Mini Appeltaartjes met Amandelspijs

Mini Appeltaartjes met Amandelspijs

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Taart
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 590kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 plakjes bladerdeeg diepvries
  • 100 g amandelspijs
  • 3 eetlepels appelsap
  • 2 Elstar appels
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel suiker
  • 45 g amandelschaafsel
  • 50 g koude boter
  • Bloem om te bestuiven

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Laat de bladerdeegplakjes ontdooien op een met bloem bestoven werkvlak.
  • Prak de amandelspijs los met de appelsap met behulp van een vork.
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in dunne schijfjes.
  • Rol de bladerdeegplakjes wat dunner uit met een deegroller.
  • Snijd uit elk plakje deeg met behulp van een rond schoteltje een cirkel.
  • Leg de rondjes op een bakplaat met bakpapier en prik met een vork gaatjes in de deegbodem.
  • Verdeel de amandelspijs over de bodems, laat ongeveer 1 cm van de rand vrij.
  • Verdeel de appelschijfjes over de deegcirkels.
  • Strooi het amandelschaafsel erover en bestrooi met kaneel en suiker.
  • Verdeel de koude boter in kleine vlokjes over de appeltaartjes.
  • Bak de appeltaartjes in het midden van de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 20 minuten, tot ze lichtbruin en gaar zijn.
  • Serveer de taartjes warm of lauwwarm en geniet ervan, eventueel met een bolletje roomijs.

Notities

Je kunt op dezelfde manier ook taartjes maken met halve peren die in waaiervorm zijn gesneden. Een zoete witte wijn zoals een Riesling of een Moscato d'Asti past uitstekend bij deze heerlijke mini appeltaartjes met amandelspijs.

Nutrition

Calories: 590kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 8g | Vet: 44g

Appeltsouwsjlaag

Appeltsouwsjlaag

Limburgse dichte appelvlaai
Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Limburg, Nederland
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Vlaaiboden en -deksel

  • 2 deciliter melk
  • 400 gram bloem
  • 20 gram verse gist
  • 50 gram boter
  • ei
  • 30 gram suiker
  • zout

Vulling

  • 2 potjes appelschijfjes op sap
  • evt. rozijnen naar smaak
  • maïzena

Afwerken

  • 1 potje abrikozenjam van Scholtissenhof

Instructies

Vlaaiboden en -deksel

  • Doe de bloem en het zout in een ruime kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Los de gist en de suiker op in de lauwe melk. doe dit samen met de boeter en het ei in het kuiltje gieten.
  • Kneed een soepel gistdeeg.
  • Dek het deeg af en laat het circa 1 uur rijzen.
  • Neem 2/3 van het deeg en rol dit uit tot een ronde lap, die de ingevette vlaaivorm bedekt.
  • Prink de bodem een paar keer in en laat een tweede keer rijzen.
  • Verwarm de oven op 220 graden Celsius.

Vulling

  • Doe de appelschijfjes in een vergiet en vang het sap op.
  • Verwarm het sap en bind het licht met de maïzena.
  • Laat even afkoelen en verdeel het dan over de vlaaibodem.

Deksel

  • Rol de rest van het deeg uit tot een dunne lap. leg deze op de appels en snij het overhangende deeg af.
  • Knip met een schaar gaatjes in het deksel en laat alles nogmaals rijzen.
  • Bak de vlaai gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Hij moet mooi bruin zijn en stevig aanvoelen.

Afwerken

  • Verwarm de abrikozenjam in een steelpannetje en verdeel over het deksel van de vlaai.
  • Het geheel krijgt een prachtige glas en een zoetere smaak.
  • Laat alles op een rooster afkoelen.

Notities

Dit recept is u aangeboden door Hoeve Scholtissenhof in Bocholtz.

Pastadeeg

Pastadeeg

Recept categorieën: Basisrecept, Pasta
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 gram tarwebloem
  • 2 eieren
  • ½ theelepel zout

Instructies

  • Maak op een werkvlak een bergje van de bloem, breek de eieren in een kuiltje in het midden en voeg het zout en 3 eetlepels water toe.
  • Kneed het geheel tot een elastisch deeg dat van het werkvlak loslaat.
  • Verdeel het deeg in 2 porties.
  • Deze kunnen met de pastamachine of met de deegroller op de gewenste dikte worden uitgerold.

Traditionele Kerstkoekjes voor in de Boom

Traditionele Kerstkoekjes voor in de Boom

Bak deze heerlijke traditionele kerstkoekjes en hang ze in de boom voor een feestelijke traktatie tijdens de feestdagen.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
nacht rusttijd12 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Koek
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 125 g roomboter
  • 125 g basterdsuiker
  • 1 tl bakpoeder
  • Snufje zout
  • 2 tl koekkruiden
  • 250 g bloem

Instructies

  • Klop het ei los in een mengkom.
  • Meng de roomboter met de basterdsuiker, ei, bakpoeder, zout, koekkruiden en bloem tot een soepel deeg.
  • Rol het deeg in vershoudfolie en laat het een nacht rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Bestuif een werkvlak licht met bloem en rol het deeg uit tot een lap van ongeveer ½ cm dik.
  • Steek met behulp van de uitsteekvormpjes kerstklokjes en kerststerren uit het deeg.
  • Maak een ruim gaatje in de koekjes zodat ze kunnen worden opgehangen in de kerstboom.
  • Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin.
  • Laat de koekjes volledig afkoelen voor je ze ophangt of serveert.

Notities

Bij deze koekjes past een glaasje glühwein of een warme chocolademelk voor een gezellige kerstsfeer.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 0.2g | Sugar: 10g

Anijs koekjes voor de Kerst

Anijs koekjes voor de Kerst

Recept categorieën: Ei
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 20 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gram bloem
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 90 gram basterdsuiker lichte
  • 3 anijsblokjes verkruimeld
  • mespunt zout
  • 1 ei
  • 120 gram boter

Instructies

  • Bloem mengen met zelfrijzend bakmeel, suiker en zout.
  • Ei loskloppen en helft ervan door bloemmengsel roeren.
  • Boter hierin met 2 messen erdoor snijden tot korrelig deeg, daarna met een koele hand tot soepel deeg kneden.
  • Deeg in plasticfolie wikkelen en 30 minuten in koelkast laten rusten.
  • Oven voorverwarmen op 170°C. 
  • Deeg uitrollen tot 3 mm dikke lap.
  • Uit deeg koekjes uitsteken of -snijden. 
  • Aan bovenkant (met dik rietje) gaatje in koekje maken.
  • Koekjes met tussenruimte op bakplaat leggen en met losgeklopt ei bestrijken.
  • Koekjes in midden van oven in 20 minuten goudbruin en gaar bakken.
  • Koekjes direct voorzichtig lossteken en op rooster laten afkoelen.
  • Lint door gaatjes halen en koekjes ophangen.
  • U kunt de koekjes na het bakken ook versieren met glazuur, snoepjes en musket.
  • U hoeft de koekjes dan,voor ze de oven ingaan, niet met losgeklopt ei te bestrijken.

Amandelmaantjes

Amandelmaantjes

Totale tijd8 minuten
Recept categorieën: Koek
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 1 ei
  • 30 gram abrikozenjam gezeefd
  • 3 druppel(s) amandelaroma
  • 100 gram poedersuiker
  • 300 gram amandelen geraspt

Om te bestrooien

  • 50 gram amandelen geraspt
  • een beetje poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor. Heteluchtoven: 160°C
  • Klop het eiwit met de jam en het amandelaroma stijf (snijproef).
  • Meng de poedersuiker met de amandelen en voeg het bij het eimengsel. 
  • Kneed het geheel tot een glad deeg en laat het een half uur afkoelen in de koelkast.
  • Rol het deeg uit tot een dikte van 5 mm op een met amandelen bestrooide werkplank.
  • De bovenkant met amandelen bestrooien en met een deegroller licht aandrukken.
  • Steek met het vormpje maantjes uit met een doorsnede van 6 cm en leg deze op een met bakpapier belegde bakplaat.
  • Schuif de plaat onder in de voorverwarmde oven. 
  • Bestrooi de nog warme maantjes licht met poedersuiker en laat ze afkoelen.

Amandelharten met Gemberglazuur

Amandelharten met Gemberglazuur

Deze amandelharten met een vleugje gember en een laagje chocoladeglazuur zijn de perfecte traktatie voor een feestelijke Kerst!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak, Koek, Tractaties
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 gram amandelen
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 1 pakje Chocofix kant-en-klaar glazuur

Instructies

  • Bereid het deeg volgens het recept van kerststerren.
  • Maal 50 gram blanke amandelen fijn en voeg ze samen met 1 eetlepel gemberpoeder toe aan het deeg.
  • Laat de deegbal rusten.
  • Rol het deeg uit tot een lap van ½ cm dikte.
  • Steek of snijd harten uit het deeg.
  • Bak de harten volgens het basisrecept en laat ze afkoelen.
  • Smelt een pakje Chocofix (kant-en-klaar glazuur) volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Dompel de harten voor de helft in het glazuur.
  • Laat de chocolade drogen voor het serveren.

Notities

Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Muscat of een glas Glühwein, past uitstekend bij deze feestelijke koekjes.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 4g | Vet: 9g | Zout: 0.1g | Sugar: 12g

Aardbeiensterren

Aardbeiensterren

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Koek
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Deeg:

  • ½ theelepel Dr. Oetker Backin
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 300 gram kristalbloem (Koopmans)
  • citroen
  • 150 gram boter
  • 1 ei
  • 2 eetlepel(s) poedersuiker

Bestrooien:

  • poedersuiker

Vulling:

  • 200 gram aardbeienjam warme

Instructies

  • Verwarm de oven voor. Heteluchtoven: 150 graden Celsius
  • Bloem en Backin mengen en boven een beslagkom zeven.
  • De overige ingrediënten van het deeg toevoegen.
  • Kneed het geheel door met een mixer met deeghaken tot een soepel deeg.
  • Plaats het deeg 1 uur in de koelkast.
  •  Vorm van het deeg een rol. 
  • Rol het deeg uit tot een dikte van 2mm.
  • Steek met behulp van een stervormig uitstekertje sterren uit het deeg.
  • Bij de helft van de uitgestoken sterren steekt u in het midden een kleine ster uit.
  • Leg de deegplakjes op een ingevette bakplaat.
  • Plaats de bakplaat in het midden van de oven.
  • De nog warme sterren, waar een kleine ster is uitgestoken, met poedersuiker bestrooien.
  • Zodra de andere sterren zijn afgekoeld, deze met aardbeienjam bestrijken.
  • Leg de met poedersuiker bestrooide sterren, met de poedersuiker naar boven, op de met aardbeien bestreken sterren.

Aardbeien Kerstkoekjes

Aardbeien Kerstkoekjes

Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Fruit, Koek
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 40 kerstboompjes
Calories: 60kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 100 gram boter
  • 160 gram suiker
  • 1 ei
  • 300 gram bloem
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 3-4 eetlepels melk
  • 100 gram aardbeienjam

Instructies

  • Klop de boter en suiker tot een luchtig mengsel.
  • Voeg het ei toe en meng goed.
  • Roer de bloem, bakpoeder en melk erdoor tot een deeg ontstaat.
  • Wikkel het deeg in plastic folie en laat het 1 uur rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (hetelucht).
  • Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 4 mm.
  • Steek kerstboompjes uit het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Steek uit de helft van de koekjes kleine hartjes.
  • Bak de koekjes in 5 tot 7 minuten licht goudbruin.
  • Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
  • Verdeel de aardbeienjam over de koekjes zonder hartje en leg hierop een koekje met hartje.

Notities

Deze koekjes zijn vers het lekkerst en knapperig, maar je kunt ze ook 1 tot 2 weken bewaren in een luchtdichte koekjestrommel.

Wijnadvies:

Probeer bij deze zoete traktatie een lichte en fruitige mousserende wijn, zoals een Prosecco of een lichtzoete rosé.

Nutrition

Serving: 1koekje | Calories: 60kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 1g | Vet: 2.5g | Sugar: 4g

Advocaatvlaai met Zùsto

Advocaatvlaai met Zùsto

Recept categorieën: Taart
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Ingrediënten voor de bodem:

  • 250 gram bloem
  • 15 grverse gist of de helft aan droge gist
  • 50 ml melk
  • 1 ei
  • 75 gram boter
  • 25 gram Zùsto of witte basterdsuiker
  • 3 gram zout

Ingrediënten voor de banketbakkersroom:

  • ½ liter melk
  • 125 gram Zùsto of gewone suiker
  • 1 ei
  • 50 gram puddingpoeder

Ingrediënten voor de vulling:

  • ½ liter slagroom
  • 70 gram Zùsto of gewone suiker
  • 125 gram Mascarpone
  • 75 gram advocaat gram en geen ml

Ingrediënten voor de afwerking:

  • 150 gram advocaat los geklopt in een kommetje
  • chocola Een beetje gesmolten
  • chocola Een beetje geraspte

Instructies

  • Meng voor het deeg alle ingrediënten in de keukenmachine en laat de machine een 15 minuutjes kneden.
  • Maak een bol van het deeg en laat het een 3 kwartier rijzen (ik doe dit in de oven op 35°C).
  • Na het rijzen uitrollen tot een ronde lap die groter is dan je bakvorm.
  • Rol het deeg op de deegrol en leg de lap in de vorm.
  • Druk de randen aan en ga met de deegrol over de randen, zo snijd je de randen mooi af.
  • Maak de banketbakkersroom door een groot gedeelte van de melk met de Zùsto aan de kook te brengen.
  • Het andere restje melk meng je met de eidooier en het puddingpoeder tot een papje.
  • Wanneer de melk kookt voeg je een scheutje kokende melk toe aan het papje, roer door en schenk dan alles terug in de pan en breng opnieuw onder voortdurend roeren aan de kook.
  • Als de pudding verdikt is schenk je deze in de vlaai.
  • Bak de vlaai in een voorverwarmde oven van 200 °C in ca 25 minuutjes af.
  • Ontvorm de vlaai en laat ze volledig afkoelen.
  • Meng eerst de mascarpone met de advocaat en roer kort door.
  • Voeg de slagroom en de Zùsto of suiker toe en klop de slagroom nu volledig stijf.
  • Leg de slagroom op de afgekoelde taart en strijk deze met een paletmes mooi over de gehele vlaai.
  • Klop de advocaat een beetje los en schenk deze over de slagroom.
  • Strijk met een paletmes uit over de vlaai zodat je een mooie laag krijgt.
  • Doe de gesmolten chocolade in een klein spuitzakje, knip een klein puntje er af en trek in een beweging mooie strepen over de vlaai.
  • Rasp nu de chocolade en leg deze op de rand zodat de vlaai mooi afgewerkt is.
  • Zet de vlaai nog even in de koelkast zodat ze nog wat kan opstijven.