Krokante Hasselback Aardappelen uit de Airfryer

Krokante Hasselback Aardappelen uit de Airfryer

Deze Hasselback aardappelen zijn krokant van buiten en zacht van binnen, perfect als bijgerecht of snack. Gemakkelijk te maken in de airfryer voor een snel en heerlijk resultaat!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Zweden
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Groot bord
  • Pollepels of eetstokjes
  • scherp mes

Ingrediënten

  • 4-6 aardappelen of 2 zoete aardappelen
  • Ca. 1 el olijfolie
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Boen de aardappelen goed schoon met water en droog ze af.
  • Plaats de aardappel tussen twee pollepels of eetstokjes.
  • Snijd de aardappel in zo dun mogelijke plakjes, maar zorg dat je de plakjes niet volledig doorsnijdt.
  • Verwarm de airfryer voor op 200°C.
  • Leg de aardappelen op een groot bord en bestrijk ze gelijkmatig met olijfolie.
  • Gebruik een bakkwastje voor een gelijkmatige verdeling.
  • Bak de aardappelen 15 minuten in de airfryer.
  • Na 15 minuten, bestrijk de aardappelen opnieuw met een laagje olijfolie.
  • Bak de aardappelen nogmaals 15 minuten en herhaal het bestrijken met olie.
  • Laat de aardappelen nog ongeveer 5 minuten bakken.
  • Controleer of de aardappelen gaar zijn door er met een scherp mes in te prikken.
  • Zo niet, bak ze dan nog 5 minuten langer.
  • Haal de aardappelen uit de airfryer, leg ze op een bord en strooi er wat zout over.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 2g | Vet: 4g | Zout: 0.3g | Sugar: 2g

Krokante Kaassoufflés uit de Airfryer

Krokante Kaassoufflés uit de Airfryer

Maak zelf deze heerlijke krokante kaassoufflés met bladerdeeg en smeltende kaas. Ideaal voor feestjes of als snack. Bereid ze snel en eenvoudig in de airfryer voor een perfect resultaat!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Snack, Voorgerechten, Warme hapjes
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Oud & Nieuw, Picknick, Verjaardag
Servings: 10
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pakje bladerdeegplakjes
  • 10 plakken kaas
  • 1 ei
  • 250 gram paneermeel

Instructies

  • Leg de bladerdeegplakjes op een schone ondergrond met de bebloemde kant naar beneden.
  • Plaats een plak kaas op elk bladerdeegplakje.
  • Klop het ei los in een kom en smeer een dun laagje ei over de kaas.
  • Vouw de bladerdeegplakjes dicht en druk de randen goed aan.
  • Smeer de buitenkant van de kaassoufflés in met een beetje van het geklopte ei.
  • Haal de gevulde bladerdeegpakketjes voorzichtig door het paneermeel zodat ze volledig bedekt zijn.
  • Plaats de kaassoufflés in de airfryer en bak ze op 180 graden gedurende 8 minuten, tot ze goudbruin en krokant zijn.
  • Serveer warm en geniet van deze heerlijke, smeltende kaassoufflés.

Notities

Combineer deze kaassoufflés met een droge witte wijn zoals Chardonnay of Sauvignon Blanc voor een frisse tegenhanger.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 0.4g | Sugar: 0.5g

Kaaspoffertjes

Kaaspoffertjes

Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Friesland, Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram Friese nagelkaas
  • 350 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ¼ theelepel zout
  • deciliter melk
  • 3 eieren middelgrote
  • ½ deciliter brandewijn
  • olie om in te vetten

Instructies

  • De korst van de kaas snijden en de kaas raspen.
  • In een kom de bloem, het bakpoeder en het zout door elkaar mengen en hieraan de melk scheutje voor scheutje toevoegen.
  • Dan de eieren één voor één al roerend toevoegen en de brandewijn door het beslag roeren.
  • Vervolgens 200 g van de kaas door het beslag mengen.
  • De poffertjespan verhitten en met behulp van een kwastje met olie invetten.
  • De poffertjes in 5 à 8 minuten gaar en goudbruin bakken, halverwege keren.
  • Bestrooien met de rest van de kaas en eventueel serveren met boter.

Abrikozen Linzenvlaai

Abrikozen Linzenvlaai

Recept categorieën: Gebak, Taart
Servings: 8
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

voor het linzendeeg:

  • 250 gram margarine plantaardige
  • 600 gram bloem
  • 360 gram suiker
  • 2 ei maat L
  • 20 gram bakpoeder
  • 4 gram vanillesuiker

Voor de vulling:

  • 1 pot abrikozen Warm de pulp met de suiker even op zodat de suiker goed gemengd is. / of abrikozenjam
  • 50 gram suiker

Voor de afwerking:

  • 1 flinke el abrikozenjam
  • klein scheutje water
  • handje vol rietsuiker

Instructies

  • Alles mengen tot een vast deeg en 24 uur laten rusten in de koelkast.
  • Na 24 uur het deeg goed opkneden en uitrollen tot een dikte van een halve centimeter.
  • De vorm bekleden met het deeg.
  • Vul het deeg nu op met een laag abrikozenvulling.
  • Rol het overige deeg uit tot een rechthoekige lap van een 3 mm dikte.
  • Snijd nu repen van 1 à 1.5 cm uit en leg ze op de abrikozenvulling.
  • Laat de randen gewoon even overhangen.
  • Wanneer je alle repen erop hebt liggen ga je voorzichtig met de deegroller over de randen heen.
  • Zo snijd je de randen allemaal in een keer netjes af.
  • Bak de vlaai in een voorverwarmde oven van 190° C in ca 40 minuten gaar.
  • Wanneer de vlaai uit de oven komt haal je hem uit de vorm en zet je hem op een rooster.
  • Neem een flinke eetlepel abrikozenjam en doe deze in een pannetje met een heel klein scheutje water.
  • Breng aan de kook.
  • Als de jam heeft gekookt neem je een kwast en smeer je de bovenkant van de vlaai volledig in .
  • Neem een handje rietsuiker en strooi dit over de vlaai heen.
  • Laat de taart nu afkoelen.

Aardbeientaart met Bladerdeeg

Aardbeientaart met Bladerdeeg

Recept categorieën: Fruit, Taart
Servings: 8
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Benodigdheden voor het bladerdeeg:

  • 250 gr bloem
  • 130 gr water
  • 25 gr boter
  • 5 gr zout
  • 175 gr boter om in te brengen voor de 1ste toer

Voor de banketbakkersroom:

  • 500 ml melk
  • 125 gr suiker
  • 50 gr puddingpoeder
  • 1 ei
  • 1 pakje taartina volg de gebruiksaanwijzing op het pakje
  • bakje Aardbeien en indien gewenst een pakje slagroom

Instructies

  • Kneed alles onder elkaar en laat het deeg, verpakt in plastic folie een 10 tal minuutjes rusten in de koelkast.
  • Neem het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een rechthoekige lap van zo'n 1 cm dik.
  • Maak 175 g boter zacht en smeer de boter uit over twee derde van de rechthoek.
  • Vouw het deeg naar het midden toe, te beginnen met het deel zonder boter.
  • Bestrooi het werkblad met een beetje bloem.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoek van 1 cm dik.
  • Vouw het deeg weer in drieën.
  • Dit is de eerste toer in drieën.
  • Draai het deeg in de tegenovergestelde richting en rol het nogmaals uit tot een rechthoek van 1 cm dik.
  • Vouw het weer dicht in drieën.
  • Dit is de tweede toer in drieën.
  • Wikkel het deeg in plasticfolie en laat ongeveer 10 min. rusten in de koelkast.
  • Herhaal daarna het toeren zodat je vier toeren in drieën bekomt.
  • Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het weer 10 min. rusten in de koelkast.
  • Herhaal vervolgens het toeren zodat je zes toeren in drieën bekomt.
  • Wikkel het deeg terug in plasticfolie en laat nu 20 minuten rusten in de koelkast.
  • Je kunt meerdere bodems maken uit dit deeg.
  • Bladerdeeg laat zich goed invriezen dus wat je over hebt is niet weg gegooid.
  • Haal het een 2 tal uurtjes op voorhand uit de diepvries voordat je het wilt gebruiken.

Voor de banketbakkersroom:

  • Neem het bladerdeeg en rol het uit tot een ronde lap met een dikte van 0.5 cm.
  • Rol hem iets groter uit dan je bakvorm is.
  • Leg het deeg in de bakvorm en duw de randen aan.
  • Ga nu met de deegrol over de randen van de bakvorm.
  • Zo snijd je heel netjes het overollige bladerdeeg weg.
  • Neem een kopje water en een bakkwastje.
  • Maak de randen met het kwastje lichtjes nat rondom.
  • Neem nu een grote schep suiker en leg die tegen de rand van de bodem.
  • Schud met de vorm zodat je de suiker gelijkmatig verdeeld langs de randen.
  • Leg een op maat geknipt bakpapiertje in de vorm en leg hier bakbonen op ( dit noemt men blind bakken ).
  • Zet de vorm in een voorverwarmde oven van 230° en bak af in ca 15 minuten.
  • Haal na het bakken de bodem uit de vorm en laat afkoelen. Maak nu de banketbakkersroom.
  • Neem een kom en doe hierin een scheut melk samen met de eidooier, het puddingpoeder en 1 el suiker.
  • Roer goed door.
  • Breng de rest van de melk aan de kook.
  • Wanneer de melk kookt doe je een kleine scheut melk bij het eimengsel.
  • Roer door en schenk dan alles terug in de pan en breng opnieuw aan de kook onder voortdurend roeren.
  • Als de pudding ingedikt is schenk je hem in de bodem.
  • Snijd de aardbeien en leg ze op de warme pudding.
  • Werk af met de taartina en laat het taartje afkoelen.
  • Voor het serveren kun je eventueel nog wat slagroom opkloppen om erbij te serveren.