Kaasfondue 1

Kaasfondue 1

Recept categorieën: Fondue, Kaas
Land van herkomst: Nederland
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 dl. droge witte wijn
  • 150 gram geraspte belegen kaas
  • 200 gram geraspte Emmentaler
  • 2 teentje knoflook
  • kirsch
  • cayennepeper
  • stokbrood
  • champignons
  • broccoliroosjes

Instructies

  • Verwarm de wijn in de fonduepan en laat de kaas erin smelten.
  • Pers de knoflook erboven uit en maak op smaak met cayennepeper.
  • Voeg naar smaak kirschlikeur toe.
  • Blancheer de champignons en de broccoliroosjes.
  • Snijd het brood in dobbelstenen of schijfjes.
  • Geef de groenten en het brood bij de kaasfondue

Notities

Wat uitgebakken reepjes ontbijtspek door de kaasfondue smaakt erg lekker

Hollandse fondue

Hollandse fondue

Recept categorieën: Fondue, Kaas
Land van herkomst: Nederland
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 el boter
  • 3 el bloempeper
  • 1 ¾ dl koffieroom of gewone melk
  • 1 ¾ dl kalfsbouillon of kippenbouillon
  • ½ tl uienpoeder
  • 250 gram geraspte Hollandse kaas bijv. half Goudse, half Leidse of half Goudse, half Edammer
  • scheutje kirsch
  • bruin brood in stukjes gesneden

Instructies

  • Smelt de boter, voeg de bloem en peper toe en roer de massa glad.
  • Schenk er al roerend bij gedeelten de koffieroom of melk en de bouillon bij.
  • Voeg daarna de uienpoeder toe.
  • Laat het geheel even doorkoken en enigszins dik worden.
  • Voeg dan al roerend de geraspte kaas toe en blijf roeren tot deze is gesmolten.
  • Schenk tenslotte de kirsch over de fondue en laat deze even branden.

Romige Rosé Kaasfondue met Gruyère en Brie

Romige Rosé Kaasfondue met Gruyère en Brie

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Fondue, Hoofdgerechten, Kaas
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g gruyère kaas
  • 300 g roombrie
  • 1 teentje knoflook
  • 300 ml droge rosé
  • 2 eetlepels maïzena
  • 2 eetlepels calvados

Instructies

  • Rasp de gruyère kaas en snijd de roombrie in stukjes.
  • Pers het teentje knoflook uit boven de fonduepan.
  • Schenk de droge rosé in de pan en breng het aan de kook.
  • Draai het vuur laag en roer geleidelijk de geraspte gruyère kaas en vervolgens de stukjes brie met een houten lepel door de warme wijn, tot alle kaas gesmolten is.
  • Los de maïzena op in de calvados.
  • Roer het maïzenapapje door het kaasmengsel en laat het nog 2-3 minuten zachtjes doorkoken tot de fondue goed gebonden is.
  • Breng de fondue op smaak met zout en peper.
  • Plaats de kaasfonduepan op een rechaud op tafel.

Notities

Serveer de romige rosé kaasfondue met een selectie van dippers zoals wit stokbrood, gekookte krieltjes, sperziebonen, courgetterolletjes, champignons en partjes appel.
Wijnadvies:
Geniet van deze kaasfondue met een glas dezelfde droge rosé die je hebt gebruikt voor het recept, of probeer een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir voor een verrassende combinatie.
 

Rodewijn-Wildfondue met Linzen

Rodewijn-Wildfondue met Linzen

Geniet van deze Rodewijn-Wildfondue met Linzen voor een heerlijke en gezellige avond aan tafel!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Fondue, Hoofdgerechten, Wild
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rode ui gesnipperd
  • 1 eetlepel olie
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 800 ml volle rode wijn
  • 2 potten wildfond of gevogeltefond à 380 ml elk
  • 200 g gekookte linzen uit blik

Instructies

  • Verhit de olie in een fonduepan en fruit hierin de gesnipperde rode ui met gemalen koriander gedurende 5 minuten op zacht vuur.
  • Blus de ui af met rode wijn en voeg de wildfond toe.
  • Breng aan de kook en laat het geheel 10 minuten zachtjes doorkoken.
  • Breng de bouillon op smaak met zout en peper naar smaak.
  • Giet de gekookte linzen af en schep ze in een kom.
  • Zet de fonduepan, kom met linzen en schalen met verschillende diphapjes op tafel.
  • Prik de ingrediënten met fonduevorken en laat ze enkele minuten gaar worden in de bouillon.
  • Na de maaltijd verdeel je de linzen over vier kommen en schenk je de wilde bouillon erover.

Notities

Wijnadvies:

Een stevige rode wijn zoals een Merlot of Cabernet Sauvignon past goed bij dit gerecht.

Om in de bouillon te garen:

  • plakjes eendenborst
  • plakjes parelhoenfilet
  • blokjes kalkoenschnitzel
  • blokjes hertenbiefstuk
  • blokjes konijnenrug
  • stukjes bleekselderij
  • repen groene (savooie)kool
  • kastanjechampignons
  • blokjes pompoen
  • beetgaar gekookte spruitjes
  • halve blaadjes witlof.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 10g | Vet: 8g | Zout: 2g | Sugar: 3g

Romige Kokos Melkchocoladefondue

Romige Kokos Melkchocoladefondue

Geniet van deze romige en verrukkelijke melkchocoladefondue met een vleugje exotische kokos, perfect om te delen tijdens een gezellige avond!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Chocolade, Dessert - Nagerecht, Fondue
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 ml kokosmelk
  • 300 g melkchocolade
  • 25 g geraspte kokos
  • 2 eetlepels kokoslikeur optioneel

Instructies

  • Verwarm de kokosmelk zachtjes in een fonduepan of een steelpan met een dikke bodem.
  • Zorg ervoor dat de melk niet kookt.
  • Breek de melkchocolade in stukjes en voeg deze toe aan de warme kokosmelk.
  • Laat de chocolade op heel laag vuur smelten, terwijl je voorzichtig roert.
  • Je kunt ook een au bain-marie methode gebruiken.
  • Rooster ondertussen de geraspte kokos in een droge koekenpan met antiaanbaklaag gedurende 1-2 minuten lichtbruin.
  • Laat het in een kom afkoelen.
  • Roer, als de chocolade gesmolten is, de kokoslikeur door de fondue.
  • Giet de chocoladefondue eventueel over in een speciale fondueset die je voorverwarmd hebt, en plaats deze op een rechaud op tafel.
  • Dip verschillende hapjes in de chocolade en rol ze vervolgens door de geroosterde kokos

Notities

Een lichte dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti, past goed bij dit gerecht.
Serveer de fondue met partjes mandarijn, appel en peer (besprenkeld met citroensap), aardbeien, kersen, kiwi, marshmallows, brosse koekjes zoals lange vingers, biskwie of kokoskoekjes, blokjes cake of muffin, stukjes croissant of minicroissantjes, en stukjes rozijnenbrood.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 5g | Vet: 28g | Zout: 0.1g | Sugar: 40g

Klassieke Zwitserse Kaasfondue

Klassieke Zwitserse Kaasfondue

Een traditionele Zwitserse kaasfondue met Emmentaler en Gruyère, perfect voor een gezellige avond met vrienden.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Fondue, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Zwitserland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Instructies

  • Pel en halveer het knoflookteentje en wrijf hiermee de binnenkant van de fonduepan in.
  • Schenk de wijn in de pan en verhit tot de wijn begint te bruisen.
  • Voeg de kaas toe en laat al roerend met een houten lepel smelten.
  • Roer de maïzena glad met de kirsch of melk in een kopje en voeg toe aan de fondue.
  • Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Houd de fondue warm op een brander of andere warmtebron.
  • Prik blokjes stokbrood aan een fonduevork en doop in de fondue.

Notities

Serveertip:
Serveer met gemengde sla.
Wijnadvies:
Dezelfde droge witte wijn die in de fondue is gebruikt, zoals een Zwitserse Fendant of een Franse Savoie.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 35g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Authentieke Zwitserse Kaasfondue

Authentieke Zwitserse Kaasfondue

Een klassieke Zwitserse kaasfondue met Emmentaler en Gruyère, verrijkt met kirsch en citroensap voor een perfecte smaakbalans.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Fondue, Kaas
Land van herkomst: Zwitserland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 el citroensap
  • 200 g grofgeraspte Emmentaler Zwitserse
  • 400 g grofgeraspte Gruyère Zwitserse
  • 1 klein glaasje kirsch of andere vruchtenbrandewijn
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el maïzena
  • Nootmuskaat
  • Peper
  • Stokbrood in stukjes gesneden
  • 3 dl droge witte wijn

Instructies

  • Wrijf de fonduepan in met het teentje knoflook; giet de wijn erin en verwarm deze, maar laat niet koken.
  • Voeg citroensap toe, roer dan geraspte Emmentaler en Gruyère door de wijn.
  • Blijf al verwarmend roeren tot een homogeen mengsel van kaas en wijn ontstaat.
  • Zodra de fondue smeuïg is, voeg het glaasje brandewijn met opgeloste maïzena toe.
  • Breng de fondue op smaak met nootmuskaat en peper.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperige stukjes stokbrood.
Wijnadvies:
Dezelfde droge witte wijn die in de fondue is gebruikt, zoals een Zwitserse Fendant of een Franse Savoie.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 35g | Vet: 32g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Hartige Tomaten-Kaasfondue

Hartige Tomaten-Kaasfondue

Een hartige tomaten-kaasfondue met belegen en oude kaas, op smaak gebracht met tijm en paprikapoeder. Perfect voor een gezellige avond.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Fondue, Kaas
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 blikken tomaten à 400 g
  • 1 el maïzena
  • 1 el olijfolie
  • 1 paprika
  • Paprikapoeder ½ tl
  • Peper
  • 200 g oude kaas geraspt
  • 1 teentje knoflook
  • 200 g belegen kaas geraspt
  • Tijm ½ tl
  • 1 ui
  • Zout

Instructies

  • Pel de ui en knoflook.
  • Maak de paprika schoon en snijd hem en de ui in stukjes.
  • Verhit de olie in een braadpan en fruit de ui, paprika en knoflook.
  • Voeg de tomaten met sap toe, breng aan de kook en laat ± 10 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de geraspte kaas toe en laat al roerend smelten.
  • Breng op smaak met tijm, paprikapoeder, peper en zout.
  • Roer de maïzena met water tot een papje en bind de fondue hiermee.
  • Schenk de fondue in een fonduepan en houd warm op een réchaud.

Notities

Serveertip:
Serveer met stokbrood en komkommersalade.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Merlot of een droge witte wijn zoals een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 6g

Hollandse Kaasfondue met Kirsch

Hollandse Kaasfondue met Kirsch

Een romige Hollandse kaasfondue met Goudse, Leidse en Edammer kaas, op smaak gebracht met kirsch. Perfect voor een gezellige avond met vrienden en familie.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Fondue, Kaas
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Bruin brood in stukjes
  • Bloem 3 el
  • Boter 3 el
  • Edammer kaas geraspt
  • Goudse kaas geraspt
  • Kalfsbouillon of kippenbouillon 1.75 dl
  • Kers scheutje
  • Koffieroom 1.75 dl
  • Leidse kaas geraspt
  • Peper
  • Uienpoeder 0.5 tl
  • 250 g geraspte Hollandse kaas half Goudse, half Leidse of half Goudse, half Edammer

Instructies

  • Smelt de boter, voeg de bloem en peper toe en roer glad.
  • Schenk al roerend de koffieroom en bouillon erbij.
  • Voeg het uienpoeder toe.
  • Laat doorkoken en dikker worden.
  • Voeg al roerend de geraspte kaas toe en blijf roeren tot gesmolten.
  • Schenk de kirsch over de fondue en laat branden.

Notities

Serveertip:
Serveer met stukjes bruin brood om te dippen.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 3g

Romige Eierkaasfondue

Romige Eierkaasfondue

Een rijke en romige kaasfondue met eieren, perfect voor een gezellige avondmaaltijd.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Ei, Fondue, Kaas
Land van herkomst: Zwitserland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 560 g Emmentaler of Gruyère geraspt
  • Geraspte nootmuskaat
  • Peper
  • 5 el slagroom
  • 8 dl witte wijn

Instructies

  • Meng alle ingrediënten in een fonduepan.
  • Laat het mengsel al roerend op een zo laag mogelijk vuur smelten en indikken, maar laat het niet koken, want dan gaat het klonteren.
  • Serveer het gerecht in de fonduepan.

Notities

Serveertip:
Lekker met geroosterd brood, pasta of in de schil gekookte aardappelen.
Wijnadvies:
Een droge, volle witte wijn, zoals een Chardonnay of een Zwitserse Fendant, past goed bij de romige kaasfondue.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 40g | Vet: 40g | Zout: 2g | Sugar: 2g