Groene Asperges met Boerenham en Oude Kaas Saus

Groene Asperges met Boerenham en Oude Kaas Saus

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Asperges, Groenten, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 360kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 150 g achterham in dikke plakken
  • 12½ gr verse bieslook
  • 50 g roomboter
  • 500 g groene asperges
  • 100 g oude boerenkaas

Instructies

  • Kook de eieren hard in water gedurende 8 minuten, spoel ze af onder koud water en pel ze.
  • Snijd de eieren vervolgens in grove stukjes.
  • Snijd de achterham in smalle repen en daarna in kleine blokjes.
  • Snijd de bieslook fijn.
  • Smelt de roomboter in een pan.
  • Haal de pan van het vuur en roer de hamblokjes, ei en bieslook door de gesmolten boter.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd de houtachtige uiteinden (2-4 cm) van de asperges af.
  • Kook de asperges in een wijde pan of aspergepan gedurende 10 minuten tot ze beetgaar zijn.
  • Schaaf met een dunschiller krullen van de oude boerenkaas.
  • Verwarm de hamsaus op laag vuur.
  • Laat de asperges uitlekken en leg ze met de koppen naar dezelfde kant op vier borden.
  • Lepel de hamsaus over de asperges en strooi de kaaskrullen er losjes overheen.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht. De levendige zuurgraad en fruitige tonen vormen een mooie balans met de hartige ham en de romige kaassaus.

Nutrition

Calories: 360kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 18g | Vet: 29g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Plaattaartje met asperges en ham

Plaattaartje met asperges en ham

Allerhande 2002
Bereidingstijd1 uur
Jaargetijde:: Lente
Servings: 4 personen
Calories: 385kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g witte asperges
  • zout
  • 2 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries
  • 150 g ham plakjes
  • 3 takjes peterselie
  • 125 g mascarpone
  • 1 ei
  • peper versgemalen
  • nootmuskaat
  • 1 eetlepel roomboter zachte
  • 1 eetlepel bloem om te bestuiven

Instructies

  • Asperges schillen van vlak onder kopje naar beneden.
  • Houtachtige uiteinden eraf snijden.
  • In aspergepan (of in wijde pan) asperges met kopjes omhoog in ruim kokend water met zout ca. 10 minuten koken.
  • Van vuur af ca. 10 minuten afgedekt laten staan.
  • Intussen oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Bladerdeeg laten ontdooien. 50 g ham en peterselie fijnhakken.
  • In kom mascarpone losroeren met ei, fijngehakte ham en peterselie.
  • Zout, peper en nootmuskaat naar smaak toevoegen.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier.
  • Aanrecht bestuiven met bloem, plakjes bladerdeeg halveren en uitrollen tot repen van ca. 18 cm lang.
  • Naast elkaar op bakplaat leggen.
  • Bestrijken met mascarponemengsel, 1/2 cm van rand rondom vrijhouden.
  • Asperges uit pan nemen, goed laten uitlekken en droogdeppen met keukenpapier. Met kopjes naar één kant over bladerdeegrepen verdelen.
  • Bestrijken met boter.
  • In oven taartjes in ca. 20 minuten goudbruin en gaar bakken.
  • Intussen rest van ham in brede repen snijden.
  • Aspergetaartjes op vier borden leggen en hamrepen erop draperen.

Nutrition

Calories: 385kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 13g | Vet: 31g

Elzasser asperges

Elzasser asperges

de flammkuchen kent de oorsprong in de Elzas. Het is een goede basis om mee te experimenteren en past helemaal bij het voorjaar.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • Flammkuchen kant en klaar
  • Vette creme fraiche
  • Asperges gekookt
  • Ham gekookt samen met de asperges
  • Ei gekookt

en naar smaak

  • Bieslook
  • Prei

Instructies

  • Kook de asperges tot deze gaar zijn in water op een bed van de eigen schillen.
  • De ham mag hieraan toegevoegd worden.
  • Het is voldoende de ham op temperatuur te brengen.
  • Kook ondertussen ook de eieren.
  • Tijdens het koken kan de prei in dunne ringen gesneden worden (vooral het wit gebruiken)
  • Bestrijk de flammkuchen met een dun laagje creme fraiche
  • Verdeel de gekookte asperges over de flammkuchen
  • Strooi de dun gesneden prei over de flammkiuchen
  • Bak dit geheel op 250 °C. in 3 minuten in de oven.
  • Snijd ondertussen het vlees in stukjes, reepjes oid en snijd de eieren in plakjes of partjes.
  • Bestrooi de flammkuchen met de bieslook en verdeel het in stukjes gesneden vlees en de partjes/plakjes ei over het gerecht.

Notities

Let tijdens het bakken op dat de producten niet zwart verkleuren. De bodem van de flammkuchen moet wel licht kleuren.
Variatie:
In plaats van varkensham kan het gerecht geserveerd worden met dun gesneden kalfsvlees, gekookte lamsham, gebakken lamshaas puntjes of met zalm.
Gebruik in plaats van de standaard eieren eens wat anders zoals een kwartelei

Asperges met zalmroom en tuinkers

Asperges met zalmroom en tuinkers

AllerHande mei 2004
Recept categorieën: Asperges, Groenten, Vis, Voorgerechten, Zalm
Jaargetijde:: Lente
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g witte asperges
  • ½ theelepel suiker
  • 1 stukje foelie
  • 200 g gerookte zalm
  • 125 ml zure room
  • eetlepel citroensap
  • versgemalen witte peper
  • 1 doosje(s) tuinkers

Instructies

  • Asperges dik schillen, van vlak onder kopje naar beneden.
  • Houtachtige onderkant (ca. 3 cm) eraf snijden.
  • In aspergepan (of hapjespan) ruim water aan de kook brengen met aspergeschillen en -uiteinden, suiker, foelie en 1 theelepel zout.
  • Asperges erin zetten (of leggen) en water weer aan de kook brengen.
  • Na 5 minuten vuur uitdraaien en deksel op pan leggen.
  • Asperges in 10-15 minuten gaar laten worden.
  • Intussen 4 brede repen van zalm snijden.
  • Rest van zalm klein snijden en met zure room in keukenmachine of met staafmixer pureren.Zalmroom op smaak brengen met citroensap, zout en peper.
  • Asperges met schuimspaan uit pan nemen en in 4 porties verdelen.
  • Om midden van elk bundeltje asperges reep zalm wikkelen.
  • Bundeltjes over vier borden verdelen en zalmroom ernaast scheppen.
  • Tuinkers losknippen en over asperges strooien.
  • Warm of op kamertemperatuur serveren.

Asperges met groene kruidensaus

Asperges met groene kruidensaus

Recept categorieën: Groenten, Rundvlees
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 800 g kruimige aardappels
  • 2 bundels witte asperges a 500 g
  • 1 pakje seizoenssaus voor asperges 37 g
  • 50 g boter
  • 4 biefstukken
  • ½ zakje verse peterselie a 30 g
  • 1 zakje verse basilicum 15 g

Instructies

  • Aardappels schillen en in 20 min. gaarkoken.
  • In aspergepan of wijde pan water met 1 tl zout en 1 tl suiker aan de kook brengen.
  • Houtachtige uiteinden van asperges snijden.
  • Asperges vanaf vlak onder de kop schillen en in 15 min. gaarkoken.
  • In pan 200 ml water met sauspoeder al roerend aan kook brengen.
  • Helft van boter in klontjes door saus roeren.
  • Biefstukken met zout en peper bestrooien.
  • In koekenpan rest van boter verhitten en biefstuk 2-3 min. per kant bakken, naar gelang de gewenste gaarheid. Blad van peterselie en basilicum fijnsnijden en door saus roeren.
  • Wat water toevoegen als saus te dik is.
  • Asperges met saus, aardappels en biefstuk serveren.

Notities

Wijnadvies

Lichte, soepele, fruitige rode wijnen