Kaasfestijn: Klassieke Fondue met Groenten & Fruit
Een rijkgevulde kaasfondue met een mix van jonge en belegen kaas, heerlijk met diverse groenten, fruit en brood.
Voorbereidingstijd25 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
marineren1 dag d
Servings: 8
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar
Caquelon (fonduepan)
réchaud
- 2 el bieslook versgehakt
- 6 dl droge witte Franse wijn
- 600 g jonge kaas
- 10 teentjes knoflook
- 6 afgestreken tl maïzena
- 2 tl mosterd
- Versgemalen peper
- 2 el peterselie versgehakt
- 600 g belegen kaas
Om te dippen:
- Diverse fruitsoorten kiwi, perzik, peer
- Diverse groenten champignons, worteltjes, paprika, tomaten, maïs, bleekselderij, beignets
- 4 stokbroden
Snijd de knoflookteentjes klein, voeg ze bij de wijn en laat het afgedekt 24 uur staan (niet in plastic).
Verwarm de wijn met de knoflook.
Maak de maïzena aan en voeg toe aan de wijn.
Voeg de mosterd toe.
Voeg geleidelijk de kaas toe en blijf roeren tot die gesmolten is.
Roer de bieslook en peper erdoor.
Giet in een voorverwarmde caquelon en houd warm op een réchaud.
Serveertip:
Zorg voor een ruime variatie aan dips, zodat iedereen zijn favorieten kan kiezen.
Wijnadvies:
Dezelfde witte wijn die in de fondue is gebruikt, of een licht fruitige rode wijn zoals een Beaujolais.
Calories: 500kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 35g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / réchaud / Pagina 2
Kaasfondue Deluxe met Mosterdcervelaat en Champignons
Een rijke en smaakvolle kaasfondue met mosterdcervelaat en champignons, perfect voor een gezellige avond.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
Caquelon (fonduepan)
fonduevorken
réchaud
- 250 g champignons gehalveerd of gevierendeeld, met citroensap besprenkeld
- ½ el citroensap gezeefd
- Ciabatta en/of notenbrood in blokjes
- 4 dl droge witte wijn
- 250 g Emmentaler geraspt
- 250 g Gruyère geraspt
- 1 borrelglas kirsch of jenever
- 1 teentje knoflook gehalveerd
- 250 g mosterdcervelaat in halve plakjes
- 1 el aardappelzetmeel
- 125 g Tilsiter geraspt
Snijd de mosterdcervelaat in halve plakjes.
Halveer of vierendeel de champignons en besprenkel ze met citroensap om verkleuring te voorkomen.
Snijd de ciabatta en/of notenbrood in blokjes.
Verwarm de witte wijn met het citroensap in een pan tot het begint te koken.
Voeg de geraspte kaas in gedeelten toe, al roerend, en laat de kaas langzaam smelten.
Zorg dat de fondue niet kookt.
Meng het aardappelzetmeel met de kirsch of jenever tot een glad papje en roer dit door de gesmolten kaas.
Dit bindt de fondue.
Wrijf de binnenkant van een caquelon (fonduepan) in met het halve teentje knoflook.
Schenk de warme fondue in de caquelon en plaats deze op een rechaud op tafel.
Prik stukjes cervelaat, champignon of brood aan een fonduevork en doop ze in de kaasfondue.
Serveertip:
Voeg naar smaak kruiden toe aan de fondue, zoals nootmuskaat, peper of een snufje paprikapoeder. Varieer met de kaas: gebruik bijvoorbeeld Appenzeller, Comté of Beaufort. Serveer naast de cervelaat en champignons ook andere dips, zoals stukjes appel, broccoli of augurken. Zorg ervoor dat de kaasfondue niet kookt, want dan kan hij schiften. Als de fondue te dik wordt, voeg dan een beetje extra witte wijn toe. Als de fondue te dun is, roer dan een beetje extra aardappelzetmeel, opgelost in kirsch of jenever, erdoor.
Wijnadvies:
Een droge, fruitige witte wijn, zoals een Zwitserse Chasselas, een Franse Savoie of een Pinot Blanc, past uitstekend bij kaasfondue.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 40g | Vet: 40g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / réchaud / Pagina 2
Hollandse kaasfondue met rauwkost en brood
Geniet van een romige Hollandse kaasfondue met Leerdammer en belegen kaas, geserveerd met vers brood en knapperige rauwkost voor een heerlijke fondue-ervaring.
Bereidingstijd25 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar
- 300 g Leerdammer kaas
- 300 g belegen kaas
- 1 teentje knoflook
- 300 ml groentebouillon van tablet
- 2 eetlepels maïzena
- 2-3 eetlepels jenever of korenwijn
- 1 eetlepel mosterd
- Zout en peper naar smaak
Om te dippen:
- Blokjes grof volkorenbrood of roggebrood
- Kleine roosjes bloemkool rauw of gekookt
- Repen komkommer
- Beetgaar gekookte wortelballetjes
- Radijsjes
- Cherrytomaatjes
- Bleekselderij
- Venkel
Snijd de korst van beide kaassoorten en rasp de kaas met een kaasrasp.
Halveer het teentje knoflook en wrijf de binnenkant van de fonduepan ermee in.
Breng de groentebouillon in de fonduepan aan de kook.
Draai het vuur laag en roer beide kaassoorten in gedeelten met een houten lepel door de warme bouillon tot alle kaas gesmolten is.
Los de maïzena op in de jenever of korenwijn en roer dit samen met de mosterd door het kaasmengsel.
Laat nog 2-3 minuten zachtjes doorkoken tot de fondue goed gebonden is.
Breng de kaasfondue op smaak met zout en peper.
Zet de kaasfonduepan op een réchaud op tafel en serveer met de diverse dipmogelijkheden.
Serveertip:
Serveer met extra mosterd of augurken voor een frisse bite.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc vormt een mooie aanvulling op de rijke smaak van de kaasfondue en de diverse rauwkost.
Calories: 620kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 35g | Vet: 45g | Zout: 2.1g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / réchaud / Pagina 2
Romige gorgonzolafondue met mascarpone
Een fluweelzachte en romige kaasfondue met gorgonzola en mascarpone, perfect om te dippen met brood, groenten of vers fruit.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 560kcal
Author: Cor Klaar
- 1 teentje knoflook
- 300 ml droge witte wijn
- 250 g mascarpone
- 400 g gorgonzola
- 2 eetlepels maïzena
- 15 g verse basilicum
- Peper naar smaak
Snijd het teentje knoflook doormidden en wrijf de binnenkant van de fonduepan ermee in.
Schenk de witte wijn in de pan en breng aan de kook.
Zet het vuur laag en laat de mascarpone oplossen in de warme wijn.
Verbrokkel de gorgonzola en voeg toe aan de pan, roer tot alle kaas volledig gesmolten is.
Los de maïzena op in 2 eetlepels water en roer door het kaasmengsel.
Laat 2-3 minuten zachtjes koken tot de fondue goed gebonden is.
Snijd de basilicumblaadjes in fijne reepjes.
Breng de fondue op smaak met peper en voeg de basilicum toe.
Plaats de kaasfonduepan op het réchaud en serveer direct.
Serveertip:
Serveer met ciabatta, focaccia, soepstengels, gnocchi, groene aspergetips, olijven, verse vijgen of partjes peer met citroensap.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Pinot Grigio of Sauvignon Blanc past perfect bij deze rijke kaasfondue.
Calories: 560kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 24g | Vet: 45g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / réchaud / Pagina 2