Pittige Knoflookkipfilet uit de Airfryer

Pittige Knoflookkipfilet uit de Airfryer

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: America
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Kleine mengkom
  • Keukenkwast
  • Scherp mes of houten prikker
  • Voedselthermometer (optioneel)

Ingrediënten

  • 2 eetlepels boter gesmolten
  • ½ theelepel zout
  • 1 volle theelepel knoflookpoeder
  • ¼ theelepel gerookte-paprikapoeder
  • ¼ theelepel zwarte peper
  • 4 kipfilets van ca. 200 g
  • Gebakken courgette voor het serveren

Instructies

  • Meng in een kleine kom de gesmolten boter, zout, knoflookpoeder, gerookte-paprikapoeder en zwarte peper.
  • Bestrijk beide kanten van de kipfilets met het botermengsel.
  • Leg de kipfilets in het mandje van de airfryer; zet ze zo nodig rechtop tegen de wanden van het mandje om ruimte te besparen.
  • Stel de airfryer in op 180 °C en de timer op 15 minuten.
  • Keer na 15 minuten de stukken kip om en bak nog 5-8 minuten, of tot er helder vocht uit de kip komt als je een scherp mes of houten prikker in het dikste gedeelte steekt (een voedselthermometer moet ten minste 75 °C aangeven).
  • Serveer de kipfilets met gebakken courgette.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige Chardonnay past goed bij de pittige knoflookkip en de smaak van de gebakken courgette.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 45g | Vet: 15g | Zout: 1g | Sugar: 0g

Caribisch Kruidige Kippendij uit de Airfryer

Caribisch Kruidige Kippendij uit de Airfryer

inclusief rusttijd1 uur
Recept categorieën: Airfryer, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Caribean
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1,5 kg kippendijfilets zonder vel
  • Zeezout en grof gemalen zwarte peper
  • 1 el gemalen korianderzaad
  • 1 el kaneel
  • 1 el cayennepeper
  • tl gemberpoeder
  • tl gemalen nootmuskaat
  • 3 el kokosolie gesmolten
  • Rijst erwten en chilisaus, voor het serveren

Instructies

  • Verwarm de conventionele oven voor op 150 °C.
  • Dep de kippendijfilets grondig droog met keukenpapier.
  • Leg ze op een grote bakplaat bekleed met extra keukenpapier om resterend vocht op te vangen.
  • Bestrooi beide kanten van de kip met zeezout en zwarte peper en laat 30 minuten rusten.
  • Meng in een kleine kom het gemalen korianderzaad, kaneel, cayennepeper, gemberpoeder en gemalen nootmuskaat.
  • Wrijf elk stuk kip in met dit specerijenmengsel en bestrijk beide kanten met gesmolten kokosolie.
  • Leg ongeveer 4 stukken kip in het mandje van de airfryer; ze mogen elkaar niet overlappen maar wel net raken.
  • Stel de airfryer in op 200 °C en de timer op 10 minuten.
  • Leg de gare kip vervolgens in een ovenschaal en dek goed af met aluminiumfolie.
  • Houd warm in de voorverwarmde oven terwijl je de rest van de kip in de airfryer bakt.
  • Serveer de kippendijen gloeiend heet met rijst, erwten en chilisaus.

Notities

Wijnadvies:

Deze kruidige Caribische kippendij past uitstekend bij een fruitige, verfrissende witte wijn zoals een Riesling of een Gewürztraminer.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 40g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 0g

Paprika Zalmfilet uit de Airfryer

Paprika Zalmfilet uit de Airfryer

Bereidingstijd15 minuten
Servings: 2
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 zalmfilets zonder vel ca. 200 g elk, 2,5-3,5 cm dik
  • 2 tl olijfolie
  • 2 tl paprikapoeder
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper
  • Partjes citroen voor het serveren

Instructies

  • Wrijf elke zalmfilet in met olijfolie en bestrooi met het paprikapoeder, zeezout en versgemalen zwarte peper.
  • Leg de zalmfilets in het mandje van de airfryer.
  • Stel de airfryer in op 200 °C en de timer op 7 minuten.
  • Controleer na 7 minuten met de punt van een scherp mes of de filets de gewenste gaarheid hebben bereikt.
  • Stel de timer indien nodig opnieuw in op een minuut of twee langer, tot de zalm perfect gaar is.
  • Garneer de zalmfilets voor het serveren met partjes citroen.

Notities

Wijnadvies:

Deze paprika zalmfilet gaat uitstekend samen met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 34g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 0g

Knapperige Zoete Aardappelschotel uit de Airfryer

Knapperige Zoete Aardappelschotel uit de Airfryer

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • grote kom
  • Hittebestendige spatel of lepel

Ingrediënten

  • 2 grote zoete aardappels in blokjes
  • 2 plakken ontbijtspek gehakt
  • 2 el olijfolie
  • 1 el gerookte paprikapoeder
  • 1 tl zeezout
  • 1 tl gemalen zwarte peper
  • 1 el fijngehakte verse dille

Instructies

  • Doe de blokjes zoete aardappel, het gehakte ontbijtspek, olijfolie, gerookte paprikapoeder, zeezout, gemalen zwarte peper en fijngehakte dille in een grote kom.
  • Schep de ingrediënten zorgvuldig om zodat de blokjes zoete aardappel rondom goed bedekt zijn.
  • Verwarm de airfryer voor op 200 °C.
  • Doe het mengsel in het mandje van de airfryer en stel de timer in op 13 minuten.
  • Controleer de zoete aardappel na 10 minuten, roer een keer door en bak verder tot de blokjes knapperig en goudbruin zijn.
  • Serveer direct.
  • Lekker met gebakken of gepocheerde eieren en witte bonen in tomatensaus.

Notities

Wijnadvies:

Hoewel dit gerecht typisch wordt geserveerd bij het ontbijt, kan het ook goed gepaard gaan met een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge rosé als onderdeel van een brunch.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 2g | Sugar: 7g

Citroen Tofoe uit de Airfryer

Citroen Tofoe uit de Airfryer

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Hoofdgerechten, Vleesvervangers
Land van herkomst: Azië
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g extra stevige tofoe uitgelekt, vocht eruit gedrukt en in blokjes
  • 1 el sojasaus
  • 1 el maïzena
  • Rijst en gestoomde groenten voor het serveren
  • Voor de saus:
  • 1 tl geraspte citroenschil
  • Sap van 1 citroen
  • 5 el water
  • 2 el fijne kristalsuiker of suikervervanger
  • 2 tl maïzena

Instructies

  • Doe de tofoe in een hersluitbare plastic zak, voeg de sojasaus toe en sluit de zak.
  • Schud de zak tot alle tofoe met de saus is bedekt.
  • Voeg de maïzena toe en schud opnieuw tot alle tofoe is bedekt.
  • Laat minstens 15 minuten marineren.
  • Meng intussen alle ingrediënten voor de saus in een kom en zet apart.
  • Haal de tofoe uit de zak en verdeel in een enkele laag over het mandje van de airfryer; doe dit zo nodig in porties.
  • Stel de airfryer in op 200 °C en de timer op 10 minuten.
  • Schud het mandje halverwege de baktijd.
  • Doe de gebakken tofoe in een grote pan op matig-hoog vuur.
  • Roer de saus door en schenk over de tofoe.
  • Roer voorzichtig tot de saus dik is en de tofoe goed verhit.
  • Serveer meteen met rijst en gestoomde groenten.

Notities

Wijnadvies:

Deze citroen tofoe gaat goed samen met een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 15g | Vet: 12g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Perfecte Klassieke Airfryer Pizza

Perfecte Klassieke Airfryer Pizza

inclusief rijstijd2 uur 15 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Hoofdgerechten, Pizza
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 pizza's
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 25 g verse gist
  • 200 ml warm water
  • Mespunt fijne kristalsuiker
  • ¼ tl zeezout
  • 400 g tarwebloem
  • 2-3 tl extra vergine olijfolie voor het bestrijken
  • Bakspray van olijfolie
  • 4 el extra vergine olijfolie
  • 8 el knoflook-tomatensaus
  • 3 bollen mozzarella droog gedept en in stukken
  • 1 tl gedroogde oregano
  • Extra toppings naar wens
  • vers basilicum
  • Parmezaanse kaas
  • geroosterde paprika
  • olijven
  • salami
  • gedroogde rauwe ham
  • Takjes verse kruiden voor het garneren

Instructies

  • Meng in een kom de gist en het warme water met de suiker en voeg 2 eetlepels van de bloem toe.
  • Laat dit mengsel in een met bloem bestoven kom ongeveer 30 minuten op een warme plaats rijzen.
  • Kneed het gerezen mengsel stevig door in de kom.
  • Stort de rest van de bloem op een werkvlak, voeg het gistmengsel toe en kneed tot een deeg.
  • Voeg indien nodig extra water toe.
  • Voeg het zout en 2-3 theelepels olijfolie toe en kneed ongeveer 10 minuten stevig.
  • Het deeg moet zacht en soepel zijn, maar mag niet plakken.
  • Doe het deeg in een grote met bloem bestoven kom, zet het weer op een warme plaats en laat nog 1 uur rijzen, of tot het deeg in volume is verdubbeld.
  • Verwarm de airfryer voor op 190 °C.
  • Bespuit het mandje van de airfryer goed met bakspray.
  • Verdeel het gerezen deeg in vier porties.
  • Rol elk portie deeg uit tot het formaat van het airfryer mandje; doop uw vingers in koud water om het deeg gelijkmatig te verdelen.
  • Leg een uitgerolde deegcirkel voorzichtig in het mandje van de airfryer en bestrijk het met 1-2 theelepels extra vergine olijfolie.
  • Bak de pizzabodem 5-6 minuten voor.
  • Haal de bodem uit de airfryer en bestrijk deze met een dunne laag knoflook-tomatensaus.
  • Verdeel de stukken mozzarella erover en bestrooi met gedroogde oregano.
  • Plaats de pizza terug in de airfryer en stel de temperatuur in op 220 °C.
  • Bak de pizza 7 minuten of totdat de korst knapperig is en de kaas gesmolten.
  • Voeg vlak voor het serveren uw favoriete toppings toe, of leg ze 3-4 minuten voor het einde van de baktijd op de pizza.
  • Bestrijk met 1-2 theelepels extra vergine olijfolie en bestrooi met de gedroogde oregano.
  • Garneer de pizza's met verse kruiden en extra Parmezaanse kaas voor het serveren.

Notities

Wijnadvies:

Een klassieke pizza gaat uitstekend samen met een rode wijn zoals een Chianti of een Sangiovese.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g

Snelle Aubergine Parmigiana uit de Airfryer

Snelle Aubergine Parmigiana uit de Airfryer

Bereidingstijd28 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Groenten, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Italië
Servings: 2
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Drie ondiepe kommen
  • Bord
  • Keukenkwast

Ingrediënten

  • 5 el fijn paneermeel of glutenvrij paneermeel
  • 4 el geraspte Parmezaanse kaas plus extra voor het serveren (vegetarische variant indien nodig)
  • Zeezout en zwarte peper
  • 3 el bloem of glutenvrije bloem
  • 2 grote eieren losgeklopt
  • 2 grote aubergines in plakken van 1,25 cm dik
  • 8 el knoflook-tomatensaus of meer indien nodig
  • 8 plakken mozzarella of meer indien nodig
  • Handvol kleine verse basilicumblaadjes voor het serveren

Instructies

  • Meng in een ondiepe kom het paneermeel, de Parmezaanse kaas, zout en peper.
  • Doe de bloem in een aparte ondiepe kom en het losgeklopte ei in een derde kom.
  • Haal de plakken aubergine eerst door de bloem, dan door het ei, en wentel ze tot slot door het paneermeelmengsel.
  • Leg de gepaneerde plakken aubergine op een bord (stapel ze niet) en laat ze 5 minuten rusten.
  • Plaats de gepaneerde plakken aubergine in het mandje van de airfryer, zorg ervoor dat ze elkaar niet raken of overlappen; doe dit zo nodig in porties.
  • Stel de airfryer in op 190 °C en de timer op 8 minuten.
  • Keer na 8 minuten elke plak om en bak ze nog 4-6 minuten tot de gewenste knapperigheid.
  • Schep een lepel knoflook-tomatensaus op elke plak aubergine en leg er een plak mozzarella op.
  • Zet het mandje terug in de airfryer, stel de timer in op 2 minuten en bak tot de kaas begint te smelten.
  • Bestrooi voor het serveren met geraspte Parmezaanse kaas en verse basilicumblaadjes.

Notities

Wijnadvies:

Deze aubergine parmigiana gaat goed samen met een lichte rode wijn zoals een Chianti of een Barbera.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 22g | Vet: 22g | Zout: 2.5g | Sugar: 8g

Kruidige Citroen Kip uit de Airfryer

Kruidige Citroen Kip uit de Airfryer

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Airfryer, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 hele kip van 1 5 kg
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 1 citroen
  • 4 tl gedroogde gemengde kruiden
  • Olijfolie bakspray

Instructies

  • Verwarm de airfryer voor op 180 °C gedurende 10 minuten.
  • Dep de kip zorgvuldig droog met keukenpapier.
  • Bestrooi zowel de binnen- als buitenkant met zout en peper en stop de hele citroen in de holte van de kip.
  • Wrijf de kip vervolgens rondom in met de gedroogde gemengde kruiden.
  • Plaats de kip met de borstzijde naar beneden in het mandje van de airfryer.
  • Als de kip niet goed past, breek dan indien nodig de ruggengraat zodat deze in de airfryer past.
  • Stel de timer in op 30 minuten.
  • Bespuit de kip in de airfryer gelijkmatig met de olijfolie bakspray.
  • Na 30 minuten, draai de kip om en bak nog eens 15-30 minuten aan de andere kant, afhankelijk van de grootte van de kip.
  • De kip is gaar wanneer een vleesthermometer in het dikste deel van de dij een temperatuur van 75 °C aangeeft en er helder vocht uit het vlees loopt.
  • Laat de kip 10 minuten rusten alvorens te serveren.

Notities

Wijnadvies:

Deze kruidige kip gaat goed samen met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 42g | Vet: 22g | Zout: 2g | Sugar: 0g

Gebraden Lamsvlees met Knoflook & Rozemarijn

Gebraden Lamsvlees met Knoflook & Rozemarijn

plus minimaal 1 uur marinadetijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Hoofdgerechten, Lamsvlees
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ lamsbout van 1 25 kg
  • 2 teentjes knoflook gepeld en in dunne plakjes
  • 1 el gedroogde rozemarijn of 1 groot takje verse rozemarijn fijngehakt
  • 1-2 el olijfolie
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper

Instructies

Voorbereiding van het lamsvlees:

  • Maak met de punt van een mes diepe inkepingen in het vet van het lamsvlees en duw de plakjes knoflook erin.
  • Wrijf de rozemarijn en olijfolie in het vlees en bestrooi met royaal zout en peper.
  • Laat ten minste 1 uur staan om te marineren.

Voorverwarmen van de airfryer:

  • Schenk 3-4 eetlepels water in de pan van de airfryer om vocht te creëren en rookvorming tegen te gaan.

Bakken van het lamsvlees:

  • Leg het lamsvlees in het mandje van de airfryer.

Instellen van de airfryer:

  • Stel de airfryer in op 200 °C en de timer op 15 minuten.
  • Verlaag na 15 minuten de temperatuur tot 160 °C en stel de timer in op nog 1 uur en 15 minuten voor well done, of korter voor minder gaar lamsvlees.

Notities

Controleer de kerntemperatuur van het lamsvlees met een vleesthermometer om de gewenste gaarheid te bereiken. De ideale kerntemperatuur voor lamsvlees is ongeveer 60-65 °C voor medium en 70-75 °C voor well done.
Serveer het gebraden lamsvlees met bijgerechten naar keuze, zoals geroosterde groenten, aardappelpuree of een frisse salade.

Geroosterd Runderbraadstuk met Rozemarijn

Geroosterd Runderbraadstuk met Rozemarijn

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Airfryer, Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 el olijfolie
  • 1 tl gehakte verse rozemarijn
  • ½ tl knoflookpoeder
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 1 kg runderbraadstuk bijvoorbeeld bovenbil van het rund
  • Gemengde salade en geroosterde zoeteaardappelblokjes zie blz. 236, voor het serveren

Instructies

Voorverwarmen van de airfryer:

  • Verwarm de airfryer voor op 190 °C.

Kruidenmengsel maken:

  • Meng de olijfolie, rozemarijn, knoflookpoeder, zout en peper op een groot bord.
  • Rol het runderbraadstuk door dit mengsel zodat het gehele oppervlak ermee bedekt is.

Bakken van het rundvlees:

  • Leg het runderbraadstuk in het mandje van de airfryer.
  • Stel de timer in op 45 minuten voor medium-rare of 50 minuten voor medium.
  • Controleer vervolgens met een vleesthermometer de kerntemperatuur om te zien of het vlees de gewenste gaarheid heeft.
  • Bak naar wens nog langer, in intervallen van 5 minuten, maar houd er rekening mee dat het vlees tijdens het rusten nog nagaart.

Rusten en serveren:

  • Haal het vlees uit de airfryer, leg het op een bord, dek losjes af met aluminiumfolie en laat 10-15 minuten rusten.
  • Serveer met de gemengde salade en geroosterde zoeteaardappelblokjes.

Notities

De ideale kerntemperatuur voor gebraden rundvlees (houd er rekening mee dat de temperatuur tijdens het rusten stijgt) als het uit de oven of airfryer komt is:
Rare: 48-52 °C
Medium-rare: 55-59 °C
Medium: 60-66 °C
Well done: 67-71 °C