Asperges met Coburger Ham

Asperges met Coburger Ham

Bereidingstijd15 minuten
Servings: 6
Calories: 120kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 schaaltjes aspergetips à 100 g
  • Zout
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • Peper
  • ½ zakje verse basilicum à 15 g
  • 100 g Coburger rauwe ham

Instructies

  • Snijd een dun plakje van de onderkant van de aspergepunten.
  • Kook de asperges in een pan met kokend water en zout gedurende ongeveer 3 minuten, tot ze beetgaar zijn.
  • Laat de asperges uitlekken in een vergiet.
  • Pers het teentje knoflook uit boven een kom.
  • Voeg de olijfolie, balsamicoazijn, zout en peper toe en klop tot een dressing.
  • Verwijder de steeltjes van de basilicum en snijd het blad in flinterdunne reepjes.
  • Rangschik de aspergepunten en plakjes Coburger ham op zes bordjes.
  • Verdeel de dressing en basilicum erover.

Notities

De lichte zoetheid van de balsamicoazijn en de zoute, rokerige smaak van de Coburger ham passen goed bij een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 8g | Vet: 9g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g

Spaghettisalade van Nederlands Zuivelbureau

Spaghettisalade van Nederlands Zuivelbureau

Recept categorieën: Pasta, Salade
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g spaghetti
  • 1 bouillontablet
  • 125 g ham
  • 200 g jong belegen kaas
  • 3 schijven ananas
  • 2 groene appelen
  • 1 blikje mandarijntjes
  • 3 dl yoghurt
  • zout
  • peper
  • tabasco
  • paprikapoeder
  • worcestershiresaus
  • 1 citroen het sap er van
  • 2 eetlepel(s) slaolie
  • 1 groene paprika

Instructies

  • Breek de spaghetti in kleine stukjes en kook deze 10 minuten in ruim kokend water waaraan het bouillontablet is toegevoegd.
  • Spoel de spaghetti in een vergiet onder de koude kraan af en laat ze uitlekken.
  • Snijd de ham eilde kaas in reepjes en 2 schijven ananas en de schoongemaakte appelen in zeer kleine stukjes. Vermeng de bovengenoemde ingrediënten met de helft van de uitgelekte mandarijntjes.
  • Maak van yoghurt, zout, peper, tabasco, paprikapoeder, worcestershiresaus, citroensap en slaolie een saus.
  • Meng alle ingrediënten er goed door.
  • Schik de salade in een ronde, glazen schaal.
  • Garneer met de in stukken gesneden derde schijf ananas, resterende mandarijntjes en de in stukjes gesneden paprika.

Notities

Geef de salade als hoofdgerecht.

Sardinesalade

Sardinesalade

Recept categorieën: Salade, Vis
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g spaghetti
  • 2 bouillontabletten
  • 2 blikjes sardines van 175 g
  • 6 to maten
  • 2 groene paprika's
  • 400 g jong belegen Goudse kaas
  • 2 eetlepel(s) sardineolie
  • 2 eetlepel(s) wijnazijn
  • zout
  • peper
  • oregano

Instructies

  • Breek de spaghetti in kleine stukjes en kook deze in ruim water waaraan de bouillontabletten zijn toegevoegd gaar
  • Giet de spaghetti af, spoel ze op een vergiet onder de koude kraan en laat ze goed uitlekken.
  • Laat de sardines uitlekken, maar bewaar de olie.
  • Snijd de Sardines in kleine stukjes.
  • Ontvel de tomaten, halveer ze en verwijder het zaad.
  • Snijd het vruchtvlees in reepjes.
  • Ontdoe de paprika's van zaad en zaadlijsten en was ze.
  • Snijd de paprika's in stukjes en de kaas in kleine blokjes.
  • Maak een sausje van sardineolie, wijnazijn, zout, peper en oregana.
  • Vermeng alle ingrediënten goed.

Zoervleesj van de mam

Zoervleesj van de mam

Limburgs zuurvlees
Recept categorieën: Rundvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Limburg, Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram rundstoofvlees of paardenstoofvlees
  • azijn
  • 1 eetlepel(s) peperbolletjes
  • 2 laurierbladeren
  • 5 jeneverbessen
  • 5 kruidnagels
  • boter
  • 3 grote uien
  • Limburgse appelstroop
  • ontbijtkoek

Instructies

  • Snijd het vlees in blokjes.
  • Doe het in een grote kom en giet er water/azijn bij, totdat het vlees bedekt is.
  • Voeg dan de specerijen toe.
  • Zet het 24 uur afgedekt in de koelkast om te marineren.
  • Giet daarna het vlees in een vergiet en vang de marinade op.
  • Laat het vlees goed uitlekken en dep het droog.
  • Verhit de boter in een ruime pan met een dikke bodem.
  • Bak hierin het vlees tot het goed bruin is.
  • Voeg dan de kleingesneden ui toe en bak deze mee, totdat ze gekleurd zijn.
  • Giet de marinade met de specerijen bij het vleesuienmengsel en laat het enkele uren op een klein vuur sudderen, totdat het vlees helemaal gaar is.
  • Haal de specerijen uit de pan.
  • Voeg 2 plakjes ontbijtkoek en 1 el stroop toe om het geheel te binden.
  • Voeg voor een wat zoetere smaak eventueel wat meer stroop toe.

Notities

Serveer met frites of brood.

Vierschaft

Vierschaft

Recept categorieën: Groenten, Stamppot, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Friesland
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram gekookte gele woudbonen
  • 250 gram in ringen gesneden uien
  • 250 gram in plakjes gesneden winterpeen
  • 250 gram in plakken gesneden gerookt mager spek
  • 250 gram grove gerookte worst
  • 250 gram zure appel
  • 50 gram reuzel of eventueel boter
  • 600 gram geschilde in blokjes gesneden aardappels
  • zout
  • peper

Instructies

  • Was het spek met warm water.
  • Snijd het met een scherp mes in plakken van ongeveer een vinger breed.
  • Zet het spek op in 3 deciliter kokend water.
  • Doe vervolgens de uiringen en de stukjes wortel erbij.
  • Leg nadat het spek 15 minuten heeft gekookt, de worst in de pan en doe daar ook de bonen en de aardappelen in.
  • Strooi wat zout in de pan en voeg eventueel nog wat kooknat toe.
  • Zodra de inhoud van de pan kookt, draait u de warmtebron laag.
  • Laat alles in ongeveer 15/18 minuten gaar worden.
  • Schil de appels en verwijder het klokhuis.
  • Snijd de appels in niet te dunne schijven.
  • Neem de worst uit de pan. , o
  • Overgiet die met veel koud water waardoor het vel kan worden verwijderd.
  • Snijd de gevelde worst ook in plakken.
  • Schud de stukken appel en worst door het gerecht.
  • Voeg eventueel nog wat zout en peper toe.
  • Doe vervolgens de reuzel of boter in de pan en laat het geheel voor het opdienen nog even goed warm worden.

Rijstsalade met verse groenten

Rijstsalade met verse groenten

Recept categorieën: Rijst, Salade
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ bos(jes) bladselderij
  • ½ bos(jes) peterselie
  • takje lavas
  • enkele blaadjes tijm
  • 1 paprika 1/4 bloemkool
  • 200 g sperziebonen 1/2 prei
  • 2 to maten
  • 200 g droogkokende rijst zout
  • 200 g kaas
  • 1 beker sour cream
  • ½ citroen het sap er van
  • peper
  • aromazout
  • enkele mooie slabladeren

Instructies

  • Was de kruiden en de groenten.
  • Hak bladselderij, peterselie, lavas en tijm fijn.
  • Ontdoe de paprika van zaad en zaadlijsten.
  • Verdeel de bloemkool in kleine roosjes.
  • Snijd de paprika en de sperziebonen in kleine stukjes en de prei in dunne ringetjes.
  • Kook bloemkool, paprika en sperziebonen afzonderlijk vijf minuten in weinig water met zout.
  • Giet ze af en laat ze afkoelen.
  • Snijd de tomaten in kleine stukjes.
  • Kook de rijst in 3 deciliter water met wat zout in ongeveer 20 minuten gaar en droog.
  • Laat de rijst goed afkoelen.
  • Snijd de kaas in kleine blokjes.
  • Vermeng de sour cream met citroensap, zout, peper en aromazout.
  • Schep alle ingrediënten er luchtig door.
  • Serveer de salade op een met enkele gewassen en uitgelekte slabladeren belegde schaal.
  • Geef deze salade als hoofdgerecht.

Elleboogsalade

Elleboogsalade

Recept categorieën: Pasta, Salade
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g elleboogmacaroni
  • zout
  • 1 blik champignons van ongeveer 250 g
  • 1 komkommer
  • 300 g jong belegen kaas
  • 1 beker sour cream
  • citroensap
  • 1 theelepel suiker
  • vers gemalen peper
  • 1 theelepel moster

Instructies

  • Kook de macaroni in ruim water met zout gaar.
  • Spoel de macaroni in een vergiet onder de koude kraan af en laat hem goed uitlekken.
  • Laat de champignons eveneens uitlekken.
  • Was de komkommer, snijd hem in de lengte door en verwijder het zaad.
  • Snijd het vruchtvlees en de kaas in kleine blokjes.
  • Maak een sausje van sour cream, wat citroensap, suiker, zout, peper en mosterd.
  • Schep alle ingrediënten goed dooreen.

Notities

Macaroni komt in de handel in vele soorten en maten.
Gebruik voor salades bij voorkeur de korte elleboogmacaroni, die zich het best leent om met andere ingrediënten te vermengen.
Voor een goede salade is het gebruik van restjes macaroni niet aan te bevelen, want meestal is de macaroni dan al te plakkerig.
Geef deze elleboogsalade als lunchgerecht.

Appel-Gember Broodpudding

Appel-Gember Broodpudding

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g rozijnen
  • 100 ml appelsap
  • 2 stevige appels Elstar
  • 4 sneetjes witbrood zonder korst
  • 25 g zachte roomboter
  • 6 eetlepels gemberjam
  • 2 eieren
  • 100 ml melk
  • 500 g magere vanillekwark
  • 2 eetlepels suiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verwarm de rozijnen zachtjes met de appelsap gedurende 5-8 minuten, tot de rozijnen het vocht hebben opgenomen.
  • Schil de appels en snijd ze in dunne schijfjes.
  • Halveer de sneetjes brood diagonaal.
  • Besmeer ze met boter en besprenkel royaal met gemberjam.
  • Leg de sneetjes dakpansgewijs in een ovenschaal, afgewisseld met een laagje rozijnen en schijfjes appel.
  • Klop de eieren los met de melk en kwark.
  • Schenk dit mengsel over het brood.
  • Strooi de suiker gelijkmatig over het geheel.
  • Bak de broodpudding in het midden van de oven gedurende 25-30 minuten, tot hij goudbruin en gaar is.

Notities

Serveer de broodpudding lauwwarm of warm.

Wijnadvies:

Een zoete witte wijn, zoals een Riesling Spätlese of een Sauternes, vormt een perfecte aanvulling op de fruitige en gemberachtige smaken van deze broodpudding.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 25g

Tjap tjoy met kip en kastanjechampignons

Tjap tjoy met kip en kastanjechampignons

Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Kip
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g kastanjechampignons
  • 2 paprika
  • 6 lenteui
  • Conimex Woksaus Five Spice
  • Conimex Wok Olie
  • 400 g kipfilet
  • 125 gram Conimex Mie nestjes

Instructies

  • Breng in een ruime pan een flinke laag water (met wat zout of ketjap asiaan de kook.
  • Voeg de mie toe, kook deze in ca. 12 minuten gaar.
  • Afgieten in een vergiet en goed laten uitlekken.
  • Maak ondertussen de champignons schoon en halveer ze.
  • Was de paprika´s, halveer ze, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in stukjes.
  • Was en snijd de lente-uitjes in schuine stukjes van ca. 2 cm.
  • Snijd de kipfilet in reepjes.
  • Zet een grote wok op het vuur en laat de wok goed heet worden.
  • Voeg een scheutje olie toe en wok de kipreepjes en de paprikastukjes ca. 5 minuten.
  • Voeg de champignons en de lente-ui toe en wok deze ca. 3 minuten mee.
  • Voeg de mie en naar smaak de woksaus (ca. 10 eetlepeltoe en roerbak nog 1 minuut.
  • Schep de Tjap Tjoy in diepe borden of kommen.

Notities

Serveertip: Zet Conimex Sojasaus en Kroepoek op tafel, om naar eigen smaak toe te voegen en erbij te nemen.
Variatietip: Gebruik in plaats van kipfilet vleesreepjes of SoFine tofu wokreepjes. Voeg met de mie nog 100 g taugé toe.

Ajam mie met spinazie 2

Ajam mie met spinazie 2

Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Oosters
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Breng in een ruime pan een flinke laag water (met wat zout of ketjap asin) aan de kook.
  • Voeg de mie toe en kook deze in ca. 4 minuten gaar.
  • Trek de mie na 1 minuut koken met 2 vorken los en roer tijdens het koken nog even om.
  • Afgieten in een vergiet, met koud water afspoelen en goed laten uitlekken.
  • Snijd ondertussen de kipfilet in stukjes.
  • Zet een grote wok op het vuur en laat de wok goed heet worden.
  • Voeg een scheutje olie toe en roerbak de stukjes kip ca. 5 minuten.
  • Voeg de bladspinazie toe en roerbak deze 3 minuten mee.
  • Voeg vervolgens de boemboe, 2 dl water en een scheutje ketjap toe en roerbak nog 5 minuten.
  • Schep de mie erdoor en laat het goed doorwarmen.
  • Schep de ajam mie op 4 borden.

Notities

Serveertip:

Zet Conimex Kroepoek Naturel en Gebakken Uitjes op tafel, om naar eigen smaak toe te voegen en erbij te nemen.

Variatietip:

Vervang de stukjes kip door vleesreepjes of tofu wokreepjes. Voeg met de boemboe een scheutje ketjap en een theelepel sambal toe.