Mini Plaattaartjes met Stoofpeer, Gele Room en Amandelen
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
Gele room:
- 500 ml melk
- 100 g suiker
- ½ vanillestokje merg eruit geschraapt
- 45 g custardpoeder
- 2 eidooiers
- Snufje zout
Verwarm de oven voor op 220°C boven-/onderwarmte en bereid het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking.
Rol het deeg met het meegeleverde bakpapier uit op een bakplaat en snijd het in 4 gelijke rechthoeken.
Bestrijk ze met losgeklopt ei.
Bak de bodems in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 10-15 minuten, tot ze goudbruin zijn.
Laat ze afkoelen op een rooster.
Doe 450 ml melk met 50 g suiker in een pan en voeg het vanillestokje en het vanillemerg toe.
Breng aan de kook.
Meng de rest van de suiker, custardpoeder, zout en eidooiers goed door elkaar.
Roer 2 eetlepels van de warme melk door het custardmengsel om een gladde pap te maken.
Verwijder het vanillestokje uit de warme melk en giet de melk bij het custardmengsel.
Roer goed door.
Giet het mengsel terug in de pan en breng al roerend aan de kook.
Laat het 2 minuten koken en giet het vervolgens in een kom om af te koelen.
Klop de afgekoelde gele room los.
Smeer de room op de plaattaartjes en beleg ze met partjes stoofpeer.
Garneer met gehakte amandelen en bestuif met poedersuiker.
Serveer deze mini plaattaartjes als een verfijnd dessert voor een feestelijke gelegenheid.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Riesling Auslese vormt een perfecte aanvulling op de zoetheid van de stoofperen en de gele room.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 47g | Protein: 11g | Vet: 24g | Zout: 0.3g | Sugar: 39g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 50
Ananas-Mascarpone Mini Plaattaartjes met Balsamico Glazuur
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd14 minuten min
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
Verwarm de oven voor op 220°C boven-/onderwarmte en bereid het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking.
Rol het deeg met het meegeleverde bakpapier uit op een bakplaat en snijd het in 4 gelijke rechthoeken.
Bak de bodems in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 10-15 minuten, tot ze goudbruin zijn.
Laat ze afkoelen op een rooster.
Bestrijk het afgekoelde deeg met mascarpone.
Bak de ananasblokjes in een koekenpan met honing tot ze licht gekleurd zijn.
Verdeel de gebakken ananas over de mascarpone en besprenkel ze met balsamico stroop.
Serveer de mini plaattaartjes direct.
Deze mini plaattaartjes met ananas, mascarpone en balsamico zijn heerlijk als dessert of als zoete traktatie bij de koffie.
Wijnadvies:
Een licht zoete wijn zoals een Moscato d'Asti of een late harvest Riesling past goed bij de zoete en fruitige smaken van dit dessert.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 49g | Protein: 10g | Vet: 46g | Zout: 0.2g | Sugar: 37g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 50
Mini Plaattaartjes met Geflambeerde Aardbeien, Mascarpone en Zwarte Peper
De combinatie van zoete aardbeien, romige mascarpone en pittige zwarte peper maakt deze mini plaattaartjes tot een verrassend dessert. Serveer ze bijvoorbeeld met een glas mousserende wijn voor een feestelijke afsluiting van de maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 6
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
- 500 g mascarpone
- 400 g aardbeien
- 2 eetlepels likeur Cointreau/Grand Marnier
- 30 g suiker
- 20 g boter + 1 eetlepel boter om in te bakken
- Gemalen zwarte peper
Verwarm de oven voor op 220°C boven-/onderwarmte en bereid het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking.
Rol het deeg met het meegeleverde bakpapier uit op een bakplaat en snijd het in 6 gelijke rechthoeken.
Bak de bodems in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 10-15 minuten, tot ze goudbruin zijn.
Laat ze afkoelen op een rooster.
Bestrijk de afgekoelde plaattaartjes met mascarpone.
Verhit 1 eetlepel boter in een koekenpan en bak de aardbeien met de suiker tot ze zacht worden.
Voeg de likeur toe aan de aardbeien en flambeer ze voorzichtig.
Verdeel de geflambeerde aardbeien over de mascarpone.
Bestrooi de mini plaattaartjes met gemalen zwarte peper naar smaak.
Serveer de mini plaattaartjes direct.
De combinatie van zoete aardbeien, romige mascarpone en pittige zwarte peper maakt deze mini plaattaartjes tot een verrassend dessert. Serveer ze bijvoorbeeld met een glas mousserende wijn voor een feestelijke afsluiting van de maaltijd.
Wijnadvies:
Een zoete witte wijn zoals een Moscato d'Asti of een dessertwijn zoals een late harvest Riesling vormt een mooie aanvulling op de zoete en pittige smaken van dit dessert.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 7g | Vet: 45g | Zout: 0.1g | Sugar: 23g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 50
Aardappel-Rode Ui Flammkuchen met Marjolein
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny Vers Flammkuchendeeg
- 200 g zure room
- 2 middelgrote aardappelen geschild en in dunne plakjes gesneden
- 2 rode uien in dunne ringen gesneden
- Versgemalen zwarte peper
- Zout
- Verse marjoleinblaadjes ter garnering
Verwarm de oven voor op 220°C boven-/onderwarmte en bereid het flammkuchendeeg volgens de instructies op de verpakking.
Rol het deeg met het meegeleverde bakpapier uit op een bakplaat.
Vouw de randen van het deeg ca.
1 cm naar binnen en druk ze stevig aan.
Bestrijk het deeg gelijkmatig met zure room, laat een kleine rand vrij.
Verdeel de plakjes aardappel en de rode uienringen gelijkmatig over de zure room.
Breng de flammkuchen op smaak met versgemalen zwarte peper en zout.
Bak de flammkuchen in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 15-20 minuten, of tot het deeg knapperig en goudbruin is.
Garneer de flammkuchen voor het serveren met verse marjoleinblaadjes.
Je kunt de rode ui vervangen door prei en lente-uitjes voor een andere smaakvariatie. Serveer deze flammkuchen als hoofdgerecht met een frisse groene salade aan de zijkant.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Riesling of een Pinot Blanc vormt een goede combinatie met de zure room en aardappel van deze flammkuchen.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 0.8g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 50
Perenplaattaart met hazelnootpasta
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 8
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol vers bladerdeeg
- 4 rijpe peren
- 300 g hazelnootpasta
- 150 g roomkaas
- Sap en rasp van 1/2 citroen
- 1 eetlepel gesuikerde pompoenpitten
Breng in een ruime pan water aan de kook.
Schil de peren, laat het steeltje zitten en wrijf ze in met citroen om verkleuring te voorkomen.
Kook de peren in ongeveer 15 minuten gaar.
Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen.
Verwarm de oven voor op 200°C boven-/onderwarmte en bereid het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking voor.
Rol het deeg met het meegeleverde bakpapier direct uit op de bakplaat.
Vouw ongeveer 1 cm van het deeg naar binnen om een opstaande rand te creëren.
Prik met een vork gaatjes in de bodem.
Meng de roomkaas en hazelnootpasta en bestrijk het bladerdeeg gelijkmatig tot aan de rand.
Halveer de peren en laat het steeltje aan één helft zitten.
Leg de peren in twee rijen op de taart, met de steeltjes naar beneden.
Bestrooi met (gesuikerde) pompoenpitten en bak in het midden van de oven in 15-20 minuten goudbruin.
Laat de taart na het bakken even afkoelen.
Wijnadvies:
Een zoete witte wijn zoals een Gewürztraminer vormt een heerlijk contrast met de peren en hazelnootpasta in dit dessert.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 24g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 50
Ambachtelijke Amandelbanketstaaf
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 8
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
Verwarm de oven voor op 220°C (boven-/onderwarmte) en haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Kneed het amandelspijs goed door en voeg een half ei toe.
Maak van het amandelspijs twee rollen van ongeveer 33 cm lang.
Rol het bladerdeeg uit en snijd het in de lengte doormidden.
Leg in het midden van ieder stuk bladerdeeg een rol amandelspijs en vouw de twee korte uiteinden van het deeg over het amandelspijs heen.
Bestrijk de twee uiteinden licht met water.
Vouw één lange kant van het deeg over het amandelspijs, maak het licht vochtig en herhaal dit met de tweede lange kant van het deeg.
Druk het deeg goed aan en leg de banketstaven met de deegnaad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat.
Laat de banketstaven ongeveer 20 minuten rusten in de koelkast.
Bestrijk de banketstaven met de rest van het opgeklopte ei en bak ze in het midden van de oven goudbruin in 25-35 minuten.
Wijnadvies:
Serveer deze ambachtelijke amandelbanketstaaf met een glas dessertwijn, zoals een zoete Moscato of een Sauternes, voor een perfecte afsluiting van de maaltijd.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 11g | Vet: 22g | Zout: 0.2g | Sugar: 22g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 50
Abrikozen Galette met Amandelspijs
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 8 personen
Calories: 330kcal
Author: Cor Klaar
Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte) en haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Meng de abrikozenjam en het aardappelzetmeel goed door elkaar, roer vervolgens de abrikozen erdoor.
Meng in een andere kom het amandelspijs met een half ei.
Rol het deeg met het meegeleverde bakpapier direct op de bakplaat uit.
Verdeel het spijsmengsel in het midden van het deeg en houd aan alle kanten ongeveer 6 cm vrij.
Leg de abrikozenpartjes met de jam op het spijsmengsel en vouw voorzichtig het deeg er overheen.
Bestrijk het deeg aan de buitenkant met het resterende halve ei en bestrooi met suiker.
Bak in het midden van de oven gedurende 30-40 minuten, tot het goudbruin is.
Bestrooi voor het serveren met gehakte geroosterde amandelen.
Wijnadvies:
Geniet van deze heerlijke abrikozen galette met een glas zoete witte wijn, zoals een Riesling Spätlese, voor een perfecte combinatie van smaken.
Calories: 330kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 5g | Vet: 15g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 50
Bladerdeegbroodjes met spinazie en feta
Heerlijke knapperige bladerdeegbroodjes gevuld met een romige spinazie-feta vulling, perfect als snack of bij de borrel.
Voorbereidingstijd25 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Mediterraan Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
Voor de broodjes:
- 1 rol vers bladerdeeg
- ½ ei voor bestrijken
- Sesamzaadjes om te bestrooien
Voor de vulling:
- 1 eetlepel olijfolie
- ¼ ui fijngesnipperd
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 200 g verse bladspinazie
- 125 g feta verbrokkeld
- ½ ei
- Peper
- Zout
Verwarm de oven voor op 220°C (boven-/onderwarmte).
Haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de ui en knoflook tot de ui glazig is.
Voeg de spinazie toe en bak mee tot deze geslonken is.
Laat het mengsel uitlekken in een zeef en volledig afkoelen.
Meng in een kom de feta met het afgekoelde spinaziemengsel.
Voeg het halve ei toe en breng op smaak met peper en zout.
Meng alles goed door elkaar.
Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat met bakpapier.
Snijd het deeg in de lengte doormidden en verdeel het spinaziemengsel over beide stukken.
Laat de randen vrij en bestrijk deze met een beetje water.
Vouw het deeg over de vulling en snijd elk stuk in drie broodjes.
Maak enkele insnijdingen aan de bovenkant voor een knapperige afwerking.
Bestrijk de broodjes met ei en bestrooi met sesamzaadjes.
Bak 20-30 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin zijn.
Serveertip:
Serveer met een frisse yoghurtdip met munt en knoflook.
Wijnadvies:
Past goed bij een lichte rode wijn zoals Pinot Noir of een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 50
Aardbeien-Mascarponeschelp
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 6
Calories: 415kcal
Author: Cor Klaar
- Voor de bodem:
- 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
- 2-3 eetlepels suiker
- 1 ei
- Boter om in te vetten
- 50 g gesmolten chocolade
- Voor de vulling:
- 125 ml slagroom
- 125 g mascarpone
- 100 g aardbeienjam
- 30 g suiker
- 500 g verse aardbeien kroontjes verwijderd
- Poedersuiker om te bestuiven
Verwarm de oven voor op 200°C boven-/onderwarmte en haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet de buitenkant van de taartvorm in met boter.
Plaats de taartvorm ondersteboven op de bakplaat.
Snijd uit het bladerdeeg een zo groot mogelijke cirkel met behulp van een bord of deksel.
Bestrijk de cirkel met ei en bestrooi met suiker.
Prik met een vork een aantal gaatjes in de cirkel om te voorkomen dat de bodem bol wordt.
Leg het deeg over de omgekeerde taartvorm zonder aan te drukken.
Snijd uit het overgebleven deeg hartjes, bestrijk met ei en bestrooi met suiker.
Leg de hartjes op de bakplaat.
Bak in het midden van de oven gedurende 15-20 minuten tot ze goudbruin zijn.
Leg de hartjes op een rooster om af te koelen en leg de schelp met de suikerlaag naar beneden op de bakplaat.
Verlaag de oventemperatuur naar 150°C en bak nog 10-15 minuten om de schelp droog te maken.
Bestrijk de afgekoelde bladerdeegschelp met gesmolten chocolade.
Klop de slagroom met suiker stijf.
Voeg mascarpone en jam toe en klop tot een luchtig geheel.
Schep het mengsel in de schelp en verdeel de aardbeien erover.
Bestrooi voor het serveren met poedersuiker en decoreer met de bladerdeeghartjes.
Wijnadvies:
Deze zoete en romige aardbeien-mascarponeschelp gaat goed samen met een lichte en fruitige dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een Brachetto d'Acqui uit Italië.
Calories: 415kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 27g | Zout: 0.2g | Sugar: 27g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 50
Groene groentesalade met makreel en sinaasappel
Een frisse en voedzame salade met geroosterde groene groenten, sappige sinaasappel en gerookte makreel, perfect voor een lichte maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Mediterraan Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 600 g broccoli in roosjes
- 250 g boontjesmix
- 1 eetlepel azijn
- 5 eetlepels olijfolie
- 500 g aardappels schoongeboend
- 2 sinaasappels
- 2 eetlepels fijngesneden munt
- 50 g olijven
- 200 g gerookte makreel
Verwarm de oven voor op 225 °C.
Meng in een bakplaat de broccoli en boontjesmix met azijn, 3 eetlepels olijfolie, zout en peper.
Rooster de groenten 15-20 minuten in het midden van de oven en schep regelmatig om.
Snijd de aardappels in plakjes (schil mag eraan blijven) en kook ze in 10 minuten beetgaar.
Laat de aardappels uitlekken in een vergiet.
Snijd de sinaasappels dik en vang het sap op.
Verwijder het vel en de graten van de makreel en verdeel het visvlees in stukjes.
Klop een dressing van de resterende 2 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels sinaasappelsap, munt, zout en peper.
Meng de geroosterde groenten, aardappelplakjes, sinaasappel en makreel door de dressing.
Verdeel de salade over vier borden en garneer met olijven.
Serveertip:
Serveer met knapperig brood en een scheutje extra olijfolie voor een volle smaak.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio past goed bij de frisse tonen van sinaasappel en makreel.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 50