Spaghetti met paprikapesto, courgette en spek

Spaghetti met paprikapesto, courgette en spek

Een kleurrijke spaghetti met zelfgemaakte paprikapesto, geroosterde courgette en knapperig ontbijtspek.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta, Vlees
Land van herkomst: Fusion, Italië, Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • blender of keukenmachine
  • Grillpan (of ovengrill)
  • kookpan

Ingrediënten

  • 100 gram belegen kaas
  • 1 courgette
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 100 gram olijven
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 100 gram ontbijtspek in halve plakjes
  • 2 paprika's
  • 400 gram spaghetti
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de ovengrill voor.
  • Halveer de paprika's en verwijder de zaadlijsten.
  • Leg de paprikahelften met de snijkant naar boven op een bakplaat en besprenkel met 1 eetlepel olie.
  • Rooster de paprika's onder de grill tot het vel zwartgeblakerd is (ca.
  • 10 minuten).
  • Laat afkoelen, verwijder het vel en pureer met 3 eetlepels olie, knoflook en kaas tot pesto.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Kook de spaghetti beetgaar.
  • Snijd de courgette in plakken en bestrijk met 2 eetlepels olie.
  • Rooster de courgette en spek onder de grill (4-5 minuten per kant).
  • Giet de spaghetti af en verdeel over borden.
  • Verdeel de paprikapesto, courgette, olijven en spek erover.

Notities

Serveertip:
Garneer met extra kaas en basilicum.
Wijnadvies:
Een fruitige Italiaanse rode wijn, zoals Chianti.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 8g

Zalm-Venkelstamppot met Rouille

Zalm-Venkelstamppot met Rouille

Een heerlijke zomerse stamppot met zalm en venkel, geserveerd met een romige, zelfgemaakte rouille.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Vis
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ¼ kg aardappels
  • Zout
  • Peper
  • 2 venkelknollen in repen
  • 40 g boter
  • 1 dl melk
  • 2 blikjes zalm inh. 245 g uitgelekt
  • Voor de rouille:
  • 1 paprika ontveld in blokjes
  • 3 eetlepels droog broodkruim
  • 2 eidooiers
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 dl olijfolie

Instructies

  • Pureer de paprika met het broodkruim, de eidooiers en de knoflook.
  • Voeg in delen de olijfolie toe tot een mooie gebonden saus ontstaat.
  • Kook de aardappelen in water met zout in 20 minuten gaar.
  • Kook de venkel in ruim water met zout in 5 minuten beetgaar.
  • Stamp de aardappelen met de boter en de melk fijn.
  • Meng de uitgelekte venkel en de zalm door de puree en breng de puree op smaak met zout en peper.
  • Serveer de rouille erbij.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of gestoomde groenten voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Chardonnay, past goed bij de zalm-venkelstamppot en de romige rouille.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Amandelroomvelouté Dame Blanche

Amandelroomvelouté Dame Blanche

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Kip, Soep
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Suikervrij
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 g kippenbouillon
  • 50 g bloem
  • 1 dl slagroom
  • Kip voor garnering
  • 50 g boter
  • 1 dl melk
  • 80 g amandelen
  • 2 eieren

Instructies

  • Maak van de boter en bloem een witte roux in een grote kookpan.
  • Voeg de kippenbouillon toe en roer goed om een gladde soep te maken.
  • Laat dit 20 minuten zachtjes koken.
  • Maak amandelmelk door de amandelen fijn te stampen met de melk in een blender of keukenmachine.
  • Voeg de amandelmelk toe aan de soep en breng het geheel aan de kook.
  • Snijd wat kippenvlees in blokjes voor de garnering.
  • Schenk, van het vuur af, de liaison van eierdooiers en slagroom bij de soep en roer goed door.
  • Serveer de soep met de garnering van kippenvlees.

Notities

Wijnadvies:

Een droge, lichtzoete witte wijn zoals een Riesling Spätlese past goed bij deze amandelroomvelouté Dame Blanche. De fruitige tonen van de wijn zullen de romige soep mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g

Fluweelzachte Duivenvelouté met Anijs

Fluweelzachte Duivenvelouté met Anijs

Een rijke en verfijnde duivenvelouté met een romige liaison en een subtiele hint van anijs, perfect als luxueus voorgerecht.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Soep, Wild
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 duiven
  • liter gevogeltevelouté gevogeltebouillon
  • 2 eierdooiers
  • 1 dl slagroom
  • 4 korrels anijs
  • Snufje zout
  • Snufje peper

Instructies

  • Laat de duiven in boter opstijven zonder dat ze kleur krijgen in een grote kookpan.
  • Voeg de duiven toe aan de gevogeltevelouté en laat ze gaar koken.
  • Haal het vlees van de botten en bewaar 3 borstfilets voor de garnering.
  • Maal de rest van het vlees met de velouté fijn in een blender of keukenmachine.
  • Voeg dit vleesmengsel toe aan de soep en passeer deze door een zeef voor een gladde textuur.
  • Snijd de borstfilets in kleine reepjes.
  • Maak een liaison door de eierdooiers te mengen met de slagroom in een steelpan.
  • Voeg deze liaison, van het vuur af, toe aan de soep en roer goed door.
  • Garneer de soep met de reepjes duivenvlees.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperig stokbrood en een scheutje truffelolie voor extra diepgang.
Wijnadvies:
Een droge, lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij deze duivenvelouté. De fruitige en lichte tonen van de wijn vullen de delicate smaak van de soep mooi aan.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g

Mediterraanse Pizzahapjes met Twee Vullingen

Mediterraanse Pizzahapjes met Twee Vullingen

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kaas, Pizza, Warme hapjes
Land van herkomst: Mediterraan
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Olijvenvulling:

  • 100 g ontpitte olijven
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 30 g geraspte kaas om te bestrooien

Tomaten-paprikavulling:

  • 50 g gedroogde tomaten in olie uitgelekt
  • 50 g paprika in olie uitgelekt
  • 1 theelepel tomatenpuree
  • Een beetje tabasco naar smaak
  • 30 g geraspte kaas om te bestrooien

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C boven-/onderwarmte.
  • Pureer alle ingrediënten voor de vulling, behalve de kaas, in een blender of keukenmachine.
  • Haal het deeg direct uit de koelkast en rol het met het meegeleverde bakpapier uit op een bakblik.
  • Verdeel het deeg met een deegroller in de lengte in tweeën.
  • Verdeel vijf keer een beetje vulling over de onderste rand van elk deeggedeelte, met gelijke tussenruimte.
  • Vouw de deegrand over de vulling en rol het deeg verder op.
  • Druk met een pollepel het deeg tussen de vulling stevig aan en maak met een schaar een snee in de bovenkant van elk rolletje.
  • Bestrooi met kaas.
  • Bak in het midden van de oven gedurende 15-20 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
  • Breek de stukjes los na het bakken.

Notities

De pizzahapjes kunnen ook bestrooid worden met sesamzaadjes, zonnebloempitten of grof zeezout.

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Sangiovese past goed bij de Mediterraanse smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 7g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Fruitige Roodfruitsmoothie

Fruitige Roodfruitsmoothie

Een verfrissende smoothie met aardbeien, frambozen en cranberrysap, perfect voor een gezonde start van de dag of als tussendoortje.
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Fruit, Koude Dranken, Smoothies
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2 glazen
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • blender of keukenmachine

Ingrediënten

  • 1 sneetje bruinbrood of volkorenbrood in blokjes
  • 250 g aardbeien
  • 125 g frambozen of rode bessen
  • 250 ml cranberrysap of sinaasappelsap

Instructies

  • Pureer de aardbeien en frambozen in een blender of keukenmachine.
  • Voeg de blokjes brood en het cranberrysap toe en meng alles op de hoogste stand tot een schuimige drank.
  • Schenk de smoothie in 2 glazen en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer de smoothie met een paar ijsblokjes voor extra verfrissing of voeg een beetje munt toe voor een extra smaakdimensie.
Wijnadvies:
Bij deze fruitige smoothie past een glas mousserende witte wijn, zoals Prosecco, voor een sprankelende ervaring.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 3g | Vet: 2g | Zout: 0.1g | Sugar: 18g