Traditionele Kerststol met Geconfijt Fruit en Amandelen

Traditionele Kerststol met Geconfijt Fruit en Amandelen

Geniet van een feestelijke kerststol gevuld met geconfijt fruit, rozijnen en amandelen. Perfect voor de feestdagen!
Bereidingstijd3 uur 50 minuten
Recept categorieën: Brood, Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Kerst
Servings:
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 50 g verse gist
  • 75 g suiker
  • ¼ liter lauwwarme melk
  • 100 g boter
  • 50 g reuzel of extra boter
  • Zout naar smaak
  • 2 cl rum
  • 5 druppels bittere amandelolie
  • Geraspte schil van ½ citroen
  • 150 g rozijnen
  • 100 g Franse vruchtjes gemengd geconfijt fruit
  • 75 g oranjesnippers
  • 75 g sukade
  • 75 g geconfijte ananas
  • 150 g gebakken amandelen gehakt
  • Boter om in te vetten
  • Bloem om te bestuiven
  • 50 g boter gesmolten om te bestrijken
  • 50 g gezeefde poedersuiker

Instructies

  • Doe de bloem in een grote kom en maak in het midden een kuiltje.
  • Brokkel de gist hierin.
  • Strooi er 1 theelepel suiker over en voeg een scheutje van de warme melk toe.
  • Roer het tot een glad voordeegje.
  • Strooi de bloem erover en laat het deeg op een warme plaats 15 minuten rijzen tot het volume verdubbeld is.
  • Laat intussen de boter en het varkensvet in een pannetje smelten en daarna afkoelen.
  • Voeg de suiker, de rest van de melk, zout, rum, bittere amandelolie en geraspte citroenschil toe aan het deeg en kneed goed door.
  • Blijf kneden en slaan tot het deeg blazen vertoont en gemakkelijk van de handen en de kom loslaat.
  • Dek de kom af met een schone theedoek en laat het deeg op een warme plaats nog 30 minuten rijzen.
  • Overgiet de rozijnen met kokend water, laat 5 minuten wellen, uitlekken en droog ze goed af.
  • Meng ze vervolgens met een beetje bloem.
  • Snijd de Franse vruchtjes in vieren en hak de oranjesnippers, sukade en geconfijte ananas fijn.
  • Kneed alle soorten vruchtjes en de gehakte amandelen door het deeg.
  • Bekleed een bakblik met aluminiumfolie en vet het in met boter.
  • Bestuif een werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een langwerpige lap van ongeveer 2 cm dik.
  • Rol beide lange kanten naar het midden op en vorm een stol.
  • Leg de stol op het bakblik en laat het deeg afgedekt op een warme plaats nog 45 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C en bak de stol 50 minuten op de middelste richel.
  • Bestrijk de warme stol met gesmolten boter en bestrooi rijkelijk met poedersuiker.

Notities

Serveer deze kerststol met een glas zoete dessertwijn zoals een Muscat of een glas warme glühwein.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 0.3g | Sugar: 20g

Kerstkransjes van Astrid Veltman

Kerstkransjes van Astrid Veltman

Recept categorieën: Koek
Feestdagen etc: Kerst
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 125 gram suiker
  • 250 gram bloem
  • 2 ½ theelepel bakpoeder
  • 100 gram amandelen ontvelde
  • 125 gram honing
  • melk
  • zout
  • 1 mespuntje kruidnagel gemalen
  • 1 mespuntje kaneel
  • 1 mespuntje koriander

Instructies

  • Roer het ei met de suiker schuimig en roer er dan de bloem, het bakpoeder, zout en de even met de specerijen verwarmde honing door.
  • Kneed het deeg, zet het een half uurtje koud weg en rol het dan tot een niet te dunne lap uit.
  • Steek hier kransjes uit en druk in elk kransje 5 amandeltjes.
  • Bestrijk ze met melk.
  • Leg ze op een beboterd bakblik en zet dit 15-20 minuten middenin een matigwarme oven (160°C).

Kruidnoten cake

Kruidnoten cake

ITALY MEETS HOLLAND: Italiaanse pinza met Nederlandse kruidnootjes.Deze kruidnoten-cake is een Nederlandse variant op de Italiaanse Pinza (of Pinsa Veneta), een regionaal gerecht in Noordoost Italië wat traditioneel wordt gegeten op 5 en 6 januari vanwege La Befana (Italiaanse feestdag op 6 januari). Van oorsprong wordt Pinza gemaakt op basis van polenta (een dikke maïspap), pompoen, rozijnen, gedroogde vijgen, appel en venkelzaad. Qua smaak en (een bom aan) calorieën een echt winters gerecht. Nu een lichtere Nederlandse variant met kruidnootjes, die ook traditioneel tijdens de feestmaand worden gegeten.
Vanwege het feit dat we dit aan vele van onze Italiaanse vrienden willen laten proeven, hadden we drie kilo vanuit Nederland meegenomen. Uiteraard kun je ook de kruidnootjes zelf bakken.
Recept categorieën: Cake
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 gram kruidnootjes
  • 250 gram rozijnen
  • een flinke scheut grappa brandy of cognac
  • 5 eieren
  • 300 gram suiker
  • 500 ml yoghurt
  • 400 gram bloem
  • 2 zakjes bakgist/bakpoeder 2x 16 gr (2 bustini lievito per dolci)
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel koekkruiden
  • 4 eetlepels gembersiroop
  • snufje zout
  • margarine en paneermeel voor het bakblik

Instructies

  • Week de rozijnen een paar uur in een beetje warm water en een scheut grappa, brandy of cognac.
  • Vet een bakblik (45 x 35 cm of 2 kleinere) in met margarine en bestrooi met wat paneermeel
  • Verwarm de oven voor op 90 graden
  • Klop eieren met suiker, snufje zout en vanillesuiker op tot stevige schuimige massa
  • Voeg eerst de yoghurt toe en vervolgens de gist, gemberpoeder, gembersiroop, koekkruiden en de bloem.
  • Voeg als laatste de rozijnen toe.
  • Verdeel een derde van de kruidnootjes over de bodem van het bakblik.
  • Voeg vervolgens de helft van het beslag toe.
  • Verdeel wederom een derde van de kruidnootjes over het beslag.
  • Voeg de rest van het beslag toe en verdeel de laatste kruidnootjes over het beslag en duw deze voor de helft met je wijsvinger half in het beslag.
  • Bak de kruidnootjescake midden in oven op 90 graden (de lage temperatuur is feitelijk voor het rijzingsproces).
  • Na 15 minuten de temperatuur verhogen naar 180/200 graden en nog 20 minuten tot een half uur bakken.
  • Let op dat de cake bovenop niet te donker wordt (afhankelijk van je oven, eventueel de temperatuur verlagen en het bakblik iets lager in de oven plaatsen).
  • Wanneer je met een satéprikker middenin prikt en deze er droogt uit komt, dan is je kruidnotencake gaar.

Hamburger met aardappel-uienpuree en bieten

Hamburger met aardappel-uienpuree en bieten

Recept categorieën: Vlees
Servings:
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 500 g bieten ontveld en in parten
  • 3 eetlepel(s) olijfolie traditioneel
  • versgemalen peper
  • zout
  • 2 zoete uien
  • 1 kg kruimig kokende aardappelen geschild en in stukken
  • 4 hamburgers

Instructies

  • Schep de bieten met 2 eetlepels van het vloeibare bakvet door elkaar, verdeel ze over een met een bakmatje bekleed bakblik en bestrooi met peper en zout naar smaak.
  • Rooster de bieten ± 25 minuten in een voorverwarmde oven (225 °C).
  • Pel de uien, snijd de boven en de onderkant eraf.
  • Bereid de uien stuk voor stuk.
  • Zet een ui in de uienkoker, verdeel er 1 theelepel olie over en bestrooi met peper en zout naar smaak.
  • Bereid hem volgens de aanwijzingen van de uienkoker.
  • Doe de ui met het kooknat over in een hoge beker of mengkom.
  • Kook op dezelfde wijze de andere ui.
  • Voeg de andere ui toe en pureer ze met een staafmixer.
  • Kook gelijktijdig de aardappelen in water met zout naar smaak in ± 20 minuten gaar.
  • Giet ze af, vang het kookvocht op en stamp ze fijn.
  • Schep de uienpuree en zoveel van het kookvocht door de aardappelpuree zodat een smeuïge puree ontstaat.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Bestrijk intussen de hamburgers met de rest van het bakvet en grill ze in een hete grillpan aan beide kanten bruin en gaar.
  • Serveer de hamburgers met de geroosterde bieten en de puree.

Notities

Serveertip: Bestrooi de bieten met fijngehakte koriander.
Wijnadvies: Andes Peaks Merlot, Chili

Pizza met gorgonzola en champigons

Pizza met gorgonzola en champigons

(Een eenvoudige pittige pizza. De bodem wordt gemaakt van een snel te bereiden deeg van kwark en olie en is uitermate geschikt voor mensen die het niet aandurven met gistdeeg te werken.)
Recept categorieën: Pizza
Land van herkomst: Italië
Servings:
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Voor de bodem:

  • 250 gram magere kwark
  • 2 eidooiers
  • 2 theelepels zout
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 400 gram bloem
  • 3 theelepels bakpoeder

Voor de vulling:

  • 500 gram vleestomaten
  • 2 uien
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout
  • zwarte peper
  • 2 theelepels oregano
  • 200 gram champignons
  • 400 gram gorgonzola

Instructies

  • Vermeng de kwark met de eidooiers, het zout en de olijfolie.
  • Zeef de bloem met het bakpoeder en roer en kneed haar geleidelijk door het kwarkmengsel tot een glad en elastisch deeg ontstaat.
  • Voeg eventueel nog wat water toe als het deeg te vast is.
  • Laat het deeg afgedekt in de koelkast rusten en bereid intussen de vulling voor.
  • Kerf de tomaten in, leg ze even in kokend water, haal ze eruit, pel ze en snijd ze in blokjes.
  • Pel de uien, snipper ze en bak ze in de olijfolie op matig vuur tot ze glazig zijn.
  • Roer de tomaten door de uien en breng het mengsel op smaak met wat zout, ruim versgemalen zwarte peper en oregano.
  • Laat de saus op wat grotere hitte koken tot ze wat is ingedikt.
  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Vet een bakblik met een klein randje met wat olijfolie in.
  • Vorm van het deeg een lange rol, rol die op een met wat bloem bestoven aanrecht tot de grootte van het bakblik uit en vul het hele bakblik ermee.
  • Verdeel de tomatensaus over het deeg.
  • Was de champignons, snijd ze in plakjes en verdeel ze over de pizza.
  • Snijd de gorgonzola fijn en verdeel ook die over de pizza.
  • Bak de pizza 25 minuten onder in de oven.

Aardappelwafeltjes

Aardappelwafeltjes

Bereidingstijd20 minuten
Oven-/wachttijd:20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Hapjes
Dieët: Vegetarisch
Servings: personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 500 g aardappels vastkokende bijvoorbeeld Nicola
  • 30 gram boter + extra boter om in te vetten
  • 30 g Parmezaanse kaas geraspte
  • 1 eetlepel(s) bieslook fijngeknipt
  • peper
  • zout

Instructies

  • Rasp de aardappels fijn en laat ze in een zeef uitlekken.
  • Doe de aardappels over in een schone theedoeken druk het overtollige vocht eruit.
  • Smelt de boter en schep die met de kaas, het bieslook en peper en zout naar smaak door de aardappels.
  • Verwarm de oven voor tot 200oC.
  • Bekleed een bakblik met bakpapier.
  • Verdeel het aardappelmengsel in 12 porties en schep de porties op het bakblik (leg ze niet te dicht tegen elkaar aan, bak ze desnoods in twee keer of gebruik meer bakblikken) en drukze uit tot platte koekjes (@ca. 11 cm).
  • Bak de wafeltjesca. 5 minuten en keer ze meteen pannenkoekmes.
  • Bak ze in nog ca. 4 minuten goudbruin en knapperig.
  • Serveer de wafels lauwwarm of koud.

Christoffelvlaai

Christoffelvlaai

Recept categorieën: Taart
Land van herkomst: België
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Ingrediënten voor vlaaibodem :

  • 250 gram bloem
  • 4 gram droge gist of 8 gr verse gist
  • 30 gram kristalsuiker
  • 2 gram zout
  • 40 gram boter op kamertemperatuur
  • 2 kleine eitjes
  • 50 gram melk handwarm

Ingrediënten voor de vulling:

  • 1 pot kersen op sap
  • el aardappelzetmeel ca
  • 50 gram suiker
  • 500 ml slagroom
  • 50 Gram poedersuiker
  • 150 gram chocolade donkere / gesmolten

Ingrediënten voor de schuimplaat:

  • 100 gram eiwit
  • 100 gram suiker
  • 100 gram poedersuiker

Ingrediënten voor de afwerking:

  • Cacaopoeder
  • Chocolade krullen

Instructies

  • Start eerst met de schuimplaat.
  • Klop de eiwitten stijf en voeg telkens een beetje suiker toe totdat je mooie stijve glanzende pieken hebt.
  • Voeg nu beetje bij beetje de poedersuiker toe en laat de machine verder kloppen.
  • Neem een bakblik en bekleed dit met bakpapier.
  • Leg er nu een stevige dot eiwit op en smeer dit uit tot een mooie ronde cirkel van circa 1 cm dikte en zorg dat de cirkel kleiner is dan je bakvorm.
  • Bak de schuimplaat in de oven op 90°C in ca 1.5 tot 2 uur af.
  • Steek tussen de deur van je oven en de oven een houten lepel of theedoek zodat het vocht weg kan tijdens het bakken.
  • Ga verder met het deeg voor de vlaai.
  • Meng alle ingrediënten behalve het zout in de keukenmachine.
  • Laat een vijftal minuten kneden en voeg dan het zout toe.
  • Laat de machine nog een 10 minuutjes kneden en leg dan het deeg in een andere kom.
  • Laat ca 1 uur rijzen.
  • Rol na het rijzen het deeg uit tot een ronde lap die iets groter is dan de vlaaibodem.
  • Leg het deeg in de vorm en duw voorzichtig de randen aan.
  • Prik met een vork redelijk wat gaatjes in de bodem en rol met de deegrol de randen mooi af.
  • Laat nog eens een half uurtje rijzen en duw daarna de randen nog even aan zodat ze boven de vorm uitkomen.
  • Doe de kersen in een steelpan en houd een beetje sap apart. Voeg de suiker toe aan de kersen en breng ze aan de kook.
  • Meng de rest van het sap met het aardappelzetmeel.
  • Wanneer de kersen koken bind je de kersen met het aardappelzetmeel.
  • Laat de kersen nu iets afkoelen.
  • Leg de kersen nu in de bodem en bak het in zijn geheel af in een voorverwarmde oven van 200 graden in circa 20 à 25 minuten.

De chocolademousse:

  • Als je iets meer tijd hebt smelt dan de chocolade in 200 ml slagroom.
  • Voeg daarna de rest van de koude room toe en zet het in de koelkast tot het geheel echt koud is.
  • Voeg de poedersuiker toe en klop de chocoladeslagroom stijf.
  • Je krijgt dan een mooie egale chocomousse.
  • Heb je minder tijd dan volg je deze wijze.
  • Klop de slagroom (500ml) samen met de poedersuiker half stijf.
  • Voeg hieraan de gesmolten chocolade toe en klop de slagroom nu verder stijf.
  • Leg nu een dunne laag mousse op de kersen en strijk het geheel uit met een paletmes.
  • Neem de schuimplaat en leg deze er boven op.
  • Leg weer een dunne laag mousse op de schuimplaat en strijk mooi uit.
  • Strooi er wat chocolade krullen op.
  • Neem een spuitzak en doe hierin de chocolademousse.
  • Spuit mooie rozetten langs de rand.
  • Werk de rozetten af met wat cacaopoeder of een koffieboontje.
  • Laat de taart nog een uurtje opstijven in de koelkast.

Notities

Bewaar deze vlaai in een taartdoos in de koelkast, dit voorkomt dat de chocomousse geurtjes opneemt van andere etenswaren in de koelkast.

Zuurkool/gehaktschotel

Zuurkool/gehaktschotel

Recept categorieën: Ovenschotel, Rundvlees, Vlees
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Gehakt
  • kruien
  • 250 ml cremefraiche
  • Spekjes bakken
  • zuurkool
  • Dat op het gehakt
  • 2 zakjes aardappelpuree ala min
  • 700 ml water met
  • 1 drupje sambal oelek
  • en daardoor andere helft creme fraiche
  • Dat ook in het blik
  • 3 soorten geraspte kaas Tw geraspte mozarella panadono en gewone

Instructies

  • Gehakt rullen met kruiden
  • In je bakblik
  • Half groot bekertje cremefraiche erdoor
  • Spekjes bakken
  • Uitgelekte zuurkool erbij ff roerbakken
  • Dat op het gehakt
  • 2 zakjes aardappelpuree ala min 700ml water met een drupje sambal oelek en daardoor andere helft creme fraiche
  • Dat ook in het blik
  • Ik had er drie soorten geraspte kaas over
  • Tw geraspte mozarella panadono en gewone
  • 20min 180 gr

Bagels van Jolanda’s Bakhuisje

Bagels van Jolanda's Bakhuisje

Recept categorieën: Broodjes
Land van herkomst: Duitsland
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 320 gram bloem
  • 20 gram verse gist of 10 gr droge gist
  • 175 gram water op kamertemperatuur
  • 5 gram suiker
  • 5 gram zout
  • 40 gram vetstof boter, olie, smout
  • water om te koken
  • 5 g bicarbonaat
  • zaadjes facultatief

Instructies

  • Meng alle ingrediënten behalve het zout in de keukenmachine of een kom.
  • Begin met kneden.
  • Wanneer er zich een mooi bol heeft gevormd mag je het zout toevoegen.
  • Kneed het deeg nog een 10 minuutjes door.
  • Wrijf een kom in met een beetje olie en leg daar het deeg in.
  • Laat het deeg 40 minuten rijzen onder een handdoek.
  • Wrijf je aanrecht of een bakblik met wat olie in.
  • Na het rijzen duw je de lucht uit het deeg en maak je 6 gelijke bolletjes deeg.
  • Prik met de achterkant van een houten lepel een gaatje in het deeg.
  • Steek daar nu je vinger in en draai het deeg rond op je vinger.
  • Je zult zien dat het gat groter wordt.
  • Leg de gevormde bagel op het aanrecht of het bakblik en laat ze onder een handdoek nogmaals 15 minuutjes rusten. Ondertussen breng je het water aan de kook met 5 gr natrium bicarbonaat en je verwarmt je oven voor op 200 °C.
  • Neem een bagel en doop deze in het kokende water.
  • Duw de bagel zachtjes met een lepel 8 tot 10 seconden onder water.
  • Haal de bagel uit het water en leg ze op een rooster zodat ze kunnen uitlekken.
  • Wanneer de bagels uitgelekt zijn leg je ze op een bakblik bekleed met bakpapier en bak je de bagels in ca 15 tot 20 minuutjes goudgeel en gaar.
  • Leg ze op een rooster om af te koelen.

Notities

Een bagel eet je zoals een boterham met hartig of zoet beleg.

Gebakken champignons van Hetty van Es

Gebakken champignons van Hetty van Es

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Dieët: Vegetarisch
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram champignons
  • 3 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • 1 deciliter citroensap
  • paar takjes tijm
  • 250 gram geraspte parmazaanse kaas
  • schil van 1 citroen

Instructies

  • Verwarm de oven op 190 graden.
  • smeer bakblik in met olijfolie.
  • pers de knoflook fijn.
  • snij de champignons in plakjes
  • pers de citroen uit.
  • zout en peper
  • Leg de gesneden plakjes in het bakblik, doe erover citroensap en de rasp, parmazaanse kaas, knoflook en tijm.zout en peper.
  • Zet het 10-12 minuten in de oven en klaar.

Notities

Serveer het met geroosterd brood.