Chocoladepuddinkjes met vanillesaus
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 40 g zelfrijzend bakmeel
- 2 eetlepel(s) cacaopoeder
- ¾ theelepel koekkruiden
- 45 g amandelpoeder*
- 75 g boter op kamertemperatuur
- 75 g lichtbruine basterdsuiker
- 1 ei M
- 1 eidooier M
- 2 eetlepel(s) melk
- 2 eetlepel(s) gembersnippers gekonfijte
De bodem van de vormpjes met bakpapier bekleden.
Het bakmeel boven een kom zeven en het cacaopoeder, de koekkruiden en het amandelpoeder erdoor roeren.
De boter en de suiker met de mixer in een tweede kom kloppen tot het schuimig is en een lichte kleur heeft gekregen.
Het ei erdoor kloppen en vervolgens de eidooier met de melk.
Eerst het cacaomengsel in gedeelten en daarna de gembersnippers voorzichtig door het botermengsel spatelen. De vormpjes met het beslag vullen en afdekken met aluminiumfolie.
De puddinkjes in ca. 35 minuten op 175 °C en 100% stoom gaar bakken.
Vlak voor dat de baktijd is verstreken de puddinkjes met een houten prikker controleren of ze gaar zijn. De puddinkjes serveren met vanillesaus.
Vanillesaus:
Breng voor een vanillesaus 350 ml volle melk met 1 in de lengte opengesneden vanillestokje in een steelpan aan de kook.
Schrap met de achterkant van een mes de zaadjes uit het vanillestokje en doe het zaad met het stokje terug in de melk.
Laat de melk afgedekt 30 minuten staan.
Verwijder het vanillestokje en roer 1 eidooier met 2 eetlepels suiker en 1 theelepel maïzena glad.
Giet wat van de warme melk al roerend bij het dooiermengsel.
Breng de vanillemelk al roerend aan de kook en voeg het dooiermengsel al roerend toe.
Neem de pan van het vuur zodra het mengsel is gebonden.
Roer de saus in een bak koud water koud.
hetelucht: 175 °C
stoompercentage: 100%
bereidingstijd: 35 minuten
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 35
Zalmpakketjes met spinazie en sperzieboontjes
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 zalm moten van 200 g (vers of diepvries)
- 4 plakjes bladerdeeg
- 2 bosuitjes
- 125 ml crème fraîche
- citroensap
- olijfolie
- 250 g bladspinazie verse
- versgemalen peper
- zeezout
- 200 g sperzieboontjes verse
- 6 plakjes ontbijtspek
Indien zalm uit de vriezer wordt gebruikt (gaat prima!) zorg er dan voor dat deze ontdooid is.
Dep eventueel vocht weg met wat keukenpapier.
Verwarm de oven voor op 175ºC.
Ontdooi de plakjes bladerdeeg minimaal 5 minuten zodat ze vouwbaar zijn.
Rol 2 plakjes deeg wat uit, zodat ze aan de randen 1 cm. groter zijn.
Snijd de bosuitjes in fijne ringetjes en roer deze door de crème fraîche.
Doe er een klein beetje citroensap bij.
Verhit in een wok een beetje olijfolie en bak hierin de spinazie totdat deze slap is.
De spinazie moet flink slinken.
Knip een ruim stuk bakpapier, zodat er een plakje bladerdeeg op kan worden gelegd.
Neem een plakje bladerdeeg, leg dit op het bakpapier en prik er gaatjes in met een vork.
Bestrijk het bladerdeeg met een flinke laag van het crème-fraîchemengsel, maar laat de randen vrij.
Wrijf de zalm in met wat versgemalen peper, (zee)zout en citroensap en leg deze op het bladerdeeg.
Bedek de zalm bovenop en rondom met wat van de gebakken spinazie.
Maak de randjes van het bladerdeeg wat vochtig met water.
Pak het grotere plakje bladerdeeg en leg dit over de zalm, zodat het een deksel vormt over het pakketje.
Druk de randjes met een vork aan.
Maak het andere pakketje op dezelfde manier.
Pak de pakketjes aan het bakpapier op en leg ze in een ondiepe ovenschaal.
Plaats in de oven en bak ze 15 tot 20 minuten.
Wanneer de pakketjes een mooie bruine kleur hebben zijn ze klaar.
Snijd, terwijl de pakketjes in de oven staan, de puntjes van de boontjes, was ze en kook ze beetgaar.
Giet ze af en laat even afkoelen.
Vorm van de gekookte sperzieboontjes bundeltjes, wikkel deze in plakjes ontbijtspek en bak deze op een laag vuur in een pan met weinig boter enkele minuten.
Lekker met notenrijst of aardappelgratin.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 35
Knapperige Muesli-Rotsen met Pindakaas en Chocolade
Geniet van deze knapperige muesli-rotsen als heerlijk tussendoortje!
Bereidingstijd30 minuten min
opstijven2 uur uur
Servings: 20 rotsen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 250 g krokante muesli met of zonder rozijnen
- 200 g witte chocolade
- 100 g roomboter
- 8 eetlepels pindakaas
Leg een vel bakpapier op een dienblad en zet dit apart.
Verspreid de krokante muesli beetje bij beetje op een snijplank en rol er met een deegroller overheen om grote brokken klein te maken.
Breek de witte chocolade in stukjes langs de afbreeklijnen en snijd deze stukjes vervolgens doormidden.
Doe de chocoladebrokjes in een apart kommetje.
Snijd de roomboter in stukjes en doe ze samen met de pindakaas in een steelpan.
Zet de pan op het kleinste pitje van het fornuis en verwarm op laag vuur, terwijl je voortdurend roert met een pollepel om aanbranden te voorkomen.
Als alle boter gesmolten is, roer je de krokante muesli door de pindakaas en haal je de pan van het vuur.
Voeg de chocoladebrokjes toe aan het mueslimengsel en laat de chocolade smelten terwijl je goed roert.
Bedek het dienblad met bakpapier en schep met behulp van twee eetlepels 20 bergjes van het mueslimengsel op het dienblad.
Laat de rotsjes 15 minuten afkoelen op het aanrecht en zet ze vervolgens in de koelkast om volledig op te stijven.
Dit duurt ongeveer twee uur.
Bewaar de rotsen in een luchtdichte trommel tot je ze gaat serveren.
Bewaar de rotsen tot je gaat uitdelen in een trommel.
Wijnadvies:
Deze zoete lekkernijen gaan goed samen met een lichte en fruitige dessertwijn zoals een Muscat
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 35
Gegratineerde Rijstwafels Speciaal
Serveer deze heerlijke Gegratineerde Rijstwafels Speciaal als een smakelijke en voedzame lunch!
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Kevenaar
- 8 rijstwafels
- 4 plakken pittige kaas 30+, gehalveerd
- 4 romatomaten in plakjes
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 4 groene olijven zonder pit, in plakjes
- ½ eetlepel olijfolie
Verwarm de ovengrill voor.
Leg de rijstwafels op een met bakpapier beklede bakplaat.
Verdeel de gehalveerde plakken pittige kaas en plakjes romatomaat over de rijstwafels.
Bestrooi de rijstwafels met gedroogde tijm, plakjes groene olijven, zout en peper naar smaak.
Besprenkel vervolgens met olijfolie.
Rooster de rijstwafels gedurende 5 minuten onder de ovengrill, of tot de kaas gesmolten is en de randen van de rijstwafels knapperig beginnen te worden.
Geschikt voor glutenvrij dieet:
zorg ervoor dat de rijstwafels glutenvrij zijn
Calories: 150kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 1g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 35
Chocolademoussetaart met sinaasappel van Onbekende Auteur
Servings: 8 punten
Calories:
Author: Cor Klaar
- 150 g bloem
- zout
- 75 g koude roomboter
- 1 eetlepel(s) witte basterdsuiker
- 1-2 eetlepel(s) melk
- 3 eetlepel(s) sinaasappelmarmelade
- 3 bakjes chocolademousse a 60 g
- 50 g witte chocolade
Voorbereiden
Bloem en mespunt zout in kom mengen.
Boter erop leggen en met twee messen door bloem snijden.
Suiker en melk toevoegen en tot soepel deeg kneden.
Aanrecht met bloem bestuiven en deeg uitrollen tot ronde lap van ca. 22 cm doorsnede.
Vorm (ingevet en met bloem bestoven) met deeg bekleden en minimaal 1 uur in vriezer zetten.
Oven voorverwarmen op 200 °C.
Deegbodem 'blind' bakken: vel bakpapier op deegbodem leggen en vorm vullen met erwten (zo blijft bodem mooi plat).
Vorm op rooster in midden van oven schuiven en bodem in ca. 15 min. goudbruin en gaar bakken.
Uit oven nemen en laten afkoelen.
Bereiden
Taartbodem bestrijken met sinaasappelmarmelade.
Chocolademousse erop scheppen en met achterkant van in water gedoopte lepel voorzichtig gladstrijken.
Van witte chocolade met (kaas)schaaf krullen schaven.
Taart garneren met chocoladekrullen en in 8 punten verdelen.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 35
Bananencake van Onbekende Auteur
Servings: 1 cake
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 75 gram boter
- boter voor de vorm
- 125 gram lichtbruine basterdsuiker
- mespunt zout desgewenst 1 flinke theelepel
- gemberpoeder
- 2 eieren
- 1 grote rijpe banaan
- 3 eetlepel(s) geraspte kokos
- 225 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 eetlepel(s) melk
- poedersuiker om te bestrooien
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bestrijk de vorm met boter en bekleed de bodem en de lange kanten met een velletje bakpapier om het storten te vergemakkelijken.
Klop de boter, de suiker, het zout en desgewenst het gemberpoeder met de mixer of in de foodprocessor tot een licht en luchtig mengsel.
Meng er een voor een de eieren door.
Prak de gepelde banaan met de kokos fijn met een vork en meng door het botermengsel.
Spatel er de gezeefde bloem en de melk door.
Schep het beslag in de vorm en laat de cake in 1 uur tot 75 minuten gaar en goudbruin bakken.
Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen en stort hem op een rooster om verder af te koelen.
Bestrooi voor het serveren met poedersuiker.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 35
Appelbootje
Servings: 4
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar
- 1 pakje roomboterbladerdeeg (diepvries, 10 plakjes)
- 4 appels Elstar
- 1 eetlepel(s) citroensap
- 1 eierdooier
- 1 eetlepel(s) paneermeel
- 60 g fijne suiker
- ½ theelepel kaneelpoeder
Verwarm de oven voor op 200 ºC of gasovenstand 4.
Laat de plakjes bladerdeeg op het aanrecht ontdooien (dat duurt ongeveer 10 minuten).
Intussen schil je de appels en snij je ze in 4 partjes.
Klokhuizen eruit, en elk appelpartje snij je weer in 4 plakjes.
Druppel wat citroensap over de plakjes, zodat ze niet verkleuren.
Leg het bakpapier op de bakplaat.
De bootjes mogen komen!
Rol de hoeken van elk bladerdeegplakje 2 keer om.
Zo krijg je een soort achthoekige bootjes met kleine opstaande randjes.
Leg ze op de bakplaat.
Klop in een kopje met een vork de eierdooier met 1 eetlepel water los.
Dit mengsel strijk je dun over de rand en bodem van de deegbootjes.
Strooi ook het paneermeel erover.
Leg de plakjes appel als dakpannen op de bodem.
Meng in een kopje kaneel en suiker door elkaar en bestrooi de taartjes met lekker veel kaneelsuiker.
Bak ze in 20 minuten bruin (in het midden van de oven).
Laat de taartjes iets afkoelen - heb je mooi even de tijd om thee te zetten.
Calories: 230kcal | koolhydraten: 29g | Protein: 3g | Vet: 11g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 35
Aardappelwafeltjes
Bereidingstijd20 minuten min
Oven-/wachttijd:20 minuten min
Servings: 12 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 500 g aardappels vastkokende bijvoorbeeld Nicola
- 30 gram boter + extra boter om in te vetten
- 30 g Parmezaanse kaas geraspte
- 1 eetlepel(s) bieslook fijngeknipt
- peper
- zout
Rasp de aardappels fijn en laat ze in een zeef uitlekken.
Doe de aardappels over in een schone theedoeken druk het overtollige vocht eruit.
Smelt de boter en schep die met de kaas, het bieslook en peper en zout naar smaak door de aardappels.
Verwarm de oven voor tot 200oC.
Bekleed een bakblik met bakpapier.
Verdeel het aardappelmengsel in 12 porties en schep de porties op het bakblik (leg ze niet te dicht tegen elkaar aan, bak ze desnoods in twee keer of gebruik meer bakblikken) en drukze uit tot platte koekjes (@ca. 11 cm).
Bak de wafeltjesca. 5 minuten en keer ze meteen pannenkoekmes.
Bak ze in nog ca. 4 minuten goudbruin en knapperig.
Serveer de wafels lauwwarm of koud.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 35
Mueslicake
Calories:
Author: Cor Klaar
- 150 g speltmeel
- 50 g Allos Amarant choc. muesli tropical muesli of vruchtenmuesli naar keuze
- 200 g Provamel boter bakken en smeren - gesmolten
- 150 g suiker
- 4 eieren
Verwarm de oven voor op 160 º C
Bekleed een cakevorm met bakpapier
Meng in beslagkom de boter, suiker, eieren en muesli goed
Roer tenslotte het meel door het beslag en schenk alles in de cakevorm
Bak de cake in ong. 40 minuten gaar en bruin
Even laten afkoelen….en smullen maar!
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 35
Abrikozenmousse
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 citroen
- 1 l water
- 200 g suiker
- 1 kg abrikozen
- 2,5 dl slagroom
- 2 eieren
- 2 eidooiers
- 150 g suiker
- 15 g gelatine
- 2 eetlepel(s) kirsch
Rasp de citroen en pers deze uit.
Was de abrikozen, halveer ze en bewaar 2 helften voor de garnering.
Doe het water, het citroenrasp en -sap in een pan en voeg de suiker toe.
Laat dit 12 minuten koken.
Leg de abrikozen in de siroop en bedek ze met bakpapier en een bord, zodat ze onder de siroop blijven.
Pocheer ze 10 minuten.
Zeef de abrikozen en bewaar 1,25 deciliter vocht.
Pureer de abrikozen in de keukenmachine of blender.
Er moet ongeveer 750 gram overblijven.
Klop de slagroom halfstijf.
Klop in een pan de eieren, de eidooiers, de abrikozenpuree en de suiker los en verwarm dit tot net tegen de kook aan.
Zet de pan in een kom met ijs en roer het geheel lauw.
Week de gelatine en los deze op in het achtergehouden abrikozenvocht.
Meng de gelatinemassa door het abrikozenmengsel en voeg de slagroom en de kirsch toe.
Giet het mengsel in een vorm en laat het minimaal 2 uur afkoelen in de koelkast.
Stort de vorm op een plateau en garneer de mousse met de apart gehouden abrikozen.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 35