Curry met linzen, bloemkool & pompoen

Curry met linzen, bloemkool & pompoen

Recept categorieën: Curry's
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 450 gram pompoen
  • 150 gram linzen ik gebruikte belugalinzen
  • 300 gram bloemkool
  • 1 kleine ui gesneden
  • 2 teentjes knoflook gesneden
  • 2 eetlepel(s) verse gember
  • ½ theelepel korianderzaadjes
  • ½ theelepel venkelzaadjes
  • 1 theelepel garam masala
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • ½ theelepel komijnpoeder
  • snufje cayennepeper
  • 1 blik kokosmelk 400 ml
  • 3 handen tuinerwten uit de vriezer
  • paar snuffen zout en peper
  • verse koriander garnering
  • sojayoghurt optioneel
  • citroensap optioneel
  • gekookte rijst optioneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden –
  • Snijd de pompoen in blokjes, leg op een bakplaat (of ovenrooster met bakpapier) en zet 20-25 minuten in de oven.
  • Kook de linzen volgens de instructies op de verpakking.
  • Snijd de bloemkool alvast in roosjes.
  • Verhit 1 eetlepel plantaardige olie in een pan (waar een deksel op kan) en bak de ui voor 4-5 minuten.
  • Voeg de knoflook, gember, korianderzaadjes en venkelzaad toe.
  • Bak dit 2-3 minuten mee.
  • Voeg de bloemkool samen met 4 eetlepels water toe aan de ui-kruidenmix.
  • Zet de deksel op de pan en laat de bloemkool 5 minuten stomen.
  • Het maakt niet uit dat het water na 5 minuten nog niet helemaal is verdampt.
  • Doe de garam masala, kurkuma, komijn en cayenneper bij de bloemkool en roer goed door.
  • Schenk ook de kokosmelk erbij.
  • Laat dit 3-4 minuten pruttelen.
  • Voeg daarna de linzen, pompoen en tuinerwten toe en roer door.
  • Laat nog 1-2 minuten staan zodat alles warm wordt, maar de pompoen niet te lang kookt.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer met verse koriander, Basmati rijst en een mix van sojayoghurt en citroensap.

Notities

Naanbrood, zie recept

Jalapeno kip met roomkaas

Jalapeno kip met roomkaas

Recept categorieën: Gevogelte, Kaas, Kip
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gram kip
  • 100 gram monchou
  • jalapeno potje van Santa Maria
  • 50 gram geraspte kaas
  • 2 plakjes ontbijtspek uitgebakken

Instructies

  • Snijd de kip in stukjes.
  • Kleine blokjes is prima.
  • Verdeel de monchou over de kip en leg daar een stuk of 6 stukjes jalapeno op.
  • Als laatste de geraspte kaas.

Airfryer:

  • Verwarm de airfryer op 175 graden en bak de kip gaar in 15 minuten

Oven:

  • Verwarm de oven op 200 graden en bak de schotel gaar in ongeveer 30-40 minuten.
  • Als laatste zodra de schotel uit de oven of airfryer komt, leg je er wat stukjes uitgebakken spek overheen.

Notities

Mocht je de jalapenos net als mij iets te heet vinden, dan haal je deze er op je bord gewoon weer vanaf. Dan heb je wel de smaak ervan, maar niet een mond die in de fik staat

Chimichurri

Chimichurri

Twist Brood
Recept categorieën: Brood, Broodjes
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Brooddeeg

  • 250 gram bloem
  • 5 gram zout
  • 5 gram suiker
  • 7 gram droge gist
  • 140 ml water
  • 20 ml olie

Chimichurri

  • een bosje peterselie ongeveer 1/2 cup
  • een klein bosje koriander ongeveer 1/4 cup
  • 1 teentje knoflook
  • ¼ tl gedroogde oregano
  • ¼ tl komijn
  • ¼ tl zout
  • 1 cm rode peper of naar smaak
  • sap van 1 limoen
  • ¼ cup olijfolie
  • 40 gram geraspte kaas

Instructies

  • Doe de bloem in een kom en maak er een kuiltje in.
  • Doe het zout aan de buitenste zijkant van de bloem, doe in het kuiltje van de bloem de suiker, de droge gist en een half kopje van het water. Laat dit even 5 minuten staan.
  • Doe daarna de olie erbij en de rest van het water erbij en meng alles tot een deegbal
  • Haal het deeg uit de kom en kneed het in ca 10 minuten tot een mooie zacht en soepel deeg totdat je er een vliesje van kunt trekken.
  • Bol het deeg op en laat het deeg in ongeveer 60 minuten rijzen totdat het in volume verdubbeld is.

Maak ondertussen de chimichurri:

  • Doe alle ingrediënten voor de chimichurri in de blender en mix net zolang tot alles goed vermengd is en je een redelijke gladde saus hebt. Indien noodzakelijk kun je nog wat extra olie toevoegen om de saus wat gladder te krijgen.
  • Wanneer het deeg voldoende gerezen is, druk je het plat (ontgassen) en rol je het uit tot een rechthoekige deeglap.
  • Verdeel chimichurri over het deeg.
  • Je hoeft niet alles te gebruiken, ik hield ongeveer 1/3 van de saus over.
  • Strooi de helft van de geraspte kaas over.
  • Rol het deeg op tot een lange worst en snij de worst overlangs is, net niet helemaal doormidden.
  • Pak het deeg bij beide uiteinden vast en draai het tegen elkaar in (net als een wokkel of wanneer je iets uitwringt).
  • Zodra het mooi gedraaid is leg je het gevulde deeg in een krans op een bakplaat.
  • Bestrooi met de rest van de kaas. Laat je het brood nog 30 minuten rusten.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200 C
  • Bak het Chimichurri Twist Brood in ca 25 minuten gaar en goudbruin
  • Laat het brood afkoelen op een rooster.

Pan Chapla

Pan Chapla

Recept categorieën: Brood, Broodjes
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • ¼ tl gist ongeveer 2,5 gram
  • 25 gram suiker
  • 1,5 tl zout 7,5 gram
  • 2,5 gram anijs
  • 350 ml water

Instructies

Deeg maken

  • Doe alle ingrediënten, behalve het water, in een kom en meng alles goed door elkaar.
  • Voeg net zoveel water toe totdat je een mooi deeg hebt.
  • De 350 ml zou voldoende moeten zijn, maar afhankelijk van je bloem kun je iets meer of iets minder water nodig hebben.
  • Stort het deeg op je werkblad en kneed het in ca 10-15 minuten tot een mooi en soepel deeg.

Rijzen

  • Maak een bal van een deeg, leg het in een, met olie ingevette, kom.
  • Dek af met huishoudfolie en laat het deeg ongeveer 20 minuten op kamertemperatuur rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200 C.

Vormen

  • Verdeel het deeg in bolletjes van ongeveer 50 gram en rol ze op een met bloem bestoven aanrecht uit tot platte ronde schijven.
  • Leg ze op een ingevette bakplaat of een met bakpapier of siliconen mat bedekte bakplaat.

Bakken

  • Bak de broodjes in ongeveer 10-15 minuten goudbruin en gaar.
  • Indien ze niet allemaal in 1x in de oven passen, kun je ze direct na elkaar bakken.
  • Leg ze direct na het bakken op een rooster om en laat volledig afkoelen

Knoflook broodjes

Knoflook broodjes

Recept categorieën: Broodjes, Tapas, Warme hapjes
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Oud brood
  • Boter
  • zout en peper
  • 2 knoflookteentjes
  • 0.5 rode ui
  • verse of gedroogde kruiden

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180C
  • Snij het brood in plakken
  • Hak de knoflookteentjes en de halve rode ui zeer fijn.
  • Doe dit ook met de verse kruiden (inclusief de steeltjes!)
  • Ik gebruik hier in Ecuador vaak verse koriander.
  • Doe de knoflook, ui en kruiden door de zacht geroerde boter.
  • Heb je geen verse kruiden tot je beschikking dan kun je ook gedroogde kruiden gebruiken zoals oregano, italiaanse kruiden of griekse kruiden.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Smeer de broodjes aan beide kanten in met de kruidenboter
  • Leg de broodplakken op bakpapier op het rooster en schuif het in de oven.
  • Rooster de broodplakken en keer halverwege.
  • Zodra de boter goed in de broodjes getrokken is, kun je het bakpapier onder de broodjes weghalen.
  • Rooster ze dan mooi krokant en goudbruin.

Bloemkoolpizza

Bloemkoolpizza

Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 0.5 bloemkool
  • 1 ei
  • Zout en peper
  • Italiaanse kruiden oregano, basillicum, Verse of gedroogde
  • 70 gram geraspte kaas

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd de bloemkool in roosjes en hak deze fijn (of gebruik de keukenmachine!).
  • Doe de bloemkool vier minuten in de magnetron.
  • Waarschijnlijk is de bloemkool wat nat.
  • Om het vocht eruit te halen kun je de bloemkoolsnippers in een droge theedoek doen en dan uitknijpen.
  • Mix de bloemkool samen met het ei, de kaas en de kruiden tot een 'beslag/deeg'.
  • Verdeel het mengsel over een bakplaat en zorg dat het een egaal geheel wordt.
  • Bak de pizza ongeveer 20 minuten in de oven totdat deze een lichte bruine kleur krijgt.
  • Haal de pizza uit de oven en beleg met ingrediënten naar keuze.
  • Bijvoorbeeld tomatensaus, mozzarella, paprika en champignons.
  • Stop de pizza vervolgens nog zo'n tien minuten in de oven.
  • Top af met rucola.

Ovengroenten met zalm

Ovengroenten met zalm

Recept categorieën: Groenten, Ovenschotel, Vis, Zalm
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 stukjes verse zalm of uit de diepvries
  • 1 courgette
  • 1 ui
  • 1 paprika
  • snoeptomaten 2 handjes
  • tijm
  • oregano

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd alle groenten in grove stukken.
  • Meng met twee eetlepels olijfolie en de kruiden.
  • Besprenkel een ovenschaal met olijfolie en leg de zalmfilets hierin.
  • Leg de groenten er omheen.
  • Bak 20 minuten in de oven.
  • Check of de zalm gaar is.
  • Knijp een stukje citroen uit over de zalm en bestrooi met zalm en peper.

Notities

Bij dit gerecht kun je een salade van bijvoorbeeld rucola, komkommer, tomaat en avocado maken.

Courgettebootje

Courgettebootje

Recept categorieën: Groenten
Dieët: Vegetarisch
Servings: 1
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 Courgette
  • 1 handje Broccoliroosjes
  • 1 Kipfilet in kleine stukjes
  • Kruiden bijvoorbeeld: biologische shoarmakruiden

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Hol de courgette uit en smeer deze in met olijfolie.
  • Stop de courgette 20 minuten in de oven.
  • Snijd de broccoli in kleine roosjes en kook deze beetgaar.
  • Verhit olijfolie in een pan, bak de kip en voeg de kruiden toe.
  • Doe ook het uitgeholde vruchtvlees van de courgette in de pan en bak als laatst ook de broccoli nog even mee.
  • Roer alles door elkaar.
  • Haal de courgette uit de oven en doe de vulling in de courgette.

Spinazie muffins

Spinazie muffins

Servings: 6 muffins
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gram verse spinazie
  • 3 eieren
  • 70 gram parmazaanse kaas
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • paar blokjes feta
  • olijfolie
  • peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 165 graden.
  • Was de spinazie.
  • Snijd de ui en knoflook.
  • Fruit ze in de koekenpan met een scheut olijfolie.
  • Doe na een paar minuten de spinazie erbij en laat deze helemaal slinken (er blijft echt bijna niets van over!).
  • Laat het spinazie/ui/knoflook mengsel goed uitlekken in een vergiet en druk met een lepel het resterende vocht eruit. Snijdt het heel fijn of stop het is een keukenmachine.
  • Klopt 3 eieren los, strooi er wat peper bij en eventueel andere kruiden naar smaak.
  • Rasp de parmazaanse kaas en voeg deze samen met de fijn gemaakte spinazie/ui/knoflook toe aan de los geklopte eieren.
  • Roer goed door.
  • Pak een muffintray.
  • Ik heb papieren bakvormpjes gebruikt in een muffin tray, maar krijg die er dus niet goed eraf.
  • Ik raad aan om een muffinbakvorm in te vetten en een grote sauslepel 'ei-beslag' per muffinvorm te nemen.
  • Dan zitten ze net tot onder de rand.
  • Druk er eventueel nog 2 blokjes feta in.
  • Je haalt er 6-8 muffins uit.
  • Bak ze 20 minuten op 165 graden.

Oopsie brood

Oopsie brood

Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 100 gram roomkaas
  • 3 grote eieren
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet deze lichtjes in met bakspray of boter.
  • Pak nu 2 kommen en splits daarin de eieren.
  • De eigelen in 1 kommetje, het eiwit in het andere.
  • Voeg het snufje zout bij het eiwit en klop het stijf met een elektrische mixer.
  • Voeg de roomkaas en de tl bakpoeder bij de eigelen en mix tot een glad en luchtig geheel.
  • Spatel nu het eigeelmengsel bij het eiwit.
  • Doe dit niet in 1 keer, maar beetje voor beetje.
  • Spatel wat van het eigeelmengsel bij het eiwit en breng het eigeel naar onder en naar boven met behulp van de spatel totdat het eimengsel goed is gemengd.
  • Dan kan je weer wat van het eimengsel erbij spatelen totdat alles is gemengd.
  • De luchtbelletjes in het eiwit mogen niet verdwijnen.
  • Schep 6 grote lepels van het mengsel op het bakpapier en druk voorzichtig met een lepel op de bovenkant van elke hoopje om het nog iets platter te maken.
  • Bak de oopsies 25 tot 30 minuten goud-bruin in de voorverwarmde oven