Klassieke Tompouce met Vanillecrème en Roze Glazuur
Deze klassieke tompouce met een romige vanillecrème en knapperig bladerdeeg is een feestelijke traktatie die iedereen zal waarderen. De roze glazuurlaag maakt het plaatje compleet, perfect voor verjaardagen of Koningsdag!
(inclusief koeltijd)4 uur uur
Servings: 12 tompoucen
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 2 rollen Tante Fanny Vers Bladerdeeg
- 1 zakje vanillepuddingpoeder
- 250 ml melk
- 500 ml slagroom
- 200 g poedersuiker
- 1 ei
- 1 pakje gelatine
- Roze levensmiddelen kleurstof
Laat de gelatine weken in koud water.
Bereid de vanillepuddingpoeder met de melk volgens de instructies op de verpakking.
Meng de uitgeknepen gelatine door het warme vanillemengsel en laat de pudding afkoelen.
Klop de slagroom stijf en meng deze door het afgekoelde vanillemengsel.
Verwarm de oven voor op 180°C en bereid het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking.
Rol het bladerdeeg, inclusief het bakpapier, uit op de bakplaat en prik met een vork gaatjes in het deeg.
Bedek het bladerdeeg met bakpapier en leg er een bakblik bovenop zodat het deeg plat blijft tijdens het bakken.
Bak het bladerdeeg in ca.
20 minuten goudbruin en laat het daarna tussen de bakplaten afkoelen.
Verdeel de vanillecrème over een bakplaat of bakblik, dek af met plastic folie en laat dit in de koelkast in ca.
3 uur opstijven.
Meng de poedersuiker met het eiwit tot een glazuur ontstaat.
Voeg de roze kleurstof toe en meng tot de gewenste kleur is bereikt.
Bestrijk één plak bladerdeeg met het roze glazuur en laat dit drogen.
Neem de andere plak bladerdeeg en leg de opgesteven vanillecrème erop.
Snijd de roze geglazuurde bladerdeegplak in 12 gelijke stukken en leg deze op de vanillecrème.
Snijd de tompoucen in 12 porties.
Wijnadvies:
Serveer met een glas mousserende wijn zoals een Prosecco of een lichtzoete dessertwijn.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 20g | Zout: 0.2g | Sugar: 22g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 48
Krokante Bladerdeeghapjes met Geitenkaas, Walnoten en Honing
Deze krokante bladerdeeghapjes met romige geitenkaas, knapperige walnoten en een vleugje zoete honing zijn perfect voor bij de borrel of als feestelijk tussendoortje. Ideaal om te delen tijdens feestdagen of gezellige bijeenkomsten!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 14 stuks
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
verpakking.
Snijd het bladerdeeg in ca.
28 vierkantjes.
Meng de geitenkaas met de honing en walnoten (bewaar een beetje walnoten voor de garnering).
Leg op ieder vierkantje een beetje van de vulling en bestrijk de deegranden met eigeel.
Leg een tweede vierkantje deeg op de vulling en druk de randen aan met een vork om de hapjes te sluiten.
Bestrijk alle hapjes met eigeel en bestrooi ze met de overgebleven gehakte walnoten.
Bak de geitenkaashapjes in het midden van de oven gedurende 12-15 minuten tot ze goudbruin zijn.
Wijnadvies:
Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 0.3g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 48
Bladerdeeghapjes met Tomaat-Olijventapenade
Deze heerlijke bladerdeeghapjes gevuld met een smaakvolle tapenade van tomaat en olijven zijn perfect voor elke borrel of feestje. Gemakkelijk te maken en ideaal om te serveren als hartige snack!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 14 Hapjes
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte) en bereid het bladerdeeg volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Rol het deeg met het meegerolde bakpapier uit op de bakplaat en snijd het in 28 vierkantjes van 6 x 6 cm.
Snijd de gedroogde tomaten en olijven heel fijn en meng deze goed door elkaar om een tapenade te maken.
Leg op elk vierkantje bladerdeeg het uiteinde van een houten stokje (maak deze van tevoren nat).
Schep een beetje van het tomaten-olijvenmengsel in het midden van elk vierkantje.
Bestrijk de randen van het deeg met eigeel en leg er een tweede vierkantje bladerdeeg op.
Druk de randen aan met een vork om de hapjes te sluiten.
Bestrijk de bovenkant van de hapjes met eigeel.
Bak de hapjes in het midden van de oven gedurende ca.
15 minuten tot ze goudbruin zijn.
bekijk alle hapjes tussen de recepten.
Vervang het ei door water voor veganistische hapjes
Wijnadvies:
Serveer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een rosé.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.7g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 48
Krokante Krakelingen met Kaneelsuiker
Heerlijke krokante krakelingen gemaakt van bladerdeeg, bestrooid met een zoete kaneelsuiker. Perfect voor bij de koffie, als tussendoortje of voor feestelijke gelegenheden. Eenvoudig te maken en altijd een succes!
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4 grote krakelingen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
Haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast en verwarm de oven voor op 200°C (heteluchtoven 190°C).
Neem het deeg uit de verpakking en snijd de rol, terwijl deze nog opgerold is, in 2 cm brede stroken.
Rol de stroken uit en verwijder het bakpapier.
Leg 3 stroken deeg op elkaar en druk ze goed aan.
Vorm van het samengevoegde deeg een krakeling en leg deze op het met bakpapier beklede bakplaat.
Meng het eigeel met de melk en bestrijk de krakelingen hiermee.
Meng de rietsuiker met kaneel en strooi dit over de krakelingen.
Laat de krakelingen 10 minuten rusten op de bakplaat.
Bak de krakelingen vervolgens 15-20 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin en krokant zijn.
Wijnadvies:
Serveer met een glas zoete dessertwijn zoals een Moscato of een licht mousserende wijn.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 4g | Vet: 14g | Zout: 0.4g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 48
Kaasbroodjes met Romige Kaasragout
Geniet van deze heerlijke kaasbroodjes gevuld met romige kaasragout. Perfect als hartig tussendoortje, bij de lunch of tijdens een picknick. De combinatie van knapperig bladerdeeg en smeuïge vulling maakt dit een echte traktatie!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 stuks
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 25 g boter
- 30 g bloem
- 175 ml bouillon
- 100 g oude kaas geraspt
- ½ eetlepel mosterd
- 1 eigeel om te bestrijken
- Peper gemalen naar smaak
- Geraspte oude kaas voor garnering
- Sesamzaadjes optioneel
Rol het bladerdeeg uit en snijd het in de lengte in 4 stukken van 12x20 cm.
Smelt de boter in een steelpan en voeg de bloem toe.
Laat de bloem garen, maar zorg ervoor dat deze niet bruin wordt.
Giet langzaam de bouillon erbij en blijf roeren tot het mengsel een dikke, gladde massa wordt.
Voeg de geraspte oude kaas en de mosterd toe, en breng de ragout op smaak met peper.
Laat de ragout afkoelen.
Doe de afgekoelde ragout in een spuitzak en spuit een strook ragout over de lengte van elk stuk bladerdeeg.
Bestrijk de randen van het deeg met eigeel en vouw het deeg dubbel om de ragout te omsluiten.
Bestrijk de bovenkant van de deegpakketjes met eigeel en bestrooi ze met geraspte kaas en eventueel sesamzaadjes.
Bak de kaasbroodjes in de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn.
serveer de kaasbroodjes lauwwarm met een groene salade.
Of neem de broodjes mee naar school of werk of stop ze in de picknickmand.
Meng 2 eetlepels mosterd en 2 eetlepels crème fraîche
Wijnadvies:
Serveer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een frisse Sauvignon Blanc.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 1.3g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 48
Zoete Schuimrollen met Bladerdeeg en Suiker
Zoete schuimrollen brengen je terug naar je kindertijd met hun luchtige schuim en knapperige bladerdeeg. Vul ze met je favoriete smaken zoals aardbei, chocolade, of klassiek met gele room, en geniet van een nostalgische traktatie.
Servings: 6 rollen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 2 rollen Tante Fanny Vers Bladerdeeg
- 200 g suiker
- 80 g poedersuiker
- 80 ml water
- 1 ei
- Beetje olie om de bakrollen in te vetten
Bereid het bladerdeeg volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Snijd het bladerdeeg in de lengte in 2,5 cm brede stroken.
Wikkel de deegstroken kruislings overlappend om de ingevette metalen bakrollen.
Leg de deegrollen met het deegeinde onderop op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met losgeklopt ei.
Bak de schuimrollen in de voorverwarmde oven gedurende 15 minuten tot ze goudbruin zijn.
Laat de schuimrollen kort afkoelen zodat ze gemakkelijker loslaten van de metalen rollen.
Meng water en fijne kristalsuiker en kook dit mengsel gedurende 2-3 minuten.
Klop het eiwit in een mengkom stijf en voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe, terwijl je blijft roeren.
Giet de hete suiker langzaam bij het schuim terwijl je op middelmatige snelheid roert.
Verhoog daarna de snelheid tot het schuim een vaste massa is.
Vul de afgekoelde bladerdeegrolletjes met het nog lauwwarme schuim met behulp van een spuitzak.
Voor extra zoetigheid kun je de schuimrollen voor het serveren met poedersuiker bestrooien.
Wijnadvies:
Serveer met een glas zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een licht mousserende wijn.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 0.2g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 48
Pizzavlecht Tricolore met Pesto, Mozzarella en Gedroogde Tomaat
Deze kleurrijke pizzavlecht met pesto, mozzarella en gedroogde tomaten is perfect als bijgerecht bij soep, salade of een barbecue. De combinatie van smaken en het unieke vlechtpatroon maken het een echte blikvanger op tafel.
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny pizzadeeg 400 g
- 1 eetlepel ricotta
- 1-2 eetlepels basilicumpesto
- 1 bol mozzarella
- 1 potje gedroogde tomaten in olie
Verwarm de oven voor op 190°C (boven- en onderwarmte).
Rol het pizzadeeg direct uit de koelkast af en leg het op een bakplaat.
Meng de pesto met de ricotta in een kom.
Snijd de mozzarella en de gedroogde tomaten in reepjes.
Snijd het deeg in de lengte in drie gelijke stroken.
Beleg één strook met het pesto-ricottamengsel, één strook met mozzarella en één strook met gedroogde tomaten.
Rol de stroken in de lengte op.
Vlecht de drie gevulde deegstroken samen tot een grote vlecht en bestuif deze licht met bloem.
Bak de vlecht in de voorverwarmde oven gedurende 25 minuten tot deze goudbruin en krokant is.
de gevulde vlecht is heerlijk bij soep, salade of barbecue!
Wijnadvies:
Serveer met een lichte, frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een verfrissende rosé.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 12g | Vet: 20g | Zout: 1.4g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 48
Mini Pizza's met Paprika, Ei en Zure Room
Deze smakelijke mini pizza's, belegd met paprika, rode ui en een zacht ei in het midden, zijn perfect voor een snelle lunch of als hartig tussendoortje. Met een basis van romige zure room en frisse kruiden is het een veelzijdige traktatie.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 2 paprika's
- 2 kleine rode uien
- 1 eetlepel tijm gehakt
- 1 tl koriander
- 1 tl komijnzaad gehakt of gemalen
- Verse peterselie naar smaak
- 1 ei
- 50 g zure room
- 6 eieren grote maat S
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- Een beetje olijfolie om te bakken
- Verse rucola voor decoratie
Meng de ui en paprikareepjes met komijnzaad, koriander, tijm, zout en peper, en roer goed door met een beetje olijfolie.
Bak de groenten ongeveer 10 minuten licht aan.
Verdeel het pizzadeeg in 6 gelijke vierkanten en smeer tot aan de dunne rand een beetje zure room.
Bestrijk de randen met geklopt ei.
Verdeel de gebakken groenten over de zure room en laat in het midden een holletje vrij voor het ei.
Bak de pizza's 10 minuten voor in de oven.
Haal ze uit de oven en breek voorzichtig een ei in het holletje.
Bak de pizza's nog eens 10 minuten in de oven tot het ei net gestold is.
Garneer de pizza's met verse rucola en peterselie voor het serveren.
deze pizza’s kun je ook met Tante Fanny vers bladerdeeg maken. In plaats van zure room kun je ook de tomatensaus uit het potje gebruiken.
Wijnadvies:
Serveer met een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio of een verfrissende rosé.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 1.53g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 48
Feestelijke Kerstkrans met Amandelspijs
Servings: 8
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
- Voor 300 g amandelspijs:
- 150 g fijn gemalen amandelen
- 150 g poedersuiker
- Sap en rasp van 1 citroen
- 1 ei
- 1 tl kaneel
- Decoratie naar keuze bijv. Bigarreaux of amarene kersen
Voor de amandelspijs meng je de poedersuiker, fijn gemalen amandelen, het ei, citroensap/-rasp en kaneel tot een gladde massa.
Vorm de amandelspijs tot een rol en wikkel deze in vershoudfolie.
Leg de rol ongeveer 1 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180°C en bereid het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking.
Rol het deeg uit op bakpapier en snijd een strook van ongeveer 3 cm breed.
Deze kan gebruikt worden om decoratieve vormpjes uit te steken.
Leg de rol amandelspijs op het deeg en rol het deeg eromheen.
Je kunt de kerstkrans naar wens vormen, bijvoorbeeld rond of recht.
Steek vormpjes uit het overgebleven deeg (bijv.
sterren of blaadjes) en leg deze op de krans.
Leg de kerstkrans met de naad naar beneden op een bakplaat met bakpapier.
Bestrijk de krans met losgeklopt ei.
Bak de kerstkrans in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 20-25 minuten, of tot hij goudbruin en knapperig is.
Voeg na het bakken de Bigarreaux of kersen toe als decoratie.
Als je liever geen zelfgemaakte amandelspijs wilt gebruiken, kun je ook kant-en-klare amandelspijs gebruiken.
Serveer de kerstkrans als feestelijk dessert bij de kerstmaaltijd.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 48
Amandelboterletter
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny vers bladerdeeg 270 g
- Voor de amandelspijs:
- 150 g fijn gemalen amandelen
- 150 g poedersuiker
- Sap en rasp van 1 citroen
- 1 ei
- 1 tl kaneel
- Amandelen voor decoratie
Voor de amandelspijs meng je de poedersuiker, fijn gemalen amandelen, het ei, citroensap/-rasp en kaneel tot een gladde massa.
Vorm de amandelspijs tot een rol en rol deze in vershoudfolie.
Leg de rol ongeveer 1 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180°C en bereid het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking.
Rol het deeg uit op bakpapier en snijd een strook van ongeveer 3 cm breed af.
Deze kan gebruikt worden om decoratieve vormpjes uit te steken.
Leg de rol amandelspijs op het deeg en rol het deeg eromheen.
Vorm het deeg naar eigen wens, bijvoorbeeld in de vorm van een letter.
Steek eventueel vormpjes uit het overgebleven deeg (bijvoorbeeld sinterklaasfiguurtjes) en leg deze op de boterbrief.
Leg de amandelboterbrief met de naad naar beneden op een bakplaat met bakpapier.
Bestrijk de boterbrief met losgeklopt ei.
Bak de amandelboterbrief in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 20-25 minuten, of tot hij goudbruin en knapperig is.
Voeg na het bakken de amandelen toe als decoratie.
Serveer de amandelboterletter als feestelijk gebak tijdens de koude winterdagen, bijvoorbeeld bij de koffie of thee.
Wijnadvies:
Deze amandelboterbrief is een traditioneel gerecht tijdens de feestdagen en past goed bij een glas zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 48