • Stop in iedere snee van de broodjes een blaadje sla.
  • Schep er wat saus op en leg er een halve visstick in.
  • Steek links en rechts van de visstick een paar sprietjes bieslook.

Notities

Serveer er patat bij.
Snij niet te diep, want dan komt je visstick niet meer boven het brood uit.
Als je dat lekker vindt, kun je ook nog wat ketchup bij het sausje doen.

Geitenbok met Karnemelkmarinade en Gereduceerd Braadvocht

Geitenbok met Karnemelkmarinade en Gereduceerd Braadvocht

Bereidingstijd2 uur
Totale tijd2 minuten
Recept categorieën: Geit, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 biologische geitenbok bout van +/- 800 gr.
  • 1 l karnemelk
  • 75 gram Grof zeezout bij voorkeur sel gris
  • Olijfolie
  • Witte peper
  • Water

Instructies

  • Doe de geitenbout in een grote zak en voeg hieraan de karnemelk en het zout toe.
  • Sluit goed af, zorg dat de bout volledig ondergedompeld is.
  • Laat 48 uur marineren in de koeling.
  • Verwarm de oven voor op maximaal vermogen (doorgaans 240°C).
  • Haal de bout uit de zak en dep deze goed droog.
  • Gooi de resterende vloeistof weg.
  • Leg de bout in een braadslede met de dikke kant naar boven.
  • Bestrooi met witte peper en smeer in met olijfolie (een dunne laag is voldoende).
  • Stel de oven in op 160°C en zet de braadslede in het midden van de oven.
  • Gaar de bout ongeveer 1,5 uur, waarbij je elk half uur de bout arroseert met het braadvocht.
  • Verhoog de oventemperatuur naar 200°C, voeg een scheut water toe en braad nog 15 minuten.
  • Haal de bout uit de braadslede en pak in met aluminiumfolie.
  • Voeg water toe aan de braadslede tot alle aanbaksels loskomen.
  • Zeef het braadvocht en reduceer het tot de gewenste dikte.
  • Verwijder het aluminiumfolie en lak de bout met het gereduceerde braadvocht.

Notities

Binnen dit recept kun je experimenteren met het toevoegen van smaken, zoals knoflook, harde kruiden (bijv. tijm, laurier, oregano), etc. Voeg deze toe aan de marinade.

Smikkelschuimpje

Smikkelschuimpje

Recept categorieën: Snoepgoed, Tractaties
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 5 druppel(s) citroensap
  • 250 g poedersuiker
  • 1 potje musket gemengde spikkeltjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 ºC of gasovenstand 3.
  • Leg het bakpapier op de bakplaat.
  • Splits de eieren.
  • Truc! Je doet het zo...
  • Breek de schaal van een ei boven een kom.
  • Zorg dat je in je beide handen één helft van het ei hebt.
  • Giet het eigeel in één van de twee helften.
  • Daardoor loopt het eiwit vanzelf in de kom.
  • Misschien nog een keer overgieten in de andere eihelft?
  • Nu is alle eiwit in de kom gelopen en hou je een lege helft over én een helft met eierdooier.
  • Dat eigeel heb je niet meer nodig.
  • Zet de mixer in het eiwit en klop het, samen met citroensap, tot het mengsel stijf is.
  • Lepel voor lepel klop je nu ook de poedersuiker erdoor.
  • Alle poedersuiker weg geklopt?
  • Het mengsel ziet er glimmend en stevig uit!
  • Schep het eiwit met een lepel in een spuitzak met kartelmond.
  • Spuit toefjes van ca. 3 cm breed naast elkaar op de bakplaat.
  • Hou ten minste 1 cm afstand tussen de toefjes.
  • Bestrooi de schuimpjes met gekleurde spikkeltjes en bak ze 25 minuten in de oven.
  • Zet de oven uit en laat ze nog een half uur in de oven staan.
  • Eindelijk, je zoete spikkelschuimpjes mogen vrij...

Schuimtaartjes met rode vruchten

Schuimtaartjes met rode vruchten

Recept categorieën: Gebak
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 eiwitten
  • 200 g suiker
  • 250 g kleine aardbeien gehalveerd
  • 125 g bramen
  • 125 g frambozen
  • maïzena om te bestuiven

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 100 °C. In beslagkom eiwitten stijfkloppen.
  • Beetje bij beetje suiker toevoegen.
  • Blijven kloppen tot taaie en glanzende massa ontstaat.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier en licht bestuiven met maïzena.
  • Met behulp van twee eetlepels 7 bergjes eiwit van ca. 8 cm doorsnede op bakplaat scheppen. In midden van elk bergje kuiltje maken.
  • Eiwitbergjes in midden van oven in ca. 1 1/2 uur laten drogen, ovendeur op kiertje zetten.
  • In kom aardbeien, bramen en frambozen voorzichtig door elkaar scheppen.
  • Schuimtaartjes laten afkoelen en vlak voor het serveren vullen met fruit.

Notities

Lekker met bolletje ijs.
Tip
Het geheim van mooie schuimtaartjes zit 'm in de eieren. Alleen met echt verse eieren, met de houdbaarheidsdatum nog enkele weken in het verschiet, wordt het eiwitschuim mooi luchtig en stevig genoeg om als bergjes op de bakplaat te blijven staan.

Slagroomsoesjes

Slagroomsoesjes

Recept categorieën: Gebak
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 ½ dl water
  • 4 gram zout
  • 100 gram boter
  • 150 gram bloem
  • 4 eieren

Instructies

  • Breng het water met het zout en de boter aan de kook.
  • Zet het vuur uit als de boter is gesmolten en voeg in één keer de gezeefde bloem toe.
  • Blijf roeren tot een gladde deegbal ontstaat en neem de pan dan van het vuur.
  • Klop in een kommetje 1 ei los.
  • Roer de overige eieren één voor één door het deeg; voeg een volgend ei pas toe als het vorige ei helemaal door het deeg is opgenomen.
  • Het deeg is goed, als het langzaam van een lepel valt en licht glanst.
  • Voeg, als dit nog niet het geval is, ook het losgeklopte ei in kleine scheutjes toe tot het deeg goed is.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet een bakplaat in of bekleed hem met bakpapier.
  • Doe het deeg in een spuitzak met een gladde spuitmond en spuit met tussenruimte toefjes op de bakplaat.
  • Werk eventuele opstaande puntjes met de bolle kant van een natgemaakte lepel weg.
  • Bak de soesjes in ± 30 minuten goudbruin, laat ze afkoelen en vul ze met slagroom.

Palmpaashanen van brooddeeg met anijs

Palmpaashanen van brooddeeg met anijs

Bak feestelijke palmpaashanen met anijs voor Palmpasen. Leuk om met kinderen te maken en heerlijk bij het paasontbijt of als tussendoortje.
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Brood, Kinderkoken, Snack
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 8
Calories: 248kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Deegkom
  • Keukenmachine of handmixer met deeghaken
  • theedoek

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 1 eetlepel anijszaad
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • 1 ½ dl lauwe melk
  • 30 g verse gist
  • 4 eetlepels melk optioneel
  • 5 eetlepels olie
  • 500 g bloem
  • Snufje zout

Instructies

  • Meng het anijszaad door de bloem in een grote kom.
  • Los de gist op in de lauwe melk en laat 5 minuten staan tot het gaat schuimen.
  • Voeg de opgeloste gist, ei, honing, olie, rietsuiker en zout toe aan de bloem.
  • Kneed het deeg minimaal 10 minuten stevig door tot het soepel en licht plakkerig is.
  • Voeg eventueel 1 tot 4 eetlepels melk toe als het deeg te droog is.
  • Laat het deeg op een warme plek rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Verdeel het deeg in porties ter grootte van een mandarijn.
  • Vorm van elk stuk een langwerpige, puntige broodvorm of maak er leuke haantjes of haasjes van.
  • Vet een bakplaat in met olie en leg de deegfiguren erop.
  • Laat ze afgedekt onder een theedoek nog 15 minuten narijzen.
  • Verwarm de oven voor op 225 °C.
  • Bestrooi de broodjes met extra anijszaad.
  • Bak de palmpaashanen in circa 25 minuten goudbruin en gaar.

Notities

Serveertip:
Serveer de palmpaashanen met een likje roomboter of jam bij het paasontbijt, of laat kinderen ze zelf versieren met rozijnen of glazuur.
Wijnadvies:
Geen wijn nodig bij dit kinderfavorietje, maar een glas warme chocolademelk of een mild kruidentheetje past perfect.

Nutrition

Calories: 248kcal | koolhydraten: 39g | Protein: 6g | Vet: 7g | Zout: 0.4g | Sugar: 4g