Briochetaart

Briochetaart

Recept categorieën: Taart
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 600 gram bloem
  • 210 ml lauwe melk
  • 30 gram Gist
  • 40 gram suiker
  • 1 eidooier
  • 100 gram boter
  • 10 gram zout

Banketbakkersroom voor 600 gr pudding:

  • 500 ml melk
  • 1 eidooier
  • 125 gram suiker
  • 50 gram puddingpoeder custard
  • 200 geweekte rozijnen of chocolade stukjes
  • 1 eidooier om de taart te doreren

Voor de afwerking van de taart:

  • Abrikozengelei
  • Scheutje water
  • Voor het glazuur:
  • 100 gram poedersuiker
  • 20 ml kokend water

Instructies

  • Doe alle ingrediënten behalve het zout in de keukenmachine en laat de machine een aantal minuten kneden.
  • Voeg nu het zout toe en laat de machine nog een 20 minuten verder kneden.
  • Verdeel het deeg nu in 2 porties voor de grote taart of 4 porties voor de kleine taartjes.
  • Bol het deeg op en verpak in plastic folie. Laat het deeg een kwartiertje rusten.

Maak de banketbakkersroom:

  • Breng het grootste gedeelte van de melk met de suiker aan de kook.
  • De rest van de melk meng je met de eidooier en het puddingpoeder.
  • Wanneer de melk kookt schenk je er een beetje van bij de koude melk.
  • Goed roeren en alles terug in de pan schenken en aan de kook brengen.
  • Doe de pudding in een schaal en bedek met plastic folie.
  • Er mag geen vel op komen. Je kunt de pudding gewoon warm op de taart leggen aangezien deze mee gebakken wordt in de oven.
  • Neem nu 1 deegbol en rol deze uit tot een ronde lap die groter is dan je bakvorm.
  • Leg de lap in de vorm, druk de zijkanten aan en snijd de randen bij met de deegrol.
  • Bestrijk de bodem met een laagje pudding en strooi er rozijnen of chocoladestukjes overheen.
  • Neem nu de andere bol en rol deze uit tot een rechthoekige lap van 25 x 35 cm.
  • Bestrijk de lap met pudding en strooi er rozijnen of chocoladestukjes over.
  • Rol nu de lap op.
  • Begin met de langste kant.
  • Als je de lap hebt opgerold snijd je er stukken van een 2 cm vanaf.
  • Rangschik de koffiekoeken in de bakvorm tot de vorm mooi gevuld is.
  • Bestrijk de koeken met een beetje eigeel en laat nog een half uurtje rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200° C en bak de taart af in ca 20 à 25 minuten.
  • Ontvorm de taart en breng 2 flinke eetlepels abrikozengelei met een beetje water aan de kook.
  • Neem een kwast en bestrijk de randen van de taart hiermee en de kleine brioches.
  • Breng de 20 ml water aan de kook en giet dit dan op de poedersuiker, roer goed door en leg met een koffielepeltje op elke brioche een beetje glazuur.
  • Laat de taart nu verder afkoelen.

Blauwe Bessen Kruimelvlaai

Blauwe Bessen Kruimelvlaai

Recept categorieën: Taart
Servings: 5
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Benodigheden voor de bodem:

  • 250 gram bloem
  • 4 gram droge gist
  • 30 gram suiker
  • 2 gram zout
  • 40 gram echte boter
  • 2 Kleine eieren
  • 50 gram melk eventueel extra melk indien het deeg te droog is
  • Vlaaivorm met losse bodem Ik heb deze keer een vorm van 19 cm doorsnede gebruikt .

Vulling:

  • 250 gram blauwe bessen
  • 1 el mayzena
  • 1 el poedersuiker
  • Scheutje water

Kruimels:

  • 250 gram bloem
  • 130 gram suiker
  • 130 gram echte boter

Instructies

  • Meng alle ingrediënten behalve het zout met elkaar.
  • Laat de machine een 5 tal minuten kneden en voeg dan pas het zout toe.
  • Laat de machine nog een 10 tal minuten kneden en laat dan het deeg ca 45 minuten rijzen.
  • Rol daarna het deeg uit tot een ronde lap die ruim over de vorm past.
  • Druk de zijkanten voorzichtig aan en rol dan over de vorm om het overtollige deeg af te snijden.
  • Prik in de bodem met een vork gaatjes.
  • Doe de bessen in een steelpan en breng aan de kook.
  • Meng een scheut water met de mayzena en poedersuiker en schenk dit bij de bessen zodat het geheel een beetje dikker word.
  • Schenk de bessen in de vlaaivorm en leg nu de kruimels erop.
  • Afbakken in een voorverwarmde oven op 180° ongeveer 25 minuten.

Bananenvlaai

Bananenvlaai

Servings: 6
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • Ingrediënten voor de bodem:
  • 250 gram bloem
  • 4 gram droge gist of 8 gr verse gist
  • 30 gram suiker
  • 2 gram zout
  • 40 gram gesmolten boter
  • 2 kleine eitjes
  • 25 gram lauwe melk
  • Voor de vulling:
  • 200 ml Slagroom
  • 100 gram echte boter
  • 400 gram witte chocolade
  • Een zakje taartina
  • En natuurlijk de bananen niet vergeten ?

Instructies

  • Enkele uren op voorhand breng je de slagroom met de boter aan de kook.
  • Rasp de witte chocolade en schenk hier de slagroom met de boter op.
  • Roer goed door totdat de chocolade gesmolten is.
  • Zet het mengsel in de koelkast en laat het terug ijskoud worden.
  • Maak het deeg door alle ingrediënten behalve de melk in de kitchenaid te mengen met elkaar.
  • Als het deeg nog wat plakkerig is hoef je de melk niet toe te voegen.
  • Is het deeg ietwat droog dan kun je de melk wel toevoegen.
  • Laat het deeg een 3 kwartier rijzen en kneed het dan nog eens door.
  • Rol het deeg uit tot een ronde lap die iets groter is dan je bakvorm en leg de lap erin.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem en bak de bodem blind in de oven op 180°.
  • Na het bakken direct ontvormen en volledig laten afkoelen.
  • Neem de witte chocolade en doe deze in de kitchenaid.
  • Klop hem op totdat hij mooi stijf is.
  • Vul de vlaai met de mousse en strijk glad af.
  • Leg hierop de gesneden bananen.
  • Werk af met taartina ( volg de gebruiksaanwijzing op het pakje ).
  • De vlaai is zeer lekker maar wel zoet van smaak.
  • Heb je het liever minder zoet ?
  • Neem dan fruit dat ietwat zurig is zoals aardbeien en frambozen.

Koekjes Koekeman

Koekjes Koekeman

Recept categorieën: Koek
Servings: 12 koekjes
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 300 gram speltmeel
  • 2 eetlepel(s) cacao
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl kaneel
  • 4 kruidnagels
  • 2 eieren
  • 1 tl wijnsteenzuur bakpoeder kan ook gewone bakpoeder
  • 1 eetlepel(s) kokosolie
  • 50 ml Agave Siroop optioneel
  • Versiering:
  • notenpasta amandel, hazelnoot of gemengd
  • goji bessen en cacaoboontjes

Instructies

  • Stamp de kruidnagels fijn met de vijzel (of gebruik 1 tl kruidnagelpoeder).
  • Meng alle ingrediënten in een kom, behalve het meel.
  • Tijdens het mengen voeg je het meel beetje bij beetje toe, totdat het deeg niet meer plakt.
  • Besprenkel de snijplank ook met wat meel en maak de bakplaat van de oven vet met kokosolie.
  • Leg het deeg op de snijplank en rol het zo plat mogelijk met de deegroller.
  • Druk de uitsteekvorm erin en haal zoveel mogelijk koekemannetjes uit het deeg (hangt af van de grootte van je vormpje).
  • Leg ze vervolgens op de bakplaat.
  • Bak de koekjes ongeveer 30 minuten op 200 °C.
  • Check af en toe of ze niet zwart worden.
  • Klaar? Versier het mannetje met een gezicht van goji bessen en cacaobonen.
  • Of met moerbeien bijvoorbeeld.
  • Geef het mannetje een broekje door er wat notenpasta op te smeren voor de smaak.
  • Pas op dat hij niet wegrent!

Kip in de Hoed met Kerrie-Kersen Saus

Kip in de Hoed met Kerrie-Kersen Saus

Bereidingstijd35 minuten
in de oven40 minuten
Totale tijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Fruit, Gevogelte, Hartige taart, Kip
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 975kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 350 g kersen zonder pit uit pot
  • 6 bolletjes stemgember uit pot, 450 g
  • 400 g kipfilet
  • 50 g ongezouten roomboter
  • 1 teen knoflook
  • 28 g mix voor kerriesaus bijv. Knorr
  • 1 tl sambal oelek
  • 200 ml crème fraîche
  • 1 eetlepel tarwebloem
  • 10 plakjes diepvries bladerdeeg
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 50 g geraspte belegen kaas
  • 2 eetlepels halfvolle melk

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bekleed de bodem van een springvorm (Ø 24 cm) met bakpapier en vet de randen in met boter.
  • Laat de kersen uitlekken in een zeef.
  • Snijd de stemgember fijn.
  • Snijd de kipfilet in stukjes en bestrooi ze met peper en zout.
  • Verhit de boter in een hapjespan en bak de kip in 5 minuten rondom bruin.
  • Pers de knoflook erboven uit.
  • Strooi het kerriesauspoeder erover en schep om.
  • Voeg de kersen, gember, sambal en crème fraîche toe en laat 2 minuten zachtjes koken.
  • Bestuif het werkblad met bloem, leg 6 plakjes ontdooid bladerdeeg op elkaar en rol uit tot een ronde lap van ca.
  • 28 cm.
  • Bekleed de springvorm met het deeg.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem en strooi het paneermeel erover.
  • Schep het kipmengsel op het deeg en bestrooi met de kaas.
  • Vouw de randen van het deeg terug.
  • Rol de rest van het bladerdeeg uit tot een ronde lap iets groter dan de vorm.
  • Leg de lap op de vulling en druk de rand dicht.
  • Bestrijk de bovenkant met melk.
  • Bak net onder het midden van de oven in 30-40 minuten goudbruin en gaar.

Notities

Serveer de Kip in de Hoed warm als hoofdgerecht.

Nutrition

Calories: 975kcal | koolhydraten: 66g | Protein: 35g | Vet: 63g | Zout: 1.131g

Peperkoekhuisje

Peperkoekhuisje

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

ingrediënten voor de speculaas:

  • 150 g roomboter of kokosolie
  • 80 g honing
  • 10 g speculaaskruiden
  • 125 g havermeel
  • 125 g volkoren speltmeel
  • 4 eetlepel(s) amandel/haver/soja melk
  • snufje zout

Ingrediënten voor de karamellijm:

  • 300 g suiker
  • Ingrediënten voor de fondant:
  • 1 eiwit
  • 200 g poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C. Kneed de boter, de honing, speculaaskruiden, het meel en zout goed door elkaar.
  • Voeg de melk aan het beslag toe zodat het een soepel deeg wordt.
  • Rol het deeg vervolgens dun (circa 0,5 cm) met een deegroller.
  • Knip de vormen voor het huisje uit het template en leg die op het deeg.
  • Snijd de vormen met een scherp mesje uit het deeg.
  • Bak de onderdelen van het huisje op een bakplaat met bakpapier in circa 20 minuten op 180 °C goudbruin.
  • Smelt 300 g suiker in een koekenpan, dit is het cement voor het huisje.
  • Doop de afgebakken onderdelen van het huisje in de gesmolten suiker (karamel) en druk twee onderdelen tegen elkaar.
  • Zet op deze manier het huisje in elkaar.
  • Doe het eiwit in een kom en klopt het los.
  • Voeg beetje bij beetje, al kloppend de poedersuiker toe totdat al het poedersuiker is opgenomen door het eiwit.
  • Schep het fondant in een spuitzak en bewerk de huisjes.
  • Strooi nog wat extra poedersuiker over de huisjes als voor een echte sneeuwlook

Gemakkelijke Speculaasbrokken

Gemakkelijke Speculaasbrokken

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Rusten3 dagen
Recept categorieën: Koek, Snoepgoed
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 600 gra,
Calories: 245kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 125 g donkerbruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 175 g koude harde roomboter in kleine blokjes
  • 50 g blanke amandelen gehalveerd

Instructies

Voorbereiden:

  • Meng in een kom zelfrijzend bakmeel met bruine suiker, een halve theelepel zout en speculaaskruiden.
  • Voeg de blokjes koude boter toe en meng alles met de vingertoppen tot een korrelig deeg.
  • Kneed het deeg snel met koele handen tot een samenhangende en soepele bal.
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minstens 1 uur, maar liever 2-3 dagen, rusten in de koelkast (hierdoor kan de speculaassmaak zich goed ontwikkelen).

Bereiden:

  • Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Bestuif het werkvlak en de deegroller met wat bloem.
  • Rol het speculaasdeeg uit op het werkvlak tot een rechthoekige lap van 1 cm dik.
  • Druk de gehalveerde amandelen in het deeg.
  • Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak de speculaas in 25-30 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de speculaas afkoelen op een rooster en bewaar het vervolgens in een trommel.
  • Voor het serveren, breek de speculaas in stukken.

Notities

Deze speculaasbrokken gaan goed samen met een glas dessertwijn, zoals een zoete Riesling of een PX Sherry. De rijke en kruidige smaken van de speculaas zullen mooi samengaan met de zoetheid en complexiteit van de wijn.

Nutrition

Calories: 245kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 15g | Sugar: 15g

Dresdner Weihnachtsstollen

Dresdner Weihnachtsstollen

Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Duitsland
Feestdagen etc: Kerst
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Deeg:

  • 4 ⅓ kopjes bloem
  • 1,5 kopjes melk
  • 70 gram gist verse
  • 1 kop margarine of boter / plus 2 el.
  • ¾ kop suiker of honing
  • 1 tl. zout

Aroma:

  • ½ kop gekonfijte citroenschil
  • ½ kop amandelen gehakte
  • 1 citroen geraspte schil voor
  • ¼ kop rum
  • 1 ¾ kopjes rozijnen

Topping

  • ¼ kop boter gesmolten
  • ½ kopje banketbakker suiker

Instructies

  • Maak een zachte, plooibare gistdeeg van de ingrediënten in het eerste deel en laat in een kom gedurende 10 minuten rusten.
  • Kneed de kruiden, behalve de rozijnen, in het deeg.
  • Als alle andere ingrediënten gelijkmatig zijn verdeeld, voeg je de rozijnen toe.
  • Rol het deeg in een ovaal model en leg het op een ingevette bakplaat. Laat 10 tot 15 minuten rusten.
  • Nog steeds op bakplaat, wikkel het deeg goed in aluminiumfolie en bewaar in de koelkast voor een paar uur of een nacht.
  • Haal uit de koelkast en verwijder de folie.
  • Strooi bloem rond het brood om het deeg te verhinderen uit te spreiden tijdens het bakken.
  • Plaats brood in een voorverwarmde oven van 175 tot 200 ° en bak 50-60 minuten, tot het bleek goud van kleur is.
  • Haal uit de oven, bestrijk met gesmolten boter en bestrooi met suiker banketbakker.
  • Herhaal dit tot boter en suiker worden opgebruikt.
  • Stollen moeten hiervan een dikke, witte laag krijgen.

Gestoomde groentendeegpakjes

Gestoomde groentendeegpakjes

Recept categorieën: Hapjes, Warme hapjes
Dieët: Vegetarisch
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

VOOR HET DEEG:

  • 1 pakje gedroogde gist van 7 gram
  • 1,25 dl warm water
  • 4 eetlepel(s) zeer fijne tafelsuiker
  • 150 gram bloem
  • 75 gram zelfrijzend bakmeel
  • 15 gram boter gesmolten

VOOR DE VULLING:

  • 2 gedroogde Chinese paddestoelen
  • 2 theelepel sesamolie
  • ½ kleine prei kleingesneden
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 1 theelepel geschilde en geraspte verse gember
  • 60 gram stevige tofu gehakt
  • 1 eetlepel(s) vers limoensap
  • ½ kleine wortel geschild en geraspt
  • 1 eetlepel(s) gehakte geroosterde cashewnoten
  • 2 theelepel zoete Thaise chilisaus
  • 1 eetlepel(s) gehakte verse munt
  • 2 theelepel pikante bonenpasta
  • 1 eetlepel(s) tomatenpuree

Instructies

  • Meng voor het deeg de gist met 2 eetlepels warm water, 1 theelepel suiker en 1 theelepel bloem in een kleine kom tot alles goed gemengd is.
  • Dek de kom af en laat ca. 15 minuten op een warme plek staan tot het mengsel schuimig is.
  • Zeef de rest van de bloem met het zelfrijzend bakmeel boven een grote kom.
  • Schep er de overgebleven suiker, het gistmengsel en de rest van het warme water door.
  • Meng het mengsel goed met een houten lepel tot u een zacht deeg hebt.
  • Doe het deeg op een met bloem bestoven werkvlak. Kneed het deeg 3 tot 5 minuten tot het glad en elastisch is. Doe het deeg in een grote met olie ingevette kom, dek die af en laat op een warme plek staan tot het deeg in volume verdubbeld is.
  • Doe voor de vulling de gedroogde paddestoelen in een kom en giet er zo veel kokend water over dat ze onder staan. Laat 10 tot 15 minuten weken tot ze zacht zijn.
  • Giet ze af en knijp er zo veel mogelijk water uit.
  • Gooi de taaie steeltjes weg en snijd de hoedjes in dunne plakken.
  • Verhit de sesamolie in een wok op een matig vuur.
  • Doe er de prei, knoflook en gember in en roerbak ca. 2 minuten tot de prei half gaar is.
  • Schep er de tofu, het limoensap, de wortel, cashewnoten, chilisaus, munt, bonenpasta en tomatenpuree door en roerbak ca. 1 minuut tot alles doorgewarmd is.
  • Neem de wok van het vuur, schep goed om en laat volledig afkoelen.
  • Stomp de lucht uit het deeg en doe het op een met bloem bestoven werkvlak.
  • Kneed ca. 5 minuten tot het deeg glad is.
  • Verdeel het deeg in 16 stukjes.
  • Rol of druk elk stuk tot een cirkel van 6 cm doorsnee.
  • Dek de deegcirkels af met een vochtige theedoek zodat ze niet uitdrogen.
  • Neem één cirkel tegelijk, leg die op een werkvlak en schep 2 theelepels vulling in het midden.
  • Trek de randjes samen en draai ze voorzichtig dicht.
  • Zet weg, dek af met een vochtige theedoek en maak de rest van de deegpakjes op dezelfde manier.
  • Knip 16 vierkantjes bakpapier uit en leg een vel onder elk deegpakje.
  • Vul de wok voor de helft met water (de stoommand mag het water niet raken) en breng aan de kook.
  • Schik de deegpakjes naast elkaar in de stoommand (misschien moet u ze in porties stomen), leg er het deksel op, zet de mand boven het kokende water en laat ze in 10 minuten gaar stomen.
  • Giet zo nodig extra water in de wok.
  • Neem de stoommand van de wok en neem er de deegpakjes voorzichtig uit.
  • Serveer warm en geef er de sojasaus en chili-olie bij om de pakjes in te dopen.
  • sojasaus en chili-olie om erbij te serveren

Romige Avocado Yoghurtdip

Romige Avocado Yoghurtdip

Wachten5 uur 45 minuten
Recept categorieën: Saus
Servings: 25 Stuks
Calories: 130kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rijpe avocado
  • 200 g Griekse yoghurt
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels fijngehakte verse koriander
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Halveer de avocado, verwijder de pit en schep het vruchtvlees in een kom.
  • Prak de avocado met een vork tot een gladde puree.
  • Voeg de Griekse yoghurt, fijngehakte knoflook, citroensap en verse koriander toe aan de kom en meng alles goed door elkaar.
  • Breng de dip op smaak met zout en peper.
  • Dek de kom af met plasticfolie en laat de dip minstens 30 minuten in de koelkast rusten voordat je hem serveert.

Notities

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo past goed bij deze romige avocado yoghurtdip. De levendige smaken van de wijn zullen de romigheid van de dip mooi aanvullen

Nutrition

Calories: 130kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 2g | Vet: 6g