Lentebiscuit met Aardbeien
Calories:
Author: Cor Klaar
- 5 eieren
- 150 gram suiker
- 100 gram bloem
- 100 gram maizena
- 1 koffielepel bakpoeder
- 1 scheutje vanille extract of voeg de zaadjes van een vanillestokje toe bij de eieren en de suiker.
Voor de vulling en topping:
- 1 Liter slagroom
- 2 doosjes aardbeien
- 4 Flinke eetlepels zelfgemaakte aardbeiengelei
- 3 koffielepels suiker of vanillesuiker
- Chocolade geraspt
Warm de oven voor op 180 °.
Splits de eieren en klop de eidooiers samen met 2 eetlepels suiker au bain-marie tot een temperatuur van 50 °.
Neem de eidooiers van het vuur en klop ze tot een stevige ruban.
Neem een vetvrije kom en klop hier in de eiwitten stijf met de suiker die je gedeeltelijk steeds toevoegt.
Wanneer je een mooie stijve, glanzende massa hebt verdeel je 1/3 hiervan met de ruban.
Neem een spatel en schep het eiwit er voorzichtig onder.
Leg de rest van het eiwit er boven op.
Neem de bloem, mayzena en bakpoeder en zeef dit uit boven de kom.
Spatel de bloem er voorzichtig onder tot je een mooie luchtige massa hebt.
Neem de bakvorm en vul deze met het beslag.
Bak af in ca 35 minuten.
Doe altijd de prikkertest om te kijken of je biscuit gaar is.
Laat de biscuit volledig afkoelen.
Snij de biscuit met een taartenzaag in 3 lagen.
Neem de gelei en smeer deze uit over de bodem.
Daarna een laag slagroom erover smeren.
Leg de 2e laag erbovenop en herhaal de gelei en slagroom.
Leg er een laag gesneden aardbeien bovenop.
Leg de top van de biscuit erop en smeer de zijkant in met slagroom.
Doe de chocoladekrullen op een bord en neem de biscuit tussen je handen en rol hem voorzichtig door de chocoladekrullen.
De bovenkant insmeren met slagroom en dan langs de rand toefjes spuiten.
Vul de taart met aardbeien en zet hem koel weg.
Je kunt eender welk fruit gebruiken voor deze biscuit, het hoeven niet persé aardbeien te zijn.
Receptenplein.nl
Home / bakvorm / Pagina 3
Hazelnootcake met ricotta
Een bakrecept zonder boter of olie en toch smakelijk?Ja dat kan met dit recept
Calories:
Author: Cor Klaar
- 125 gram zelfrijzend bakmeel
- 200 gram suiker
- 4 eieren
- 250 gram Ricotta
- mespuntje zout
- 8 gram vanillesuiker
- 5 cl brandy/cognac/rum
- 100 gram gemalen hazelnoten.
Mix de eieren, suiker en vanillesuiker tot een schuimige massa en voeg daarna alle andere ingrediënten toe.
Neem een bakvorm naar keuze en bepaal zelf of deze moeten worden ingevet en met paneermeel moet worden bestrooid of gebruik bakpapier.
Zelf gebruik ik een siliconen bakvorm.
Bak in oven van 180 graden.
Tijd afhankelijk van gekozen bakvorm (minimaal 25 minuten).
Receptenplein.nl
Home / bakvorm / Pagina 3
Torta di mandorle
AmandeltaartHet advies is om elke dag wat ongezouten noten te eten nemen we graag ter harte, zeker wanneer deze gezonde noten verwerkt zijn in een Amandeltaart.Amandelen zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond. De Gezondheidsraad adviseert om elke dag ongezouten noten te eten, omdat noten je cholesterol verlagen en dat helpt weer om je bloedvaten gezond te houden. Naast het feit dat amandelen voor 90% bestaan uit onverzadigde vetten, vormen ze een goede bron van vitaminen, mineralen en eiwitten. Nou, dan wordt eens tijd om iets lekkers te maken met amandelen: Torta di mandorle, Amandeltaart.Taart of CakeVeel zoetigheden die in Italië ‘torta’ genoemd worden, zouden in het Nederlands cake genoemd worden. Dus hou ik het voor dit recept op een amandelcake.
Calories:
Author: Cor Klaar
- 200 gram amandelen
- 200 gram bloem
- 200 gram suiker
- 200 gram margarine of boter
- 3 middelgrote eieren
- 50 ml Amaretto di Saronno of amandelsiroop
- 1 citroen geraspt
- 10 gram gist/bakpoeder *1)
- 1 snufje zout
- poedersuiker
Zorg dat de boter op kamertemperatuur is.
Verwarm de oven voor op 100 graden.
Vet een spring/bakvorm van 20-24 centimeter in met boter (eventueel bestrooid met paneermeel) of gebruik een siliconen bakvorm.
Maal (in een keukenmachine of met een stafmixer) de amandelen.
Niet te fijn, zodat je nog kleine stukjes amandel blijf zien.
Houd twee eetlepels apart.
Splits de eieren.
Klop het eigeel met de suiker tot een schuimige massa.
Klop het eiwit met een snufje zout zo stijf dat je de schaal op z’n kop kunt houden en het eiwit er niet uitloopt.
Voeg bij het eigeelmengsel de boter in kleine klontjes toe, goed mixen en vervolgens de citroenrasp en de gemalen amandelen toevoegen.
Voeg daarna de bloem, het bakpoeder en de likeur toe.
Spatel voorzichtig de stijfgeslagen eiwit door het mengsel en doe het beslag in de bakvorm.
Bestrooi met de achtergehouden gemalen amandelen.
Bak de amandeltaart in het midden van de oven in ongeveer 10 minuten (om te rijzen), verhoog dan de temperatuur tot 180 graden (160/70 heteluchtoven) en bak de cake in 20 minuten gaar
Controleer eventueel met een satéprikker of de cake gaar is.
Wanneer aan de satéprikker beslag blijft plakken is ie nog niet gaar.
Zodra de satéprikker er wel droog uit komt is de cake gaar.
Laat de cake afkoelen, haal uit de bakvorm en bestrooi eventueel met poedersuiker.
Receptenplein.nl
Home / bakvorm / Pagina 3
Bladerdeegtaart met mascarpone en sinaasappel
Een snel en eenvoudig recept. Wanneer je onverwacht bezoek krijgt – en de ingrediënten in huis hebt – staat binnen een half uur een lekkere taart op tafel, die zowel warm als koud goed gegeten kan worden.
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 250 gram bladerdeeg
- 250 gram mascarpone
- 2 eieren
- 100 gram en 2 eetlepels suiker
- 1 sinaasappel
- rasp van de schil van 1 citroen
- 1 eetlepel(s) custard poeder
- 3 eetlepel(s) melk
- 1 eetlepel(s) paneermeel
Snij van de sinaasappel plakken van ongeveer 5 mm en snij of knip de schil er af.
Leg de plakken in een lage schaal of diep bord.
Knijp de ‘kontjes’ van de sinaasappel uit boven de plakken (voor nog wat extra sap) en gaar de plakken in de magnetron in ongeveer 3 minuten.
Rol het bladerdeeg met een deegroller uit tot het een stuk groter is dan de bakvorm die je gebruikt.
Bekleed de bakvorm eerst met bakpapier en vervolgens met het bladerdeeg en laat het bladerdeeg overhangen.
Prik met een vork hier daar in het bladerdeeg en bestrooi de bodem met een eetlepel paneermeel.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Meng de custard poeder met de melk in een schaaltje of kommetje.
Hou een beetje ei over om het deeg te bestrijken.
Klop de rest van de twee eieren met de suiker stijf, voeg de citroenrasp, de mascarpone en het custardmengsel toe en klop het geheel nog een minuutje door en giet het vervolgens over de bladerdeegbodem.
Verdeel de gare plakken sinaasappel over de mascarpone-massa en vouw het overhangende bladerdeeg terug.
Bestrijk nu met een kwast de deegrand met het overgebleven ei en bestrooi het deeg en de sinaasappelschijven met suiker.
Bak deze taart in 15 tot 20 minuten gaar.
Om eerlijk te zijn is dit recept geboren door het snuffelen in onze koelkast. Wat hebben we op voorraad, waar verloopt bijna de houdbaarheidsdatum van en wat vinden we lekker? Op de fruitschaal lagen nog slechts 1 sinaasappel en diverse citroenen. De planning om van de mascarpone een tiramisu te maken ging niet door omdat we dan weer te veel zouden eten en we toch nu echt iets willen afvallen, dus bleef de mascarpone al meer dan een week zielig achter in het hoekje van de koelkast. En bladerdeeg hebben we altijd op voorraad. De idee was dan ook spontaan geboren: een snelle taart van bladerdeeg, mascarpone en sinaasappel.
Receptenplein.nl
Home / bakvorm / Pagina 3
Broodpudding van Madmum
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 400 gram brood oud event. verschillende soorten
- 100 gram peperkoek
- 3 eetlepel kristalsuiker
- 3 eetlepel kandijsuiker
- 3 eieren
- 1 ½ deciliter melk
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 150 gram rozijnen
- sinaasappel schil dun gesneden
- 3 eetlepel jenever
- 1 snufje zout
- boter
- water
Laat de rozijnen en de reepjes sinaasappelschil weken in de jenever.
Maak het brood en de peperkoek voor zover nodig zacht door ze te bevochtigen met water.
Knijp ze daarna goed uit en doe ze in een kom samen met de melk, de 2 soorten suiker, kaneel, zout,de geklutste eieren, en een paar kleine stukjes boter.
Voeg hierbij ook de rozijnen en de sinaasappelschil.
Houd het weekvocht nog even apart.
Meng alles tot een homogeen geheel.
Als dit moeilijk gaat omdat er te weinig vocht in het geheel zit, doet U eerst het weekvocht erbij en indien nog nodig wat melk.
Stort het hele deeg in een goed beboterde bakvorm en bak het in ongeveer 45 minuten op 175 graden.
De broodpudding kan warm, lauw of koud worden gegeten.
U kunt er slagroom of jam bijdoen maar wij serveren hem met ijs van rozijnen en een saus van Grand Marnier.
Receptenplein.nl
Home / bakvorm / Pagina 3
Klassieke boter-cake met vier gelijke delen
Een luchtige en rijke klassieke cake met gelijke hoeveelheden boter, suiker, meel en eieren. Perfect als basis of bij de koffie.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 10 plakken
Calories: 368kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g kristalsuiker
- 250 g ongezouten boter
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 4 eieren
Verwarm de oven voor op 180 tot 200 °C.
Vet een cakevorm in met boter of bakspray.
Smelt de boter op laag vuur.
Meng de gesmolten boter met de kristalsuiker in een kom.
Voeg de eieren toe en klop het mengsel luchtig.
Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom.
Roer alles door tot een glad beslag zonder klontjes.
Giet het beslag in de ingevette cakevorm.
Bak de cake 30-40 minuten in de oven, tot een prikker er schoon uitkomt.
Laat de cake afkoelen in de vorm voordat je hem eruit haalt.
Serveertip:
Heerlijk met een likje roomboter of een laagje jam. Ook lekker als basis voor taart met topping.
Wijnadvies:
Serveer met een glaasje zoete dessertwijn of een milde muskaatwijn voor een verfijnde combinatie.
Calories: 368kcal | koolhydraten: 39g | Protein: 5g | Vet: 21g | Zout: 0g | Sugar: 22g
Receptenplein.nl
Home / bakvorm / Pagina 3
Briochetaart
Recept categorieën: Taart
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Klaar
- 600 gram bloem
- 210 ml lauwe melk
- 30 gram Gist
- 40 gram suiker
- 1 eidooier
- 100 gram boter
- 10 gram zout
Banketbakkersroom voor 600 gr pudding:
- 500 ml melk
- 1 eidooier
- 125 gram suiker
- 50 gram puddingpoeder custard
- 200 geweekte rozijnen of chocolade stukjes
- 1 eidooier om de taart te doreren
Voor de afwerking van de taart:
- Abrikozengelei
- Scheutje water
- Voor het glazuur:
- 100 gram poedersuiker
- 20 ml kokend water
Doe alle ingrediënten behalve het zout in de keukenmachine en laat de machine een aantal minuten kneden.
Voeg nu het zout toe en laat de machine nog een 20 minuten verder kneden.
Verdeel het deeg nu in 2 porties voor de grote taart of 4 porties voor de kleine taartjes.
Bol het deeg op en verpak in plastic folie. Laat het deeg een kwartiertje rusten.
Maak de banketbakkersroom:
Breng het grootste gedeelte van de melk met de suiker aan de kook.
De rest van de melk meng je met de eidooier en het puddingpoeder.
Wanneer de melk kookt schenk je er een beetje van bij de koude melk.
Goed roeren en alles terug in de pan schenken en aan de kook brengen.
Doe de pudding in een schaal en bedek met plastic folie.
Er mag geen vel op komen. Je kunt de pudding gewoon warm op de taart leggen aangezien deze mee gebakken wordt in de oven.
Neem nu 1 deegbol en rol deze uit tot een ronde lap die groter is dan je bakvorm.
Leg de lap in de vorm, druk de zijkanten aan en snijd de randen bij met de deegrol.
Bestrijk de bodem met een laagje pudding en strooi er rozijnen of chocoladestukjes overheen.
Neem nu de andere bol en rol deze uit tot een rechthoekige lap van 25 x 35 cm.
Bestrijk de lap met pudding en strooi er rozijnen of chocoladestukjes over.
Rol nu de lap op.
Begin met de langste kant.
Als je de lap hebt opgerold snijd je er stukken van een 2 cm vanaf.
Rangschik de koffiekoeken in de bakvorm tot de vorm mooi gevuld is.
Bestrijk de koeken met een beetje eigeel en laat nog een half uurtje rijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200° C en bak de taart af in ca 20 à 25 minuten.
Ontvorm de taart en breng 2 flinke eetlepels abrikozengelei met een beetje water aan de kook.
Neem een kwast en bestrijk de randen van de taart hiermee en de kleine brioches.
Breng de 20 ml water aan de kook en giet dit dan op de poedersuiker, roer goed door en leg met een koffielepeltje op elke brioche een beetje glazuur.
Laat de taart nu verder afkoelen.
Receptenplein.nl
Home / bakvorm / Pagina 3
Wortelquiche van Hetty van Es
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 rol bladerdeeg of de bladerdeeg van Tante Fanny
- 8 wortels in vieren gedeeld en geblancheerd
- 2 lange sjalotten in vieren gedeeld
- 2 pakjes crème fraîche à 150 g
- 3 eieren
- 2 knoflookteentjes gehakt
- 100 g olijven grof gesneden
- 12 salie blaadjes
- ½ tl zout peper, nootmuskaat
Bereid het deeg voor volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verwarm de oven voor op 200° C boven-/onderverwarming.
Vet de bakvorm in, leg het bladerdeeg erin en druk het goed vast.
Snijd de randen die niet in de vorm passen er af.
Leg de geblancheerde wortels, de sjalotten en de olijven in lagen op de bladerdeegbodem.
Meng de crème fraîche met de knoflook en kruid het met zout, peper en muskaat.
Giet de crème fraîche nu over de groente en strooi de salie blaadjes over het geheel.
Bak de wortelquiche met 180° C boven-/onderverwarming in ca. 40 min goudbruin.
Receptenplein.nl
Home / bakvorm / Pagina 3
Amandel sinaasappeltaart
Bron: Delicious maart 2018
Servings: 8 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 biosinaasappels
- ¾ tl bakpoeder gezeefd
- 6 eieren
- 250 gram ruwe rietsuiker
- 180 gram fijne griesmeel
- 75 g amandelmeel
- Poedersuiker
- 65 gram polenta
Bestuif de bakvorm met een gelijkmatig laagje polenta.
Schud het teveel eruit.
Doe de sinaasappels in een pan en overgiet ze met water.
Breng aan de kook op hoog vuur.
Leg er een rondje bakpapier op., verzwaard met een omgekeerd schoteltje en een conservenblik, zodat de sinaasappels onder water blijven.
Kook ze op een laag vuur afgedekt in ca.1,5 uur gaar.
Ze zijn dan zo zacht dat je ze makkelijk kunt inprikken met een scherp mes.
Giet af, snijd de sinaasappels doormidden en haal de pitten eruit.
Schil er aan laten zitten!
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Pureer de sinaasappels met het bakpoeder in de keukenmachine.
Klop de eieren met de suiker in de keukenmachine of met de mixer met garde in ca. 5-8 minuten tot het driedubbele volume.
Spatel er voorzichtig de sinaasappelpuree, polenta, griesmeel en amandelmeel door.
Schep het beslag in de vorm en bak 15 minuten.
Schakel de oventemperatuur terug naar 160 graden en bak nog ca. 50 minuten tot een in het midden ingestoken satéprikker er schoon uitkomt.
Laat ca. 10 minuten afkoelen in de bakvorm en stort op een rooster om wat af te koelen.
Bestrooi met poedersuiker (en serveer met lemon curd (pot) en mascarpone).
Receptenplein.nl
Home / bakvorm / Pagina 3
Brabants Roggebrood
Recept categorieën: Brood
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 400 g roggemeel
- 320 ml lauw water
- 200 g tarwe volkorenmeel
- 10 g droge gist of 30 g verse
- 8 g zout
- 10 g suiker
- 25 g boter
- 1 eetlepel(s) azijn
Meng het volkorenmeel, gist en het zout door het roggemeel.
Voeg het water toe in een kuiltje.
Kneden tot een samenhangend deeg.
Voeg het azijn en de andere ingredienten toe.
Kneden.
Het is deeg is eerst erg los.
Het is daarom gemakkelijk een deegkrabber bij de hand te hebben.
Deel het deeg in 2 gelijke delen.
Vorm de deegstukken in de vorm van je bakvormen.
Je hoeft het niet op te bollen zoals normaal deeg, gewoon in vorm drukken.
Doe de roggebroden in de vormen, duw ze aan.
Dek ook de bovenkant af met bakpapier en sluit het deeg hiermee goed af.
Bak de broden in een voorverwarmde oven van ongeveer 90 graden gedurende 6 u
(ipv suiker, zout, boter en azijn kan ook 37 g zuurdesem toegevoegd worden)
Receptenplein.nl
Home / bakvorm / Pagina 3