Pittige Stamppot van Chinese Kool met Spekreepjes

Pittige Stamppot van Chinese Kool met Spekreepjes

Een kruidige stamppot met zachte Chinese kool, uitgebakken spekjes en een exotische twist door de toevoeging van nasikruiden.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 540kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • kg aardappelen geschild en in stukken
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngesneden
  • 1 Chinese kool in dunne reepjes
  • 1 zakje nasikruiden bijv. Conimex
  • 1 eetlepel olie
  • 125 g magere spekreepjes
  • 1 dl heet water
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in gezouten water gaar in ± 20 minuten.
  • Verhit ondertussen de olie in een pan en bak de spekreepjes in 3 minuten knapperig.
  • Voeg de ui en knoflook toe en fruit deze 3 minuten mee op halfhoog vuur.
  • Giet het hete water over de nasikruiden en laat ze wellen.
  • Schep de gewelde nasikruiden door het spekmengsel en laat 3 minuten zachtjes pruttelen.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn tot een puree.
  • Meng de Chinese kool en het nasikruidenmengsel door de stamppot.
  • Verwarm de stamppot al omscheppend op halfhoog vuur.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met een gegrilde karbonade of een frisse komkommersalade.
Wijnadvies:
Een kruidige rode wijn zoals een Grenache past goed bij de pittige nasikruiden en de spekreepjes.

Nutrition

Calories: 540kcal | koolhydraten: 68g | Protein: 18g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g

Romige Stamppot van Bleekselderij en Banaan met Chorizo

Romige Stamppot van Bleekselderij en Banaan met Chorizo

Een verrassende stamppot met de frisse crunch van bleekselderij, zoete banaan en hartige chorizo, afgemaakt met romige smeerkaas en knapperige amandelen.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 2
Calories: 720kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 400 g bleekselderij in smalle boogjes
  • 750 g aardappelen geschild en in kleine stukjes
  • 1 ui gesnipperd
  • 100 g chorizo in dikke plakjes en in vieren
  • 1 banaan in stukjes
  • 25 g boter
  • 100 g smeerkaas
  • 40 g amandelen geroosterd
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen met de bleekselderij in een laagje koud gezouten water in ± 20 minuten gaar.
  • Verhit een droge koekenpan en rooster de amandelen goudbruin.
  • Zet apart.
  • Smelt de boter in een pan en fruit de ui met de chorizo 4 minuten op matig vuur.
  • Voeg de banaan toe en bak kort mee.
  • Giet de aardappelen en bleekselderij af en stamp ze fijn tot een smeuïge stamppot.
  • Roer de smeerkaas en het chorizo-banaanmengsel erdoor.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg de geroosterde amandelen op het laatste moment toe.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse salade van rucola en appel voor een extra contrast in smaken.
Wijnadvies:
Een lichtzoete witte wijn zoals een Gewürztraminer past goed bij de combinatie van banaan en chorizo.

Nutrition

Calories: 720kcal | koolhydraten: 80g | Protein: 22g | Vet: 34g | Zout: 2g | Sugar: 12g

Romige Stamppot met Bladspinazie en Spekjes

Romige Stamppot met Bladspinazie en Spekjes

Een smeuïge stamppot van aardappelen, bladspinazie en romige Boursin, verrijkt met knapperig spek en gebakken paprika. Een heerlijk hartig gerecht met een twist!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Stamppot, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 750 g aardappelen geschild en in stukken
  • 1 pak bladspinazie 450 g
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 150 g ontbijtspek in blokjes
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 1 kleine paprika in blokjes
  • 1 klein pakje Boursin met peper 80 g
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in een laagje water met een snufje zout in ± 20 minuten gaar.
  • Verwarm de bladspinazie in een pannetje of magnetron.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de spekblokjes knapperig.
  • Voeg de gesnipperde ui en paprikablokjes toe en bak deze 4 minuten mee.
  • Giet de aardappelen af, schud ze droog en stamp ze fijn.
  • Meng de aardappelpuree met het spek-paprikamengsel, de spinazie en de Boursin tot een smeuïge stamppot.
  • Breng indien nodig op smaak met extra zout en peper.

Notities

Serveertip:
Lekker met pittige gehaktballetjes of een frisse komkommersalade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte Viognier past goed bij de romige en hartige smaken van de stamppot.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 22g | Vet: 30g | Zout: 2.4g | Sugar: 6g

Rauwe Posteleinstamppot met Seroendeng en Saucijzen

Rauwe Posteleinstamppot met Seroendeng en Saucijzen

Een frisse en romige stamppot van rauwe postelein, op smaak gebracht met seroendeng en geserveerd met sappige saucijzen.
Bereidingstijd35 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • kg aardappelen bijv. Santé of Bildstar, geschild en in stukken
  • 500 g postelein fijngesneden
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 paprika in kleine stukjes
  • 4 saucijzen
  • 1 eetlepel olie
  • dl melk
  • 5 eetlepels seroendeng
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in een pan met water en een snufje zout in ± 20 minuten gaar.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak de saucijzen in ± 15 minuten gaar.
  • Voeg na 5 minuten de ui en paprika toe en bak deze al omscheppend mee.
  • Giet de aardappelen af, voeg de melk toe en breng dit kort aan de kook.
  • Neem de pan van het vuur en stamp de aardappelen fijn tot een romige puree.
  • Schep het ui-paprikamengsel, de rauwe postelein en 4 eetlepels seroendeng door de stamppot.
  • Warm de stamppot al omscheppend door en breng op smaak met peper en zout.
  • Bestrooi de stamppot met de resterende seroendeng en serveer met de saucijzen.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse komkommersalade en een schepje grove mosterd.
Wijnadvies:
Een licht kruidige rode wijn zoals een Beaujolais of een zachte Merlot past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 28g | Vet: 28g | Zout: 2g | Sugar: 7g

Rauwe Andijviestamppot met Spek en Gelderse Worst

Rauwe Andijviestamppot met Spek en Gelderse Worst

Een klassieke stamppot met rauwe andijvie, knapperige spekblokjes en gegrilde Gelderse worst, heerlijk smeuïg met melk en spekvet.
Bereidingstijd35 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 680kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • kg aardappelen geschild en in stukken
  • 500 g andijvie krop, in dunne reepjes
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 200 g gerookte spekblokjes
  • 250 g gekookte Gelderse worst in plakken
  • dl melk
  • Versgemalen peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in een pan met weinig gezouten water in ± 20 minuten gaar.
  • Was de andijvie, schud droog en laat uitlekken in een vergiet.
  • Verhit een pan en bak de spekblokjes op zacht vuur tot het vet vrijkomt, verhoog dan het vuur en bak ze knapperig.
  • Voeg de ui toe en bak 2 minuten mee.
  • Verwarm de grill voor en rooster de plakjes Gelderse worst in ± 4 minuten mooi bruin, keer halverwege.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
  • Roer de melk en het spekvet door de aardappelen tot een smeuïge puree ontstaat.
  • Schep de andijvie erdoor en warm de stamppot nog even door tot de andijvie begint te slinken.
  • Voeg de spekjes en ui toe en meng goed.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Leg de plakjes worst erop en serveer direct.

Notities

Variatietip:
Schep samen met de spekjes en de ui ook 150 gr verkruimelde feta en 1/2 eetlepel tijmblaadjes door de stamppot.
Serveertip:
Lekker met grove mosterd en piccalilly voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een soepele rode wijn zoals een Beaujolais of een lichte Pinot Noir past goed bij de hartige spek en Gelderse worst.

Nutrition

Calories: 680kcal | koolhydraten: 72g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2.2g | Sugar: 5g

Raapstelenstamppot met Smeltende Kaas

Raapstelenstamppot met Smeltende Kaas

Een frisse en romige stamppot met raapstelen en zachte, smeltende jong belegen kaas, heerlijk op smaak gebracht met nootmuskaat.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 570kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • kg aardappelen geschild en in stukken
  • 3 bosjes raapstelen gewassen en grof gesneden
  • 250 g jong belegen kaas in blokjes
  • 1 dl melk
  • 20 g boter
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Nootmuskaat naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in gezouten water in ± 20 minuten gaar.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
  • Roer de boter en melk door de aardappelen tot een smeuïge puree.
  • Voeg de raapstelen en de blokjes kaas toe en roer goed door.
  • Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met gefruite uitjes en extra geraspte kaas voor een extra hartige smaak.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de frisse smaak van raapstelen en de romige kaas.

Nutrition

Calories: 570kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 22g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Stamppot Rode Ui met Pruimen en Rookworst

Stamppot Rode Ui met Pruimen en Rookworst

Een smaakvolle stamppot met zoete rode ui, pruimen en knapperige spekjes, afgemaakt met een vleugje gembersiroop en geserveerd met een sappige rookworst.
Bereidingstijd35 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 720kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen geschild en in stukjes
  • 500 g rode ui in ringen
  • 1 Gelderse rookworst 375 g
  • 250 g magere spekblokjes
  • 250 g gewelde pruimen zonder pit en in stukjes
  • 1 dl melk
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in gezouten water in ± 20 minuten gaar.
  • Verwarm de rookworst volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Verhit een koekenpan en bak de spekblokjes ± 4 minuten knapperig.
  • Voeg de rode ui toe en bak deze ± 10 minuten zachtjes mee.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze met de melk tot een smeuïge puree.
  • Schep de spekjes, ui en pruimen door de stamppot.
  • Breng op smaak met zout, peper en gembersiroop.
  • Serveer de rookworst bij de stamppot.

Notities

Serveertip:
Lekker met een schep grove mosterd en een frisse salade van rucola en appel.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een Pinot Noir past goed bij de zoete tonen van de rode ui en pruimen.

Nutrition

Calories: 720kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2.1g | Sugar: 12g

Oosterse Stamppot met Zoete Aardappel, Paksoi en Kip

Oosterse Stamppot met Zoete Aardappel, Paksoi en Kip

Een verrassend oosterse stamppot met romige zoete aardappel, knapperige paksoi en kruidig gebakken kip, afgewerkt met koriander.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 610kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • kg zoete aardappelen geschild en in stukken
  • 2 struiken paksoi in repen
  • 400 g kipfilet in reepjes
  • 2 eetlepels oosterse roerbakolie
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 dl melk
  • 2 eetlepels boter
  • Versgemalen peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Enkele korianderblaadjes ter garnering

Instructies

  • Verhit de roerbakolie in een koekenpan en bak de kipreepjes goudbruin en gaar.
  • Voeg de ketjap en tomatenpuree toe en roer goed door.
  • Laat even sudderen.
  • Kook de zoete aardappelen in gezouten water in ± 20 minuten gaar.
  • Giet af en stamp de aardappelen grof.
  • Voeg melk en boter toe en meng tot een smeuïge puree.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de paksoi door de puree en warm alles goed door.
  • Verdeel de stamppot over kommen en leg de kipreepjes erop.
  • Garneer met korianderblaadjes en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met een handje geroosterde cashewnoten of een lepel frisse yoghurt.
Wijnadvies:
Een lichte, aromatische witte wijn zoals een Riesling past goed bij de zoete aardappel en de kruidige kip.

Nutrition

Calories: 610kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 32g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 12g

Romige Paksoistamppot met Zure Room en Piccalilly

Romige Paksoistamppot met Zure Room en Piccalilly

Een romige stamppot met frisse paksoi, knapperige uienringen en een verrassende twist van zure room en piccalilly.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 590kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • kg aardappelen geschild en in stukken
  • 2 grote uien in ringen
  • 400 g paksoi in dunne repen
  • 20 g boter
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 beker zure room
  • 2 eetlepels piccalilly
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in gezouten water in ± 20 minuten gaar.
  • Wentel de uiringen door de bloem en bak ze in de hete boter tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met een paar lepels kookvocht.
  • Schep de paksoi, zure room en piccalilly door de puree en meng goed.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Warm de stamppot goed door en garneer met de knapperige uiringen.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met een gebakken schnitzel of een handje geroosterde noten voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de romige stamppot en de zure room.

Nutrition

Calories: 590kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 15g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Herfstige Stamppot met Paddenstoelen en Groentencarrés

Herfstige Stamppot met Paddenstoelen en Groentencarrés

Een romige stamppot met paddenstoelen, prei en kruiden, geserveerd met knapperige groentencarrés voor een hartige en voedzame maaltijd.
Bereidingstijd35 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen geschild en in stukken
  • 250 g champignons in plakjes
  • 250 g shiitake of oesterzwammen in plakjes
  • 1 prei in halve ringen
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 6 takjes peterselie fijngesneden
  • 100 g boter
  • 1 theelepel koriander
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • ½ theelepel laos
  • 2 eetlepels olie
  • 4 vegetarische groentencarrés
  • ¼ liter melk
  • 1 eetlepel mosterd
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in gezouten water in ± 20 minuten gaar.
  • Verhit 50 g boter in een braadpan en bak de ui en knoflook ± 5 minuten op laag vuur.
  • Voeg de champignons en shiitake toe en bak ze ± 5 minuten mee.
  • Schep de prei erdoor en laat deze nog ± 2 minuten meewarmen.
  • Breng het mengsel op smaak met koriander, komijn, laos, zout en peper.
  • Verhit ondertussen de olie in een koekenpan en bak de groentencarrés in ± 8 minuten goudbruin, keer halverwege.
  • Giet de aardappelen af en laat ze kort droogstomen.
  • Verwarm in een pan de melk met 50 g boter en voeg de aardappelen en mosterd toe.
  • Klop het mengsel met een mixer of stamper tot een luchtige puree.
  • Schep het paddenstoelen-preimengsel en de peterselie door de puree en breng op smaak met extra zout en peper indien nodig.
  • Serveer de stamppot met de knapperige groentencarrés.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse salade van rucola en walnoten of een lepeltje truffelmayonaise.
Wijnadvies:
Een kruidige witte wijn zoals een Viognier of een lichte Pinot Noir past goed bij de aardse tonen van de paddenstoelen en kruiden.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 72g | Protein: 18g | Vet: 28g | Zout: 1.9g | Sugar: 6g