Varkenshaas in een jasje
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 varkenshaas
- olijfolie
- peper
- 7 plakken rauwe ham
- 1 rol bladerdeeg
- 50 gram gepelde walnoten
- 1 el gehakte peterselie
- 1 ei geel
- 1 el water
- Saus
- 2 sjalotten
- 60 ml port
- 10 gram boter
- 200 ml water
- 1 el kalfsfondpoeder
Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en braad de varkenshaas aan alle kanten aan.
Haal uit de pan en laat de varkenshaas afkoelen.
Leg de ham trapsgewijs op een snijplank en leg de varkenshaas erop.
Rol de varkenshaas in de rauwe ham.
Hak de walnoten grof.
Rol de rol bladerdeeg uit en verdeel de noten en de peterselie er over.
Leg er de varkenshaas over en rol zo strak mogenlijk op.
Druk de “kontjes” goed dicht.
Laat de rol, 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de hete lucht oven voor op 190 graden.
Heb je een traditionele oven verwarm hem dan voor op 210 graden.
Meng het eigeel met de lepel water.
Kerf met een mesje het bladerdeeg in met een figuurtje en maak twee gaatjes aan de bovenkant als een soort schoorsteentje, zodat de stoom kan ontsnappen.
Smeer met behulp van een kwast het eigeel over de rol.
Leg de ingepakte varkenshaas op een bakplaat bekleed met bakpapier en schuif deze in de oven. Baktijd is ong. 25 minuten.
Saus
Snipper de sjalotjes.
Verwarm in een steelpannetje de boter en bak de sjalotjes aan.
Deglaceer met de port.
Laat tot de helft in koken en voeg dan het water en de kalfsfondpoeder toe.
Laat 10 minuten inkoken.
Serveer met een aardappel en groente garnituur naar keuze.
Wij deden worteltjes en gebakken aardappels.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 28
Mini pavlova met seizoenfruit
Voorbereidingstijd30 minuten min
Calories:
Author: Cor Klaar
Mini pavlova
- 1 cirtoen
- 3 eiwitten
- 150 gram suiker
- 1 tl maizena
- 1 tl witte wijnazijn
Amandelroom
- 100 ml slgroom
- 50 gram zure room
- 4 el amandellikeur
Opmaak bord
- 4 el amandelschaafsel
- 8 el bosbessenconfituur
- 1 bakje bosbessen
seizoenfruit naar keuze:
- rambozen
- aardbeien
- nectarines of perzikken
‘s Middags voorbereiden
Verwarm de oven voor op 120 °C met boven- en onderwarmte.
Bekleed een oven rek met bakpapier of bakmat.
Klop in een met citroensap ontvette kom van de keukenmachine de eiwitten eerst schuimig.
Voeg beetje bij beetje de suiker toe en blijf doorkloppen tot het eiwit stevige pieken vormt.
Roer de maïzena door de witte wijnazijn en meng door het eiwitschuim.
Schep het schuim in een spuitzak met spuitmond en spuit dopjes schuim van 1,5 centimeter doorsnede.
Droog ze circa 5 minuten in de oven en steek je vinger in de mini-pavlova.
Zet ze terug in de oven en laat een uur tot anderhalf uur volkomen bros worden.
Laat ze afkoelen en bewaar in een goed afgesloten bak.
Opmaak bord
Verwarm de bosbessenconfituur tot het lauw is.
Verdeel vijf mini-pavlova’s over het bord.
Schep in elke pavlova een theelepel bosbessenconfituur, leg er verse bosbessen op en lepel er iets amandelroom over.
Verdeel het seizoensfruit met de resterende amandelroom en amandelschaafsel er tussendoor.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 28
Kipburger met rode ui en knoflooksaus
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 plakken goudse kaas
- 4 kipburgers van de poelier
- 2 volkoren broodjes
- 1 rode ui
- 1 handje gemengde salade
- knoflooksaus
- zout
- peper
- olijfolie
Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht) anders 20 graden hoger.
Strooi wat zout en pepers op de burger en bak ze in een koekenpan in wat olie.
Pel en snijd de ui in halve ringen.
Snijd repen van de kaas.
Snijd de broodjes doormidden.
Smeer wat knoflooksaus op de onderkanten van de broodjes.
Leg één burger op het broodje, leg een kwart van de reepjes op de burger en wat uien. Herhaal dit met de tweede burger.
Doe hetzelfde met het tweede broodje.
Zet de twee burgers in de oven op een met bakpapier bekleed bakplaat.
Zodra de kaas begint te smelten leg je de boven kanten van de broodjes ook in de oven. Haal na 3 minuten de broodjes uit de oven.
Leg wat sla op de burgers en dek af met de bovenkanten.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 28
Kip TexMex
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 8 kipvleugels
- 4 kipdrumsticks
- 4 kippendijen
- 6 eetlepel(s) tomaten ketchup
- 3 eetlepel(s) honing
- 2 eetlepel(s) mosterd
- 10 cl whisky
- 1 sap van een citroen
- 2 tenen knoflook
- 2 uien
- 1 eetlepel(s) korianderpoeder
- 1 eetlepel(s) gerookt paprikapoeder
- tabasco
- 3 takjes tijm
- zout
- peper
- olijfolie
Pel en rasp de uien,
Pel en plet de knoflooktenen.
Meng in een kom de uien, alle kruiden, mosterd, ketchup, whisky, citroensap, een paar druppels tabasco, wat zout, peper en 5 cl. olijfolie.
Voeg de kipdelen toe, meng goed door elkaar, zodat alle kipdelen goed ingesmeerd zijn.
Dek de kom af met huishoudfolie en zet voor een nacht in de koelkast.
De volgende dag, verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht), anders 200 graden.
Bedek een bakplaat met een vel bakpapier.
Verdeel de kipdelen over de bakplaat.
Zet de bakplaat in de oven en gaar de kip 35 à 40 minuten.
Controleer regelmatig en haal de kip uit de oven zodra deze gaar zijn.
Verdeel de kip over de borden en geef er frites of gebakken aardappelen bij.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 28
Kabeljauw met asperges
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd13 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 365kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg asperges
- 1 citroen
- 50 gram boter
- 4 eieren
- 400 gram kabeljauwfilet
- 4 plakken rauwe ham
- 1 bosje peterselie
- olijfolie
- 800 gram krieltjes voorgegaarde
Verwarm de oven voor op 180 ºC.
Schil de asperges en verwijder de houterige uiteindes.
Snijd de citroen in vieren.
Leg de asperges in een ruime pan.
Voeg een beetje zout, de helft van de boter en de helft van de citroen toe aan de asperges.
Overgiet met water en breng de pan met asperges aan de kook.
Kook de asperges in ongeveer 5 minuten beetgaar.
Breng een pan met water aan de kook en kook de eieren circa 8 minuten.
Laat ze schrikken onder de koude kraan.
Pel en halveer de eieren.
Leg de kabeljauw op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bestrooi met een beetje versgemalen peper.
Verdeel de plakken ham over de vis en bak circa 12 minuten in de oven totdat de vis gaar is en de ham krokant.
Pluk en hak de peterselie fijn.
Terwijl de vis in de oven ligt verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de krieltjes in circa 8 minuten op hoog vuur goudbruin en gaar.
Zet het vuur laag, voeg de resterende boter toe en knijp het sap van een kwart citroen uit boven de pan zodra de boter is gesmolten.
Voeg de helft van de gehakte peterselie toe.
Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.
Verdeel de asperges over de borden en lepel de krieltjes eromheen.
Leg de vis op de asperges en verdeel de peterselie-boterjus erover.
Garneer met het ei, de resterende citroen en de peterselie.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 28
Italiaans geroosterde aardappelen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 kg aardappels vast kokende
- 2 bol knoflook
- 2 tl rozemarijn verse naaldjes
- 150 ml olijfolie
- zeezout grof gemalen
Verwarm de oven voor op 200 C
Was de aardappelen met schil en snijd ze grof in stukken van ongeveer 2-3 cm en leg ze dan op een bakplaat met bakpapier.
Breek de knoflook bollen in losse tenen knoflook, let op de losse velletjes, en leg de tenen knoflook tussen de aardappelen.
Strooi nu de rozemarijn er overheen en druppel de olijfolie over de aardappelen.
Alles goed bedekken.
Doe de bakplaat nu in de oven en bak het voor ongeveer een uur, de aardappelen mogen mooi goud bruin van buiten zijn en zacht van binnen.
Schep de aardappelen van de bakplaat en serveer ze in een mooie schaal.
Strooi er grof zeezout overheen.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 28
Gevuld speculaas van Harry Bloksma
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Calories:
Author: Cor Klaar
plastic folie
bakvorm 21 x 21 cm
Speculaasdeeg
- 500 gram bloem
- 2 tl bakpoeder
- 160 gram witte basterdsuiker
- 70 gram bruine basterdsuiker
- 270 gram boter koude
- 15 ml melk
- 1 ei
- 2 el speculaaskruiden
Amandelspijs
- 250 gram amandelen
- 250 gram suiker
- 1 eiwit
Extra nodig
- 1 eidooier
- 1 scheutje slagroom
Speculaasdeeg
Maak op het aanrecht een kuiltje in de bloem en strooi het bakpoeder over de bloem.
Meng in het kuiltje de boter, witte- en donkere basterdsuiker, melk, ei en de speculaaskruiden met elkaar.
Kneed beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed tot een soepel deeg.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat circa 30 minuten rusten in de koelkast.
Amandelspijs
Maal de amandelen met de suiker fijn in het bakje van de staafmixer.
Voeg het eiwit toe en meng tot spijs.
Verwarm de oven voor op 175 ºC.
Verdeel het speculaasdeeg in 2 gelijke delen.
Vet een bakvorm in en bekleed met bakpapier.
Rol het deeg uit en bekleed de bodem van de bakvorm met de helft van het deeg.
Verdeel het amandelspijs over de bodem en dek af met de rest van het deeg.
Meng de eidooier met de slagroom en bestrijk het deeg ermee.
Druk de amandelen in vier gelijke rijen in het deeg.
Bestrijk nogmaals met het eidooiermengsel.
Bak het gevuld speculaas circa 45 minuten in de oven.
Laat afkoelen en snijd in 16 gelijke stukken.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 28
Gebraden kipdrumsticks met Provençaalse tomaten
Bereidingstijd43 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 8 kipdrumsticks
- 2 eetlepel(s) cajunkruiden
- olijfolie
- Provençaalse tomaten
- 2 sneetjes witbrood
- 1 bosje peterselie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 klontje boter
- 2 takjes tijm
- 1 takje rozemarijn
- 6 tomaten
Verwarm de oven voor op 180°c
Bestrooi de kipdrumsticks, in een ovenschaal, met cajunkruiden en besprenkel ze met olijfolie.
Bak de drumsticks in de oven in circa 25 minuten goudbruin en gaar.
Pel en snijd de knoflook fijn.
Pel en snipper de ui.
Pluk en hak de peterselie fijn.
Ris de tijm en rozemarijn en hak ze fijn.
Snijd de korstjes van het casinobrood en snijd het brood in kleine blokjes.
Verhit een scheut olie en een klontje boter in een pan en fruit de ui en de knoflook en voeg de kruiden toe.
Voeg het brood toe en bak het brood goudbruin en krokant.
Snijd de onderkant van de tomaten en halveer de tomaten.
Schep een lepel van de broodvulling op de tomaten.
Bak de tomaten op een met bakpapier beklede bakplaat circa 10 minuten in de oven.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 28
Cajunkip met bleekselderij en druiven
naar een recept van Rudolph van Veen
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
Krieltjes uit de oven
- 600 gram krieltjes voorgekookte
- olijfolie om in te bakken
Gebakken bleekselderij
- 4 stengels bleekselderij
- 1 tros blauwe druiven zonder pit
- ½ bos(jes) platte peterselie
- 1 citroen
Cajunkip
- 1 rode ui
- 2 tl cajunkruiden
- 1 rode paprika
- 400 gram kipfilet
Krieltjes uit de oven
Verwarm de oven voor op 200 ºC.
Verdeel de krieltjes over een met bakpapier beklede bakplaat.
Besprenkel met olie en bestrooi met een beetje versgemalen peper.
Hussel alles goed door.
Bak de krieltjes in de oven in circa 20 minuten goudbruin en krokant.
Gebakken bleekselderij
Verwijder de harde draden van de bleekselderij.
Snijd de bleekselderij in grove stukjes.
Verhit een scheutje olie in een pan en bak de bleekselderij circa 5 minuten.
Halveer de druiven en bak circa 3 minuten met de bleekselderij mee.
Pluk en hak de peterselie fijn.
Roer de peterselie door de bleekselderij en de druiven.
Rasp de schil van de citroen boven de pan en breng op smaak met een beetje zout en peper.
Cajunkip
Pel en snipper de ui.
Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de ui en de cajunkruiden circa 2 minuten.
Halveer de paprika in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in reepjes.
Snijd de kipfilet in reepjes.
Voeg de paprika en de kipfilet toe en bak in circa 6 minuten goudbruin en gaar.
Serveren
Verdeel de krieltjes, groente en de kipfilet over borden.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 28
Kabeljauw met chorizo Parmezaan crumble
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 moten kabeljauw
- ⅓ chorizoworst
- 20 gram boter op kamertemperatuur
- 60 gram parmezaanse kaas
- 2 el paneermeel
- 1 snuf kerriepoeder
- 1 el olijfolie
Zet alle ingrediënten klaar.
Verwijder het vel van de chorizo en snijd deze in kleine stukjes.
Doe de chorizostukjes, de boter, Parmezaan, kerrie en het paneermeel in een keukenmachine en maal het fijn.
Verwarm de oven voor op 200°.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de kabeljauwfilet aan beide zijden.
Bekleed een bakblik met bakpapier.
Leg hier de gebakken kabeljauwfilets op en verdeel de crumble over de filets.
Schuif het bakblik in de oven en laat 10 minuten bakken.
Haal het gerecht uit de oven en verdeel over de borden.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 28