Spaanse Knoflooksaus (Alioli)

Spaanse Knoflooksaus (Alioli)

Deze klassieke Spaanse knoflooksaus, ook wel bekend als Alioli, is een veelzijdige en smaakvolle toevoeging aan veel gerechten. Of je het nu serveert met vis, aardappels of als dip, deze saus geeft je gerecht een krachtige boost van smaak!
Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 10 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 4 teentjes knoflook gepeld
  • 150 ml extra vierge olijfolie van goede kwaliteit
  • Klein beetje citroensap
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Stamp de gepelde knoflookteentjes samen met een beetje zout in een vijzel tot een fijne pasta ontstaat.
  • Voeg een klein beetje citroensap toe en meng het goed door de knoflookpasta.
  • Blijf roeren terwijl je heel langzaam, in een dun straaltje, de olijfolie toevoegt.
  • Blijf mengen tot de saus de gewenste dikte heeft.
  • Indien gewenst, kun je de saus verder binden door gekookte aardappel toe te voegen, maar dit is optioneel.
  • Serveer de knoflooksaus als dip of als begeleidende saus bij vis, aardappelen of tapas.

Notities / Tips / Wijnadvies

Deze saus laat zich goed combineren met salades met aardappels, met alle soorten vis (koud of warm) maar ook met bijvoorbeeld slakken.
 
Wijnadvies:
Deze knoflooksaus past goed bij een droge witte wijn zoals een Verdejo of een Albariño. De frisse zuren van de wijn helpen de intense smaak van de knoflook te balanceren.

Voedingswaarden

Calories: 180 kcal | Vet: 20 g | Zout: 0.5 mg
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Dip / Saus / Tapas
Land van herkomst Spanje
Extra aanwijzing Herfst / Lente / Winter / Zomer
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij / Lactosevrij / Veganistisch / Vegetarisch
Feestdagen etc Picknick