Klassieke Appeltaart met Walnoten en Rozijnen

Klassieke Appeltaart met Walnoten en Rozijnen

Een klassieke appeltaart met knapperige walnoten en zoete rozijnen, perfect voor elke feestelijke gelegenheid.
(inclusief baktijd)1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak, Noten, Taart
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 8
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • Bladerdeeg op rol
  • 3 sprank appelen geschild en in kleine stukjes gesneden
  • 70 gram rozijnen
  • 50 gram walnoten in vieren
  • 5 gram suiker
  • 1 eetlepel kaneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Bekleed een bakvorm met het bladerdeeg en houd een deel opzij voor de reepjes bovenop de taart.
  • Meng in een grote mengkom de stukjes appel, rozijnen, walnoten, suiker en kaneel goed door elkaar.
  • Vul de beklede taartbodem met het appelmengsel.
  • Snijd het achtergehouden bladerdeeg in reepjes en leg deze kruislings over de vulling.
  • Bak de appeltaart in de voorverwarmde oven gedurende 40 minuten, of tot het deeg goudbruin is.
  • Laat de taart iets afkoelen voordat je hem aansnijdt en serveert.

Notities

Een halfzoete Riesling of een glas dessertwijn zoals Muscat past goed bij deze appeltaart.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 0.3g | Sugar: 18g

Hartige Tomatentaart met Crème Fraîche en Mosterd

Hartige Tomatentaart met Crème Fraîche en Mosterd

Een smaakvolle hartige tomatentaart met een romige crème fraîche en Dijon mosterd vulling, perfect als lunch of hoofdgerecht.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten, Lunch
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 2 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 2 eetlepels Dijon mosterd
  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge met basilicum
  • 3 plakjes diepvriesdeeg voor hartige taart ontdooid
  • 3 takjes tijm
  • 6-8 Tasty Tom tomaten in dikke plakken
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Leg de ontdooide plakjes deeg op elkaar op een met bloem bestoven werkvlak en rol uit tot een dunne ronde lap van ca.
  • 24 cm.
  • Bekleed een ingevette quichevorm met het deeg en druk het deeg aan de randen goed aan.
  • Roer de crème fraîche en mosterd door elkaar en strijk het mengsel uit over de taartbodem.
  • Ris de tijmblaadjes van de takjes en strooi ze over de taart.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Leg de plakken tomaat dakpansgewijs in cirkels op de taart.
  • Bestrooi met zout en peper en druppel de basilicumolie erover.
  • Schuif de taart 1 richel onder het midden van de oven en bak in 25-35 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de taart afkoelen tot lauwwarm.
  • Optioneel: Garneer met een verse kruidensalade van basilicum, munt, grofgehakte peterselie, bieslook en enkele druppels citroensap en olijfolie.

Notities

Serveer met een glas droge rosé of een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 8g | Vet: 28g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Mediterrane Kabeljauwquiche

Mediterrane Kabeljauwquiche

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Mediterraan
Servings: 4
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 5 plakjes deeg voor hartige taart diepvries
  • 1 rode peper
  • 1 sinaasappel
  • 3 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 eetlepels gedroogde Italiaanse keukenkruiden
  • 400 g kabeljauwfilet in blokjes
  • 2 eetlepels bloem
  • 3 eieren
  • 125 ml slagroom
  • 100 g geraspte Gruyère

Instructies

  • Laat de deegplakjes ontdooien en spreid ze uit.
  • Halveer de rode peper, verwijder de zaadjes en hak de peper fijn.
  • Boen de sinaasappel schoon en rasp de helft van de schil (de vrucht wordt niet gebruikt).
  • Meng in een kom een marinade van olijfolie, rode peper, sinaasappelrasp, knoflook, Italiaanse kruiden, zout en peper.
  • Schep de kabeljauw door de marinade en laat minstens 10 minuten staan.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Leg de plakjes deeg op een met bloem bestoven werkblad op elkaar en rol ze uit tot een ronde lap van 30 cm.
  • Bekleed de quichevorm met het deeg en druk het deeg aan de randen goed aan.
  • Klop in een kom de eieren los met de room, ½ theelepel zout en peper.
  • Roer de geraspte Gruyère erdoor.
  • Giet het eiermengsel op de deegbodem en verdeel de kabeljauwblokjes met marinade erover.
  • Bak de quiche in de voorverwarmde oven in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de quiche afkoelen, dek af met plasticfolie en bewaar gekoeld tot gebruik.

Notities

Deze kabeljauwquiche smaakt heerlijk met een frisse salade als bijgerecht.

Wijnadvies:

Een droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay, past goed bij dit gerecht. De lichte zuurgraad van de wijn vormt een mooie aanvulling op de romigheid van de quiche en de frisse smaken van de sinaasappel en rode peper.

Amandelgevulde Speculaas

Amandelgevulde Speculaas

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 4 personen
Calories: 764kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 125 g donkere basterdsuiker
  • 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden
  • 150 g koude ongezouten plantaardige boter
  • 2 eetlepels melk plantaardige melk voor lactosevrij
  • 2 eieren
  • 300 g amandelspijs
  • 55 g garneeramandelen
  • Bloem om te bestuiven

Instructies

  • Zeef het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker, de koek- en speculaaskruiden, en een mespunt zout in een kom.
  • Snijd de koude boter in kleine stukjes en meng het met het meelmengsel tot een kruimelig deeg.
  • Voeg de melk toe en kneed het deeg tot een samenhangende bal.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 1 uur rusten in de koelkast.
  • Klop de eieren los met 1 eetlepel water in een kom.
  • Verkruimel de amandelspijs en meng de helft van het losgeklopte ei erdoor tot een smeuïge massa.
  • Verwarm de oven voor op 175 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Bestrooi het werkblad en de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot twee lappen van ongeveer 15 x 30 cm.
  • Leg één lap deeg op de bakplaat en verdeel de amandelspijs erover, laat een randje vrij.
  • Bedek met de tweede lap deeg en druk de randen goed aan.
  • Bestrijk het deeg met het overgebleven losgeklopte ei.
  • Druk de halve amandelen in het deeg ter decoratie.
  • Bak de gevulde speculaas in 40-45 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de speculaas afkoelen op de bakplaat voordat je hem serveert.

Notities

Wijnadvies:

Een glas Moscatel de Valencia, met zijn rijke smaak en hints van gedroogd fruit, past perfect bij de zoete en kruidige tonen van deze amandelgevulde speculaas.

Nutrition

Calories: 764kcal | koolhydraten: 99g | Protein: 15g | Vet: 35g | Zout: 0.5g | Sugar: 60g

Feestelijke Glazuurkoekjes

Feestelijke Glazuurkoekjes

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Koek, Tussendoortje
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 250 g koude boter
  • 1 eierdooier
  • 200 g poedersuiker
  • Water 5-6 eetlepels

Decoratieve versiersels zoals

  • glanzende pilletjes
  • musketzaad
  • Smarties
  • mini-M&M's optioneel

Instructies

  • Zeef de bloem boven een kom en meng er de kristalsuiker en vanillesuiker door.
  • Snijd de boter in blokjes en voeg ze toe aan de kom met het bloemmengsel.
  • Snijd met twee messen kruislings door het bloemmengsel tot de boterstukjes heel klein zijn.
  • Voeg de eierdooier toe en kneed snel met koele handen tot een samenhangend deeg.
  • Vorm een deegbal en verpak deze in plasticfolie.
  • Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Bestuif het werkvlak en de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een lap van 5 mm dikte.
  • Steek met kerstvormpjes figuurtjes uit het deeg.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de koekjes erop met wat ruimte ertussen.
  • Bak de koekjes in het midden van de oven gedurende 15-20 minuten, of tot ze lichtbruin en gaar zijn.
  • Haal de bakplaat uit de oven en prik indien gewenst met een dikke breinaald of Chinees eetstokje een gaatje in elk koekje om ze aan een lint te kunnen hangen.
  • Til het bakpapier van de warme bakplaat en laat de koekjes minstens 30 minuten afkoelen.
  • Meng de poedersuiker met 5-6 eetlepels water tot een glazuur.
  • Bestrijk de bovenkant van de afgekoelde koekjes met glazuur en laat het hard worden.
  • Rijg eventueel een stukje (keuken)touw of lint door elk koekje om ze in de kerstboom te hangen.
  • Voor extra decoratie, druk wat versiersels in het nog natte glazuur.

Notities

  • Druk wat decoratieve versiersels in het nog natte glazuur, zoals glanzende pilletjes of musketzaad, of kleine snoepjes zoals Smarties of mini-M&M's.
  • Bewaar de koekjes in een luchtdichte trommel tot gebruik.
 

Wijnadvies:

Een lichte, zoete wijn zoals een Riesling Spätlese past goed bij deze feestelijke glazuurkoekjes.

Hemelse Appel-Amandeltaart

Hemelse Appel-Amandeltaart

Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Taart
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 832kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 150 g witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 200 g koude boter in kleine blokjes
  • 1 ei losgeklopt
  • 6 zoetzure appels bijv. jonagold, in stukjes
  • ½ eetlepel kaneelpoeder
  • 50 g kristalsuiker
  • 75 g amandelschaafsel
  • 100 g speculaasjes
  • ½ pakje amandelspijs à 300 g

Instructies

  • Meng in een keukenmachine of met koele hand bloem, basterdsuiker, vanillesuiker, boter, helft van het losgeklopte ei en een mespunt zout tot een soepel deeg.
  • Verpak eenderde deel van het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten opstijven in de koelkast.
  • Druk de rest van het deeg uit in een ingevette springvorm en zet de vorm afgedekt met plasticfolie 20 minuten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Meng de appelstukjes met kaneelpoeder, kristalsuiker en amandelschaafsel.
  • Doe de speculaasjes in een boterhamzakje en rol ze met een deegroller tot kruimels.
  • Verdeel de kruimels over de deegbodem.
  • Verkruimel de amandelspijs erboven.
  • Verdeel het appelmengsel erover.
  • Rol de rest van het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en snijd het in repen.
  • Leg de repen in een vlechtvorm op de appelvulling en druk de randen aan.
  • Bestrijk de deegrepen en randen met de rest van het losgeklopte ei.
  • Bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 1 uur goudbruin.
  • Bedek eventueel de laatste 15 minuten met aluminiumfolie om te voorkomen dat hij te donker wordt.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Riesling Spätlese past uitstekend bij deze rijke appel-amandeltaart.

Nutrition

Calories: 832kcal | koolhydraten: 113g | Protein: 2g | Vet: 38g | Zout: 0.8g | Sugar: 60g

Pompoenpit Afbreekbroodjes

Pompoenpit Afbreekbroodjes

inclusief rijzen1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Broodjes
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • Olijfolie voor invetten
  • 1 pak mix voor witbrood
  • 65 g pompoenpitten
  • Olijfolie

Instructies

Voorbereiden van het deeg:

  • Bereid het deeg volgens de instructies op het pak mix voor witbrood.
  • Toevoegen van de pompoenpitten:
  • Kneed de pompoenpitten door het deeg.

Eerste rijs:

  • Laat het deeg rijzen volgens de instructies op de verpakking.

Vormen van het deeg:

  • Verdeel het deeg na de eerste rijs in 4 gelijke stukken.
  • Vorm elk stuk deeg tot een reep van ongeveer 10 x 15 cm.

Tweede rijs:

  • Laat het deeg opnieuw rijzen.
  • Voorbereiden van de broodjes:
  • Verwarm de oven voor op 225 °C.
  • Vet een groot mes in met olijfolie.
  • Snijd elk stuk deeg in 6 gelijke rechthoekjes, maar snijd niet helemaal door.
  • De broodjes moeten aan elkaar blijven zitten.

Bakken van de broodjes:

  • Plaats de repen op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de afbreekbroodjes 10 tot 15 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin en gaar zijn.

Serveren:

  • Serveer de afbreekbroodjes warm aan tafel en breek ze in stukjes.

Notities

Wijnadvies:

Bij deze hartige broodjes past een lichte en frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc goed. De subtiele smaak van de pompoenpitten en het brood worden mooi aangevuld door de fruitige en frisse tonen van deze wijnen.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 8g | Vet: 6g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g

Zomerfruittaart met Pruimen, Frambozen en Bramen

Zomerfruittaart met Pruimen, Frambozen en Bramen

Allerhande 2003
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Taart
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 225 g bloem
  • 100 g zachte boter
  • 1 ei gesplitst
  • 500 g pruimen ontpit en in vieren gesneden
  • 125 g frambozen
  • 150 g bramen
  • 50 g suiker
  • 1 eetlepel custardpoeder
  • 8 rietsuikerklontjes

Instructies

  • Meng in een kom de bloem en boter tot een kruimelig deeg.
  • Voeg een voor een enkele eetlepels water toe totdat een samenhangend deeg ontstaat.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ronde lap van ongeveer 40 cm doorsnede.
  • Leg de deeglap op een vel bakpapier en vervolgens op een bakplaat.
  • Klop de eierdooier los en bestrijk het deeg ermee, tot 5 cm van de deegrand.
  • Meng in een kom de pruimen, frambozen, bramen, suiker en custardpoeder voorzichtig door elkaar.
  • Beleg de deeglap met het fruitmengsel, tot 7 cm van de deegrand.
  • Vouw de deegrand losjes over het fruit.
  • Klop het eiwit los en bestrijk de deegrand ermee.
  • Hak de rietsuiker grof en strooi het over de deegrand.
  • Bak de taart in het midden van de oven gedurende 30-35 minuten tot hij gaar en goudbruin is.
  • Serveer de taart warm of koud, eventueel met opgeklopte slagroom of een bol roomijs.

Notities

Wijnadvies:

Serveer deze zomerse fruittaart met een lichtzoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een Late Harvest Riesling, die de zoetheid en het frisse fruit van de taart aanvult.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 0.1g | Sugar: 15g

Cashewnotentaartje met Hartige Kaaskorst

Cashewnotentaartje met Hartige Kaaskorst

inclusief 15 minuten rusttijd1 uur 15 minuten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 150 g bloem + extra om te bestuiven
  • 150 g extra belegen kaas geraspt
  • Mespunt witte peper
  • 125 g koude boter
  • 3 el pure honing
  • 125 ml slagroom
  • 200 g gezouten cashewnoten grof gehakt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Meng in een kom de bloem, geraspte kaas en witte peper.
  • Snijd de koude boter met twee messen door het bloemmengsel totdat het op grove kruimels lijkt.
  • Kneed met koele handen snel tot een samenhangend deeg.
  • Laat het deeg 15 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap van Ø 26 cm.
  • Bekleed de springvorm met het deeg en druk het goed aan.
  • Verwarm de honing in een steelpan.
  • Roer de slagroom erdoor en verhit tot aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en roer de grof gehakte cashewnoten erdoor.
  • Strijk het notenmengsel gelijkmatig uit over het deeg in de springvorm.
  • Bak het taartje in het midden van de oven in 45-50 minuten gaar en goudbruin.
  • Laat het taartje iets afkoelen voordat je de springvorm verwijdert.

Notities

Wijnadvies:

Een dessertwijn zoals een Sauternes of een Muscat past goed bij de hartige en zoete smaken van dit cashewnotentaartje.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 8g | Vet: 25g | Zout: 0.5g | Sugar: 8g

Roti met kerriekip en sperziebonen

Roti met kerriekip en sperziebonen

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Suriname
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 750 g aardappelen
  • 1 rode peper
  • 6 tenen knoflook
  • ½ el gemalen komijn djinten
  • 500 g kipfilet
  • 500 g sperziebonen
  • 2 uien
  • 150 ml kraanwater
  • el zonnebloemolie
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • el kerriepoeder
  • 1 kippenbouillontablet
  • dl kraanwater
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 el zelfrijzend bakmeel

Instructies

  • Ga op de Surinaamse toer met deze roti met kerrie-kip en sperziebonen.
  • Aardappelen schillen, wassen en aardappelen in weinig water met zout in ca. 20 min. gaar
  • koken.
  • Ondertussen de rest van aardappelen wassen, schillen en in partjes snijden (en tot
  • gebruik in water bewaren).
  • Knoflook pellen en fijn hakken.
  • Snijd het steeltje van de rode peper.
  • Halveer de peper in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten.
  • Peper heel fijn snijden.
  • In keukenmachine of vijzel 1/3 van de tenen knoflook, helft van rode peper en djinten pureren.
  • Kipfilet in blokjes snijden, wassen en goed droogdeppen met keukenpapier (en tot gebruik in
  • koelkast bewaren).
  • Ui pellen en snipperen.
  • Sperziebonen schoonmaken en wassen.
  • Aardappelen afgieten en pureren.
  • Knoflookpuree en snufje zout erdoor roeren.
  • In kom bakmeel met snufje zout, handwarm water en olie tot soepel deeg kneden.
  • Deeg ca. 10-15 min. laten rijzen.
  • Verhit wat van de olie.
  • 1/6 van de knoflook,helft van ui, 1/2 van de bouillontablet en 1/2 van de kerriepoeder roerbakken. Aardappelpartjes en sperziebonen erdoor scheppen en met water in ca. 30 min. afgedekt zachtjes gaar stoven, regelmatig omscheppen.
  • In roerbakpan olie verhitten.
  • Rest van knoflook, ui, peper, kerriepoeder, bouillontablet en tomatenpuree ca. 1 min. bakken.
  • Kip ca. 2 min. meebakken en afgedekt in ca. 15 min. zachtjes gaar sudderen.
  • Op smaak brengen met zout.
  • Deeg in ballen verdelen (2 ballen per persoon).
  • In midden gat maken, vul elk deeg met aardappelpuree en deeg om vulling dichtvouwen. Aanrecht en deegroller bestuiven met bloem en deegballen uitrollen tot dunne, ronde lappen van ca. 17 cm doorsnede.
  • In droge koekenpan met antiaanbaklaag roti's één voor één bakken tot ze gaan bollen.
  • Keren en onderkant ca. 1 min. bakken.
  • Kerrie-kip en sperziebonen over borden verdelen.
  • Roti's ernaast leggen.