Brownie met Specerijenmousse en Karamelsaus

Brownie met Specerijenmousse en Karamelsaus

Een luxueus dessert met rijke chocoladebrownie, zachte specerijenmousse en een decadente karamelsaus.
Bereidingstijd2 uur
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 8
Calories: 560kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g boter
  • 100 g bloem
  • 100 g glucose
  • 100 g hazelnoten
  • 100 g pure chocolade couverture
  • 100 g suiker voor brandy snaps
  • 150 g boter
  • 150 g suiker voor brownie
  • 150 g suiker voor mousse
  • 150 g suiker voor karamelsaus
  • 200 g eiwit
  • 2 eieren
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 kruidnagels
  • 2 steranijs
  • 2,5 dl melk voor mousse
  • 2,5 dl melk voor karamelsaus
  • 50 g boter voor karamelsaus
  • 6 g gelatine
  • 1 dl room voor karamelsaus
  • 2 dl room voor mousse
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl speculaaskruiden
  • Poedersuiker

Instructies

Brownie:

  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Smelt de chocolade au bain-marie.
  • Klop de eieren en 150g suiker tot een glad mengsel.
  • Meng de gesmolten chocolade met het eiermengsel.
  • Spatel de bloem erdoor.
  • Hak de hazelnoten fijn en spatel ze door het beslag.
  • Giet het beslag in siliconen vormen en bak 20 minuten.
  • Laat de brownies afkoelen en haal ze uit de vorm.

Brandy Snaps:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Smelt suiker, glucose en boter in een pan en roer goed door.
  • Voeg bloem toe en meng goed.
  • Rol het deeg tot een worst, vries het in en snijd in dunne plakjes.
  • Bak de plakjes tot ze goudbruin zijn.
  • Vorm ze direct na het bakken en laat afkoelen.

Kruidenmousse:

  • Verhit 2,5 dl melk met kaneel, kruidnagels, nootmuskaat, speculaaskruiden, en steranijs zonder te roeren.
  • Voeg 100g suiker toe en laat 20 minuten trekken onder een deksel.
  • Zeef de melk en los de gelatine erin op, laat afkoelen.
  • Klop de room stijf en spatel door het melkmengsel.
  • Klop eiwit stijf met 150g suiker en spatel voorzichtig door het melk-roommengsel.
  • Laat de mousse opstijven in de koelkast.
  • Karamelsaus:
  • Smelt 150g suiker zonder te roeren tot het karamelliseert.
  • Blus af met 2,5 dl melk en laat de suiker oplossen.
  • Voeg 1 dl room toe en breng aan de kook.
  • Roer 50g boter erdoor en laat afkoelen.

Serveren:

  • Plaats de brownies op borden.
  • Schep een quenelle kruidenmousse naast de brownie.
  • Leg twee brandy snaps naast de mousse.
  • Druppel de karamelsaus eromheen.
  • Bestuif met poedersuiker voor het serveren.

Notities

Serveer dit dessert met een glas Tawny Port of een dessertwijn zoals Sauternes.

Nutrition

Calories: 560kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 8g | Vet: 30g | Zout: 0.5g | Sugar: 45g

Heerlijke Spinazietaart met Gehakt en Bladerdeeg

Heerlijke Spinazietaart met Gehakt en Bladerdeeg

Geniet van deze verrukkelijke spinazietaart met gehakt, perfect voor een gezellige lunch of een snel diner.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten, Lunch, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 sjalot klein gesneden
  • 1 teen knoflook geperst
  • 2 tomaten in blokjes gesneden
  • 4 eieren
  • 5 bladen bladerdeeg ontdooid
  • 125 ml crème fraîche
  • 200 gr geraspte kaas
  • 250 gr gehakt
  • 450 gr diepvries spinazie ontdooid en goed uitgelekt
  • 1 el Provençaalse kruiden
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (onderwarmte).
  • Rul het gehakt in een koekenpan samen met de gesneden sjalot, knoflook, tomaat en Provençaalse kruiden.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Zorg ervoor dat de spinazie goed is uitgelekt en meng deze in een grote kom met de gebakken gehaktmix, eieren, crème fraîche en geraspte kaas.
  • Bekleed een bakvorm met de ontdooide bladerdeegbladen, houd een paar bladen achter om de taart af te dekken.
  • Giet het spinaziemengsel in de bakvorm en maak een rasterpatroon bovenop met de overgebleven bladerdeegreepjes.
  • Zet de taart 10 minuten in de oven op onderwarmte.
  • Schakel daarna de oven over naar boven- en onderwarmte en bak de taart nog 30 minuten af, tot het bladerdeeg goudbruin en knapperig is.

Notities

Combineer deze hartige taart met een frisse Sauvignon Blanc of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 28g | Vet: 31g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g

Klassieke Appeltaart met Walnoten en Rozijnen

Klassieke Appeltaart met Walnoten en Rozijnen

Een klassieke appeltaart met knapperige walnoten en zoete rozijnen, perfect voor elke feestelijke gelegenheid.
(inclusief baktijd)1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak, Noten, Taart
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 8
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • Bladerdeeg op rol
  • 3 sprank appelen geschild en in kleine stukjes gesneden
  • 70 gram rozijnen
  • 50 gram walnoten in vieren
  • 5 gram suiker
  • 1 eetlepel kaneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Bekleed een bakvorm met het bladerdeeg en houd een deel opzij voor de reepjes bovenop de taart.
  • Meng in een grote mengkom de stukjes appel, rozijnen, walnoten, suiker en kaneel goed door elkaar.
  • Vul de beklede taartbodem met het appelmengsel.
  • Snijd het achtergehouden bladerdeeg in reepjes en leg deze kruislings over de vulling.
  • Bak de appeltaart in de voorverwarmde oven gedurende 40 minuten, of tot het deeg goudbruin is.
  • Laat de taart iets afkoelen voordat je hem aansnijdt en serveert.

Notities

Een halfzoete Riesling of een glas dessertwijn zoals Muscat past goed bij deze appeltaart.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 0.3g | Sugar: 18g

I am 1

I am 1

bananen cake
Bereidingstijd14 minuten
wachttijd40 minuten
Recept categorieën: Cake, Fruit
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 160 g suiker
  • 300 g bananen
  • 250 g courgette
  • 50 g gemalen amandelen
  • 1 snufje zout
  • 150 g rijstbloem
  • 4 tl bakpoeder
  • 3 el cacaopoeder
  • 200 g pure chocolade
  • 3 el honing
  • olie om in te vetten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Vet de bakvorm in met olie.
  • Mix de eieren met de suiker tot het licht en schuimig is.
  • Pel de banaan en prak met een vork.
  • Snijd de uiteinden van de courgette en rasp fijn.
  • Voeg de geprakte banaan, olie, gemalen amandelen, courgette en een snufje zout toe aan de eieren en mix goed door.
  • Zeef de rijstbloem, bakpoeder en cacaopoeder boven de natte ingrediënten en meng met een houten lepel tot een glad beslag.
  • Giet het beslag in de bakvorm en bak circa 40 minuten in het midden van de oven.
  • Laat de cake afkoelen.
  • Smelt de chocolade au bain-marie en roer de honing erdoor.
  • Giet de chocoladeglazuur over de cake.

Carrot cake van Sofie Dumont

Carrot cake van Sofie Dumont

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: America
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 350 g geraspte wortelen
  • 1 theelepel geraspte gember
  • 1 theelepel zeste van citroen
  • 200 ml arachideolie
  • 3 eieren
  • 200 g bloem
  • 150 g amandelpoeder
  • 200 g suiker
  • snuifje zout

eventueel voor topping:

  • 4 lepels platte kaas
  • 4 lepels roomkaas
  • citroenrasp
  • scheutje honing

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar op voorhand.
  • Meng de wortelen, de gemberrasp en de zeste van citroen.
  • Meng de bloem en het amandelpoeder.
  • Begin met het opkloppen van de drie eitjes, voeg er al roerend de suiker en de arachideolie aan toe.
  • Als dat goed gemengd is, voeg je er het mengsel van wortel, gember en citroen aan toe, en een snuifje zout.
  • Voeg er als laatste het mengsel van bloem en amandelpoeder aan toe, meng goed.
  • Giet het deeg in een bakvorm en bak 45 min af in een oven van 180°C.
  • Maak ondertussen de topping door al die ingrediënten door elkaar te mengen.
  • Laat de cake afkoelen en snij vervolgens in twee of meer delen, vul met de topping en werk het geheel ook af met de topping door de zijkanten en de bovenkant ermee te bekleden.
  • Spuit de laatste restjes topping erop met de spuitzak voor een mooie afwerking

Aardappelgratin met Eekhoorntjesbrood en Champignons

Aardappelgratin met Eekhoorntjesbrood en Champignons

Deze aardappelgratin met eekhoorntjesbrood en champignons is een smaakvolle en rijke ovenschotel. Perfect voor herfst- en wintermaaltijden, met lagen van zachte aardappelschijfjes en hartige paddenstoelen, afgemaakt met een heerlijke groentebouillon.
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 40 g gedroogd eekhoorntjesbrood
  • kg aardappels
  • Boter voor invetten en bakken
  • Olijfolie voor bakken
  • 250 g champignons in plakjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook uitgeperst
  • 2 theelepels gehakte tijm
  • dl groentebouillon

Instructies

  • Week het eekhoorntjesbrood in 3 dl kokend water tot het zacht is.
  • Schil intussen de aardappelen en snijd ze, bij voorkeur met behulp van een mandoline, in zeer dunne plakjes.
  • Leg de aardappelschijfjes in een kom met koud water om verkleuren te voorkomen.
  • Verwarm een klontje boter en 1 eetlepel olijfolie in een pan, voeg de champignons, knoflook en tijm toe en bak tot ze zacht zijn.
  • Giet het eekhoorntjesbrood af (vang het weekvocht op en bewaar voor later gebruik), hak het in grove stukken en voeg het toe aan de champignons.
  • Verwarm het mengsel nog enkele minuten langer en breng royaal op smaak met zout en peper.
  • Vet een ovenvaste schaal in en maak hierin laagjes van het paddenstoelenmengsel en de aardappelschijfjes.
  • Schenk de groentebouillon en het opgevangen weekvocht van het eekhoorntjesbrood eroverheen en leg er wat plakjes boter op.
  • Zet de schaal in een voorverwarmde oven van 190°C en bak tot de aardappelschijfjes gaar zijn en het geheel mooi goudbruin is, ongeveer 45 minuten.
  • Serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een licht gekoelde Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Appelkwarktaart

Appelkwarktaart

Bereidingstijd1 uur 10 minuten
Recept categorieën: Fruit, Noten, Taart
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram zure appels
  • 3 eetlepels citroensap
  • 100 gram boter of margarine
  • 150 gram suiker
  • 3 eieren
  • 250 gram kwark
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • Boter om de vorm in te vetten
  • 50 gram geschaafde amandelen
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel kaneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  • Schil de appels en snijd ze in partjes.
  • Besprenkel ze met de helft van het citroensap.
  • Mix de margarine en suiker tot een luchtig mengsel.
  • Voeg vervolgens de eieren toe en klop alles goed door elkaar.
  • Meng het resterende citroensap door de kwark.
  • Voeg dit kwarkmengsel toe aan het margarine-suikermengsel en spatel voorzichtig het zelfrijzend bakmeel erdoor.
  • Vet een bakvorm in of bekleed deze met bakpapier.
  • Schep het beslag in de vorm en strijk het glad.
  • Verdeel de appelpartjes over het beslag en bestrooi met de geschaafde amandelen.
  • Meng de suiker met kaneel en strooi dit mengsel over de appels.
  • Bak de appelkwarktaart in ongeveer 50 minuten gaar en goudbruin.

Serveertips:

  • Experimenteer gerust door rozijnen, abrikozen, walnoten of rabarber aan het appelmengsel toe te voegen.
  • Na het bakken kun je de taart bestrijken met verwarmde abrikozenjam voor extra smaak.

Notities

Meng na eigen idee wat rozijnen, abrikozen, walnoten, rabarber door het
appelmengsel. Na het bakken de appelkwarktaart bestrijken met wat verwarmde
abrikozen jam.

Rijsttaart van Worldcook.net

Rijsttaart van Worldcook.net

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Rijst, Taart
Land van herkomst: Marokko
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 Gram Paprijst
  • ¾ Liter Melk
  • 100 Gram Suiker
  • ½ Theelepel Kaneel
  • 50 Gram Pijnboompitten
  • 50 Gram Pistachenoten
  • 50 Gram Gekonfijte Sinaasappelschilletjes
  • 2 Eieren Gesplitst

Instructies

  • Kook de rijst in de melk gedurende 45 minuten.
  • Roer de suiker erdoor, de kaneel, de pijnboompitten, de pistachenoten, de sinaasappelschillen en de eidooiers.
  • Klop de eiwitten stijf en schep deze door de rijst.
  • Giet de rijstepap in een ingevette bakvorm en bak de taart een half uur op 200°c

Citroentaart 4

Citroentaart 4

Allerhande maart 2002
Recept categorieën: Taart
Land van herkomst: Frankrijk
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 175 g patentbloem
  • 125 g en 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
  • mespunt zout
  • 100 g boter of margarine
  • 1 eierdooier
  • 2 citroenen
  • 3 eieren M
  • 75 ml slagroom
  • 175 g poedersuiker
  • 1 eetlepel(s) bloem om te bestuiven
  • ½ eetlepel(s) boter of margarine om in te vetten

Instructies

  • In kom patentbloem, 2 eetlepels basterdsuiker en zout mengen.
  • Boter, eierdooier en 1 eetlepel water toevoegen en snel tot samenhangende deegbal kneden.
  • Deegbal afgedekt ca. 30 minuten in koelkast laten rusten.
  • Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Aanrecht en deegroller bestuiven met bloem.
  • Deeg uitrollen tot ronde lap, ca. 3 cm groter dan vorm.
  • Vorm invetten en met deeg bekleden.
  • Bakpapier (ca. 30 x 30 cm) op deeg leggen en vullen met blindbakvulling.
  • Taartbodem in ca. 15 minuten lichtbruin en stevig bakken.
  • Blindbakvulling en papier verwijderen en taartbodem nog ca. 10 minuten laten bakken.
  • Van 1 schoongeboende citroen schil raspen.
  • Beide citroenen uitpersen.
  • In kom eieren loskloppen met 125 g basterdsuiker.
  • Citroensap, citroenrasp en slagroom erdoor roeren.
  • Ei-citroenmengsel voorzichtig in taartbodem schenken.
  • Taart terugschuiven en citroenvulling in ca. 30 minuten stevig laten worden.
  • Laten afkoelen en afdekken met dikke laag poedersuiker.

Goji bessen koek van Amandelmeel met Rozijnen, Banaan, 3 Korenvlokken, Honing

Goji bessen koek van Amandelmeel met Rozijnen, Banaan, 3 Korenvlokken, Honing

Vandaag de dag is de term 'Superfood' een veel gehoorde kreet. Ik geef toe, ik doe er ook aan mee. Gezond is beter, ongezond mag ook wel af en toe. Om alles een beetje in balans te houden maak ik dus ook wel eens wat gezonde dingen. Neem nou deze Goji bessen koek. Geïnspireerd op de Power Snacks met veel vezels en superfoods. Dit exemplaar bevat Goji bessen, Rozijnen, 3 Korenvlokken, Honing en Banaan en ik heb amandelmeel gebruikt in plaats van gewone bloem. Maar er zijn uiteraard vele variaties mogelijk. Als je bijvoorbeeld de 3 korenvlokken door noten of glutenvrije graanvlokken (zoals rijstvlokken, boekweitvlokken, gierstvlokken, quinoavlokken, amaranthvlokken, maïsvlokken) vervangt heb je een glutenvrije snack.
Ik eet het als ontbijt in combinatie met een bakje Griekse Yoghurt met banaan. Als tussendoortje is het ook heel lekker.
Recept categorieën: Koek, Ontbijt, Superfood, Tussendoortje
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 gram Amandelmeel
  • 1 Eiwit
  • 1 Banaan
  • 20 gram Roomboter zacht
  • 2 EL Honing
  • 50 gram Rozijnen
  • 20 gram Goji bessen Gedroogde
  • 20 gram 3 Korenvlokken
  • Snufje kardemom
  • Snufje zout
  • Beetje Palmsuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Klop het eiwit met een snufje zout tot zachte pieken.
  • Prak of klop de banaan met de zachte boter tot een puree en meng de amandelmeel en honing hier doorheen.
  • Roer dit mengsel rustig met een ijzeren lepel (de scherpe rand van de lepel zorgt ervoor dat je niet teveel lucht eruit roert) door het geklopte eiwit.
  • Meng al je droge ingrediënten er rustig doorheen.
  • Verdeel het mengsel in een bakvorm, springvorm of op bakpapier op je bakplaat.
  • Maak een laag van een ruime CM dik.
  • Bak het in de oven op 170 graden voor 15 minuten.
  • Na de baktijd zet je de grill aan, sprenkel een laagje Palmsuiker op de bovenkant van je koek en zet dit even onder de grill tot de suiker verkleurt.
  • Laat afkoelen, snijd in plakjes en geniet van deze gezonde hap!