Ontbijtkoek 1

Ontbijtkoek 1

Recept categorieën: Koek, Ontbijt
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram bruine basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei
  • 1 ½ dessertlepel koekkruiden
  • 500 gram zelfrijzend bakmeel
  • water 1 niet te grote mok lauwwarm

Instructies

  • Meng de suiker en de vanillesuiker met het ei en roer goed door.
  • Voeg de kruiden en het water toe, mix alles flink door en voeg er het gezeefde meel bij.
  • Vet een langwerpige cakevorm in met boter en bestuif hem met bloem.
  • Bak de koek in ± 60 minuten in een op 160°C voorverwarmde oven gaar.

Knapperige hoorntjes met yoghurt en vers fruit

Knapperige hoorntjes met yoghurt en vers fruit

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 vellen diepvries fillodeeg Easy Bakery, ontdooid
  • 200 gram aardbeien in vieren
  • 1 eetlepel Crème de Cassis
  • 1 roze grapefruit in partjes
  • 2 perziken in partjes
  • 100 gram Griekse yoghurt
  • 1 takje verse munt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snijd de fillodeegvellen elk in 4 stroken van 6 cm breed.
  • Rol om elk roomhoornvormpje losjes 2 stroken deeg, begin bij de bovenkant en werk naar het puntje toe; het vormpje moet helemaal zijn bedekt.
  • Bak de hoorntjes op de bakplaat in het midden van de oven in 10-15 minuten goudbruin.
  • Laat ze afkoelen en haal ze voorzichtig van de vormpjes.

Vulling:

  • Laat 100 gr aardbeien met de likeur 5 minuten zachtjes koken en pureer ze.
  • Schep de rest van de aardbeien met de grapefruit en de perziken om, verdeel dit over de hoorntjes en leg de hoorntjes op de bordjes.
  • Schep de yoghurt en de aardbeiensaus erbij en garneer met muntblaadjes.

Channa dal

Channa dal

Gekruide kikkererwten
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: India
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram kikkererwten channa dal
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepel zuiveringszout
  • 2 liter koud water
  • plantaardige olie om te frituren
  • 1 eetlepel garam masala
  • 2 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 2 theelepel zout
  • 2 theelepel rietsuiker of bruine basterdsuiker

Instructies

  • Was de erwten grondig.
  • Doe zout en zuiveringszout in een grote kom, giet het koude water erover en roer tot alles is opgelost.
  • Voeg de erwten toe en laat ze vervolgens 48 uur weken.
  • Laat de erwten uitlekken en spoel ze grondig onder koud water.
  • Laat weer uitlekken, spreid ze uit op een bakplaat en laat ze ± 30 minuten drogen in een voorverwarmde oven van 150 °C.
  • Verhit de olie in een frituurpan zodanig, dat een toegevoegde erwt meteen gaat sissen en drijven.
  • Frituur de erwten in porties tot ze verkleuren; schep ze op met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier; bak intussen de rest.
  • Doe de warme erwten in een grote pot met de kruiden, het zout en de suiker.
  • Schud goed om tot alles gelijkmatig is bedekt.

Notities

Deze erwten zijn vooral populair onder bioscoopgangers in India. Wat popcorn voor Amerika is, is Channa dal voor India. Daar de weektijd van de erwten nogal lang is, loont het de moeite om per keer ook een behoorlijke hoeveelheid te bakken. Hoewel ze de eerste dag het lekkerst zijn, blijven ze tot 2 weken smakelijk in een luchtdichte fles of pot.

Pinza

Pinza

Italiaans gebak met pompoen
Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Italië
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 5 eieren
  • 300 gram suiker
  • 300/400 gram pompoenpulp
  • 400 gram bloem
  • 2 zakjes bakgist/bakpoeder
  • 300 gram rozijnen
  • rasp van 1 citroen
  • 1 snufje zout
  • margarine en paneermeel voor het bakblik

extra voor de liefhebbers:

  • 100 gram kleine snippers dadels
  • 20 gram venkelzaadjes
  • 50 gram sukade

Instructies

  • Week de rozijnen een paar uur in lauw water (flinke scheut witte wijn, port, sherry of likeur mag natuurlijk ook).
  • Daarna laten uitlekken.
  • Voor de pompoenpulp stukken pompoenvlees (zonder pitten) ruim 15 minuten koken in water en afgieten of grove stukken in oven 30 minuten garen op 180 graden.
  • Vervolgens in keukenmachine of met staafmixer pureren.
  • Wanneer je een flinke grote pompoen hebt, kun je het vruchtvlees voor diverse recepten gebruiken.
  • Voor de Pinza gebruik je 300 tot 400 gram.
  • Vet een bakblik (45 x 35 cm of 2 kleinere) in met margarine en bestrooi met wat paneermeel
  • Klop eieren met suiker op tot stevige schuimige massa
  • Voeg eerst de pompoenpulp toe; meng met houten lepel en voeg vervolgens alle andere overige ingrediënten toe.
  • Naar keuze kun je het beslag nog bestrooien met een paar eetlepels suiker.
  • Bak de Pinza midden in een voorverwarmde oven op 90 graden.
  • Na 15 minuten de temperatuur verhogen naar 180/200 graden en nog een half uur bakken.
  • Let op dat de Pinza bovenop niet te donker wordt (temperatuur verlagen en het bakblik iets lager in de oven plaatsen). Wanneer je met een satéprikker middenin prikt en deze er droogt uit komt, dan is je Pinza gaar.

Notities

De periode rondom Halloween is hét moment om na het uithollen van de pompoen het vruchtvlees NIET weg te gooien, maar te verwerken in het eten: pompoensoep, pompoentaart of deze keer Italiaanse Pinza met pompoen. Pinza (of Pinsa Veneta) is een regionaal gerecht in Noordoost Italië. Van oorsprong wordt Pinza gemaakt op basis van polenta (een dikke maïspap), maar dit keer een minder ‘stevige’ variant en tevens eenvoudiger klaar te maken

Bladerdeegtaart met spinazie en Italiaanse ricotta

Bladerdeegtaart met spinazie en Italiaanse ricotta

Ricotta is een verse, zachte, frisse witte Italiaanse kaas van koeien- of schapenmelk met een milde en zachte smaak. Ricotta bevat nauwelijks vet en zout. Indien je ook nog een ‘light’-variant van kant en klaar bladerdeeg gebruikt, zet je een gezond gerecht op tafel.
Recept categorieën: Hartige taart
Land van herkomst: Italië
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • rol bladerdeeg +/- 250 gram
  • 200 gram gekookte spinazie uitgelekt
  • 1 bakje verse ricotta 250 gr
  • 2 eieren rauw
  • 2 gekookte eieren in kleine stukjes gesneden
  • 1 ui niet al te groot in kleine stukjes gesneden
  • peper en zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Rol het bladerdeeg uit.
  • De meeste merken bladerdeeg zijn verpakt in bakpapier.
  • Gebruik dit bakpapier samen met het bladerdeeg om een bakvorm (springvorm) te bekleden.
  • Klop de eieren stevig op en voeg de ricotta toe en mix nog even een paar seconden door.
  • Spatel met een houten lepel alle andere ingrediënten door het mengsel en giet dit in de met bladerdeeg beklede springvorm.
  • Vouw eventueel overtollig bladerdeeg gerust over de spinazie/ei-massa.
  • Bak ruim een half uur in het midden van de oven.

Notities

Kan zowel warm als koud gegeten worden.
Lekker met een glas droge, witte Italiaanse wijn zoals Pinot Grigio.

SALdiPePo

SALdiPePo

Salsa di Peperoni & Pomodori
Een tapenade-achtige saus van gegrilde paprika’s, rode peper en tomaat
Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: Italië
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 rode paprika’s
  • ¾ blik gepelde tomaten
  • 1 grote teen knoflook
  • 1 klein rood pepertje
  • 4 eetlepel(s) olijfolie
  • zout

Instructies

  • Maak de paprika’s schoon, snij in grove stukken en gril deze in de oven.
  • Snijd het pepertje en de knoflookteen in grove stukken.
  • Indien de paprika’s in de oven enigszins zwart zijn geworden, moet je het vel verwijderen.
  • Pureer de gegrilde paprika’s, gepelde tomaten, knoflookteen en pepertje met een staafmixer.
  • Voeg al laatste de olijfolie toe.
  • Afhankelijk van de gewenste dikte van de saus, naar eigen inzicht minder of meer olijfolie toevoegen.
  • Maak op smaak met zout.
  • Serveer goed gekoeld.

Notities

Deze tapenade-achtige saus is heerlijk op stokbrood, ciabatta, als groentedip of als saus bij gegrild vlees of gegrilde vis.

Dolce della casa

Dolce della casa

Warm chocolade-toetje / Eerlijk is eerlijk, het recept is gepikt. Laatst waren we bij onze wijnboer/vrienden Ferrin en dochter Sara had dit toetje gemaakt. Sara zit op een soort vmbo-school en tijdens een praktijkles had ze dit recept leren maken en daarna thuis opnieuw gemaakt.
 
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 5 eieren
  • 300 gram suiker
  • 70 gram cacao
  • 120 gram amaretti bitterkoek-achtige schuimkoekjes
  • 500 ml melk
  • boter om in te vetten

Instructies

  • Amaretti verkruimelen.
  • De eieren met de suiker stevig mixen, stap voor stap de cacaopoeder, melk en amaretti toevoegen.
  • Verdelen over ingevette schaaltjes of muffinvormpjes.
  • In voorverwarmde oven ongeveer 40 minuten bakken op 110 graden.
  • Voor liefhebbers van een minder stevige, bijna vloeibare binnenkant, raad ik aan om het gerecht slechts 30 minuten in de oven te garen.

Notities

Naar keuze warm of koud serveren (maar warm is ie ‘t lekkerste!).
En wat denk je van een zoete Verduzzo van de vader van Sara, Paolo Ferrin erbij ……
Grazie Sara!

Klappertaart

Klappertaart

Recept categorieën: Cake, Taart
Servings: 12
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 sneetjes witbrood oud
  • 1 pak kokos jonge 450 gr, toko, diepvries
  • 1 blik kokosmelk 4 dl
  • 4 eieren
  • 175 gram suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 2 eetlepels boter
  • 12 druppels kokos essence
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 kokosnoot

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Week het brood in de kokosmelk.
  • Snijd de kokos in schuine reepjes van 6 x 1/2 cm.
  • Klop de eieren met de suiker en de vanillesuiker dik en schuimig.
  • Voeg de boter toe en klop die erdoor.
  • Klop de bloem, het geweekte niet-uitgeknepen brood en de kokos-essence erdoor en schep de reepjes kokos door het beslag.
  • Schenk het beslag in de vorm of schaal en bak de taart in het midden van de oven in 50 minuten lichtbruin en gaar.
  • Garneer de taart eventueel met (met een kaasschaaf geschaafde) flinters vruchtvlees van kokosnoot.

Kerstkransjes van Astrid Veltman

Kerstkransjes van Astrid Veltman

Recept categorieën: Koek
Feestdagen etc: Kerst
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 125 gram suiker
  • 250 gram bloem
  • 2 ½ theelepel bakpoeder
  • 100 gram amandelen ontvelde
  • 125 gram honing
  • melk
  • zout
  • 1 mespuntje kruidnagel gemalen
  • 1 mespuntje kaneel
  • 1 mespuntje koriander

Instructies

  • Roer het ei met de suiker schuimig en roer er dan de bloem, het bakpoeder, zout en de even met de specerijen verwarmde honing door.
  • Kneed het deeg, zet het een half uurtje koud weg en rol het dan tot een niet te dunne lap uit.
  • Steek hier kransjes uit en druk in elk kransje 5 amandeltjes.
  • Bestrijk ze met melk.
  • Leg ze op een beboterd bakblik en zet dit 15-20 minuten middenin een matigwarme oven (160°C).

Kersentaart

Kersentaart

Recept categorieën: Taart
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram ontpitte kersen
  • 3 ¾ dl melk
  • 4 eieren
  • 75 gram bloem
  • 60 gram kristalsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 1 eetlepel kirsch
  • poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Beboter een ondiepe ovenschaal van 1 1/2 liter inhoud.
  • Dep de kersen met keukenpapier droog en schik ze op de bodem van de beboterde schaal of vorm.
  • Draai de melk, de eieren, de bloem, de kristalsuiker, het vanillemerg en de kirsch in een keukenmachine tot een glad beslag.
  • Let op dat er geen klontjes komen; doe het, als dit wel gebeurt, even door een zeef.
  • Giet het beslag over de kersen en bak de taart in het midden van de oven in 45-60 minuten goudbruin (of tot de bovenkant goudbruin is en een erin gestoken houten prikkertje er droog uit komt).
  • Bestrooi met poedersuiker en dien warm op.