Palmpaashanen van brooddeeg met anijs
Bak feestelijke palmpaashanen met anijs voor Palmpasen. Leuk om met kinderen te maken en heerlijk bij het paasontbijt of als tussendoortje.
Voorbereidingstijd25 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 8
Calories: 248kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 ei
- 1 eetlepel anijszaad
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel rietsuiker
- 1 ½ dl lauwe melk
- 30 g verse gist
- 4 eetlepels melk optioneel
- 5 eetlepels olie
- 500 g bloem
- Snufje zout
Meng het anijszaad door de bloem in een grote kom.
Los de gist op in de lauwe melk en laat 5 minuten staan tot het gaat schuimen.
Voeg de opgeloste gist, ei, honing, olie, rietsuiker en zout toe aan de bloem.
Kneed het deeg minimaal 10 minuten stevig door tot het soepel en licht plakkerig is.
Voeg eventueel 1 tot 4 eetlepels melk toe als het deeg te droog is.
Laat het deeg op een warme plek rijzen tot het in volume is verdubbeld.
Verdeel het deeg in porties ter grootte van een mandarijn.
Vorm van elk stuk een langwerpige, puntige broodvorm of maak er leuke haantjes of haasjes van.
Vet een bakplaat in met olie en leg de deegfiguren erop.
Laat ze afgedekt onder een theedoek nog 15 minuten narijzen.
Verwarm de oven voor op 225 °C.
Bestrooi de broodjes met extra anijszaad.
Bak de palmpaashanen in circa 25 minuten goudbruin en gaar.
Serveertip:
Serveer de palmpaashanen met een likje roomboter of jam bij het paasontbijt, of laat kinderen ze zelf versieren met rozijnen of glazuur.
Wijnadvies:
Geen wijn nodig bij dit kinderfavorietje, maar een glas warme chocolademelk of een mild kruidentheetje past perfect.
Calories: 248kcal | koolhydraten: 39g | Protein: 6g | Vet: 7g | Zout: 0.4g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 31
Gevuld paasbrood met spijs, krenten en abrikozen
Een klassiek gevuld paasbrood met spijs, krenten, gedroogde vruchten en bitterkoekjes. Vol smaak, rijk gevuld en heerlijk feestelijk.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 10
Calories: 355kcal
Author: Cor Kevenaar
- ½ eetlepel boter om in te vetten
- ½ eetlepel kaneelpoeder
- 1 pak witbroodmix 500 g
- 100 g bitterkoekjes
- 100 g gedroogde abrikozen
- 100 g gedroogde pruimen
- 150 g krenten
- 2 theelepels citroenrasp
- 25 g boter voor het deeg
- 3 dl melk
- 300 g amandelspijs
- 3 eetlepels bruine basterdsuiker
- 4 eetlepels bloem voor bestuiven
- Poedersuiker
Laat de krenten 15 minuten wellen in warm water.
Verwarm de melk tot lauwwarm.
Meng in een kom de broodmix, basterdsuiker, citroenrasp en kaneel.
Voeg 25 g boter en de lauwwarme melk toe en kneed tot een soepel deeg.
Laat het deeg 15 minuten rijzen volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Dep de gewelde krenten droog met keukenpapier.
Snijd de abrikozen en pruimen in kleine stukjes.
Bestuif het aanrecht met bloem en druk het deeg plat.
Kneed de krenten, abrikozen en pruimen gelijkmatig door het deeg.
Laat het deeg afgedekt in de kom nog 20 minuten rijzen op een warme plek.
Snijd de bitterkoekjes fijn en meng ze met de amandelspijs.
Vorm een rol van de spijs van ongeveer 20 cm lang.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Vorm het deeg tot een ovaal brood van circa 25 cm lang.
Maak een gleuf in het midden, leg de spijsrol erin en vouw het deeg eroverheen.
Vet een bakplaat in en leg het brood erop met de naad naar beneden.
Bak het brood 30 minuten in het midden van de oven.
Dek eventueel de laatste 10 minuten af met aluminiumfolie als het te bruin wordt.
Haal het brood uit de oven en bestrijk het met de resterende boter.
Laat het afkoelen en bestrooi met poedersuiker.
Serveertip:
Serveer het paasbrood in dikke plakken met een likje roomboter of naast een kopje koffie of thee voor een feestelijk ontbijt.
Wijnadvies:
Heerlijk met een glas Muscat, Sauternes of een lichtzoete bubbels zoals Moscato d’Asti voor een feestelijke combinatie.
Calories: 355kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 7g | Vet: 14g | Zout: 0.5g | Sugar: 24g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 31
Knapperige hoorntjes met yoghurt en vers fruit
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 vellen diepvries fillodeeg Easy Bakery, ontdooid
- 200 gram aardbeien in vieren
- 1 eetlepel Crème de Cassis
- 1 roze grapefruit in partjes
- 2 perziken in partjes
- 100 gram Griekse yoghurt
- 1 takje verse munt
Verwarm de oven voor op 200°C.
Snijd de fillodeegvellen elk in 4 stroken van 6 cm breed.
Rol om elk roomhoornvormpje losjes 2 stroken deeg, begin bij de bovenkant en werk naar het puntje toe; het vormpje moet helemaal zijn bedekt.
Bak de hoorntjes op de bakplaat in het midden van de oven in 10-15 minuten goudbruin.
Laat ze afkoelen en haal ze voorzichtig van de vormpjes.
Vulling:
Laat 100 gr aardbeien met de likeur 5 minuten zachtjes koken en pureer ze.
Schep de rest van de aardbeien met de grapefruit en de perziken om, verdeel dit over de hoorntjes en leg de hoorntjes op de bordjes.
Schep de yoghurt en de aardbeiensaus erbij en garneer met muntblaadjes.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 31
Channa dal
Gekruide kikkererwten
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 500 gram kikkererwten channa dal
- 1 theelepel zout
- 2 theelepel zuiveringszout
- 2 liter koud water
- plantaardige olie om te frituren
- 1 eetlepel garam masala
- 2 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel versgemalen zwarte peper
- 2 theelepel zout
- 2 theelepel rietsuiker of bruine basterdsuiker
Was de erwten grondig.
Doe zout en zuiveringszout in een grote kom, giet het koude water erover en roer tot alles is opgelost.
Voeg de erwten toe en laat ze vervolgens 48 uur weken.
Laat de erwten uitlekken en spoel ze grondig onder koud water.
Laat weer uitlekken, spreid ze uit op een bakplaat en laat ze ± 30 minuten drogen in een voorverwarmde oven van 150 °C.
Verhit de olie in een frituurpan zodanig, dat een toegevoegde erwt meteen gaat sissen en drijven.
Frituur de erwten in porties tot ze verkleuren; schep ze op met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier; bak intussen de rest.
Doe de warme erwten in een grote pot met de kruiden, het zout en de suiker.
Schud goed om tot alles gelijkmatig is bedekt.
Deze erwten zijn vooral populair onder bioscoopgangers in India. Wat popcorn voor Amerika is, is Channa dal voor India. Daar de weektijd van de erwten nogal lang is, loont het de moeite om per keer ook een behoorlijke hoeveelheid te bakken. Hoewel ze de eerste dag het lekkerst zijn, blijven ze tot 2 weken smakelijk in een luchtdichte fles of pot.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 31
Gevulde Dumkes
Servings: 36
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 125 gram boter
- 60 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- ½ theelepel kaneel
- 2 grote eieren gesplitste
- ½ theelepel zout
- 175 gram bloem
- 150 gram pecannoten fijngehakte
- 50 gram kokos gemalen
- 100 gram rode bessengelei
- 2 met bakpapier beklede bakplaten
Klop de boter, suiker, vanillesuiker en kaneel romig en klop er één voor één de eidooiers door.
Meng er voorzichtig het zout en de bloem door.
Klop de eiwitten met een vork luchtig los (niet stijf).
Meng de noten en de kokos.
Rol van het deeg kleine balletjes van 2 1/2 cm.
Rol de balletjes eerst door het eiwit en daarna door de noten en kokos en leg ze met tussenruimte op de bakplaat.
Druk met uw duim in het midden van ieder balletje deeg een flinke holte (om na het bakken te vullen).
Bak de koekjes in het midden van de oven in 15-18 minuten goudbruin en laat ze op een rooster afkoelen.
Vul elk koekje met gelei.
U kunt de koekjes ook met vruchtenjam vullen.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 31
Cuscinetti all’arancia e mascarpone
Eenvoudig recept, weinig ingrediënten en snel bereid
Calories:
Author: Cor Klaar
- 200 ml slagroom
- 5 eetlepel(s) suiker
- 250 gram mascarpone
- 5 eetlepel(s) sinaasappeljam
- 3 eetlepel(s) sinaasappellikeur
- 500 gram bladerdeeg
- poedersuiker
Sla de slagroom met de suiker stijf, een klop er vervolgens de mascarpone, de jam en de likeur doorheen.
Laat deze massa een paar uur afkoelen om op te stijven en om de smaken te laten intrekken.
Snij het bladerdeeg in rechthoekjes naar keuze (bijvoorbeeld 8 x 3 cm). Verdeel deze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak deze tot ze lichtbruin beginnen te kleuren (ongeveer 15 minuten).
Wanneer het bladerdeeg is afgekoeld kun je de stukken dwars doorsnijden. Je ziet dat het bladerdeegkussentje ‘hol’ is.
Doe het mascarponemengsel in een slagroomspuit en vul de onderste helften van het bladerdeeg.
Leg er de bovenkanten op en bestrooi alles met poedersuiker.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 31
Worstenbroodjes van iltramonto
Wij wonen deels in Italië en deels in Brabant waar worstenbroodjes bijna tot de primaire levensbehoeften behoren. Bijna iedere Brabander weet wel waar je de DE beste worstenbroodjes kunt kopen of wie DE beste worstenbroodjes maakt en wat het enige ECHTE recept is. Na een beetje zoekwerk blijken er net zoveel recepten te bestaan als er Brabantse bakkers zijn en allemaal beweren ze dat dít het ‘autentieke’ recept is.En buiten BRABANT?Tot in bella Italia toe kennen ze het worstenbroodje onder de naam ‘Panino ripieno di salsiccia’. Ter verduidelijking: Salsiccia is een bekende Italiaanse verse worst van 100% varkensvlees. De herkomst van het Italiaanse worstenbroodje is onduidelijk en het lijkt er op dat het is overgenomen van andere West-Europese landen.Sjaak’s receptIk heb thuis een kritische proever, een smulpaap eerste klas, daarom kom ik – naast alle ‘echte authentieke’ recepten – met mijn eigen variant. Deze bevat namelijk een ‘goedgekeurde’ portie knoflook en dito hoeveelheid ‘gesnipperde ui’. En uiteraard gehakt van onze Italiaanse dorpsslager. Hier kies je zelf je stukken vlees uit en laat je er gehakt van maken. Wij houden zelf van mager vlees echter het mag ook niet te droog worden. Daarom kozen wij voor deze overheerlijke worstenbroodjes voor de verhouding 65% varkensvlees en 35% rundvlees. In Nederland kun je gewoon gehakt half om half gebruiken.
Calories:
Author: Cor Klaar
Het deeg
- 500 gram bloem
- 75 gram margarine in blokjes op kamertemperatuur
- 300 ml melk
- 1 theelepels suiker
- 1 theelepel zout
- 1 zakje instant gist 8 gram of 20 gram verse gist
De worstjes
- 500 gram gehakt gemengd gehakt half om half
- 1 ei
- 1 dl melk
- 100 gram paneermeel
- 2 teentjes geperste knoflook
- 1 klein uitjes fijngesnipperd
Specerijen:
- 15 gram gehaktkruiden
- flink wat nootmuskaat
- peper en zout)
- Overig
- extra bloem om te bestuiven
- 1 losgeklopt ei om te bestrijken
Deeg het begin
Warm de melk en de boter op in een steelpannetje, totdat de melk lauwwarm is en de boter net begint te smelten en los er de gist in op.
Doe de bloem in een beslagkom en voeg de suiker en het zout toe.
Terwijl je gaat mixen of kneden, voeg in delen de melk en boter toe en kneed het deeg nog minimaal 15 minuten, zodat je een mooi glad en soepel deeg krijgt.
Haal het deeg uit de kom, rol het een paar keer goed uit en kneed het opnieuw.
Maak er een mooie bol van en leg het weer in de kom onder een warme vochtige doek en laat het deeg een half uur rijzen, indien mogelijk vlakbij een warmtebron (kachel/radiator of zet de kom in de oven met een temperatuur van maximaal 35 graden.
Worsten bereiding gehakt
Meng het gehakt met alle andere ingrediënten, behalve de melk.
Door het bakken mag het gehakt in de worstenbroodjes niet te droog worden.
Voeg daarom de melk in delen toe tot een smeuïge gehaktmassa.
Mocht je gevoel krijgen dat het gehakt te vochtig wordt, voeg dan niet alle melk toe.
Voeg eventueel naar smaak nog gehaktkruiden, nootmuskaat en peper en zout toe.
Draai hierna worstjes van 10 centimeter, van ongeveer 35 gram per worstje.
Leg ze op een plaat die is bestrooid met bloem (tegen het plakken) of op bakpapier.
Deeg het vervolg
Als het deeg een half uur heeft gerezen, verdeel het dan in stukjes van ongeveer 35 tot 40 gram en maak er mooie bolletjes van.
Leg de bolletjes op een bakplaat en leg hierover een warme vochtige theedoek.
Zet de plaat hierna in een oven tussen de 30 en 35 graden en laat de bolletjes nog een half uur verder rijzen.
Het maken van de broodjes
Pak een bolletje en druk het voorzichtig het plat tot een ovaal, net iets langer dan het worstje.
Leg hier in het midden het worstje op, rek de uiteinden nog iets verder op en plak de ene lange zijde aan de onderkant van het broodje over de andere lange zijde.
Maak het eventueel met lauw water iets vochtig zodat het beter blijft plakken.
Leg de broodjes met de ‘naad’ aan de onderkant op de bakplaat en bestrijk ze met het opgeklopte ei.
Laat de broodjes wederom 20 minuten rijzen in de oven met temperatuur tussen de 30 en 35 graden.
Broodje bakken, eindelijk………
Wanneer de broodjes voldoende zijn gerezen, haal ze dan uit de oven en verwarm de oven voor op 200 graden. Wanneer de oven op temperatuur is, bak dan in 20 tot 25 minuten de worstenbroodjes tot ze lichtbruin zijn.
Laat ze hierna afkoelen op een rooster, alhoewel de ervaring leert dat niemand zo lang wil wachten…..
Bovenstaand recept gaat uit van het maken van het deeg van bloem en verse gist. Om dit (redelijk) arbeidsintensieve deel te vermijden kan ook gekozen worden voor Koopmans kant&klare witbroodbakmix.
Je kunt de broodjes een paar dagen bewaren in de koelkast of iets langer in de diepvries. Warm ze in paar minuten op in de oven tussen de 150 en 175 graden.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 31
Focaccia met ui, knoflook & rozemarijn
Focaccia, het typisch Italiaanse brood heeft ook in Nederland z’n plekje gevonden. Ik maakte mijn eigen variant, een mix van het Franse uienbrood en het Italiaanse brood: focaccia met ui, knoflook en rozemarijn.De naam focaccia stamt van het Latijnse ‘focus’, wat ‘haard’ betekent. Focaccia zou volgens de overlevering oorspronkelijk uit Genua komen, waar dit grote, platte brood door de Etrusken in Noord-Italië op een hete steen werd gebakken boven de kooltjes van een vuur dat nog nagloeide. Dit typisch Italiaanse brood wordt ingesmeerd met olijfolie en gebakken met zeezout en Italiaanse kruiden zoals rozemarijn.
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 350 gram vers focaccia deeg *)
- 1 flinke ui
- 3 teentjes knoflook
- 2 takjes rozemarijn
- olijfolie
- 2 theelepel bloem
- zeezout & peper
Snij de ui in dunne ringen en smoor deze in drie eetlepels olijfolie samen met de geperste knoflook op laag vuur gaar (glazig en niet laten verkleuren).
Voeg een klein beetje zout en voldoende peper toe.
Voeg op het laatste moment de bloem toe, goed doorroeren en kort laten nagaren.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
Rol op een bakplaat het focacciadeeg uit op het bakpapier waarin het is verpakt.
Bestrijk met een kwast het deeg met olijfolie en prik met een vork over de hele oppervlakte gaatjes in het deeg.
Verdeel het uienmengsel over het deeg, knip boven het deeg de rozemarijn fijn en bestrooi het met (zee)zout.
Zet de bakplaat in de oven en verlaag de temperatuur naar 180 graden (de dunne uienringen hebben de neiging om snel donker te worden).
Bak ongeveer 15 minuten tot alles mooi lichtbruin kleurt.
Indien de uien te snel verkleuren, zet dan de bakplaat lager in de oven.
*) uiteraard kun je zelf brooddeeg maken of een pak broodbakmix gebruiken
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 31
Bokkepootjes
Calories:
Author: Cor Kevenaar
Voor het deeg:
- 7 eiwitten
- zout
- 175 gram witte basterdsuiker
- 150 gram amandelen geschaafde
Voor de vulling:
- 150 gram boter
- 75 gram poedersuiker
- 2 eetlepels kofie extract van oploskoffie
Voor de garnering:
1 zakje chocofix (chocoladeglazuur)
Klop de eiwitten met een snufje zout met een mixer halfstijf.
Voeg er geleidelijk al roerend de suiker aan toe en sla het eiwit verder stijf,
tot u de kom kunt omkeren zonder dat het eiwit eruit loopt.
Schep het schuim in een spuitzak met het gladde spuitmondje.
Bekleed de bakplaat met bakpapier of beboter hem licht en spuit er repen op van ± 6 cm lang.
Bestrooi ze met de geschaafde amandelen en schuif de bakplaat midden in de oven.
Steek een houten lepel tussen de ovendeur en schakel de oven in op 100°c.
Droog de schuimpjes ± 2 1/2 uur en laat het schuim daarna afkoelen.
Roer intussen de zachte boter, de gezeefde poedersuiker en het koffie-extract tot een glad mengsel.
Bestrijk de platte kant van de helft van de schuimpjes met de mokkaboter en druk de platte kant van de niet bestreken schuimpjes er tegenaan.
Bereid het chocoladeglazuur volgens de aanwijzingen op het zakje.
Dompel de uiteinden van de bokkepootjes erin en laat het glazuur hard worden.
Tip: Roer voor zelfgemaakte chocoladeglazuur 100 gr poedersuiker en 2
volle eetlepels cacao door elkaar. Voeg al roerend enkele druppels water toe
en blijf roeren tot een glanzend mengsel ontstaat. Het glazuur moet zo dik
zijn, dat het bijvoorbeeld met de botte kant van een mes goed kan worden
uitgestreken
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 31
Berliner bollen
Recept categorieën: Gebak
Calories:
Author: Cor Kevenaar
keukenpapier
slagroomspuit
- 500 gram wit tarwebloem
- 1 zakje gist
- 100 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 afgestreken theelepel zout
- ¼ liter melk
- 100 gram boter gesmolten
- 2 eieren
Kneed de ingrediënten tot een smeuïge massa en laat die op een warme plaats staan tot het volume is verdubbeld.
Zet de mixer op de hoogste stand en kneed hiermee nogmaals goed door.
Rol het deeg op een werkblad uit tot een lap van 1/2 cm dik en steek daar met een glas of kopje ronde plakjes van 5-7 cm doorsnee uit.
Leg de schijfjes op een met bloem bestrooide bakplaat en laat ze nogmaals ± 20
Bak de Berliner bollen in een frituurpan met plantaardig vet of plantaardige olie aan beide kanten goudbruin.
Neem ze met een schuimspaan uit de pan, laat ze op keukenpapier uitlekken en rol ze dan in suiker.
U kunt de Berliner bollen met jam vullen.
Doe de jam in een slagroomspuit, plaats een puntig mondje aan de voorkant van de spuit en spuit de jam aan de zijkant van de bollen naar binnen.
U kunt voor de Berliner bollen ook een ander deeg maken (makkelijker ensneller klaar).
Hier volgt het recept:
Kwark-oliedeeg
250 gr magere kwark
6 eetlepels melk
1 ei
8 eetlepels zonnebloemolie
100 gr (4 eetlepels) suiker
400 gr wit tarwebloem
1 zakje bakpoeder
Roer de kwark met een mixer glad.
Meng de bloem en het bakpoeder door elkaar en roer de helft hiervan door de
kwark.
Klop er de melk, het ei, de zonnebloemolie en de suiker door, voeg de rest
van het bloemmengsel toe en kneed het geheel goed door.
Ga verder te werk als boven beschreven; alleen hoeft dit deeg niet te rusten
Hier volgt het recept:
Bereinding
-
Roer de kwark met een mixer glad.
-
Meng de bloem en het bakpoeder door elkaar en roer de helft hiervan door de
-
kwark.
-
Klop er de melk, het ei, de zonnebloemolie en de suiker door, voeg de rest
-
van het bloemmengsel toe en kneed het geheel goed door.
-
Ga verder te werk als boven beschreven; alleen hoeft dit deeg niet te rusten
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 31