Sapperdeflappen van Onbekende Auteur

Sapperdeflappen van Onbekende Auteur

Recept categorieën: Fruit, Gebak, Koek
Land van herkomst: Nederland
Servings: 10 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 pakje bladerdeeg diepvries, 10 plakjes
  • 1 appels
  • 1 peer
  • 1 eetlepel(s) citroensap
  • 3 eetlepel(s) appel-perenstroop
  • 5 eetlepel(s) rozijnen
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 2 eetlepel(s) suiker

Instructies

  • Leg het bakpapier op de bakplaat.
  • Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien (dat duurt ongeveer 10 minuten).
  • Schil de appel en de peer.
  • Snij ze in vieren en snij de klokhuizen eruit.
  • Snij de kwarten appel en peer in stukjes en doe ze in een kom.
  • 'n Beetje citroensap erover, dan blijft het fruit mooi.
  • Schep appel-perenstroop, rozijnen en kaneel erdoor.
  • De vulling voor de flappen is klaar!
  • Op elk plakje deeg schep je in het midden wat vulling.
  • Strijk op de rand van zo'n plakje een heel klein beetje water.
  • Vouw de plakjes tot een driehoek.
  • Druk met de tanden van een vork de randen goed dicht (dat worden mooie kartelrandjes).
  • Strooi suiker over de 10 flapjes en leg ze op de bakplaat.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven.
  • In 20 minuten bak je de flapjes knapperig en bruin.
  • Haal ze uit de oven en laat ze op de bakplaat afkoelen.
  • Lauwwarm zijn ze lekker en helemaal afgekoeld zijn ze ook lekker.

50 Soesjes

50 Soesjes

Recept categorieën: Basisrecept, Gebak
Servings: 50 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 100 gram water
  • 100 gram melk
  • Mespuntje zout
  • 100 gram boter
  • 100 gram bloem
  • 150/200 gram eieren

Instructies

  • Verwarm de oven voor op ongeveer 220/230°C.
  • Breng het water en de melk met een mespuntje zout en boter bijna aan de kook totdat de boter is gesmolten.
  • Haal de pan van het vuur en roer de gezeefde bloem erdoor.
  • Zet de pan terug op een klein vuur en blijf roeren totdat de bloem gaar is, dit duurt ongeveer 3 tot 5 minuten.
  • Haal de pan van het vuur en voeg beetje bij beetje de eieren toe.
  • Blijf goed roeren na elke toevoeging.
  • Zorg ervoor dat het deeg niet te dun wordt; het mag net van de spatel aflopen.
  • Doe het deeg in een spuitzak met een klein rond mondje.
  • Spuit het deeg op een ingevette bakplaat.
  • Zorg voor voldoende ruimte tussen de soesjes.
  • Bak de soesjes in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 20 tot 25 minuten.
  • Plaats de bakplaat in het midden van de oven.
  • Vul de soesjes naar eigen keuze.

Sprits koeken

Sprits koeken

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 425 gram bloem
  • 360 gram boter
  • 150 gram poedersuiker
  • 1 ei
  • 25 gram citroenrasp

Instructies

  • Deeg maken van alle ingrediënten.
  • spuitzak vullen en koekjes spuiten op een bakplaat met bakpapier.
  • Bakken ongeveer 12 min op 170 graden

Amygthalota

Amygthalota

(Amandelperen)
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram amandelen
  • 5 eetlepels griesmeel
  • 500 gram poedersuiker
  • 4 dl oranjebloesemwater
  • 250 gram suiker
  • kruidnagel
  • boter
  • bloem

Instructies

  • Maal de amandelen met 2 eetlepels suiker fijn.
  • Roer de rest van de suiker, griesmeel en 6 eetlepels bloesemwater erdoor.
  • Kneed dit tot een zacht deeg.
  • Verdeel het deeg in stukjes ter grootte van een pingpongbal en kneed ze in de vorm van een peer.
  • Druk in elk peertje een kruidnagel als steel.
  • Vet een bakplaat in met boter en bestuif het met bloem.
  • Schik de peertjes op de bakplaat.
  • Bak ze 20 minuten in een voorverwarmde oven op stand 2.
  • Laat ze afkoelen, doop ze vervolgens in oranjebloesemwater en strooi er poedersuiker over.
  • Laat ze 5 minuten staan en doop ze weer in de poedersuiker.

Traditionele Kerstkoekjes voor in de Boom

Traditionele Kerstkoekjes voor in de Boom

Bak deze heerlijke traditionele kerstkoekjes en hang ze in de boom voor een feestelijke traktatie tijdens de feestdagen.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
nacht rusttijd12 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Koek
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 125 g roomboter
  • 125 g basterdsuiker
  • 1 tl bakpoeder
  • Snufje zout
  • 2 tl koekkruiden
  • 250 g bloem

Instructies

  • Klop het ei los in een mengkom.
  • Meng de roomboter met de basterdsuiker, ei, bakpoeder, zout, koekkruiden en bloem tot een soepel deeg.
  • Rol het deeg in vershoudfolie en laat het een nacht rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Bestuif een werkvlak licht met bloem en rol het deeg uit tot een lap van ongeveer ½ cm dik.
  • Steek met behulp van de uitsteekvormpjes kerstklokjes en kerststerren uit het deeg.
  • Maak een ruim gaatje in de koekjes zodat ze kunnen worden opgehangen in de kerstboom.
  • Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin.
  • Laat de koekjes volledig afkoelen voor je ze ophangt of serveert.

Notities

Bij deze koekjes past een glaasje glühwein of een warme chocolademelk voor een gezellige kerstsfeer.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 0.2g | Sugar: 10g

Anijs koekjes voor de Kerst

Anijs koekjes voor de Kerst

Recept categorieën: Ei
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 20 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gram bloem
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 90 gram basterdsuiker lichte
  • 3 anijsblokjes verkruimeld
  • mespunt zout
  • 1 ei
  • 120 gram boter

Instructies

  • Bloem mengen met zelfrijzend bakmeel, suiker en zout.
  • Ei loskloppen en helft ervan door bloemmengsel roeren.
  • Boter hierin met 2 messen erdoor snijden tot korrelig deeg, daarna met een koele hand tot soepel deeg kneden.
  • Deeg in plasticfolie wikkelen en 30 minuten in koelkast laten rusten.
  • Oven voorverwarmen op 170°C. 
  • Deeg uitrollen tot 3 mm dikke lap.
  • Uit deeg koekjes uitsteken of -snijden. 
  • Aan bovenkant (met dik rietje) gaatje in koekje maken.
  • Koekjes met tussenruimte op bakplaat leggen en met losgeklopt ei bestrijken.
  • Koekjes in midden van oven in 20 minuten goudbruin en gaar bakken.
  • Koekjes direct voorzichtig lossteken en op rooster laten afkoelen.
  • Lint door gaatjes halen en koekjes ophangen.
  • U kunt de koekjes na het bakken ook versieren met glazuur, snoepjes en musket.
  • U hoeft de koekjes dan,voor ze de oven ingaan, niet met losgeklopt ei te bestrijken.

Amandelsterren

Amandelsterren

Totale tijd10 minuten
Recept categorieën: Koek
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 150 gram suiker
  • 2 pakjes Vanillesuiker
  • 1 mespunt zout
  • 1 mespunt kaneel
  • 200 gram koude boter
  • 70 gram ontvliesde gemalen amandelen
  • 1 ei
  • 1 eetlepel(s) melk
  • 75 gram geschaafde amandelen

Instructies

  • Oven Boven/ onderwarmte: 200°C (voorverwarmd)
  • Zeef de bloem op uw werkblad en maak in het midden een kuiltje. 
  •  Doe de suiker, de Vanillesuiker, het zout, de kaneel en 2 eierdooiers in het kuiltje.
  • Bedek dit met wat bloem en kneed het tot een dikke pap.
  • Hak de boter in kleine stukjes en voeg deze samen met de gemalen amandelen bij de bloem.
  • Kneed dit mengsel van het midden uit tot een glad deeg.
  • Rol het deeg bij kleine hoeveelheden tegelijk dun uit en steek met een vormpje kleine sterren uit. 
  • Leg deze op de bakplaat.
  • Meng de eierdooier samen met de melk en bestrijk hiermee de sterren.
  • Bestrooi ze met de geschaafde amandelen.
  • Bak de sterren in ongeveer 10 minuten bruin.

Amandelmaantjes

Amandelmaantjes

Totale tijd8 minuten
Recept categorieën: Koek
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 1 ei
  • 30 gram abrikozenjam gezeefd
  • 3 druppel(s) amandelaroma
  • 100 gram poedersuiker
  • 300 gram amandelen geraspt

Om te bestrooien

  • 50 gram amandelen geraspt
  • een beetje poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor. Heteluchtoven: 160°C
  • Klop het eiwit met de jam en het amandelaroma stijf (snijproef).
  • Meng de poedersuiker met de amandelen en voeg het bij het eimengsel. 
  • Kneed het geheel tot een glad deeg en laat het een half uur afkoelen in de koelkast.
  • Rol het deeg uit tot een dikte van 5 mm op een met amandelen bestrooide werkplank.
  • De bovenkant met amandelen bestrooien en met een deegroller licht aandrukken.
  • Steek met het vormpje maantjes uit met een doorsnede van 6 cm en leg deze op een met bakpapier belegde bakplaat.
  • Schuif de plaat onder in de voorverwarmde oven. 
  • Bestrooi de nog warme maantjes licht met poedersuiker en laat ze afkoelen.

Amandel muffins met cranberry’s voor Kerstmis

Amandel muffins met cranberry's voor Kerstmis

Recept categorieën: Cupcakes / Muffins, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125 gram boter
  • 1 pak mix voor muffins
  • 3 scharrel ei (M)
  • 5 eetlepel(s) cranberrycompote
  • 40 gram amandelen
  • poedersuiker
  • 125 ml crême fraiche

Instructies

  • Zet de muffincups op een bakplaat.
  • Roer de boter met een mixer romig.
  • Voeg de muffinmix en de eieren toe en klop ze op een lage snelheid door elkaar.
  • Mix nog 1 minuut op hoge snelheid tot een stevig beslag.
  • Verdeel de helft van het beslag over de cups.
  • Verdeeld de compote erover en schep de rest van het beslag erop.
  • Bestrooi de muffins met het amandelschaafsel.
  • Bak ze in een voorverwarmde oven (175 graden C) in ± 25 minuten gaar en mooi bruin. 
  • Bestuif ze met poedersuiker.
  • Serveer ze lauwwarm met de losgeklopte crème fraîche. 

Amandel kransjes met grein suiker voor de Kerst

Amandel kransjes met grein suiker voor de Kerst

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 gram bloem
  • ¼ theelepel bakpoeder
  • 125 gram boter
  • 75 gram basterdsuiker wit
  • 1 ei
  • 1 mespuntje zout
  • ¼ citroen alleen de schil
  • 1 ei
  • 20 gram suiker
  • 20 gram geschaafde amandelen

Instructies

  • Zeef de bloem met het bakpoeder in een kom.
  • Voeg boter, basterdsuiker, eierdooier, geraspte citroenschil en zout toe en kneed hiervan een deeg. 
  • Beboter een bakplaat.
  • Bestuif het aanrecht en de deegrol met bloem en rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 1/3 cm dikte.
  • Steek hieruit rondjes met een uitsteekvormpje of met een glas van 6 cm middellijn en leg deze op de bakplaat.
  • Steek met een appelboor kleine rondjes uit het midden van ieder koekje.
  • Kneed de deegrestjes nog even door elkaar en vorm er op dezelfde manier koekjes van.
  • Klop met een vork het eiwit in een kopje los. 
  • Bestrijk de kransjes gelijkmatig met een kwastje met eiwit en bestrooi ze vervolgens met greinsuiker en geschaarde amandelen.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven (150 tot 175 graden of gasovenstand 2 à 3) en bak de kransjes in 15 tot 20 minuten.
  • Neem de bakplaat uit de oven, neem de koekjes er na een paar minuten af en leg ze vervolgens op een taartrooster om verder af te koelen.