Frisse Dadel-Amandel Gebak met Citrusaroma
Deze verrukkelijke en aromatische cake uit Marokko combineert sappige dadels, knapperige amandelen en een vleugje citrusaroma. Een heerlijke traktatie voor de zintuigen.
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
mes
schilmes,
satéprikker
rooster
- 190 gram zachte roomboter of margarine
- 150 gram kokosbloesemsuiker
- 3 eieren
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 1 eetlepel oranjebloesemwater
- 5 ontpitte dadels fijn gesneden
- 1 middelgrote frisse appel Jonagold of vergelijkbaar
- 3 eetlepels grofgehakte amandelen
- 190 gram volkorenmeel
- 1 zakje bakpoeder
- Schil van 1 citroen geraspt
- Sap van 1 citroen of van 1 sinaasappel
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Mix de zachte boter samen met de kokosbloesemsuiker tot een romig mengsel.
Voeg de eieren één voor één toe en mix goed.
Voeg kaneelpoeder, oranjebloesemwater, geraspte citroenschil en citroen- of sinaasappelsap toe.
Blijf goed mixen.
Mix het volkorenmeel en het bakpoeder door het beslag.
Snijd de dadels fijn en schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd deze in dunne plakjes.
Voeg de dadels, appelplakjes en grofgehakte amandelen toe aan het beslag.
Roer alles voorzichtig door met een houten lepel.
Vet een cakevorm in en bestuif met wat volkorenmeel.
Schep het beslag in de cakevorm en bestrooi met de achtergehouden gehakte amandelen.
Plaats de cake in de voorverwarmde oven.
Verlaag de oventemperatuur iets en laat de cake rustig bakken (ongeveer 1 uur, afhankelijk van je oven).
De cake is gaar wanneer een satéprikker er droog uitkomt na het insteken.
Laat de cake afkoelen op een rooster en bestrooi eventueel met een snufje kokosbloesemsuiker.
Serveer deze smaakvolle dadel-amandelcake als een verfrissende lekkernij bij de koffie of thee. Geniet van de rijke smaken en citrusaroma's uit de Marokkaanse keuken!
Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 12g
Receptenplein.nl
Home / schilmes, / Pagina 2
Courgettepannenkoekjes
Ben je ook zo dol op pannenkoekjes? Nou, ik zeker! Wist je dat je met pannenkoekjes alle kanten op kunt, zowel hartig als zoet? Hier is een smakelijke hartige variatie met courgette en spinazie.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Calories:
Author: Cor Klaar
- ½ liter volle melk
- 250 gram bloem
- 1 zakje bakpoeder
- ¼ theelepel zout
- 20 gram gesmolten boter
- 2 grote eieren XL
- 3 kleine courgettes geraspt
- Handvol verse spinazie fijngehakt
Klop de eieren los en voeg de melk, gesmolten boter en zout toe.
Meng goed.
Roer het bakpoeder door het beslag.
Voeg de geraspte courgettes en gehakte spinazie toe aan het beslag.
Laat het beslag 1 uur rusten.
Verhit een pannenkoekenpan met een klein scheutje olie.
Schep een flinke lepel beslag in de pan en verdeel het over de bodem.
Bak de pannenkoek zachtjes totdat er kleine gaatjes ontstaan aan de bovenkant.
Draai de pannenkoek om en bak verder totdat deze gaar is.
Herhaal dit totdat al het beslag op is.
Geniet van deze gezonde en veelzijdige pannenkoekjes als een heerlijk ontbijt, brunch of lichte maaltijd!
Receptenplein.nl
Home / schilmes, / Pagina 2
Appelen in zandtaartdeeg
Calories: 360kcal
Author: Cor Kevenaar
Voor de appelen:
- 6 middelgrote appels
- Suiker
- Kaneel
- Rozijnen
- Abrikozenjam
- Eigeel
Voor het deeg:
- 200 gram bloem
- 125 gram boter of margarine
- 100 gram basterdsuiker
- ½ ei
- 1 pakje vanillesuiker
- Snufje zout
Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor.
Vul de holten van de appels met een mengsel van suiker, kaneel en rozijnen.
Meng in een kom de boter met de bloem, voeg het halve ei, basterdsuiker, vanillesuiker en een snufje zout toe.
Roer tot alles goed gemengd is.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak tot een lap van ongeveer ½ cm dik.
Snijd met een mes of een gekarteld wieltje reepjes van ongeveer 1½ cm breed en ter lengte van de omtrek van de appel uit.
Leg twee deegreepjes kruislings over elkaar.
Plaats een gevulde appel in het midden en vouw de deegreepjes om de appel zodat ze elkaar raken.
Steek kleine rondjes uit het overgebleven deeg en leg deze bovenop de appels.
Bestrijk het deeg met eigeel.
Plaats de appels op een ingevet bakblik en bak ze in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende ongeveer 20 minuten, tot het deeg goudbruin en gaar is.
Bestrijk het warme deeg met wat abrikozenjam.
Receptenplein.nl
Home / schilmes, / Pagina 2
Appelkoek
Deze bijgewerkte versie van appelkoek behoudt de klassieke smaak met een hedendaagse twist.
Calories: 320kcal
Author: Cor Kevenaar
- 6 appels
- 300 gram bloem
- 200 gram boter of margarine
- 150 gram basterdsuiker
- 2 eieren
- 2 theelepels bakpoeder
- Snufje zout
- Een scheutje melk
- Suiker of gele jam
- Vanillesuiker of geraspte citroenschil
Klop de boter of margarine met de basterdsuiker zacht en luchtig.
Voeg vanillesuiker of geraspte citroenschil toe en klop er de eieren doorheen.
Zeef de bloem met bakpoeder en zout, voeg dit geleidelijk toe aan het mengsel.
Voeg indien nodig een scheutje melk toe om het deeg soepel te maken.
Vet een bakblik in met boter of margarine en verdeel het deeg gelijkmatig.
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in partjes.
Bedek het deeg netjes met de appelpartjes.
Bak de koek in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende ongeveer 45-50 minuten, tot hij gaar en lichtbruin is.
Snijd de koek in gelijke stukken en bestrooi met poedersuiker of bestrijk met gele jam.
Receptenplein.nl
Home / schilmes, / Pagina 2
Aardappelchips uit de oven met ui en thijm
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 kilo aardappels
- 3 eetlepels olijfolie
- 3 eetlepels roomboter gesmolten
- 4 sjalotjes in ringen gesneden
- 8 takjes verse thijm
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- Paprikapoeder
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Schil de aardappelen en was ze.
Droog ze af.
Snijd de aardappelen in zeer dunne plakjes, bij voorkeur met een mandoline of anders met een kaasschaaf.
Neem een ovenschaal die precies groot genoeg is voor de aardappelplakjes, zodat ze dicht op elkaar liggen.
Vet de ovenschaal in met olie en schik de aardappelplakjes erin.
Besprenkel met een mengsel van olijfolie en gesmolten roomboter.
Voeg op verschillende plaatsen de sjalotringetjes toe.
Bestrooi met peper, zout en paprikapoeder naar smaak.
Zet de ovenschaal 1 uur en 15 minuten in de voorverwarmde oven.
Voeg de thijm toe en laat nog 30 minuten doorbakken voor een krokante laag.
Als de aardappelplakjes te snel bruin worden, bedek dan met een vel aluminiumfolie.
Geniet van deze heerlijke en knapperige aardappelchips als een smakelijke bijgerecht!
Receptenplein.nl
Home / schilmes, / Pagina 2
Appelvierstruif
Deze versie van appelvierstruif behoudt de klassieke smaak met een vleugje moderniteit.
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 4 kleine zure appels of 2 grote
- 4 eieren
- 4 eetlepels basterdsuiker
- 4 eetlepels bloem
Splits de eieren zorgvuldig (zorg ervoor dat er geen eigeel in het eiwit terechtkomt).
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in blokjes.
Klop de eiwitten zeer stijf.
Klop het eigeel met de suiker tot het schuimig is en spatel voorzichtig door de stijfgeklopte eiwitten.
Zeef de bloem over het mengsel en voeg de blokjes appel toe.
Meng voorzichtig totdat alles net gecombineerd is.
Probeer niet te veel te roeren om het deeg luchtig te houden.
Doe het beslag in een ingevette en met bloem bestrooide springvorm.
Bak de taart in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende ongeveer 40 minuten, tot hij gaar en lichtbruin is.
Keer de nog warme taart om en bestrooi met poedersuiker.
Receptenplein.nl
Home / schilmes, / Pagina 2
Brood pannenkoek met gebakken appelschijven
Calories: 280kcal
Author: Cor Kevenaar
broodmes
schilmes,
koekepan
- 4 sneetjes brood bij voorkeur stevig brood, zoals volkoren
- 2 eieren
- ½ kop melk
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 2 appels in dunne schijven gesneden
- Boter of olie om te bakken
Optioneel:
- ahornsiroop
- poedersuiker
- honing om te serveren
Klop in een kom de eieren en voeg geleidelijk de melk toe.
Meng goed tot alles goed gecombineerd is.
Voeg het kaneelpoeder toe aan het eimengsel en roer goed door.
Verhit wat boter of olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
Doop elk sneetje brood in het eimengsel, zorg ervoor dat beide kanten goed bedekt zijn maar niet doorweekt.
Laat overtollig beslag eraf druipen.
Bak de sneetjes brood in de pan tot ze aan beide kanten goudbruin en knapperig zijn.
Haal ze uit de pan en houd ze warm op een bord.
Voeg indien nodig meer boter of olie toe aan de pan en bak de dunne appelschijven tot ze zacht en lichtbruin worden aan beide kanten, gedurende ongeveer 3-4 minuten per kant.
Leg de gebakken appelschijven bovenop de broodpannenkoeken.
Serveer de broodpannenkoeken met gebakken appelschijven en voeg naar smaak ahornsiroop, poedersuiker of honing toe als zoete topping.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 11g | Vet: 9g
Receptenplein.nl
Home / schilmes, / Pagina 2
Gegarneerde Beschuiten
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 4 beschuiten
- 4 eetlepels zachte roomkaas of smeerkaas (60 g)
- Gesneden groenten naar keuze komkommer, tomaat, paprika, radijs, etc. (100 g)
- Plakjes kaas of ham (50 g)
- Fijngehakte kruiden peterselie, bieslook, basilicum, enz. (2 eetlepels)
Smeer een eetlepel zachte roomkaas of smeerkaas op elke beschuit.
Leg gesneden groenten zoals komkommer, tomaat, paprika, radijs of andere favoriete groenten bovenop de kaaslaag.
Voeg plakjes kaas of ham toe bovenop de groenten.
Strooi fijngehakte kruiden over de toppings voor extra smaak.
Receptenplein.nl
Home / schilmes, / Pagina 2
Rabarbertaart
Probeer dit recept eens uit en geniet van de heerlijke rabarbertaart!
Calories: 320kcal
Author: Cor Kevenaar
- Voor het deeg:
- 200 gram bloem
- Snufje zout
- 100 gram boter of margarine
- 80 gram suiker
- 1 ei
- Voor de vulling:
- 500 gram rabarber
- 80 gram suiker of naar smaak
- 2 eetlepels custardpoeder
- 1 eetlepel paneermeel
- 125 ml slagroom optioneel, voor garnering
Verwarm de oven voor op 180°C.
Meng de bloem met een snufje zout.
Snijd de boter in blokjes en voeg deze toe aan de bloem.
Wrijf met je vingers de boter door de bloem totdat het op broodkruimels lijkt.
Voeg de suiker en het ei toe en meng tot een samenhangend deeg.
Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
Snijd de rabarber in stukjes van ongeveer 2 cm.
Rol het deeg uit en bekleed hiermee een ingevette taartvorm.
Bestrooi de bodem met paneermeel.
Meng de rabarber met suiker en custardpoeder.
Verdeel dit mengsel over de taartbodem.
Bak de rabarbertaart in de voorverwarmde oven gedurende 40-45 minuten, tot de rabarber zacht is en het deeg goudbruin.
Laat de taart afkoelen en serveer eventueel met een beetje opgeklopte slagroom.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 4g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / schilmes, / Pagina 2
Courgette in Pittige Tomatensaus
Deze pittige courgette in tomatensaus is een smakelijk bijgerecht dat je kunt serveren met rijst of als aanvulling op andere gerechten
Bereidingstijd25 minuten min
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kleine ui fijngesneden
- 1 blikje tomatenpuree 70 g
- 500 g verse tomaten of uit blik
- 1 ½ eetlepel olijfolie
- 125 ml witte wijn
- 1 theelepel cayennepeper
- Zout en peper naar smaak
- 1 teentje knoflook geperst
- 2 grote courgettes in plakjes
- 2 takjes peterselie fijngehakt
Verhit de olijfolie in een pan en fruit hierin de fijngesneden ui tot deze zacht is.
Voeg de tomatenpuree, verse tomaten (in stukjes gesneden), witte wijn, cayennepeper, zout, peper en geperste knoflook toe aan de pan.
Roer alles goed door elkaar.
Laat het geheel, afgedekt, ongeveer 5 minuten zachtjes sudderen.
Snijd ondertussen de courgettes in plakjes.
Voeg de plakjes courgette toe aan de saus en laat ze ongeveer 10 minuten zachtjes koken tot ze gaar zijn.
Breng de saus op smaak met zout en peper indien nodig.
Garneer het gerecht met fijngehakte peterselie voor het serveren.
Calories: 110kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 2g | Vet: 5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / schilmes, / Pagina 2