Recept afdrukken
No ratings yet

Gegratineerde Geitenkaas met Portrozijnen

Bereidingstijd13 minuten
Recept categorieën: Kaas, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4
calorieën: 280kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 75 g rozijnen
  • 1 dl witte port
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Versgemalen zwarte peper
  • Mespunt kruidnagelpoeder
  • 4 sneetjes witbrood
  • 1 zakje walnoten
  • 1 pakje Chèvre de Bellay 113 g

Instructies

  • oer in een hoge kom de rozijnen, port en vanillesuiker door elkaar.
  • Verwarm de rozijnen afgedekt in de magnetron op vol vermogen (700 Watt) gedurende ca.
  • 4 minuten.
  • Neem de rozijnen uit de magnetron en laat ze afkoelen.
  • Breng op smaak met peper en een snufje kruidnagelpoeder.
  • Rooster het brood in de broodrooster en steek met een uitsteekvormpje 4 rondjes uit.
  • Leg op elk bord een broodrondje.
  • Snijd de geitenkaas in 4 stukjes, leg ze op het bord en verwarm ze in de magnetron op vol vermogen gedurende ca.
  • 30 seconden.
  • Leg de warme geitenkaas op het brood en schep de portrozijnen ernaast.
  • Garneer met walnoten.

Notities

Wijnadvies:

Deze gegratineerde geitenkaas met portrozijnen gaat goed samen met een fruitige witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 10g | Vet: 12g | Zout: 0.2mg | Sugar: 15g

Garnalenbeignets
Recept afdrukken
No ratings yet

Garnalenbeignets

Recept categorieën: Hapjes, Vis, Warme hapjes, Zeevruchten
Porties: 10 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 500 gram rauwe reuzengarnalen gepeld
  • 4 sjalotjes grof gehakt
  • 1 stengel citroengras gekneusd en grof gehakt
  • 2 tenen knoflook gepeld
  • 1 eiwit
  • 2 theelepel vissaus
  • 1 kleine verse rode chilipeper, ontzaad en gehakt
  • 1 theelepel vers citroensap
  • 4 citrusbladen djeroek poeroet, in sliertjes, of 1 theelepel geraspte limoenschil
  • 2 eetlepels fijngehakte verse koriander
  • 35 to t 40 sneetjes witbrood
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 7,5 dl plantaardige olie om te frituren

Instructies

  • Draai de garnalen, sjalotjes, het citroengras, de knoflook, het eiwit, de vissaus, chilipeper en het citroensap in een keukenmachine tot een glad mengsel.
  • Doe het mengsel in een kom en schep er de sliertjes citrusblad en gehakte koriander door.
  • Steek met een stervormig of rond uitsteekvormpje van 7 cm doorsnee één vormpje uit elke snee brood.
  • Bewaar het resterende brood voor broodkruim.
  • Smeer 1 krappe eetlepel garnalenmengsel over elk broodvormpje.
  • Bestrooi met wat sesamzaad en druk dat lichtjes in het garnalenmengsel.
  • Verhit de olie in een grote wok.
  • Frituur de beignets in porties ca. 1 tot 2 minuten tot ze aan beide kanten goudbruin zijn.
  • Schep ze met een schuimspaan uit de wok en laat op keukenpapier uitlekken.
  • Schik de beignets op een dienschaal of op individuele borden en serveer ze heet.

Recept afdrukken
No ratings yet

Anijs koekjes voor de Kerst

Recept categorieën: Ei
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Porties: 20 stuks
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 100 gram bloem
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 90 gram basterdsuiker lichte
  • 3 anijsblokjes verkruimeld
  • mespunt zout
  • 1 ei
  • 120 gram boter

Instructies

  • Bloem mengen met zelfrijzend bakmeel, suiker en zout.
  • Ei loskloppen en helft ervan door bloemmengsel roeren.
  • Boter hierin met 2 messen erdoor snijden tot korrelig deeg, daarna met een koele hand tot soepel deeg kneden.
  • Deeg in plasticfolie wikkelen en 30 minuten in koelkast laten rusten.
  • Oven voorverwarmen op 170°C. 
  • Deeg uitrollen tot 3 mm dikke lap.
  • Uit deeg koekjes uitsteken of -snijden. 
  • Aan bovenkant (met dik rietje) gaatje in koekje maken.
  • Koekjes met tussenruimte op bakplaat leggen en met losgeklopt ei bestrijken.
  • Koekjes in midden van oven in 20 minuten goudbruin en gaar bakken.
  • Koekjes direct voorzichtig lossteken en op rooster laten afkoelen.
  • Lint door gaatjes halen en koekjes ophangen.
  • U kunt de koekjes na het bakken ook versieren met glazuur, snoepjes en musket.
  • U hoeft de koekjes dan,voor ze de oven ingaan, niet met losgeklopt ei te bestrijken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Amandelmaantjes

Totale tijd8 minuten
Recept categorieën: Koek
Feestdagen etc: Kerst
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 1 ei
  • 30 gram abrikozenjam gezeefd
  • 3 druppel(s) amandelaroma
  • 100 gram poedersuiker
  • 300 gram amandelen geraspt

Om te bestrooien

  • 50 gram amandelen geraspt
  • een beetje poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor. Heteluchtoven: 160°C
  • Klop het eiwit met de jam en het amandelaroma stijf (snijproef).
  • Meng de poedersuiker met de amandelen en voeg het bij het eimengsel. 
  • Kneed het geheel tot een glad deeg en laat het een half uur afkoelen in de koelkast.
  • Rol het deeg uit tot een dikte van 5 mm op een met amandelen bestrooide werkplank.
  • De bovenkant met amandelen bestrooien en met een deegroller licht aandrukken.
  • Steek met het vormpje maantjes uit met een doorsnede van 6 cm en leg deze op een met bakpapier belegde bakplaat.
  • Schuif de plaat onder in de voorverwarmde oven. 
  • Bestrooi de nog warme maantjes licht met poedersuiker en laat ze afkoelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Amandel kransjes met grein suiker voor de Kerst

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Kerst
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 150 gram bloem
  • ¼ theelepel bakpoeder
  • 125 gram boter
  • 75 gram basterdsuiker wit
  • 1 ei
  • 1 mespuntje zout
  • ¼ citroen alleen de schil
  • 1 ei
  • 20 gram suiker
  • 20 gram geschaafde amandelen

Instructies

  • Zeef de bloem met het bakpoeder in een kom.
  • Voeg boter, basterdsuiker, eierdooier, geraspte citroenschil en zout toe en kneed hiervan een deeg. 
  • Beboter een bakplaat.
  • Bestuif het aanrecht en de deegrol met bloem en rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 1/3 cm dikte.
  • Steek hieruit rondjes met een uitsteekvormpje of met een glas van 6 cm middellijn en leg deze op de bakplaat.
  • Steek met een appelboor kleine rondjes uit het midden van ieder koekje.
  • Kneed de deegrestjes nog even door elkaar en vorm er op dezelfde manier koekjes van.
  • Klop met een vork het eiwit in een kopje los. 
  • Bestrijk de kransjes gelijkmatig met een kwastje met eiwit en bestrooi ze vervolgens met greinsuiker en geschaarde amandelen.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven (150 tot 175 graden of gasovenstand 2 à 3) en bak de kransjes in 15 tot 20 minuten.
  • Neem de bakplaat uit de oven, neem de koekjes er na een paar minuten af en leg ze vervolgens op een taartrooster om verder af te koelen.