Soto ajam 4

Soto ajam 4

Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Indonesië
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 5 blokjes kippenbouillon
  • 4 liter water
  • 3 vette kuikenbouten
  • 3 stengels citroengras Sereh
  • 3 theelepel koenjit
  • 1 zakje Soto Ajam pasta van de plus
  • aardappels
  • chinese rijstvermicelli laska
  • 6 eieren
  • 1 prei
  • 1 flinke ui
  • gebakken uiensnippers

Instructies

  • bouilion aan de kook brengen met de blokjes kippenbouillon (4 liter water)
  • dan 3 vette kuikenbouten erbij weer aan de kook brengen en daarna gelijk zacht zetten op een heel laag pitje.
  • Drie stengels citroengras Sereh (te koop bij de lidl) in 3×3 stukken hakken en alvast bij de boulion indoen met 3 theelepels koenjit en een zakje Soto Ajam pasta van de plus.
  • Dit mag rustig minimaal 3 uur trekken.
  • Daarna de kuikenbouten laten uitlekken in een vergiet en af laten koelen
  • Aardappelen schillen en in blokjes snijden wassen en bij de soto indoen samen met dunne chinese rijstvermicelli de allerdunste. Indische mensen noemen dit laska.
  • Eieren koken een stuk of 6 die gaan er later in plakjes los bij
  • Een prei dun snijden en wassen en een flinke ui snipperen.
  • Deze twee fruiten in een wok of koekepan in iets olie en bij de soto indoen.
  • Het vel van de kuikenbouten halen en het vlees ervan in stukjes in de soto doen.
  • Als het op de borden gaat wat gebakken uiensnippers uit een potje uit de supermarkt erbij
  • en het ei in plakjes ook erbij en salamat makan maar Oftewel eet smakelijk

Gestoomde rijst gehaktballetjes

Gestoomde rijst gehaktballetjes

Recept categorieën: Hapjes, Rijst, Varkensvlees, Vlees, Warme hapjes
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 225 gram rondkorrelige witte rijst
  • 500 gram varkensgehakt
  • 4 lente-uitjes gehakt
  • 2 eetlepels uitgelekte gehakte waterkastanjes
  • 1 eetlepel oestersaus
  • 2 eetlepels gehakte verse korianderblaadjes
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 1 eetlepel geraspte verse gember
  • 2 theelepel lichte sojasaus plus sojasaus om erbij te serveren
  • 2 theelepel zoete Thaise chilisaus plus chilisaus om erbij te serveren

Instructies

  • Doe de rijst in een kom en giet er zo veel koud water over dat hij onder staat.
  • Laat 30 minuten staan.
  • Giet de rijst af en spreid op een met keukenpapier beklede bakplaat uit.
  • Laat drogen.
  • Doe het varkensgehakt in een kom en schep er de lente-ui, waterkastanjes, oestersaus, koriander knoflook, gember, de 2 theelepels sojasaus en 2 theelepels chilisaus door.
  • Vorm dit mengsel tot 20 kleine balletjes.
  • Rol elk balletje door de rijst tot het er rondom mee bedekt is.
  • Vul de wok voor de helft met water (de stoommand mag het water niet raken) en breng het water aan de kook.
  • Schik de balletjes naast elkaar, maar met voldoende tussenruimte, zodat de rijst kan uitzetten, in de stoommand en zet die boven het water.
  • Leg er het deksel op en laat 30 minuten stomen.
  • Giet zo nodig extra water in de wok.
  • Neem de stoommand uit de wok en neem er de balletjes voorzichtig uit.
  • Serveer en geef er de soja- en chilisaus bij om in te dopen.

Gestoomde groentendeegpakjes

Gestoomde groentendeegpakjes

Recept categorieën: Hapjes, Warme hapjes
Dieët: Vegetarisch
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

VOOR HET DEEG:

  • 1 pakje gedroogde gist van 7 gram
  • 1,25 dl warm water
  • 4 eetlepel(s) zeer fijne tafelsuiker
  • 150 gram bloem
  • 75 gram zelfrijzend bakmeel
  • 15 gram boter gesmolten

VOOR DE VULLING:

  • 2 gedroogde Chinese paddestoelen
  • 2 theelepel sesamolie
  • ½ kleine prei kleingesneden
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 1 theelepel geschilde en geraspte verse gember
  • 60 gram stevige tofu gehakt
  • 1 eetlepel(s) vers limoensap
  • ½ kleine wortel geschild en geraspt
  • 1 eetlepel(s) gehakte geroosterde cashewnoten
  • 2 theelepel zoete Thaise chilisaus
  • 1 eetlepel(s) gehakte verse munt
  • 2 theelepel pikante bonenpasta
  • 1 eetlepel(s) tomatenpuree

Instructies

  • Meng voor het deeg de gist met 2 eetlepels warm water, 1 theelepel suiker en 1 theelepel bloem in een kleine kom tot alles goed gemengd is.
  • Dek de kom af en laat ca. 15 minuten op een warme plek staan tot het mengsel schuimig is.
  • Zeef de rest van de bloem met het zelfrijzend bakmeel boven een grote kom.
  • Schep er de overgebleven suiker, het gistmengsel en de rest van het warme water door.
  • Meng het mengsel goed met een houten lepel tot u een zacht deeg hebt.
  • Doe het deeg op een met bloem bestoven werkvlak. Kneed het deeg 3 tot 5 minuten tot het glad en elastisch is. Doe het deeg in een grote met olie ingevette kom, dek die af en laat op een warme plek staan tot het deeg in volume verdubbeld is.
  • Doe voor de vulling de gedroogde paddestoelen in een kom en giet er zo veel kokend water over dat ze onder staan. Laat 10 tot 15 minuten weken tot ze zacht zijn.
  • Giet ze af en knijp er zo veel mogelijk water uit.
  • Gooi de taaie steeltjes weg en snijd de hoedjes in dunne plakken.
  • Verhit de sesamolie in een wok op een matig vuur.
  • Doe er de prei, knoflook en gember in en roerbak ca. 2 minuten tot de prei half gaar is.
  • Schep er de tofu, het limoensap, de wortel, cashewnoten, chilisaus, munt, bonenpasta en tomatenpuree door en roerbak ca. 1 minuut tot alles doorgewarmd is.
  • Neem de wok van het vuur, schep goed om en laat volledig afkoelen.
  • Stomp de lucht uit het deeg en doe het op een met bloem bestoven werkvlak.
  • Kneed ca. 5 minuten tot het deeg glad is.
  • Verdeel het deeg in 16 stukjes.
  • Rol of druk elk stuk tot een cirkel van 6 cm doorsnee.
  • Dek de deegcirkels af met een vochtige theedoek zodat ze niet uitdrogen.
  • Neem één cirkel tegelijk, leg die op een werkvlak en schep 2 theelepels vulling in het midden.
  • Trek de randjes samen en draai ze voorzichtig dicht.
  • Zet weg, dek af met een vochtige theedoek en maak de rest van de deegpakjes op dezelfde manier.
  • Knip 16 vierkantjes bakpapier uit en leg een vel onder elk deegpakje.
  • Vul de wok voor de helft met water (de stoommand mag het water niet raken) en breng aan de kook.
  • Schik de deegpakjes naast elkaar in de stoommand (misschien moet u ze in porties stomen), leg er het deksel op, zet de mand boven het kokende water en laat ze in 10 minuten gaar stomen.
  • Giet zo nodig extra water in de wok.
  • Neem de stoommand van de wok en neem er de deegpakjes voorzichtig uit.
  • Serveer warm en geef er de sojasaus en chili-olie bij om de pakjes in te dopen.
  • sojasaus en chili-olie om erbij te serveren

Gehaktballen met limoen

Gehaktballen met limoen

Recept categorieën: Hapjes, Varkensvlees, Vlees, Warme hapjes
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram varkensgehakt
  • 2 theelepel vissaus
  • 1 theelepel oestersaus
  • 2 theelepel sambal oelek
  • 1 eiwit losgeklopt
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 2 eetlepels maïzena
  • 2 theelepel geraspte limoenschil
  • 4 citrusbladen (djeroek poeroet( in sliertjes
  • 4 eetlepels lente-ui gehakte
  • 1,25 dl plantaardige olie voor het bakken
  • zoete Thaise chilisaus om erbij te serveren

Instructies

  • Doe het varkensgehakt in een kom en schep er de vissaus, oestersaus, sambal oelek en het eiwit door.
  • Schep er dan de knoflook, maïzena, het limoenraspsel, de citrusbladen en lente-ui door.
  • Bevochtig uw handen en kneed alles goed door elkaar.
  • Verdeel het vlees mengsel dan in 16 stukjes en vorm die tot iets platte balletjes.
  • Verhit de plantaardige olie in een wok op een middelhoog vuur.
  • Doe een aantal gehaktballetjes tegelijk in de hete olie en bak ze 6 tot 8 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Dien heet op en geef er zoete Thaise chilisaus bij.

Gefrituurde kippenvleugels

Gefrituurde kippenvleugels

Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Warme hapjes
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 theelepel gemalen geelwortel kurkuma / koenjit
  • 1 theelepel gemalen chilipeper
  • 2 theelepel gemalen koriander
  • 2 theelepel gemalen komijn
  • 3 tenen knoflook geperst
  • 12 kippenvleugels
  • 1 liter plantaardige olie voor het frituren
  • zoete Thaise chilisaus om erbij te serveren
  • partjes limoen voor de garnering

Instructies

  • Doe de geelwortel in een kom en schep er de chilipeper, koriander, komijn en knoflook door.
  • Wrijf dit mengsel met uw vingers over het vel van de kippenvleugels.
  • Doe de vleugels in een schaal, dek af en zet 2 uur in de koelkast.
  • Verhit de olie in een wok.
  • Doe één tot twee vleugels tegelijk in de hete olie en frituur ze in 3 tot 4 minuten goudbruin.
  • Schep ze met een schuimspaan uit de wok en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Houd ze warm terwijl u de rest van de vleugels frituurt.
  • Serveer de kippenvleugels warm en geef er zoete Thaise chilisaus bij.
  • Garneer met partjes limoen.

Garnalenbeignets

Garnalenbeignets

Recept categorieën: Hapjes, Vis, Warme hapjes, Zeevruchten
Servings: 10 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram rauwe reuzengarnalen gepeld
  • 4 sjalotjes grof gehakt
  • 1 stengel citroengras gekneusd en grof gehakt
  • 2 tenen knoflook gepeld
  • 1 eiwit
  • 2 theelepel vissaus
  • 1 kleine verse rode chilipeper, ontzaad en gehakt
  • 1 theelepel vers citroensap
  • 4 citrusbladen djeroek poeroet, in sliertjes, of 1 theelepel geraspte limoenschil
  • 2 eetlepels fijngehakte verse koriander
  • 35 to t 40 sneetjes witbrood
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 7,5 dl plantaardige olie om te frituren

Instructies

  • Draai de garnalen, sjalotjes, het citroengras, de knoflook, het eiwit, de vissaus, chilipeper en het citroensap in een keukenmachine tot een glad mengsel.
  • Doe het mengsel in een kom en schep er de sliertjes citrusblad en gehakte koriander door.
  • Steek met een stervormig of rond uitsteekvormpje van 7 cm doorsnee één vormpje uit elke snee brood.
  • Bewaar het resterende brood voor broodkruim.
  • Smeer 1 krappe eetlepel garnalenmengsel over elk broodvormpje.
  • Bestrooi met wat sesamzaad en druk dat lichtjes in het garnalenmengsel.
  • Verhit de olie in een grote wok.
  • Frituur de beignets in porties ca. 1 tot 2 minuten tot ze aan beide kanten goudbruin zijn.
  • Schep ze met een schuimspaan uit de wok en laat op keukenpapier uitlekken.
  • Schik de beignets op een dienschaal of op individuele borden en serveer ze heet.

Beignets met sint jakobsschelpen

Beignets met sint jakobsschelpen

Recept categorieën: Hapjes, Vis, Warme hapjes, Zeevruchten
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • scherp mes
  • grote kom
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 100 gram dunne sperziebonen
  • 1 rode Spaanse peper
  • 450 gram sint-jakobsschelpen
  • 1 ei
  • 3 lente-uitjes in ringen
  • 50 gram rijstebloem
  • 1 eetlepel(s) vissaus
  • olie om in te frituren
  • zoete chilidipsaus om erbij te serveren

Instructies

  • Snijd de sperziebonen met een scherp mes in piepkleine stukjes.
  • Verwijder de zaadjes uit de Spaanse peper en hak hem fijn.
  • Breng een steelpan met water en een snufje zout aan de kook en kook de bonen in 3-4 minuten beetgaar.
  • Verwijder hom of kuit uit de sint-jakobsschelpen, hak de schelpen grof en doe ze in een grote kom.
  • Voeg de sperziebonen toe.
  • Meng ei, lente-uitjes, rijstebloem, vissaus en Spaanse peper.
  • Roer dit mengsel door de sint-jakobsschelpen.
  • Verhit ca. 2,5 cm olie in een grote voorverwarmde wok.
  • Schep een soeplepel van het mengsel in de wok en frituur het 5 minuten tot het goudbruin en gaar is.
  • Laat de beignet op keukenpapier uitlekken en frituur de rest van de beignets.
  • Serveer de beignets heet met een zoete chilidipsaus.

Notities

Variatie:
* Gebruik garnalen of strandgapers in plaats van sint-jakobsschelpen.

Pittige Gehakt Mihoen

Pittige Gehakt Mihoen

Bereidingstijd15 minuten
wachten15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Oosters
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels zoete chilisaus
  • 2 theelepels maizena
  • 450 g mager rundergehakt
  • 250 g mihoen
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 rode peper in reepjes
  • 6 bosuitjes in stukjes
  • 250 ml kippenbouillon van tablet

Instructies

  • Meng in een kom de sojasaus met de chilisaus en maïzena tot een marinade.
  • Verkruimel het gehakt met de vingers, schep het door de marinade en marineer het gedurende 15 minuten.
  • Bereid de mihoen volgens de aanwijzingen op de verpakking en spoel de mihoen daarna in een zeef goed af onder koud water.
  • Laat de mihoen uitlekken.
  • Verhit de olie in een wok en fruit de reepjes rode peper en driekwart van de bosui even aan.
  • Voeg het gemarineerde gehakt toe en roerbak het op hoog vuur tot het bruin is.
  • Schep de mihoen door het gehakt en voeg de kippenbouillon toe.
  • Laat het gerecht 3 à 4 minuten sudderen tot het vocht is opgenomen.
  • Strooi de rest van de bosui erover.

Notities

Serveer de pittige gehakt mihoen direct, en geniet ervan met roergebakken paksoi met oestersaus.
Deze pittige gehakt mihoen gaat goed samen met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een Beaujolais. Hun fruitige tonen en milde tannines vullen de pittige smaken van het gerecht aan.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 22g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Mihoen met kip

Mihoen met kip

Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g shii-take
  • 1 pak Conimex Asian Selection Hokkien Mie
  • 2 eetlepel(s) wokolie
  • 200 g kipfilet in stukjes
  • 1 struik paksoi
  • 2 eetlepel(s) sojasaus
  • 1 bosuitje in schuine ringetjes

Instructies

  • Maak de shii-take schoon, snijd de stugge steeltjes eraf en snijd de rest in plakjes.
  • Meng de marinade uit het pak met de olie en de kip en laat dit 15 minuten marineren.
  • Maak de paksoi schoon en snijd hem in repen.
  • Leg in­tussen de mihoen uit het pak ± 15 minuten in 1 l koud water.
  • Kook de mie uit het pak in ruim water in ± 12 minuten gaar.
  • Giet de mie af in een vergiet en spoel hem onder koud stromend water.
  • Roerbak de kipstukjes in een wok met antiaanbaklaag.
  • Voeg 1 l water, de paksoi, de shii-take en het kruidenblokje uit het pak toe en breng alles aan de kook.
  • Kook de soep 3 minuten.
  • Voeg dan de mihoen, de mie, de sojasaus en de bosui toe en breng alles heel even aan de kook.
  • Schep de soep in kommen en serveer met eetstokjes.

Notities

Wijnadvies:

Mosel-Saar-Ruwer, rosé, Duitsland

Info:

Zo’n lekkere miesoep is zo gemaakt en smaakt heerlijk na een middagje in de tuin werken of klussen in huis.
Maar ook na een strand- of boswandeling is deze soep een aanrader.

Mexicaanse schotel met tortillachips

Mexicaanse schotel met tortillachips

Recept categorieën: Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Mexico
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eetlepel(s) olijfolie traditioneel
  • 300 g nasivlees
  • 30 g tortillachips
  • 2 zak Iglo Wereld wokgroenten Mexicaanse fajitas à 400 g
  • 50 g cheddarkaas geraspt

Instructies

  • Verhit de olie in een wok en bak het vlees al omscheppend bruin en gaar.
  • Voeg de wokgroenten toe en bak ze al omscheppend in ± 8 minuten beetgaar.
  • Voeg de woksaus uit de verpakking toe en warm alles goed door.
  • Doe het gerecht over in een ovenschaal, verdeel er de chips over en bestrooi met de kaas.
  • Laat de kaas onder de hete grill smelten.

Notities

Wijnadvies:
Tanguero, rosé Malbec