Aardappeltaart met gehakt

Aardappeltaart met gehakt

Recept categorieën: Groenten, Hartige taart
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 800 gram aardappelschijfjes
  • 500 gram half om half gehakt
  • 200 gram prei
  • 125 gram geraspte kaas
  • 3 eieren
  • 400 gram yoghurt
  • 250 gram slagroom
  • 125 gram champignons
  • 1 paprika
  • Peper en zout
  • Snuf paprikapoeder of cayennepeper

Instructies

  • Kook de aardappelschijfjes 5 minuutjes voor in een pan met water.
  • Verhit een beetje olie in een grote koekenpan of wokpan en rul het gehakt hierin bruin.
  • Voeg de paprika in stukjes toe en vervolgens ook de prei en champignons bak nog 5 minuutjes mee.
  • Breng het mengsel op smaak met peper, zout en een flinke snuf paprikapoeder of voor een iets pittigere variant cayenne peper.
  • Verwarm de oven op 200 graden.
  • Klop de eieren met de yoghurt en slagroom los in een kom en roer hier de kaas door.
  • Breng het mengsel op smaak met een snufje peper en zout.
  • Verfrommel een stuk bakpapier en maak iets vochtig.
  • Bekleed de vorm hiermee en verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem.
  • Schep hier de helft van het gehaktmengsel over heen en schenk hier de helft van het eiermengsel over heen.
  • Herhaal dit nogmaals met de aardappelschijfjes, gehakt en eindig met het eiermengsel.
  • Zet de aardappeltaart ca 40 minuten in de oven.
  • Laat een paar minuten afkoelen voordat je de springvorm verwijderd.

Pasta khd-arm

Pasta khd-arm

Recept categorieën: Pasta
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram mozerella kaas geraspt
  • 1 eidooier

Instructies

  • Smelt de mozerella ongeveer 1-2 minuten in de magnetron. (afhankelijk van je magnetron) moet echt dun/stroperig zijn
  • Laat het even afkoelen (handwarm) en voeg dan de eidooier toe.
  • Goed klutsen dat het ei is opgelost in de kaasmassa.
  • Stort de massa op op het bakpapier en leg erover nog een stuk papier en zorg dat het ongeveer 1 cm dik is.
  • Snij de plak in dunne repen van 1/2 cm en met bakblik in de koeling zetten voor 4 uur.
  • Voor gebruik de pasta in gekookt water leggen en 1 minuut koken.
  • Serveer het met je eigen saus.

Stamppot zoete aardappel en kool

Stamppot zoete aardappel en kool

Recept categorieën: Groenten, Stamppot
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 zoete aardappels
  • 500 gram groene kool
  • zonnebloemolie
  • 100 gram katjang pedis nootjes
  • 1 eetlepel honing
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 bos(jes) lente ui
  • ½ bos(jes) blad peterselie
  • 1 bos(jes) basilicum
  • Olijfolie om te bakken
  • 150 gram oude kaas

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180’ C
  • Prik gaatjes in de zoete aardappels en verpak ze in nat keukenpapier.
  • Pof ze ca 15 minuten op 900 watt in de magnetron
  • Haal de buitenste koolbladeren los en snij de nerven eruit.
  • Snijd de bladeren in grove stukken en snijd de rest van de kool fijn.
  • Verwarm een hapjespan op middelhoog vuur en voor daar de fijn gesneden kool aan toe en bak ca 8 minuten. (kool chips)
  • Pel en sij de knoflook in grove stukken, ook met de Lente-ui.
  • Pluk de peterselie en basilicum.
  • Maal voor de pesto de peterselie, basilicum, knoflook, lente-ui en beetje kaas en flinke scheut olijfolie in de mixbak van staafmixer tot een grove pesto.
  • Crunch met een vijzel de katjang pedis nootjes.
  • Leg de grof gesneden kool op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Besprenkel met zonnebloemolie, beetje zeezout en vers gemalen peper (zorg dat overal olie zit).
  • Verdeel de nootjes en honing erover en bak de kool ca. 5 minuten in de oven.
  • Haal de aardappels uit de magnetron, snij ze over de lengte doormidden en lepel ze uit.
  • Bewaar de schil van de zoete aardappel, zorg dat deze ook heel blijft.
  • Voeg de zoete aardappel toe aan de pan met kool.
  • Snij de kaas in kleine blokjes.
  • Meng de pesto door de kool en voeg daar ook de blokjes kaas aan toe.
  • Stamp het met stamper tot grove stamppot.

Notities

Serveer de stamppot in de aardappelschillen garneer met de koolchips en de gekarameliseerde nootjes.

Koolhydraatarm brood

Koolhydraatarm brood

Recept categorieën: Brood
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 100 gram roomkaas/zuivelspread
  • snufje bakpoeder
  • zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150 graden
  • Meng de eieren met de roomkaas door elkaar. Het beste lukt dat met een garde.
  • Doe ook een snufje bakpoeder en wat zout erin.
  • Leg het bakpapier in een kleine ovenschaal en zorg dat de randen omhoog staan.
  • Dit is zodat je straks makkelijk het brood er uit kan halen.
  • Giet het mengsel in de ovenschaal en bak in ongeveer 30-35 minuten af.
  • Zorg dat je een kleine ovenschaal hebt, zodat het mengsel wat hoger staat.
  • Dan kan je makkelijk het brood doorsnijden en beleggen.

Kip in de Hoed met Kerrie-Kersen Saus

Kip in de Hoed met Kerrie-Kersen Saus

Bereidingstijd35 minuten
in de oven40 minuten
Totale tijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Fruit, Gevogelte, Hartige taart, Kip
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 975kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 350 g kersen zonder pit uit pot
  • 6 bolletjes stemgember uit pot, 450 g
  • 400 g kipfilet
  • 50 g ongezouten roomboter
  • 1 teen knoflook
  • 28 g mix voor kerriesaus bijv. Knorr
  • 1 tl sambal oelek
  • 200 ml crème fraîche
  • 1 eetlepel tarwebloem
  • 10 plakjes diepvries bladerdeeg
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 50 g geraspte belegen kaas
  • 2 eetlepels halfvolle melk

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bekleed de bodem van een springvorm (Ø 24 cm) met bakpapier en vet de randen in met boter.
  • Laat de kersen uitlekken in een zeef.
  • Snijd de stemgember fijn.
  • Snijd de kipfilet in stukjes en bestrooi ze met peper en zout.
  • Verhit de boter in een hapjespan en bak de kip in 5 minuten rondom bruin.
  • Pers de knoflook erboven uit.
  • Strooi het kerriesauspoeder erover en schep om.
  • Voeg de kersen, gember, sambal en crème fraîche toe en laat 2 minuten zachtjes koken.
  • Bestuif het werkblad met bloem, leg 6 plakjes ontdooid bladerdeeg op elkaar en rol uit tot een ronde lap van ca.
  • 28 cm.
  • Bekleed de springvorm met het deeg.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem en strooi het paneermeel erover.
  • Schep het kipmengsel op het deeg en bestrooi met de kaas.
  • Vouw de randen van het deeg terug.
  • Rol de rest van het bladerdeeg uit tot een ronde lap iets groter dan de vorm.
  • Leg de lap op de vulling en druk de rand dicht.
  • Bestrijk de bovenkant met melk.
  • Bak net onder het midden van de oven in 30-40 minuten goudbruin en gaar.

Notities

Serveer de Kip in de Hoed warm als hoofdgerecht.

Nutrition

Calories: 975kcal | koolhydraten: 66g | Protein: 35g | Vet: 63g | Zout: 1.131g

Pan Chapla

Pan Chapla

Recept categorieën: Brood, Broodjes
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • ¼ tl gist ongeveer 2,5 gram
  • 25 gram suiker
  • 1,5 tl zout 7,5 gram
  • 2,5 gram anijs
  • 350 ml water

Instructies

Deeg maken

  • Doe alle ingrediënten, behalve het water, in een kom en meng alles goed door elkaar.
  • Voeg net zoveel water toe totdat je een mooi deeg hebt.
  • De 350 ml zou voldoende moeten zijn, maar afhankelijk van je bloem kun je iets meer of iets minder water nodig hebben.
  • Stort het deeg op je werkblad en kneed het in ca 10-15 minuten tot een mooi en soepel deeg.

Rijzen

  • Maak een bal van een deeg, leg het in een, met olie ingevette, kom.
  • Dek af met huishoudfolie en laat het deeg ongeveer 20 minuten op kamertemperatuur rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200 C.

Vormen

  • Verdeel het deeg in bolletjes van ongeveer 50 gram en rol ze op een met bloem bestoven aanrecht uit tot platte ronde schijven.
  • Leg ze op een ingevette bakplaat of een met bakpapier of siliconen mat bedekte bakplaat.

Bakken

  • Bak de broodjes in ongeveer 10-15 minuten goudbruin en gaar.
  • Indien ze niet allemaal in 1x in de oven passen, kun je ze direct na elkaar bakken.
  • Leg ze direct na het bakken op een rooster om en laat volledig afkoelen

Oopsie brood

Oopsie brood

Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 100 gram roomkaas
  • 3 grote eieren
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet deze lichtjes in met bakspray of boter.
  • Pak nu 2 kommen en splits daarin de eieren.
  • De eigelen in 1 kommetje, het eiwit in het andere.
  • Voeg het snufje zout bij het eiwit en klop het stijf met een elektrische mixer.
  • Voeg de roomkaas en de tl bakpoeder bij de eigelen en mix tot een glad en luchtig geheel.
  • Spatel nu het eigeelmengsel bij het eiwit.
  • Doe dit niet in 1 keer, maar beetje voor beetje.
  • Spatel wat van het eigeelmengsel bij het eiwit en breng het eigeel naar onder en naar boven met behulp van de spatel totdat het eimengsel goed is gemengd.
  • Dan kan je weer wat van het eimengsel erbij spatelen totdat alles is gemengd.
  • De luchtbelletjes in het eiwit mogen niet verdwijnen.
  • Schep 6 grote lepels van het mengsel op het bakpapier en druk voorzichtig met een lepel op de bovenkant van elke hoopje om het nog iets platter te maken.
  • Bak de oopsies 25 tot 30 minuten goud-bruin in de voorverwarmde oven

Bloemkool Bagel

Bloemkool Bagel

Recept categorieën: Hartige taart
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 680 gram bloemkool
  • 110 gram geraspte cheddarkaas
  • 1 ei
  • 2 theelepel sesamzaad en/of maanzaad

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Doe de bloemkool in een keukenmachine en zet deze aan tot de bloemkool fijn is.
  • Doe de bloemkool in een magnetronbestendige kom en dek af met folie.
  • Plaats de bloemkool daarna drie minuten in de magnetron.
  • Doe vervolgens de bloemkool in een kaas- of theedoek en knijp het vocht eruit. Doe de bloemkool daarna weer terug in de kom.
  • Voeg vervolgens de geraspte kaas en het ei aan de kom toe en roer tot alle ingrediënten met elkaar zijn vermengd.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel acht hompjes van het mengsel over de bakplaat.
  • Gebruik vervolgens een lepel om het mengsel te vormen tot een 2 centimeter dik geheel en een mooi rondje zo groot als een bagel.
  • Steek daarna met een klein rondvorming object een rondje uit het midden van de bagel. Verdeel daarna de maan- en/of sesamzaadjes over de bagel.
  • Bak de bagels 22 tot 25 minuten. ( ligt aan je oven)
  • Laat daarna afkoelen en besmeer of beleg de bagel met je favoriete hartige topping, bijvoorbeeld roomkaas of ei.

Lactose, glutenvrij taart

Lactose, glutenvrij taart

Recept categorieën: Taart
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 ml olijfolie
  • 50 gram cacaopoeder
  • 125 ml kokend water
  • 2 tl vanille extract
  • 150 gram amandelmeel
  • ½ tl baking soda
  • Mespunt zout
  • 200 gram suiker
  • 3 eieren

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170 graden en beleg een ronde bakvorm van 22 – 24 cm met bakpapier.
  • Zeef het cacaopoeder boven een kom en meng met het kokende water.
  • Zo komt de cacaosmaak beter vrij.
  • Voeg het vanille extract toe, roer en zet daarna opzij.
  • Neem een kleine kom en meng hierin het meel met de baking soda en het zout.
  • Doe de suiker, olijfolie en eieren in een grote kom en mix voor drie minuten tot er een lichte, romige massa ontstaat.
  • Zet de mixer daarna op een lagere stand en voeg het cacao mengsel al mixende toe.
  • Als dit goed is opgenomen kun je ook het meelmengsel toevoegen.
  • Schraap met een spatel in de bakvorm en bak in max. 45 minuten gaar.
  • De zijkanten moeten stevig zijn en het midden mag nog zachter aanvoelen.
  • Een caketester zal er niet 100% schoon uitkomen.
  • Laat 10 minuten afkoelen in de vorm en maak daarna de zijkanten los om de taart uit de vorm te halen.

Peperkoekhuisje

Peperkoekhuisje

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

ingrediënten voor de speculaas:

  • 150 g roomboter of kokosolie
  • 80 g honing
  • 10 g speculaaskruiden
  • 125 g havermeel
  • 125 g volkoren speltmeel
  • 4 eetlepel(s) amandel/haver/soja melk
  • snufje zout

Ingrediënten voor de karamellijm:

  • 300 g suiker
  • Ingrediënten voor de fondant:
  • 1 eiwit
  • 200 g poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C. Kneed de boter, de honing, speculaaskruiden, het meel en zout goed door elkaar.
  • Voeg de melk aan het beslag toe zodat het een soepel deeg wordt.
  • Rol het deeg vervolgens dun (circa 0,5 cm) met een deegroller.
  • Knip de vormen voor het huisje uit het template en leg die op het deeg.
  • Snijd de vormen met een scherp mesje uit het deeg.
  • Bak de onderdelen van het huisje op een bakplaat met bakpapier in circa 20 minuten op 180 °C goudbruin.
  • Smelt 300 g suiker in een koekenpan, dit is het cement voor het huisje.
  • Doop de afgebakken onderdelen van het huisje in de gesmolten suiker (karamel) en druk twee onderdelen tegen elkaar.
  • Zet op deze manier het huisje in elkaar.
  • Doe het eiwit in een kom en klopt het los.
  • Voeg beetje bij beetje, al kloppend de poedersuiker toe totdat al het poedersuiker is opgenomen door het eiwit.
  • Schep het fondant in een spuitzak en bewerk de huisjes.
  • Strooi nog wat extra poedersuiker over de huisjes als voor een echte sneeuwlook