Bloemkool Bagel

Bloemkool Bagel

Recept categorieën: Hartige taart
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 680 gram bloemkool
  • 110 gram geraspte cheddarkaas
  • 1 ei
  • 2 theelepel sesamzaad en/of maanzaad

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Doe de bloemkool in een keukenmachine en zet deze aan tot de bloemkool fijn is.
  • Doe de bloemkool in een magnetronbestendige kom en dek af met folie.
  • Plaats de bloemkool daarna drie minuten in de magnetron.
  • Doe vervolgens de bloemkool in een kaas- of theedoek en knijp het vocht eruit. Doe de bloemkool daarna weer terug in de kom.
  • Voeg vervolgens de geraspte kaas en het ei aan de kom toe en roer tot alle ingrediënten met elkaar zijn vermengd.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel acht hompjes van het mengsel over de bakplaat.
  • Gebruik vervolgens een lepel om het mengsel te vormen tot een 2 centimeter dik geheel en een mooi rondje zo groot als een bagel.
  • Steek daarna met een klein rondvorming object een rondje uit het midden van de bagel. Verdeel daarna de maan- en/of sesamzaadjes over de bagel.
  • Bak de bagels 22 tot 25 minuten. ( ligt aan je oven)
  • Laat daarna afkoelen en besmeer of beleg de bagel met je favoriete hartige topping, bijvoorbeeld roomkaas of ei.

Lactose, glutenvrij taart

Lactose, glutenvrij taart

Recept categorieën: Taart
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 ml olijfolie
  • 50 gram cacaopoeder
  • 125 ml kokend water
  • 2 tl vanille extract
  • 150 gram amandelmeel
  • ½ tl baking soda
  • Mespunt zout
  • 200 gram suiker
  • 3 eieren

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170 graden en beleg een ronde bakvorm van 22 – 24 cm met bakpapier.
  • Zeef het cacaopoeder boven een kom en meng met het kokende water.
  • Zo komt de cacaosmaak beter vrij.
  • Voeg het vanille extract toe, roer en zet daarna opzij.
  • Neem een kleine kom en meng hierin het meel met de baking soda en het zout.
  • Doe de suiker, olijfolie en eieren in een grote kom en mix voor drie minuten tot er een lichte, romige massa ontstaat.
  • Zet de mixer daarna op een lagere stand en voeg het cacao mengsel al mixende toe.
  • Als dit goed is opgenomen kun je ook het meelmengsel toevoegen.
  • Schraap met een spatel in de bakvorm en bak in max. 45 minuten gaar.
  • De zijkanten moeten stevig zijn en het midden mag nog zachter aanvoelen.
  • Een caketester zal er niet 100% schoon uitkomen.
  • Laat 10 minuten afkoelen in de vorm en maak daarna de zijkanten los om de taart uit de vorm te halen.

Frikadeller van Hetty van Es

Frikadeller van Hetty van Es

(deens gehakt)
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Vlees
Land van herkomst: Denemarken
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 40 gram boter
  • 700 gram vastkokende aardappels geschild en in grove stukken (of opbak aardappels uit het koelschap)
  • zout
  • 400 gram gehakt half-om-half
  • zwarte peper
  • 40 gram bloem
  • 40 gram havermout
  • 120 ml melk
  • 1 ei
  • 1 ui fijngemalen
  • handje platte peterselie fijngehakt
  • zonnebloemolie of arachideolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 210 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
  • Heb je verse aardappels, kook deze dan 5 minuten voor en laat afkoelen.
  • Bij opbakaardappels uit het koelschap hoeft dit niet.
  • Smelt 20 gram boter in een steelpan, maar laat niet bruin worden.
  • Verdeel de aardappels over het bakpapier, schenk de boter erover en bestrooi met een snuf zout.
  • Meng dit door de aardappels en zet de bakplaat in de oven voor 35 – 45 minuten.
  • Schep een paar keer om en haal uit de oven als de aardappels knapperig en goudbruin zijn.
  • Meng het gehakt met 1,5 tl zout, flinke snuf peper, bloem, havermout, melk, ei, ui en de peterselie in een kom.
  • Meng goed door elkaar met je handen, ik heb een paar minuten gekneed.
  • Zet een koekenpan met antiaanbaklaag op het vuur, op niet te hoog vuur.
  • Smelt de resterende boter erin en schenk op het laatst een scheut olie erbij.
  • Plaats de kom naast je pan en maak met 2 lepels ovaaltjes van het gehakt (totaal maak je ongeveer 16 frikadeller), laat deze een voor een in het vet glijden.
  • Bak de frikadeller om en om in het vet, ongeveer 5 minuten per kant tot ze gaar zijn.
  • Bak het in delen, dus 8 frikadeller per keer en houd ze warm onder aluminiumfolie na het bakken.
  • Houd het vuur tijdens het bakken laag, anders bakken ze snel aan.
  • Serveer de frikadeller met de gebakken aardappels en je bijgerecht.

Notities

serveer erbij:

geroosterde rode bietjes of in mijn geval een salade met plakjes geroosterde biet en augurk

Variatietips:

Je kunt ook groente frikadeller maken met bijvoorbeeld fijngehakte broccoli, bleekselderij of sliertjes wortel.

Pompoenpuree van Hetty van Es

Pompoenpuree van Hetty van Es

Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 eetbare pompoen
  • snufje zout

Eventueel:

  • olijfolie bij een hartig recept

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Het snijden van de pompoen gaat de ene keer een stuk makkelijker dan de andere keer.
  • Neem altijd de tijd als je een pompoen gaat snijden, je wilt natuurlijk graag al je vingers houden.
  • Was de pompoen.
  • Dat doe ik altijd bij groente of fruit.
  • Dat klinkt raar want je gaat de schil niet eten, maar je gaat er wel in snijden.
  • Met hetzelfde mes snij je ook de andere delen van de vrucht in.
  • Op die manier komt er geen onnodig vuil en soms wat gifstoffen in je eten terecht.
  • Snij je pompoen eerst door de helft.
  • Lukt het niet met het ene mes, soms doet een andere het zonder veel moeite, de ene kartel is niet hetzelfde dan een andere.
  • Pompoen kan wel wat moeilijk gaan.
  • De ene pompoen is makkelijker te snijden dan de andere.
  • Snij vervolgens de pompoen in parten.
  • Snij de zaden uit ieder stuk. Je ziet hoe vezelrijk de groente is.
  • Snij de delen eventueel nog wat kleiner.
  • Op die manier zijn ze net iets eerder gaar.
  • Bij hartige gerechten smeer ik met een kwast wat olie over de pompoen, bij puree voor zoete gerechten doe ik niets en plaats ik de plaat zo in de oven.
  • Na ongeveer 25 minuten zijn de pompoenstukken gaar en beginnen net bruin te worden.
  • Tijd om ze uit de oven te halen.
  • Laat de pompoen wat afkoelen en snij de gare stukken pompen van zijn velletje.
  • Voeg een snufje zout toe, niet te veel. Je kunt altijd later nog iets toevoegen.
  • Pureer je pompoen fijn.

Spaanse Aardappelomelet met Corned Beef

Spaanse Aardappelomelet met Corned Beef

Recept categorieën: Ei, Groenten
Land van herkomst: Spanje
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 340 g corned beef uit blik
  • 5 middelgrote eieren
  • 50 ml melk
  • 1 zakje kruidenmix voor Spaanse aardappelomelet
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 450 g minikrieltjes
  • 4 trostomaten
  • 5 eetlepels yoghurtsladressing

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Snijd de corned beef in blokjes.
  • Klop in een kom de eieren en melk in ongeveer 1 minuut licht schuimig met een garde.
  • Roer de kruidenmix erdoorheen.
  • Verhit de olijfolie in een grote koekenpan.
  • Bak de minikrieltjes ongeveer 4 minuten.
  • Voeg de blokjes corned beef toe en bak ze ongeveer 2 minuten mee.
  • Vet een quichevorm in.
  • Schep het mengsel in de quichevorm.
  • Schenk het eimengsel eroverheen.
  • Bak de omelet in het midden van de oven gedurende ongeveer 20 minuten, totdat de bovenkant bijna droog is.
  • Was intussen de trostomaten en snijd ze in partjes.
  • Meng de tomaten met de yoghurtsladressing.
  • Serveer de Spaanse aardappelomelet met de tomatensalade.

Notities

Een lichte rode wijn zoals een Spaanse Rioja of een fruitige Merlot past goed bij dit hartige gerecht. Hun soepele smaken en milde tannines vullen de hartige smaken van de omelet en de frisheid van de tomatensalade mooi aan.

Amandel sinaasappeltaart

Amandel sinaasappeltaart

Bron: Delicious maart 2018
Recept categorieën: Fruit, Hartige taart
Servings: 8 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 biosinaasappels
  • ¾ tl bakpoeder gezeefd
  • 6 eieren
  • 250 gram ruwe rietsuiker
  • 180 gram fijne griesmeel
  • 75 g amandelmeel
  • Poedersuiker
  • 65 gram polenta

Instructies

  • Bestuif de bakvorm met een gelijkmatig laagje polenta.
  • Schud het teveel eruit.
  • Doe de sinaasappels in een pan en overgiet ze met water.
  • Breng aan de kook op hoog vuur.
  • Leg er een rondje bakpapier op., verzwaard met een omgekeerd schoteltje en een conservenblik, zodat de sinaasappels onder water blijven.
  • Kook ze op een laag vuur afgedekt in ca.1,5 uur gaar.
  • Ze zijn dan zo zacht dat je ze makkelijk kunt inprikken met een scherp mes.
  • Giet af, snijd de sinaasappels doormidden en haal de pitten eruit.
  • Schil er aan laten zitten!
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Pureer de sinaasappels met het bakpoeder in de keukenmachine.
  • Klop de eieren met de suiker in de keukenmachine of met de mixer met garde in ca. 5-8 minuten tot het driedubbele volume.
  • Spatel er voorzichtig de sinaasappelpuree, polenta, griesmeel en amandelmeel door.
  • Schep het beslag in de vorm en bak 15 minuten.
  • Schakel de oventemperatuur terug naar 160 graden en bak nog ca. 50 minuten tot een in het midden ingestoken satéprikker er schoon uitkomt.
  • Laat ca. 10 minuten afkoelen in de bakvorm en stort op een rooster om wat af te koelen.
  • Bestrooi met poedersuiker (en serveer met lemon curd (pot) en mascarpone).

Aardappeltaartjes met brie

Aardappeltaartjes met brie

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 grote vastkokende aardappelen van ca. 150 g, geschild
  • 4 eetlepel(s) olijfolie
  • 1 grote appels geschild
  • 100 g brie in plakken
  • 1 bosuitje

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 ˚C.
  • Snijd de aardappelen in de lengte in dunne plakjes.
  • Leg de bakpapieren cirkels op de bakplaat en leg op elke cirkel een bloem van aardappelplakjes die elkaar iets overlappen.
  • Strooi er wat zout en peper over en bestrijk de aardappelbloemen met olijfolie.
  • Snijd de appel in dunne schijfjes en leg deze als bloemblaadjes op de aardappeltaartjes.
  • Leg de plakjes brie in het midden en strooi de bosui erover.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de aardappeltaartjes in 25 minuten goudbruin en gaar.
  • Leg de aardappeltaartjes met bakpapier op warme bordjes.

Notities

Lekker bij vlees of vis.

Mijn Indische gehaktschotel

Mijn Indische gehaktschotel

Recept categorieën: Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 gram rundergehakt mager
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 tomaat in stukken gesneden
  • 2 flinke eetlepels satésaus hot
  • peper en zout naar smaak
  • ½ zakje voorgekookte krieltjes eventueel kleingesneden
  • 2 eetlepels seroendeng

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 ºC.
  • Verhit een wok (zonder olie).
  • Bak het gehakt in 3 min. rul in het eigen vet.
  • Voeg de gesneden ui toe en bak 2 min. mee.
  • Meng de tomaat, de satésaus en peper naar smaak erdoor.
  • Voeg de voorgekookte krieltjes toe en roer om.
  • Schep dit mengsel in ovenschaal.
  • Strooi de seroendeng erover.
  • Bak de schotel in de oven in ca. 25 min. goudbruin en gaar.

Notities

Lekker met een frisse salade...

Kippenvleugels met honing

Kippenvleugels met honing

Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 24 kippenvleugels

voor de marinade:

  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 theelepel tamarinde
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 2 eetlepels gehakte gember ik nam uit een kant-en-klaar potje
  • 75 ml zoete chilisaus
  • 50 ml ketjap manis
  • 2 eetlepels honing
  • 200 ml kokosmelk santen 2 cm aanlengen met water of een klein blikje

Instructies

Voorbereiden

  • Leg de kippenvleugels in een platte schaal.
  • Meng de ingrediënten voor de marinade en giet deze marinade over de kippenvleugels.
  • Laat ca, 3 uur marineren (kan ook een dag van tevoren).

Bereiden

  • Verwarm de oven voor op 175 graden C.
  • Verdeel de kippen over een bakplaat en bak in de oven in ca. 45 minuten ruin en gaar.
  • Wel om de 10 à 15 minuten de kipstukjes even omdraaien.
  • Korter braden kan ook, maar ik hou zelf van dat het van het bot valt.

Notities

Op een eerstvolgende verjaardag komt dit bij de hapjes...
Recept is naar een recept uit Boodschappen oktober 2015.
Het verschil is dat ik tamarinde heb gebruikt en ketjap manis (dat heb ik op voorraad) en Boodschappen strooit er nog wat sesamzaadjes over. Ook is mijn bereidingstijd langer (de 45 minuten in de oven).

Karbonaadjes au gratin

Karbonaadjes au gratin

In een ver verleden toen ik begon met recepten verzamelen stond er in de 'Margriet' dit recept. Kan niet meer achterhalen welk jaar (het uitgeknipte recept zit in mijn plakboek, helaas zonder datum). De kleding erin komt bijna weer in de mode, dat wel. Lekker makkelijk als je bezoek krijgt; het is van te voren klaar te maken!!!
Recept categorieën: Ovenschotel, Varkensvlees
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 schouderkarbonades
  • zout peper
  • 50 gram boter
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 ½ dl vleesbouillon
  • 1 eetlepel wijnazijn
  • 1 theelepel Worcestershiresaus
  • 1 laurierblaadje
  • 100 gram geraspte kaas
  • peterselie

Instructies

  • Wrijf de karbonaadjes in met wat zout en peper.
  • Bak ze in de boter in een grote koekenpan in 10 a 15 minuten bijna gaar.
  • Verwarm de oven voor op 160 C.
  • Leg de karbonaadjes in de ovenschotel.
  • Voeg aan de bruine boter de tomatenpuree, de bouillon, de wijnazijn, de Worcestershiresaus en het laurierblaadje toe. Als het te dun is iets binden met een bindmiddel.
  • Schenk de tomatensaus over de karbonaadjes en bestrooi deze met een dikke laag geraspte kaas.
  • Zet de schotel in het midden van de oven en laat het gerecht in ca. 10 minuten een bruin korstje krijgen.
  • Bestrooi voor het opdienen met peterselie.

Notities

Lekker met patat of gebakken aardappelen en een groene salade of doperwtjes.