Koekjes Koekeman
Servings: 12 koekjes
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 300 gram speltmeel
- 2 eetlepel(s) cacao
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl kaneel
- 4 kruidnagels
- 2 eieren
- 1 tl wijnsteenzuur bakpoeder kan ook gewone bakpoeder
- 1 eetlepel(s) kokosolie
- 50 ml Agave Siroop optioneel
- Versiering:
- notenpasta amandel, hazelnoot of gemengd
- goji bessen en cacaoboontjes
Stamp de kruidnagels fijn met de vijzel (of gebruik 1 tl kruidnagelpoeder).
Meng alle ingrediënten in een kom, behalve het meel.
Tijdens het mengen voeg je het meel beetje bij beetje toe, totdat het deeg niet meer plakt.
Besprenkel de snijplank ook met wat meel en maak de bakplaat van de oven vet met kokosolie.
Leg het deeg op de snijplank en rol het zo plat mogelijk met de deegroller.
Druk de uitsteekvorm erin en haal zoveel mogelijk koekemannetjes uit het deeg (hangt af van de grootte van je vormpje).
Leg ze vervolgens op de bakplaat.
Bak de koekjes ongeveer 30 minuten op 200 °C.
Check af en toe of ze niet zwart worden.
Klaar? Versier het mannetje met een gezicht van goji bessen en cacaobonen.
Of met moerbeien bijvoorbeeld.
Geef het mannetje een broekje door er wat notenpasta op te smeren voor de smaak.
Pas op dat hij niet wegrent!
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 94
Gezonde worteltaart
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 220 gram zelfrijzend bakmeel of speltmeel/volkorenbloem met een half zakje bakpoeder
- 120 gram havermout
- 150 ml halfvolle yoghurt
- 125 ml melk
- 2 eieren
- handje walnoten
- 100 gram geraspte wortel
- 2 theelepel kaneel
Verwarm je oven voor op 180 graden.
Rasp de wortel boven een kom en hak de walnoten wat fijner.
Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe aan de kom en meng alles goed door elkaar.
Vet een cakevorm in en schep het beslag in de vorm.
Je kunt eventueel bovenop nog wat walnoten in de “cake” duwen.
Bak de carrot cake in ongeveer 35 tot 40 minuten gaar.
het is lekker om op een plakje “carrot cake” een laagje jam of honing te smeren.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 94
Spinazie bladerdeeg pakketjes
Servings: 8 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 8 vellen filodeeg door midden gesneden (zo dat er 2 lange helften ontstaan)
- 200 gram spinazie uit de diepvries
- 1 ei
- 100 gram feta verkruimeld
- 1 kleine ui heel fijn gesnipperd
- 1 theelepel witte peper gemalen
- ½ theelepel zout
- snuf nootmuskaat
- roomboter gesmolten om het filodeeg mee te bestrijken
- handje broodkruim of paneermeel
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Ontdooi de spinazie in een zeef met doek.
Druk er zoveel mogelijk water uit.
Meng de spinazie met het ei, feta, ui, peper, zout en nootmuskaat.
Neem een vel filodeeg en leg deze met de korte kant naar beneden.
Bestrijk het filodeeg met gesmolten roomboter.
Leg een ander vel filodeeg op de eerste.
Schep nu een deel van het spinaziemengsel op het filodeeg. Onderin de hoek.
Begin onderaan met vouwen.
Vouw steeds naar linksboven en dan weer naar rechtsboven.
Op die manier krijg je een driehoek. (Lukt het niet?
Geen probleem.
Ook met in een andere vorm gevouwen smaken ze goed…)
Maak zo acht pakketjes.
Leg de pakketjes op een bakblik, dat bekleed is met bakpapier.
Bestrijk de bovenkant van de pakketjes met roomboter en bestrooi ze met wat broodkruim.
Schuif het bakblik in de oven en bak de spinazie pakketjes in 20 minuten gaar en goud bruin.
Serveer ze warm of op kamertemperatuur.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 94
Gemarineerde puntpaprika met mozarella
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 4 puntpaprika’s
- 50 ml mooie olijfolie
- 2 ½ eetlepel(s) fijngesneden koriander
- 2 ½ eetlepel(s) fijngesneden platte peterselie
- 1 teen knoflook fijngehakt
- 3 eetlepel(s) appel azijn
- 50 gram rucola
- 1 bol buffel mozzarella
- grof zeezout en zwarte peper
Verhit de oven tot 200 graden.
Leg de paprika’s naast elkaar op een bakplaat, sprenkel er wat olijfolie over en bestrooi ze met zout en peper.
Vermeng alles goed en rooster de paprika’s 10 tot 15 minuten, tot ze zachter worden en de schil iets gaat kleuren.
Roer intussen de koriander, peterselie, knoflook, azijn en olijfolie door elkaar.
Breng goed op smaak met zout en peper en proef de marinade.
Alle smaken moeten uitgesproken zijn.
Leg de warme paprika’s in een schaal, giet de marinade erover en laat ze minstens 2 uur bij kamertemperatuur marineren.
Verdeel voor het opdienen de paprika’s en rucola op een schaal en sprenkel de marinade erover.
Breek de mozzarella in flinke stukken en verdeel ze over de paprika’s.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 94
Speculaas peer muffins
Servings: 12 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 190 gram amandelmeel
- 3 eetlepel(s) koek- en speculaaskruiden
- 2 eetlepel(s) baking soda
- 60 gram rozijnen
- 2 peren
- 3 bananen
- 2 eieren
- 3 eetlepel(s) olijfolie
Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht) en bekleed een muffinvorm met cupcakepapiertjes.
Meng het amandelmeel met de kruiden en de baking soda.
Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes.
Prak de bananen en meng met de peer en de rozijnen.
Klop de eieren los met een vork en meng met de olijfolie.
Voeg het banaanmengsel samen met de eieren toe aan het meel en roer voorzichtig door elkaar.
Wanneer alle ingrediënten goed gemengd zijn verdeel je het beslag over de muffinvormpjes.
Bak de muffins in circa 20 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 94
Meringue kerstboompjes
Weet het, zoet en ongezond maar zo leuk te maken 🙂
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 4 eiwitten dus vier eieren splitsen en alleen het wit bewaren
- 125 gram kristalsuiker
- 125 gram poedersuiker
- 4 druppel(s) groene kleurstof
Om te versieren:
- gekleurde kerstspikkels parels, sterren
Zorg dat de oven is voorverwarmd op 100 graden Celcius.
Zorg ook dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Maak de beslagkom vetvrij door het met wat citroensap te besprenkelen en
schoon te vegen met een stukje keukenpapier.
Klop de eiwitten stijf met de kristalsuiker en
de kleurstof erdoor tot je er stevige pieken van kunt trekken.
Hou je de beslagkom op de kop en blijven de opgeklopte eiwitten er gewoon inzitten,
dan zit je goed!
Als de pieken stijf zijn, spatel je de poedersuiker er doorheen.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 94
Indisch gehakttaart
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- I rolletje kant en klaar deeg voor hartige taart
- 2 blokjes goudbouillon. die hele kleine dobbelsteentjes
- 500 gram gehakt rund
- 400 gram geraspte wortel
- 2 fijn gesneden uien
- 2 flinke tenen knoflook
- 1 bosje selderij
- 1 eetlepel(s) ketjap manis
- Nootmuskaat
- 150 ml koffiemelk of kookroom
- 4 eieren
- 1 eetlepel(s) kokosolie
- Olie om in te vetten
- 2 eetlepel(s) paneermeel
Oven voorverwarmen op 190°-200° C.
Taartvorm invetten en de paneermeel verdelen over de bodem.
Taartdeeg in de vorm laten zakken en afsnijden op de rand.
Van het restant eventueel de niet bedekte stukjes rand bekleden en goed aandrukken.
In een koekenpan de kokosolie laten heet worden en de ui en knoflook aanfruiten.
Gehakt erbij doen en alles goed rullen.
De wortel, selderij en de bouillonblokjes (verkruimeld) toevoegen, de ketjap en 2 eetlepels koffiemelk erbij doen.
Wat nootmuskaat over het geheel raspen.
Dit mengsel op laag vuur laten sudderen tot het vocht eruit is.
Het gas uit doen en alles 5 minuten laten afkoelen.
In de tussentijd de 4 eieren breken in een kom en de rest van de koffiemelk of kookroom erbij doen.
Even goed kloppen en bij het gehaktmengsel schenken.
Alles goed mengen en in de taartvorm verdelen.
De taart 25-30 minuten bakken in de hete oven.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 94
Slanke zalm
Servings: 1
Calories:
Author: Cor Klaar
- 100 gram verse zalm zonder vel en graat
- 2 eetlepel(s) gehakte ui
- 1 eetlepel(s) fijngehakte sjalotjes met het groene gedeelte of bieslook
- ½ theelepel gemberpoeder of geraspte gemberwortel
- zout en peper
- ¼ theelepel Tabasco
- 0.5 dl citroensap
- 100 gram kerstomaten in twee gesneden
- 4 plakjes citroen
Smeer de bodem van een zware ovenschaal in met olie en leg hierin de zalm, met daarover ui en sjalotjes.
Voeg peper en zout toe en vervolgens Tabasco en citroensap.
Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet haar 25 minuten in een oven van 175°C.
Voeg, als al het water verdampt is, een beetje warm water toe.
Neem het folie van de schaal, voeg tomaten toe en laat alles nog 5 minuten stoven.
Garneer het gerecht met plakjes citroen.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 94
Eiwitrijke bolognese pasta uit de oven
Servings: 5
Calories:
Author: Cor Klaar
- 250 gram volkoren fusilli
- 350 gram broccoli roosjes
- 1 rode ui gesnipperd
- 2 tenen knoflook uitgeperst
- 2 blikken tomatenblokjes
- 20 gram verse basilicum grof gehakt
- 20 gram verse peterselie fijn gehakt
- 1 blikje tomaten puree
- 1 rode paprika in stukjes
- 1 gele paprika in stukjes
- 2 tl zout
- 1 eetlepel(s) Italiaanse kruiden
- 500 gram vegetarisch kruimel gehakt
- 150 gram feta verkruimeld
- 20 gram geraspte 20+ kaas
Verwarm de oven op 200 graden
Kook de pennen zoals op de verpakking vermeld met een snufje zout.
Voeg bij de laatste 4 minuten de broccoli erbij en laat deze mee koken.
Giet de pasta met de broccoli in een vergiet en laat deze uitlekken.
Bak de ui in 3 eetlepels olijfolie glazig , bak de knoflook 1 minuut mee.
Voeg de tomatenblokjes, basilicum, peterselie, tomaten puree, rode paprika, gele paprika, zout, Italiaanse kruiden en 150 ml water toe, laat dit 4 minuten pruttelen.
Meng dan het fusilli broccoli mengsel door de saus.
Giet alles in een ovenschaal verkruimel er de feta en de geraspte kaas overheen.
Zet de schaal in het midden van de oven en bak deze 20-25 minuten
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 94
Appel karameltaart
Servings: 9 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 25 g veganistische margarine plus extra voor het invetten
- 85 g rietsuiker
- 3 moesappels 2 geraspt; 1 geschild en in plakjes voor de topping
- 180 g bloem
- 110 g rietsuiker
- 1 tl zuiveringszout
- 1½ tl koekkruiden
- 80 ml zonnebloemolie
- 1 tl azijn
- rasp van 1 citroen
- 85 g walnoten gehakt
Verwarm de oven voor op 180 ºC.
Vet een vierkant bakblik (23 x 23 cm) in en bekleed de bodem met bakpapier.
Smelt de suiker en margarine in een pan en schenk in het bakblik.
Leg de plakjes appel erop in een enkele laag.
Meng de bloem, suiker, het zuiveringszout en koekkruiden in een kom.
Meng de olie, 180 ml water, de geraspte appel en citroenrasp.
Roer de droge ingrediënten door de natte: snel, maar grondig.
Roer de walnoten erdoor en schenk het beslag over de appellaag in het bakblik.
Bak de taart 30 minuten of tot een saté-prikker die je in het midden steekt er schoon uitkomt. Laat 5 minuten rusten voor je de taart uit het bakblik haalt.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 94