Citroen-Nougatine Krakelingen

Citroen-Nougatine Krakelingen

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Gebak
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel boter om in te vetten
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 blikje croissantdeeg 240 g, koelvers
  • 75 g nougatine
  • 1 eetlepel citroenrasp
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 3 eetlepels suiker
  • 1 ei

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (gasovenstand 4) en vet een bakplaat in met boter.
  • Strooi de bloem uit op het aanrecht en rol het croissantdeeg uit.
  • Plak de naden van het deeglapje met natte vingers tegen elkaar.
  • Snijd met een scherp mes 6 gelijke repen uit het deeg en snijd ze doormidden.
  • Draai spiralen van de reepjes en vorm van iedere deegreep een krakeling.
  • Meng de nougatine, citroenrasp, vanillesuiker en suiker in een diep bord.
  • Breek het ei boven een kommetje en klop het los.
  • Bestrijk de krakelingen aan beide kanten met het losgeklopte ei en wentel ze door het suikermengsel.
  • Leg de krakelingen op de ingevette bakplaat en bak ze in het midden van de oven gedurende 15 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
  • Laat de krakelingen afkoelen alvorens te serveren.

Notities

Wijnadvies:

Deze Citroen-Nougatine Krakelingen passen goed bij een lichte dessertwijn zoals een Moscato d'Asti. De zoete en citrusachtige smaken van de krakelingen zullen mooi harmoniëren met de fruitige tonen van de wijn, waardoor een verfrissend en smaakvol dessert ontstaat.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 14g | Zout: 0.5g | Sugar: 15g

Mini Pizza Hapjes

Mini Pizza Hapjes

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Hapjes, Warme hapjes
Dieët: Glutenvrij
Servings: 24 stuks
Calories: 290kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 6 witte pistolets
  • 2 pakjes traditionele pastasaus à 370 g
  • 2 pakjes Goudse jonge kaas in plakken
  • 100 g cervelaatworst in plakjes
  • 1 bakje paprikamix 175 g

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (gasovenstand 4) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Snijd de pistolets doormidden met een kartelmes en hol ze een beetje uit aan de binnenkant.
  • Verdeel de tomatensaus over alle broodhelften.
  • Bestrooi met de paprikamix.
  • Beleg met reepjes cervelaatworst en leg er gekruist reepjes kaas bovenop.
  • Plaats de belegde broodjes op de bakplaat en bak ze in het midden van de oven gedurende ongeveer 10 minuten, of totdat de kaas gesmolten is.
  • Serveer warm als heerlijke mini pizza hapjes.

Notities

Tips:

  • Varieer met verschillende soorten beleg, zoals ham of boterhamworst.
  • Voor een glutenvrije optie kun je glutenvrije broodjes gebruiken.
  • Serveer als snack bij feestjes of als bijgerecht bij een buffet.

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige rode wijn, zoals een Merlot of een Pinot Noir, past goed bij deze mini pizza hapjes. Hun fruitige tonen en soepele afdronk vormen een mooie aanvulling op de hartige smaken van de kaas en het vlees.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 12g | Vet: 14g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Naanpizza met Salami en Groenten

Naanpizza met Salami en Groenten

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Pizza
Land van herkomst: Italië
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 470kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 gele paprika's
  • 1 blikje middelgrote champignonplakjes 290 g
  • 1 blik tomatenblokjes 400 g
  • 1 pakje goudsalami ca. 145 g
  • 2 pakken naanbrood naturel, elk pak à 2 stuks, 280 g

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Pel de ui en knoflook, en snijd ze in kleine stukjes.
  • Verhit de zonnebloemolie in een braadpan en bak de ui met knoflook tot ze zacht zijn.
  • Maak de paprika schoon en snijd deze in dunne reepjes.
  • Laat de champignons uitlekken.
  • Roer de tomatenblokjes door de ui en laat het mengsel 10 minuten indikken.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd de plakjes salami in dunne reepjes.
  • Verdeel de saus over de naanbroden.
  • Beleg de naanpizza's met salami, paprika en champignons.
  • Bak de naanpizza's in twee batches op twee bakplaten gedurende 10 minuten in de oven, of tot ze knapperig en goudbruin zijn.
  • Serveer de naanpizza's warm, eventueel met een groene salade met yoghurtdressing

Notities

Tips:

  • Varieer met andere groenten zoals courgette, ui, of olijven.
  • Voor een pittige kick kun je rode pepervlokken toevoegen aan de saus.
  • Gebruik eventueel glutenvrij naanbrood voor een glutenvrije optie.
 

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn, zoals een Chianti, past goed bij deze naanpizza met salami en groenten. De fruitige tonen en levendige zuurgraad van de wijn complementeren de smaken van de tomatensaus en salami, terwijl de zachte tannines zorgen voor een gebalanceerde begeleiding.

Nutrition

Calories: 470kcal | koolhydraten: 41g | Protein: 16g | Vet: 26g | Zout: 2.5g | Sugar: 7g

Romige Portobello Risotto uit de Oven

Romige Portobello Risotto uit de Oven

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Ovenschotel, Rijst
Land van herkomst: Oosters
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 portobello champignons
  • 2 bakjes champignons
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 300 g risottorijst
  • 750 ml groentebouillon van 2 tabletten
  • 100 g blauwaderkaas
  • 75 g rucolasla

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Pel en snipper de ui.
  • Maak beide soorten paddenstoelen schoon en snijd ze in reepjes.
  • Verhit de olijfolie in een vuurvaste ovenschaal en fruit de ui gedurende 2 minuten.
  • Voeg de risottorijst toe en bak deze al omscheppend tot de rijst begint te glanzen.
  • Schenk de groentebouillon erbij, voeg de paddenstoelen toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Zet de ovenschaal in de oven en laat de risotto in 35 minuten gaar worden, waarbij je af en toe omschept.
  • Verkruimel de blauwaderkaas.
  • Verdeel de rucola over de risotto en bestrooi met de verkruimelde kaas.

Notities

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio zou perfect samengaan met de romige textuur van de blauwe kaas en de aardse tonen van de portobello's.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 10g | Vet: 15g

Mexicaanse Kipfilet met Kruidige Frites en Avocadosalade

Mexicaanse Kipfilet met Kruidige Frites en Avocadosalade

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Kip
Land van herkomst: Mexico
Servings: 4
Calories: 580kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 zak frites wild Mexican onion and garlic diepvries, 600 g
  • 4 kipfilets
  • eetlepel tacokruiden
  • 25 g boter
  • 1 blikje Mexicomelange 400 g
  • 1 avocado
  • 1 zakje gemengde ijsbergsla 200 g
  • 5 eetlepels sladressing naturel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C en bak de frites volgens de instructies op de verpakking.
  • Bestrooi de kipfilets met tacokruiden en zout.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de kipfilets in ongeveer 10 minuten rondom bruin en gaar.
  • Laat het blikje Mexicomelange uitlekken.
  • Schil de avocado en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Meng in een schaal de ijsbergsla, avocado, Mexicomelange en sladressing.
  • Serveer de frites met de gebakken kipfilet en de avocadosalade.

Notities

eniet van deze smaakvolle Mexicaanse maaltijd met kruidige kipfilet, knapperige frites en een verfrissende avocadosalade, perfect voor een smaakvol diner met een Mexicaanse twist!
Een lichte Mexicaanse cerveza (bier) past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g

Gevulde Tomaten met Zalm en Pilavrijst

Gevulde Tomaten met Zalm en Pilavrijst

Geniet van deze heerlijk gevulde tomaten met zalm en pilavrijst, een smakelijk en gezond gerecht voor de lunch met een frisse en lichte citroensmaak!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Lunch, Vis, Zalm
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 blikje zalm ca. 200 g, uitgelekt
  • 12 trostomaten
  • 250 g voorgekookte pilavrijst
  • Sap en rasp van ½ citroen
  • 2 sneetjes bruinbrood verkruimeld
  • 30 g fijngeknipte peterselie
  • 2 eetlepels olijfolie

Instructies

  • Verwijder eventuele graten en botjes uit de zalm.
  • Snijd de kapjes van de tomaten af en hol ze uit met een lepel, bewaar de pulp.
  • Leg de uitgeholde tomaten in een met bakpapier beklede ovenschaal.
  • Meng de rijst met de zalm, tomatenpulp en citroensap.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Vul de tomaten royaal met het rijstmengsel.
  • Meng het broodkruim met de peterselie en citroenrasp, en verdeel dit over de tomaten.
  • Besprenkel de tomaten met olijfolie.
  • Bak de tomaten in het midden van de oven gedurende 15 minuten, of tot ze gaar zijn.

Notities

 
Een lichte Chardonnay past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 14g | Vet: 9g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Romige Champignonsoep met Rundertartaarballetjes

Romige Champignonsoep met Rundertartaarballetjes

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Rundvlees, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ciabatta afbakbrood
  • 1 zakje verse bieslook 25 g
  • 200 g rundertartaar
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 zak roerbakmix champignon 400 g
  • 200 g tuinbonen diepvries
  • 1 pot bouillon met rundvlees 350 ml

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 °C en bak de ciabatta volgens de gebruiksaanwijzing in de oven.
  • Knip de bieslook fijn.
  • Breng de rundertartaar op smaak met zout, peper en de helft van de fijngeknipte bieslook.
  • Draai kleine balletjes van het tartaarmengsel.
  • Verhit de zonnebloemolie in een soeppan en bak de roerbakmix champignon gedurende 5 minuten.
  • Voeg de bouillon en 1 liter water toe aan de pan en breng aan de kook.
  • Voeg de tuinbonen en de tartaarballetjes toe aan de soep en laat het geheel 10 minuten koken.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper en bestrooi met de resterende fijngeknipte bieslook.
  • Serveer de champignonsoep met rundertartaarballetjes samen met het afgebakken ciabatta brood.
  • Serveer de soep met kruidenboter voor een extra smaakvolle ervaring.

Notities

Een lichte rode wijn zoals een Beaujolais of een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij deze soep.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 18g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Peer-Cake met Gepaneerde IJsbolletjes

Peer-Cake met Gepaneerde IJsbolletjes

incl. baktijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Cake, Dessert - Nagerecht, Fruit, IJs
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 200 g boter
  • 1 pak cakemix 450 g
  • 3 eieren
  • 50 ml halfvolle melk
  • 1 zakje amandelschaafsel 45 g
  • 2 rijpe handperen
  • 125 ml slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 4 bolletjes roomijs kaneel met stoofpeertjes bak à 1 l

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 °C en vet een cakevorm in.
  • Mix de boter zacht met behulp van een mixer.
  • Voeg de cakemix, eieren en melk toe aan de zachte boter en klop gedurende 1 minuut tot een glad geheel.
  • Mix vervolgens nog 5 minuten.
  • Giet het beslag in de ingevette cakevorm en bak in het midden van de oven gedurende 60-70 minuten, of tot de cake gaar is.
  • Laat de cake afkoelen en snijd het in 4 plakken.
  • Rooster het amandelschaafsel lichtbruin in een droge koekenpan en laat het afkoelen.
  • Schil de peren, verwijder de klokhuizen en snijd ze in partjes.
  • Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker.
  • Verdeel de slagroom over de plakken cake.
  • Garneer met de partjes peer.
  • Rol de ijsbolletjes snel door het amandelschaafsel en plaats ze naast de cake op de borden.

Notities

Geniet van deze heerlijke combinatie van peer-cake met gepaneerde ijsbolletjes, een verrukkelijk nagerecht dat perfect is voor een speciale gelegenheid!
Een zoete witte wijn zoals een Moscato d'Asti of een dessertwijn zoals een Sauternes past goed bij dit nagerecht.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 7g | Vet: 30g | Zout: 0.3g | Sugar: 30g

Gegrilde Boerenkip met Spruitjes en Geroosterde Krieltjes

Gegrilde Boerenkip met Spruitjes en Geroosterde Krieltjes

Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 boerenkip ca. 930 g
  • 500 g krieltjes in schil
  • 65 g pijnboompitten
  • 700 g spruitjes geschoond
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 80 g geraspte oude kaas

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Verwijder de buitenste schaal en folie van de kip en plaats de kip in een ovenschaal.
  • Bak de kip gedurende 1 uur in de voorverwarmde oven.
  • Borstel de krieltjes schoon, was ze en halveer ze.
  • Kook de krieltjes in een pan in 10-15 minuten gaar.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan op laag vuur.
  • Kook de spruitjes in een pan in 4 minuten beetgaar.
  • Giet ze af en spoel ze af met koud water.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en roerbak de spruitjes ongeveer 2 minuten op halfhoog vuur.
  • Voeg de geraspte oude kaas toe en laat smelten.
  • Leg de boerenkip op een serveerschaal.
  • Verdeel de geroosterde krieltjes en spruitjes over vier borden.
  • Strooi de geroosterde pijnboompitten over de spruitjes.
  • Serveer de stukken kip met de krieltjes en spruitjes.

Notities

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een Gamay zou goed samengaan met dit gerecht. Hun fruitige tonen en milde zuurgraad zullen de smaken van de gegrilde kip en de spruitjes aanvullen zonder te overheersen.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Geroosterde Amerikaanse Beenham met Mango Glazuur

Geroosterde Amerikaanse Beenham met Mango Glazuur

Totale tijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Fruit, Varkensvlees
Land van herkomst: America
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 schaal Amerikaanse beenham met honing whiskey saus ca. 500 g
  • Chilipoeder
  • 250 g pandanrijst pak à 400 g
  • 600 g sperziebonen
  • 1 ui
  • 1 mango
  • 2 eetlepels zonnebloemolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bestrooi de beenham met chilipoeder naar smaak.
  • Leg de beenham in een ovenschaal en bak in het midden van de oven gedurende ongeveer 50 minuten, of tot de beenham gaar is.
  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Maak de sperziebonen schoon en halveer ze.
  • Pel en snipper de ui.
  • Kook de sperziebonen in 4 minuten halfgaar, giet ze af en laat ze uitlekken.
  • Maak de mangoschijfjes schoon en snijd ze in stukjes.
  • Voeg de mangostukjes de laatste 10 minuten van de oventijd naast de beenham toe.
  • Verhit de zonnebloemolie in een wok.
  • Bak de ui gedurende 2 minuten.
  • Voeg de sperziebonen toe en bak nog eens 2 minuten mee.
  • Haal de beenham uit de schaal.
  • Roer de saus van de beenham uit het zakje door het braadvocht en de mango.
  • Snijd de beenham in plakken.
  • Serveer de beenham met rijst en sperziebonen.

Notities

Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir zou goed passen bij dit gerecht. Zijn aroma's van rood fruit zullen mooi samengaan met de zoete en hartige smaken van de beenham en mango.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 10g