Feestelijke kaashapjes

Feestelijke kaashapjes

Kleurrijke kaashapjes met sesam- en maanzaad, radijs, tomaat en druiven, een feestelijke traktatie.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes, Kaas, Koude Hapjes
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Borrel, Verjaardag
Servings: 10 stuks
Calories: 50kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 druiven
  • Diverse kaassoorten
  • 5 gram maan- en sesamzaad
  • 2 radijsjes
  • 2 tomaten
  • Boter

Instructies

  • Snijd of steek 10 vormpjes uit de kaas.
  • Besmeer 4 vormpjes met boter.
  • Doop 2 vormpjes in maanzaad en 2 in sesamzaad.
  • Prik radijsjes op cocktailprikkers en zet op de kaasvormpjes.
  • Doe hetzelfde met kerstomaatjes en druiven.
  • Zet de kaashapjes op een schaaltje en serveer.

Notities

Serveertip:
Varieer met verschillende soorten kaas en garneringen.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn of een fruitige rosé.

Nutrition

Calories: 50kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 3g | Vet: 4g | Zout: 0.2g | Sugar: 0.5g

Spaans Tapas Trio: Champignons, Tortilla, Chorizo

Spaans Tapas Trio: Champignons, Tortilla, Chorizo

Een heerlijk Spaans tapas trio met champignonsalade, kikkererwtentortilla en gebakken amandelen met chorizo.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Totale tijd1 uur
Recept categorieën: Borrelhapjes, Groenten, Noten, Tapas, Varkensvlees
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6 personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 gram amandelen ongepeld
  • Cayennepeper
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 150 gram chorizoworst stukje
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 teentje knoflook fijngesneden
  • ½ blikje kikkererwten à 400 gram, uitgelekt
  • 500 ml kippenbouillon van tablet
  • 6 eetlepels Spaanse olijfolie
  • 1 paprika in blokjes
  • 2 eetlepels peterselie fijngesneden
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Borstel de champignons schoon.
  • Breng de kippenbouillon aan de kook.
  • Kook de champignons 3 minuten in de bouillon en haal ze eruit.
  • Klop een dressing van citroensap, knoflook, peterselie, 2 eetlepels olijfolie, zout en peper.
  • Marineer de champignons in de dressing.
  • Fruit de paprika in 2 eetlepels olijfolie.
  • Schep de kikkererwten erdoor.
  • Klop de eieren los met zout en peper en giet over het kikkererwtenmengsel.
  • Roer tot het ei begint te stollen en bak de tortilla 10 minuten op laag vuur met deksel.
  • Bak de amandelen 5 minuten in de rest van de olie op laag vuur.
  • Voeg cayennepeper en zeezout toe.
  • Snijd de chorizo in blokjes.
  • Snijd de tortilla in 6 punten.
  • Rijg de champignons aan prikkers.
  • Serveer de tapas op een schaal.

Notities

 
Serveertip:
Serveer met een glas Spaanse rode wijn, zoals Rioja.
Wijnadvies:
Rioja.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Colcannon – Ierse Stamppot met Savooiekool en Spekrolletjes

Colcannon – Ierse Stamppot met Savooiekool en Spekrolletjes

Geniet van de traditionele Ierse colcannon: een heerlijke stamppot van aardappelen en savooiekool, geserveerd met krokante spekrolletjes. Dit eenpansgerecht is perfect voor een winterse avond of als smaakvolle aanvulling op je St. Patrick’s Day-feest.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Vlees
Land van herkomst: Ierland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 gram savooiekool in dunne reepjes gesneden
  • 2 uien in ringen gesneden
  • 2 eetlepels reuzel
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • liter vleesbouillon
  • 2 dl room
  • 50 gram boter
  • 200 gram rookspek zonder zwoerd in plakken
  • 30 gram bieslook fijngehakt

Instructies

  • Kook de aardappelen gaar in gezouten water.
  • Maak intussen de savooiekool schoon en snijd deze in dunne reepjes.
  • Verhit de reuzel in een ruime pan en fruit de koolreepjes en uienringen ca.
  • 2 minuten op laag vuur.
  • Kruid met zout en peper.
  • Druk de gekookte aardappelen door een pureeknijper en voeg ze bij de groenten in de pan.
  • Voeg de room en boter toe aan het kool-aardappelmengsel en meng goed door.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Rol de plakken spek op en zet ze vast met een cocktailprikker.
  • Bak de spekrolletjes krokant in een pan met anti-aanbaklaag op matig vuur.
  • Was en snijd de bieslook fijn.
  • Schep de colcannon in een schaal, strooi de bieslook erover en leg de krokante spekrolletjes erbovenop.

Notities

Wijnadvies:
Een volle, fruitige rode wijn zoals een Merlot past perfect bij de rijke smaken van de colcannon en het spek.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 20g | Vet: 35g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g

Andijviestamppot met Casselerrib-Rolletjes en Ananasjus

Andijviestamppot met Casselerrib-Rolletjes en Ananasjus

Verwen jezelf met deze smaakvolle andijviestamppot, gecombineerd met casselerrib-rolletjes gevuld met ananas en een heerlijke ananasjus. Een perfecte mix van hartig en zoet, ideaal voor een gezellige maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels
  • 4 schijven ananas uit blik
  • 8 dikke plakken casselerrib ± 25 g per plak
  • 3 eetlepels mosterd
  • 75 g boter
  • 2 dl melk
  • 400 g andijvie
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappelen, was ze, snijd ze in vieren en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Laat intussen de ananas uitlekken, vang het sap op, en halveer de schijven.
  • Besmeer de plakken casselerrib aan één kant met 2 eetlepels mosterd.
  • Rol in elke plak casselerrib een halve schijf ananas en steek deze vast met een cocktailprikker.
  • Verhit 50 g boter in een koekenpan en bak de casselerrib-rolletjes rondom bruin.
  • Verdun het bakvet met het ananassap en de rest van de mosterd om een smakelijke jus te maken.
  • Giet de aardappelen af, stamp ze fijn, en klop ze met de melk en de rest van de boter tot een luchtige puree.
  • Voeg de andijvie in gedeelten toe en meng goed door de puree.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de stamppot met de casselerrib-rolletjes en schenk de ananasjus erover.

Notities

Wijnadvies:
Deze stamppot gaat goed samen met een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling, die de zoete en hartige smaken van het gerecht in balans brengt.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 8g

Kalfsschnitzelrolletjes met Kaas en Salie

Kalfsschnitzelrolletjes met Kaas en Salie

Deze kalfsschnitzelrolletjes met romige kaas en geurige salie zijn perfect voor een sfeervol diner. Snel en eenvoudig te bereiden, met een heerlijke smaakcombinatie.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Kalfsvlees, Ovenschotel
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Notenvrij
Servings: 2
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 kalfsschnitzels
  • 120 gram belegen kaas in blokjes
  • 30 gram boter
  • 2 theelepels gedroogde salie
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Snijd de kaas in blokjes.
  • Leg de kalfsschnitzels plat en beleg ze met de kaasblokjes.
  • Strooi de gedroogde salie over de kaas.
  • Rol de schnitzels op en zet ze vast met cocktailprikkers.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de schnitzelrolletjes aan alle kanten bruin.
  • Leg de rolletjes in een met boter ingevette ovenschaal.
  • Zet de ovenschaal ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven op 175°C tot de schnitzelrolletjes gaar zijn.
  • Serveer warm.

Notities

Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de delicate smaak van het kalfsvlees en de kaas.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 35g | Vet: 33g | Zout: 2.2g | Sugar: 1g

Gevulde Scholfilet met Salami en Smeltende Kaas

Gevulde Scholfilet met Salami en Smeltende Kaas

Geniet van een heerlijke gevulde scholfilet met hartige salami en smeltende kaas, perfect gebakken tot een goudbruin gerecht. Ideaal met gebakken krieltjes en gekookte worteltjes.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 scholfilets à 125 g
  • Peper naar smaak
  • 4 plakjes salami
  • 4 plakken belegen kaas
  • 1 ei M
  • Zout naar smaak
  • 4 eetlepels paneermeel
  • 3 eetlepels olijfolie

Instructies

  • Bestrooi één kant van elke scholfilet met peper.
  • Leg een plakje salami en een plakje kaas op de bestrooide kant van elke filet.
  • Vouw de scholfilets dubbel en steek ze vast met een cocktailprikker.
  • Klop het ei los in een kom en breng op smaak met peper en zout.
  • Wentel de vispakketjes eerst door het eimengsel en vervolgens door het paneermeel, zodat ze gelijkmatig bedekt zijn.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak de vispakketjes ongeveer 3 minuten per kant tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Verwijder de cocktailprikkers voor het serveren.

Notities

Serveertip:
Serveer deze gevulde scholfilets met gebakken krieltjes en gekookte worteltjes voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse Sauvignon Blanc, zoals Timara Sauvignon Blanc Semillon, die perfect aansluit bij de delicate smaak van de schol en het hartige van de salami.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 27g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 0.5g