Poolse Nalesniki
Gevulde Flensjes
Totale tijd40 minuten min
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
flensjespan
invetkwastje
paletmes
houten
Lepel
Voor de flensjes:
- 200 g bloem
- Snufje zout
- 4 eieren
- 4 deciliter melk
- Boter
Voor de vulling:
- 125 g boter
- 125 g kwark of zure room
- 1 ei
- Snufjes zout en peper
Maak op de gewone wijze een flensjesbeslag van bloem, zout, eieren, en melk.
Bak hiervan tamelijk dunne flensjes in een flensjespan.
Roer intussen de boter zacht en meng deze met de kwark (of zure room).
Voeg daarna het ei, zout en peper toe, en klop alles goed glad.
Bedek elk flensje met een dunne laag van deze kwarkvulling, rol ze op, snijd in 3 kleine stukken, paneer ze à l'anglaise, en bak ze goudgeel in de hete frituur.
Variaties:
Gebruik in plaats van kwark en boter zure room.
Maak een vulling met ragoût (bloem, boter, bouillon) waarin blokjes meikaas voor een hartigere smaak.
Receptenplein.nl
Home / paletmes / Pagina 3
Pikante Chinese Loempia's met Vlees en Garnalen
Heerlijke hartige en pikante Chinese loempia's gevuld met vlees, garnalen en knapperige groenten. Perfect voor een knapperige snack!
Bereidingstijd45 minuten min
Totale tijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
flensjespan
invetkwastje
paletmes
sauspan of braadpan
- 250 g bloem
- Snufje zout
- 2 eieren
- 4 dl water
- Boter voor bakken
- 50 g garnalen gesnipperd
- 250 g vleesresten bijv. varkensvlees, kip, enz.
- Reuzel voor bakken
- 1 teentje knoflook geperst
- Prei gesneden
- Selderij gesneden
- Taugé
- Zout en peper naar smaak
- Frituurvet
Maak een flensjesbeslag van de bloem, zout, eieren, en water door goed te mixen met een garde.
Verhit de flensjespan en bak dunne flensjes met een beetje boter.
Zorg dat ze heel dun zijn.
Verhit reuzel in een sauspan of braadpan en fruit de vleesresten en geperste knoflook.
Voeg de gesneden prei, selderij, taugé, en eventueel gesnipperde garnalen toe.
Breng op smaak met zout en peper en meng goed.
Leg een deel van de vulling in het midden van elk flensje.
Vouw de onderste helft en de zijkanten van het flensje om de vulling en rol het op tot een croquettevorm.
Plak de flap vast met wat overgebleven beslag.
Verhit de frituurolie of het vet in de frituurpan.
Frituur de loempia's tot ze goudgeel en knapperig zijn.
Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer warm.
Serveer met een lichte, frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een droge Riesling.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / paletmes / Pagina 3
Russische Zoete Macaronipannenkoeken
Lapsjevnik
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 310kcal
Author: Cor Kevenaar
kookpannen
kommen
paletmes
invetkwastje
koekepan met dikke bodem
- 200 g lintmacaroni
- Voldoende melk
- 3 eidooiers
- 50 g ongezouten boter
- Een snufje zeezout
- 2 eetlepels natuurlijke zoetstof bijvoorbeeld honing of ahornsiroop
- 25 g volkorenmeel
- 3 eiwitten
- Extra boter om in te bakken
Kook de lintmacaroni gaar in melk, laat ze uitlekken en afkoelen.
Klop de eidooiers met de boter tot het mengsel schuimig is.
Voeg zout, zoetstof en bloem toe, en meng goed door.
Voeg dan de uitgelekte macaroni (Japschà) toe en vermeng alles goed.
Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het mengsel.
Giet het geheel in een ingevette koekepan en bak het afgedekt gedurende ongeveer 15 minuten totdat het goudbruin is.
Vervang de lintmacaroni door spaghetti, kook ze in bouillon, bak ze en bedek ze met wat tomatenpuree voor een andere variant.
Voeg een gedeelte gesmoorde hanenkammen toe als kruiderij, met een snufje foelie voor extra smaak.
Calories: 310kcal | koolhydraten: 33g | Protein: 11g | Vet: 14g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / paletmes / Pagina 3
Frisse Griespannenkoekjes met Bessencompote
Bereidingstijd55 minuten min
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar
melkkoker
sauspan
kommen
koekepan met dikke bodem
paletmes
lepels
schotel
- 500 ml melk
- 1 vanillestokje
- 60 g griesmeel
- 75 g boter
- 60 g suiker
- 6 eieren
- Extra boter om te bakken
- Suiker om te bestrooien
- 500 ml bessensaus
Verwarm de melk in een melkkoker met het vanillestokje tot het aroma vrijkomt.
Verwijder het vanillestokje.
Meng de griesmeel geleidelijk in de melk en klop tot een stevige massa.
Laat het afkoelen.
Voeg de boter, suiker en eieren toe aan het afgekoelde mengsel en roer goed door.
Bak dunne pannenkoekjes in een koekenpan met dikke bodem in wat boter.
Serveer de pannekoekjes bestrooid met suiker en een royale hoeveelheid bessensaus.
Probeer eens een variatie door rijstebloem te gebruiken en serveer met een lichte marasquinsaus.
Vul de pannenkoekjes met kersen op sap, en serveer met greinsuiker en geraspte hazelnoot voor extra smaak en textuur
Calories: 400kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 10g | Vet: 20g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / paletmes / Pagina 3
Enchiladas
hartige gevulde flensjes
Totale tijd45 minuten min
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
sauspan
messen
kookpan
slabak
kookplaat
invetkwastje
paletmes
Lepel
- 2 uien
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 2 eetlepels olie
- 250 g varkensvlees
- 3 tomaten
- 2 pepers
- 1 theelepel chilepoeder
- 1 dl bouillon
- Tortillas
- Sla
Fruit de uien en knoflookpoeder aan in de olie.
Voeg het gaargekookte of gesmoorde vlees en de ontvelde tomaten toe.
Voeg ten slotte de gesnipperde groene pepers en het chilipoeder toe.
Laat het geheel smoren en voeg indien nodig wat bouillon toe.
Leg een streep van deze dikke saus op een warme (Mexicaanse) tortilla.
Rol de tortilla op en serveer deze zo of met een chilisaus, eventueel met wat sla erbij.
Variatie 1:
Gebruik een "sugo" (ingeblikte Italiaanse vleessaus) als alternatief voor de saus.
Variatie 2:
Voeg gebakken kippenlevers toe en serveer met een scheutje maderasaus en wat aparte pommeschips.
Receptenplein.nl
Home / paletmes / Pagina 3
Gevulde Zoete Flensjes
Totale tijd55 minuten min
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
eslagkom
flensjespan
paletmes
invetkwastje
sauspannen
schotel
lepels
mes
salamander
- 300 g bloem
- ⅓ liter melk
- 100 g suiker
- Snufje zout
- 3 eieren
- Jigger Crème de Cacao
- Boter
- 2 deciliter vanillesaus
- 50 g couverture
- 25 g bitterkoekjes
- Poedersuiker
Maak van gezeefde bloem, melk, suiker, zout en eieren op de gebruikelijke wijze een glad flensjesbeslag.
Voeg een scheut Crème de Cacao toe voor extra aroma.
Bak van dit beslag op de gebruikelijke manier de flensjes.
Tussen elk paar flensjes breng je een laagje vanille-chocoladesaus aan (gewone vanillesaus waaraan couverture en verkruimelde bitterkoekjes zijn toegevoegd).
Dresseer de flensjes op een verwarmde schotel, bestrooi ze met poedersuiker en trek met een gloeiend ijzer overlangs strepen.
Variatie 1:
Maak een vulling van moccacrème en voeg een jigger notenlikeur toe.
Variatie 2:
Gebruik een gewone chocoladesaus met vulling van geraspte noot voor een andere smaakervaring.
Receptenplein.nl
Home / paletmes / Pagina 3
Crêpes Suzette van Ben J. Kuyper
Crêpes Suzette
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar
flensjespan
invetkwastje
paletmes
sauspan
réchaud
Voor de Crêpes:
- 300 g bloem
- 50 g suiker
- Snufje zout
- 2 eieren
- 4 deciliter melk
- Boter voor het bakken
Voor de Sinaasappel-Curaçao Saus:
- 25 g suiker
- 75 g boter
- 50 cc sinaasappelsap
- 50 cc Curaçao likeur
- Flinters sinaasappelschil
Maak een glad beslag van gezeefde bloem, suiker, zout, eieren en melk in een beslagkom.
Bak flensjes op de gebruikelijke manier en doordrenk ze met een suikerstroopje: smelt suiker en boter samen, voeg sinaasappelsap en flinters sinaasappelschil toe.
Voeg vervolgens Curaçaolikeur toe en laat het geheel op zacht vuur indikken.
Na het doordrenken, besprenkel de flensjes met suiker en daarna royaal met cognac.
Flambeer de flensjes voor een spectaculaire presentatie.
Experimenteer met verschillende likeuren zoals Bénédictine, Kirsch, enzovoort.
Varieer de flambage met bijvoorbeeld rum of arak voor een unieke smaakbeleving.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 15g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / paletmes / Pagina 3
Spaanse Gevulde Tortilla
Castillanes
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Kevenaar
- 50 g bloem
- 1 ½ deciliter water
- 2 uien
- 50 g vet spek
- Boter
- ½ theelepel cayennepeper
- Paprika
- Snufje zout
- Toast voor serveren
Meng de bloem met water in een beslagkom.
Snipper de uien en fruit deze samen met de dobbelsteentjes spek in een grote koekepan met dikke bodem.
Voeg wat boter toe.
Voeg cayennepeper, paprika en zout toe aan het uien-spekmengsel.
Roer goed door en laat het even smoren.
Bedek het mengsel met een lepel beslag en bak tot de bovenkant droog is.
Draai de tortilla om, laat de andere kant kort aantinten en serveer met toast.
Probeer variaties door het spek te vervangen door flinters ham.
Gebruik boemboe nasi goreng in plaats van uien (geweekt), maar voeg dan geen extra kruiden toe.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 4g | Vet: 8g
Receptenplein.nl
Home / paletmes / Pagina 3
Mexicaanse Maïstortilla's met een Knapperige Twist
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 80kcal
Author: Cor Kevenaar
grote sauspan
lepels
paletmes
- 150 g maïzena
- 1 theelepel zout
- 0.5 l water
Optioneel:
- gerookte ham of corned beef
Meng de maïzena met het zout en strooi het mengsel in kokend water.
Laat het mengsel opstijven en afkoelen.
Kneed telkens een klein balletje deeg tot een bijna papierdun koekje en bak het op een hete, droge bakplaat tot het gaar is.
Draai om en bak ook de andere zijde.
Als topping kun je enkele plakjes gerookte ham of corned beef gebruiken.
Probeer variaties door tortilla's laagsgewijs te stapelen, met tussen elke laag wat smeerkaas, en snijd het geheel in ongeveer 8 punten.
Bestrijk de tortilla's direct na het bakken met een dikke groentemacedoine, gebonden in kalfsbouillon voor extra smaak en frisheid.
Calories: 80kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 1g
Receptenplein.nl
Home / paletmes / Pagina 3
Hartige Vispannenkoekjes met Aziatische Flair
Tsja kia ping
Bereidingstijd55 minuten min
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Kevenaar
kommen
paletmes
invetkwastje
lepels
mes
koekepan met dikke bodem
slabak
- 250 g gepelde garnalen
- ¼ l ketjap
- 1 wijnglas droge witte wijn
- 150 g bloem
- 5 eiwitten
- Reuzel of andere olie
- Komkommersalade voor serveren
Marineer de garnalen gedurende 30 minuten in een mengsel van ketjap en witte wijn.
Laat ze daarna uitlekken.
Maak een glad beslag van bloem en eiwitten in een beslagkom.
Verhit de reuzel in een koekepan met dikke bodem tot deze flink heet is.
Schep een lepel beslag in de pan, voeg een paar eetlepels gemarineerde garnalen toe, bedek met nog een paar lepels beslag en bak tot de bovenkant droog is.
Keer de pannenkoek voorzichtig om en bak de andere kant goudbruin.
Serveer de vispannenkoekjes met een verfrissende komkommersalade.
Probeer variaties door garnalen te vervangen door shrimps, stukjes krab of kreeft.
Voeg de gemarineerde garnalen direct toe aan een gewoon pannenkoekbeslag voor een snellere bereiding.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 20g | Vet: 10g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / paletmes / Pagina 3