Mie met kip en ananas

Mie met kip en ananas

Recept categorieën: Fruit, Gevogelte, Kip, Mie
Land van herkomst: Oosters
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g eiermie
  • 400 g kipfilet
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kleine prei
  • 1 rode paprika
  • 1 blikje ananas stukjes ca. 200 g
  • 3 eetlepel(s) wokolie
  • 2 eetlepel(s) sojasaus ketjap manis
  • 2 eetlepel(s) oestersaus
  • 1 theelepel sambal oelek

Instructies

  • Bereid de mie volgens de aanwijzing op de verpakking en laat in een vergiet goed uitlekken.
  • Snijd de kipfilet in blokjes van 1 cm.
  • Pel de knoflook en snipper deze.
  • Verdeel de prei in smalle ringetjes en de paprika zonder zaadjes in reepjes.
  • Giet de ananas af en vang het sap op.
  • Verhit de olie in een wok of hapjespan en roerbak hierin de kip 4 minuten.
  • Roer de sojasaus erdoor en bak nog 3 minuten.
  • Schep de kip met een schuimspaan uit de pan.
  • Roerbak de knoflook, prei en paprika 1 minuut in het bakvet van de kip.
  • Voeg ananas, oestersaus, sambal oelek, 3 eetlepels van het ananassap, mie en kip toe en verwarm al omscheppend 3 minuten.

Notities

Serveertip:
Schep eens 50 g taugé door het gerecht.
Wijnadvies:
Met kip kiest u voor een volle Australische chardonnay, met biefreepjes voor het shirazbroertje

Mexicaanse espressoschotel

Mexicaanse espressoschotel

Recept categorieën: Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Mexico
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 rode uien
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel(s) olijfolie
  • 500 g rundergehakt
  • ½ l tomatenblokjes blik
  • 200 ml espressokoffie of extra sterke koffie
  • 250 ml vleesbouillon van tablet
  • versgemalen peper
  • 1 eetlepel(s) chilipoeder
  • 1 l rode bonen blik / kidneybonen

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een wok of hapjespan.
  • Fruit hierin de ui en knoflook.
  • Voeg de paprika's en het gehakt toe en bak het vlees rul.
  • Schep de tomatenblokjes, espressokoffie, bouillon, peper en chilipoeder erdoor en verwarm alles goed.
  • Giet de bonen af en laat goed uitlekken.
  • Schep ze door het gerecht.

Notities

Serveertip:
Lekker met een komkommersalade met tomaten.
Wijnadvies:
Hier geen dure wijn, maar een lekkere, volle dorstlesser, het liefst uit het Amerikaanse continent.

Lamsreepjes met peper en prei

Lamsreepjes met peper en prei

Recept categorieën: Lamsvlees
Land van herkomst: Oosters
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g lamsfilet of (lams)shoarmareepjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode ui
  • 2 rode Spaanse pepers
  • 250 g prei
  • 2 eetlepel(s) zonnebloemolie
  • 4 eetlepel(s) oestersaus of ketjap manis
  • 2 eetlepel(s) Thaise vissaus nam pla of ketjap asin
  • 1 eetlepel(s) honing of bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepel(s) gehakte munt vers of diepvries
  • 1 citroen

Instructies

  • Snijd het lamsvlees in smalle reepjes.
  • Pel de knoflook en ui en snipper deze.
  • Verdeel de Spaanse pepers, zonder zaadjes, in stukjes.
  • Snijd de prei in smalle ringetjes.
  • Verhit de olie in een wok.
  • Roerbak hierin de knoflook, ui en peper 2 minuten.
  • Schep de vleesreepjes erdoor en bak al omscheppend 5 minuten.
  • Voeg de prei toe en roerbak 3 minuten.
  • Meng de oestersaus, vissaus en honing erdoor.
  • Strooi de munt erover.
  • Garneer met partjes citroen.

Notities

Variatietips:
In plaats van lamsvlees is varkensfricandeau ook heel geschikt.
De munt kan worden vervangen door citroenmelisse of koriander.
Wijnadvies:
Een pittig gerecht met oosterse invloed, kies voor een Syrah of Pinotage Rosé uit Zuid-Afrika.

Pittige Zoetzure Roerbaknoedels met Tofu en Groenten

Pittige Zoetzure Roerbaknoedels met Tofu en Groenten

Deze pittige zoetzure roerbaknoedels met tofu en knapperige groenten zijn snel en eenvoudig te bereiden. Het zoetzure karakter van de saus gecombineerd met de pittige tofu zorgt voor een smaakvol gerecht dat perfect is voor doordeweekse avonden. Serveer met cassavekroepoek voor een knapperige textuur.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Mie, Roerbakken / Wokken
Land van herkomst: Oosters
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 zak woknoedels 248 g
  • 2 rode paprika's
  • 200 g sugar snaps
  • 1 blikje ananasstukjes 227 g
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 schaaltjes pittige roerbaktofu à 180 g
  • ½ flesje woksaus zoet-zuur à 175 ml

Instructies

  • Kook de noedels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en laat ze uitlekken.
  • Maak de paprika's schoon en snijd ze in stukjes.
  • Maak de sugar snaps schoon en kook ze 1 minuut.
  • Giet ze af en laat ze uitlekken.
  • Laat de ananasstukjes uitlekken.
  • Verhit de zonnebloemolie in een wok.
  • Bak de tofu 2 minuten in de hete olie.
  • Voeg de gesneden groenten toe en roerbak ze 4 minuten mee.
  • Schep de woksaus en de ananas erdoor en verwarm nog 1 minuut mee.
  • Voeg de gekookte noedels toe aan de wokschotel en verwarm alles goed door.
  • Serveer de roerbaknoedels direct.

Notities

Wijnadvies:
Een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling of een Gewürztraminer vormt een goed contrast met de pittige en zoetzure smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 15g

Thaise Saté met Groene Currygroenten

Thaise Saté met Groene Currygroenten

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Rundvlees
Land van herkomst: Thailand
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g pandanrijst
  • 450 g biefstuk
  • 3 eetlepels Thaise groene currypasta potje à 225 g
  • 2 uien
  • 1 zakje driekleuren paprika
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 150 ml kokosmelk

Instructies

  • Week de satéprikkers gedurende 1 minuut in water om verbranden te voorkomen.
  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Snijd de biefstuk in blokjes en bestrijk deze met 1½ eetlepel currypasta.
  • Rijg de blokjes aan de satéprikkers.
  • Pel en snipper de uien.
  • Maak de paprika's schoon en snijd ze in reepjes.
  • Verhit de helft van de olie in een wok en roerbak de uien met paprika gedurende 5 minuten.
  • Roer de resterende currypasta en kokosmelk erdoor en verwarm zachtjes.
  • Verhit de resterende olie in een koekenpan of grillpan.
  • Bak de saté in ongeveer 3 minuten gaar.
  • Serveer de saté met de groenten en rijst.

Notities

Wijnadvies:

Bij dit Thaise gerecht past een frisse witte wijn zoals een Riesling uit Duitsland of een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland. De levendige smaken van de groene curry en de sappige biefstuk worden mooi aangevuld door de fruitige tonen en de verfrissende zuurgraad van de wijn.

Geroerbakte Wortel in Kokossaus met Koriander

Geroerbakte Wortel in Kokossaus met Koriander

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Roerbakken / Wokken
Land van herkomst: Oosters
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 winterpeen
  • 1 theelepel Thaise rode currypasta of milde Indiase currypasta
  • 2 eetlepels roerbakolie
  • 200 ml kokosmelk
  • ½ zakje verse koriander à 15 g, grofgehakt

Instructies

  • Schraap de peen of dun schil het, en snijd het vervolgens in dunne plakjes.
  • Meng in een kom de currypasta en roerbakolie.
  • Voeg de plakjes wortel toe en meng ze goed met de currypasta en olie.
  • Doe de grofgehakte koriander in een schaaltje en schenk de kokosmelk in een kannetje.
  • Bak de wortelplakjes al omscheppend in een wok of grote pan gedurende 5 minuten.
  • Voeg een scheutje kokosmelk toe en laat het iets inkoken.
  • Bestrooi de wortel met koriander naar smaak.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 2g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g

Romige Kip en Broccoli Roerbakschotel

Romige Kip en Broccoli Roerbakschotel

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Roerbakken / Wokken
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pakje Toscaanse aardappel roerbakmix 57 g
  • 300 g broccoliroosjes
  • 350 g kipfilet
  • 2 uien
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 pak aardappelschijfjes 700 g

Instructies

  • Meng de roerbakmix uit het pakje met 100 ml koud water en laat het 3 minuten wellen.
  • Kook de broccoliroosjes in licht gezouten water gedurende 3 minuten, giet af en laat uitlekken in een vergiet.
  • Snijd de kipfilet in blokjes.
  • Pel en snipper de uien.
  • Verhit de olijfolie in een grote wok en bak de kipfilet rondom bruin.
  • Voeg de vleeskruiden uit het pakje en de aardappelschijfjes toe, roerbak op laag vuur gedurende 10 minuten.
  • Schep de broccoliroosjes, uien en gewelde roerbakmix erdoor en bak nog eens 5 minuten.
  • Serveer de romige kip en broccoli roerbakschotel direct.
  • Eet smakelijk!

Notities

Wijnadvies:
Deze romige schotel met kip en broccoli gaat goed samen met een lichte Chardonnay of een frisse Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 25g | Vet: 28g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Aziatische Kip Roerbakmie met Broccoli en Shii-take

Aziatische Kip Roerbakmie met Broccoli en Shii-take

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Mie, Roerbakken / Wokken
Land van herkomst: Azië
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g broccoli
  • 300 g roerbakmie
  • 3 eetlepels wokolie
  • 2 uien gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook gesnipperd
  • 2 cm gemberwortel fijngehakt
  • 400 g kipfilet in kleine stukjes gesneden
  • 200 g shii-take in plakjes gesneden
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 eetlepels droge sherry
  • 2 bosuitjes in dunne ringetjes gesneden
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Maak de broccoli schoon en verdeel deze in kleine roosjes.
  • Snijd de dunne stelen in plakjes en houd apart.
  • Bereid de roerbakmie volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verhit de olie in een wok en roerbak de uien, knoflook, gemberwortel en broccoliplakjes gedurende 3 minuten op hoog vuur.
  • Voeg de kip toe en bak deze op hoog vuur al omscheppend bruin.
  • Voeg de broccoliroosjes en shii-take toe, roerbak alles totdat de broccoli beetgaar is.
  • Schep de uitgelekte mie, sojasaus, droge sherry, bosui en peper en zout naar smaak erdoor.
  • Bak alles al omscheppend totdat het gerecht door en door warm is.
  • Serveer de Aziatische kip roerbakmie direct.
  • Eet smakelijk!

Notities

Wijnadvies:
Probeer bij dit gerecht een lichte rosé zoals Tanguero rosé voor een frisse en fruitige combinatie.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g

Salade van roergebakken groene asperges en varkenshaas

Salade van roergebakken groene asperges en varkenshaas

Recept categorieën: Asperges, Salade, Varkensvlees
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepel(s) ketjap manis
  • 2 eetlepel(s) marmelade
  • 1 eetlepel(s) medium dry cherry
  • peper zout
  • 350 g varkenshaas
  • 100 g veldsla
  • 1 ui
  • 250 g groene asperges
  • 2 vleestomaten
  • 2 eetlepel(s) bakolie met verse knoflook Sense
  • 100 g taugé

Instructies

  • Roer een sausje van de ketjap, de marmelade, de sherry en naar smaak peper en zout.
  • Snijd de varkenshaas in dunne plakjes en schep het sausje erdoor.
  • Was de veldsla en laat de blaadjes goed uitlekken of droog ze in een slacentrifuge.
  • Pel de ui en snijd hem in partjes.
  • Maak de asperges schoon, snijd het onderste harde stukje eraf en snijd de asperges in stukjes van ± 4 cm.
  • Was de tomaten en snijd ze in partjes.
  • Verhit de helft van de olie en bak het vlees al omscheppend in ± 3 minuten bruin.
  • Neem het vlees uit de wok en houd het warm.
  • Verhit de rest van de olie en bak de ui en de asperges al omscheppend in ± 7 minuten beetgaar.
  • Schep de tomaten erdoor en bak ze al omscheppend 2 minuten mee.
  • Schep de taugé erdoor.
  • Verdeel de veldsla over 4 borden.
  • Schep het vlees en de roergebakken groenten erop en bestrooi naar smaak met peper en zout.

Gemarineerd varkensvlees met groene groenten

Gemarineerd varkensvlees met groene groenten

Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram hamlappen
  • 1 stukje een gemberwortel
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 2 theelepels honing
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 3 eetlepels sherry
  • 1 eetlepel citroensap of azijn
  • 1 kleine steel prei
  • 1 kleine courgette
  • 100 gram peultjes
  • 2 eetlepels olie
  • allesbinder of maïzena

Instructies

  • Snijd het vlees in repen van ± 2 cm breed.
  • Snipper de gemberwortel en de knoflook en roer ze in een schaaltje met de sambal, de honing, de sojasaus, de cherry en het citroensap of de azijn door elkaar.
  • Laat het vlees hierin afgedekt minstens 1 uur marineren.
  • Snijd de schoongemaakte prei in smalle ringetjes, de courgette in dunne
  • plakjes en de afgehaalde peultjes schuin doormidden.
  • Verhit de olie in een wok of grote koekenpan en roerbak het vlees met de
  • marinade tot het begint te kleuren.
  • Bak de groenten kort mee, leg een deksel op de pan en laat een paar minuten
  • stoven tot de groenten beetgaar zijn.
  • Bind de saus met allesbinder of aangeroerde maïzena.
  • Lekker met rijst of mihoen en kroepoek.