Fruitige Bavarois met Romige Vanilletoets

Fruitige Bavarois met Romige Vanilletoets

Deze luchtige bavarois met fruit naar keuze is een heerlijk fris nagerecht dat smelt in je mond.
+ 8 uur opstijven30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Dieët: Flexitarisch
Servings: 6
Calories: 240kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • grote kom
  • puddingvorm

Ingrediënten

  • ½ kg fruit naar keuze vers of diepgevroren, zoals frambozen, aardbeien, citroen, enz.
  • 200 g griessuiker
  • 1 dl water
  • 8 blaadjes gelatine
  • ½ l room
  • 1 pakje vanillesuiker

Instructies

Fruitmengsel bereiden:

  • Doe het fruit, de griessuiker en het water in een pan.
  • Laat zachtjes koken tot het fruit zacht is en de smaken goed zijn vermengd.
  • Indien gewenst, zeef het fruitmengsel om zaadjes te verwijderen.

Gelatine toevoegen:

  • Week de gelatineblaadjes in koud water zoals beschreven op de verpakking.
  • Knijp de blaadjes uit en voeg ze toe aan het warme fruitmengsel.
  • Roer tot de gelatine volledig is opgelost.

Room en vanille toevoegen:

  • Klop de room licht op, zodat deze net luchtig is maar niet volledig stijf.
  • Meng de room voorzichtig door het afgekoelde fruitmengsel.
  • Voeg de vanillesuiker toe en roer tot een glad mengsel.

Bavarois laten opstijven:

  • Giet het mengsel in een puddingvorm en dek af met folie.
  • Laat minstens 8 uur, bij voorkeur een nacht, opstijven in de koelkast.

Serveren:

  • Haal de bavarois uit de vorm door deze kort in warm water te dompelen en op een schaal te storten.
  • Garneer met vers fruit en serveer.

Notities

Wijnadvies:
Combineer deze bavarois met een zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een frisse rosé.

Nutrition

Calories: 240kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0.1g | Sugar: 24g

Vruchtensappudding

Vruchtensappudding

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • puddingvorm inhoud ca. 1 liter,

Ingrediënten

  • 14 blaadjes witte gelantine
  • 7 ½ dl vers vruchtensap
  • 50 g witte bastardsuiker
  • ½ eetlepel olie om in te vetten

Instructies

VoorBereiden:

  • In ruim koud water gelatineblaadjes ca. 5 minuten laten weken.
  • Intussen in pan 2 1/2 dl sap verhitten.
  • Basterdsuiker al roerend in sap oplossen.
  • Gelatine goed uitknijpen.
  • Van vuur af al roerend in heet sap oplossen.
  • Rest van sap erdoor roeren en iets laten afkoelen.
  • Intussen vorm invetten.
  • Sap in vorm schenken en in koelkast in ca. 3 uur laten opstijven.

Bereiden:

  • Plat bord op vorm leggen, samen keren en pudding uit vorm laten glijden.

Plattekaaspudding met frambozen

Plattekaaspudding met frambozen

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: België
Servings: 6 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 blaadjes witte gelatine
  • 1 vanillestokje
  • liter slagroom
  • 75 gr basterdsuiker
  • 500 gr volle kwark
  • 125 gr frambozen
  • 2 geperste citroenen

Instructies

  • Week de gelatine 5 minuten in koud water.
  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
  • Meng het merg met de slagroom.
  • Klop de slagroom met 50 gr basterdsuiker bijna stijf en meng hem met de kwark.
  • Meng de frambozen in een kom met de rest van de suiker en leg het leeggeschraapte vanillestokje erbij, zodat dit extra smaak afgeeft.
  • Knijp de gelatine uit.
  • Verwarm het citroensap in een pannetje, neem de pan van het vuur en los de gelatine in het citroensap op.
  • Meng het citroensap voorzichtig door de roomkwark, schep het kwarkmengsel in de vorm, dek de pudding met plasticfolie af en laat hem in de koelkast in 3 uur opstijven.
  • Dompel de pudding in een bak heet water, snijd de rand van de pudding voorzichtig los, leg er een bord op, keer ze samen en laat de pudding op een schaal glijden.
  • Verwijder het vanillestokje uit de frambozen en schep de frambozen over en naast de pudding.

Verfrissende Aardbeiengelei met Geurige Kiwi Salsa

Verfrissende Aardbeiengelei met Geurige Kiwi Salsa

Bereidingstijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 170kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • puddingvorm
  • Platte schaal

Ingrediënten

  • 500 g aardbeien
  • fles witte druivensap à 750 ml
  • 1 pakje geleipoeder voor aardbeien
  • ¼ zakje verse munt à 15 g
  • 1 limoen
  • 2 eetlepels cactus-citroensiroop
  • 2 kiwi's

Instructies

  • Maak de aardbeien schoon, halveer ze en dep ze droog met keukenpapier.
  • Verdeel ze gelijkmatig over de puddingvorm.
  • Breng in een pan het witte druivensap aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en roer het geleipoeder voor aardbeien door het druivensap tot het poeder volledig is opgelost.
  • Giet het mengsel over de aardbeien in de puddingvorm.
  • Laat de gelei afkoelen en zet hem vervolgens ca.
  • 2 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Pluk de blaadjes munt van de takjes en snijd ze in reepjes.
  • Boen de limoen schoon en rasp de schil eraf.
  • Pers de helft van de limoen uit.
  • Meng in een kom de muntreepjes, limoenrasp, limoensap en cactus-citroensiroop tot een dressing.
  • Schil de kiwi's, snijd ze in kleine blokjes en schep ze door de dressing.
  • Leg een platte schaal op de puddingvorm, keer het geheel om, schud voorzichtig en laat de aardbeiengelei op de schaal glijden.
  • Schep de gemarineerde kiwi eromheen als salsa.

Notities

Wijnadvies:

Deze verfrissende aardbeiengelei met gemarineerde kiwi gaat goed samen met een lichte en fruitige dessertwijn zoals een Moscato d'Asti. De zoete en fruitige tonen van de wijn zullen de smaken van de aardbeien en kiwi aanvullen zonder te overheersen.

Nutrition

Calories: 170kcal | koolhydraten: 41g | Protein: 2g | Vet: 0g | Zout: 0.1g | Sugar: 30g

Advocaatpudding met Mango

Advocaatpudding met Mango

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd5 minuten
wachttijd3 uur
Totale tijd3 uur 20 minuten
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 6 blaadjes witte gelatine
  • 1 blikje mangoschijfjes netto 310 g
  • 2 dl advocaat
  • 2 dl vanillevla
  • ¼ liter slagroom
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 4 garneerchocolaatjes
  • 1 theelepel olie om in te vetten

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • Laat de gelatineblaadjes ca. 5 minuten weken in ruim koud water.
  • Vet de puddingvorm in met olie.
  • Laat de mangoschijfjes uitlekken boven een kom, waarbij je 3 eetlepels van het vocht opvangt.
  • Houd 4 schijfjes apart voor garnering en snijd de rest van de mango in kleine stukjes.
  • Verwarm het mangovocht zachtjes in een steelpan.
  • Knijp de gelatineblaadjes goed uit en los ze al roerend op in het warme mangovocht.
  • Roer in een kom de advocaat, vanillevla en stukjes mango door elkaar.
  • Voeg het gelatinemengsel toe en roer goed door.
  • Klop de slagroom met poedersuiker stijf.
  • Doe 1/3 van de slagroom in een spuitzak.
  • Spatel de rest van de slagroom luchtig door het advocaatmengsel.
  • Giet het advocaatmengsel in de puddingvorm en laat het afgedekt in de koelkast ca. 3 uur opstijven.
  • BEREIDEN:
  • Houd de vorm even in heet water.
  • Leg een platte schaal op de vorm, keer deze om en laat de pudding op de schaal glijden.
  • Garneer met toefjes slagroom, stukjes mango en chocolaatjes.

Notities

Serveer deze heerlijke advocaatpudding als elegant dessert voor een speciale gelegenheid, gegarneerd met verse mango en een vleugje chocolad

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 6g | Vet: 30g | Zout: 0.1g | Sugar: 30g

Roségelei met frambozen en muntroom

Roségelei met frambozen en muntroom

Een verfrissend dessert met een zomerse twist: roségelei met frambozen en een luchtige muntroom. Perfect als lichte afsluiting van een zonnige maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
inclusief opstijftijd4 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 190kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 ml roséwijn
  • 1 vanillestokje opengesneden
  • 9 blaadjes witte gelatine
  • 175 g suiker verdeeld
  • 250 g frambozen
  • 125 ml slagroom
  • 1 eetlepel munt heel fijn gesneden

Instructies

  • Breng in een pan 200 ml roséwijn met het opengesneden vanillestokje aan de kook en laat 10 minuten zachtjes trekken.
  • Laat de gelatine 5 minuten weken in ruim koud water.
  • Haal het vanillestokje uit de rosé en bewaar het.
  • Los 150 g suiker al roerend op in de warme rosé.
  • Knijp de gelatine goed uit en los deze al roerend op in de warme rosé.
  • Roer in een kom de resterende 50 ml rosé door het gelatinemengsel.
  • Voeg de frambozen toe aan het mengsel.
  • Giet de gelei in een puddingvorm en laat 3 uur opstijven in de koelkast.
  • Schraap het merg uit het vanillestokje.
  • Klop in een kom de slagroom met het vanillemerg en de resterende suiker lobbig.
  • Voeg de fijngesneden munt toe en meng voorzichtig.
  • Dompel de puddingvorm kort in warm water en druk met een vinger tegen de gelei om deze los te maken van de wand.
  • Keer de vorm om op een schaal en laat de gelei eruit glijden.
  • Serveer de roségelei met de muntroom.

Notities

Serveertip:
Voeg extra frambozen toe als garnering voor een kleurrijk accent.
Wijnadvies:
Serveer met een glas gekoelde rosé, dezelfde die gebruikt is in de gelei, voor een perfecte zomerse combinatie.

Nutrition

Calories: 190kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 4g | Vet: 6g | Zout: 0.1g | Sugar: 20g

Zijdezachte kaaspudding met frambozencoulis

Zijdezachte kaaspudding met frambozencoulis

Een zijdezachte kaaspudding met een frisse frambozencoulis, perfect als licht en verfijnd dessert.
Bereidingstijd20 minuten
exclusief opstijftijd3 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 blaadjes witte gelatine
  • 1 vanillestokje
  • 125 ml slagroom
  • 75 g basterdsuiker verdeeld
  • 500 g volle kwark
  • 125 g frambozen
  • Sap van 2 citroenen

Instructies

  • Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water.
  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
  • Meng het vanillemerg met de slagroom en klop de slagroom bijna stijf.
  • Voeg 50 g basterdsuiker toe en meng goed.
  • Meng de slagroom voorzichtig met de kwark in een grote kom.
  • Meng de frambozen met de resterende suiker en voeg het leeggeschraapte vanillestokje toe voor extra smaak.
  • Zet apart.
  • Knijp de gelatineblaadjes goed uit.
  • Verwarm het citroensap in een pan op laag vuur en los de gelatine hierin op.
  • Voeg het citroensapmengsel voorzichtig toe aan het room-kwarkmengsel en roer goed door.
  • Schep het mengsel in een licht ingevette puddingvorm.
  • Dek af met plasticfolie en laat minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
  • Haal de puddingvorm kort in heet water.
  • Snijd voorzichtig de randen van de pudding los met een mes.
  • Keer de pudding om op een serveerschaal en laat deze voorzichtig uit de vorm glijden.
  • Verwijder het vanillestokje uit de frambozen en schep de frambozencoulis over en naast de pudding.

Notities

Serveertip:
Garneer met verse muntblaadjes en extra frambozen voor een feestelijke presentatie.
Wijnadvies:
Een lichte en frisse dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti, past perfect bij de subtiele zoetheid van de kaaspudding en de frisse smaak van de frambozen.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 9g | Vet: 11g | Zout: 0.2g | Sugar: 18g