Surimikoekjes met sperziebonen

Surimikoekjes met sperziebonen

Snel te maken
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Zeevruchten
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • garde of mixer
  • koekenpan met antiaanbaklaag
  • keukenpapier
  • vier borden

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 250 ml melk
  • 2 eieren
  • 5 eetlepels olie
  • 150 g snijbonen gesneden
  • 150 g maïskorrels blik, uitgelekt
  • 250 g surimisticks vis, in stukjes
  • 1 theelepel worcestershiresauce
  • 2 rode uien gesnipperd
  • 500 g sperziebonen panklare
  • 100 ml kippenbouillon van tablet
  • 1 eetlepel citroensap

Instructies

  • Bloem boven ruime kom zeven.
  • Melk en eieren mengen.
  • Kuiltje in beslag maken,melkmengsel erin gieten en met garde of mixer tot glad beslag roeren.
  • Snijbonen, maïs en surimi door beslag scheppen en pittig op smaak brengen met
  • worcestershiresaus, zout en peper.
  • In grote koekenpan met antiaanbaklaag 1-2 eetlepels olie verhitten.
  • Per keer van beslag 4 koekjes op hoog vuur bakken met doorsnede van ca. 10 cm.
  • Koekjes op keukenpapier laten uitlekken en warm houden.
  • Rest van surimikoekjes op zelfde wijze bakken (hoeveelheid is voldoende voor ca.12 stuks).
  • Intussen in wok ui in rest van olie goudbruin fruiten.
  • Sperziebonen toevoegen en 3 minuten roerbakken.
  • Bouillon erbij schenken en geheel aan de kook brengen.
  • Sperziebonen afgedekt nog 5 minuten zachtjes laten koken, op allerlaatst citroensap erdoor roeren.
  • Surimikoekjes over vier borden verdelen en sperziebonen ernaast leggen.

Kruidige Spekkoek Cake

Kruidige Spekkoek Cake

Deze kruidige spekkoek cake combineert de heerlijke smaken van traditionele spekkoek in een eenvoudige cakevorm. Perfect voor bij de koffie of als dessert.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Cake, Dessert - Nagerecht, Gebak
Land van herkomst: Indonesië
Feestdagen etc: Verjaardag
Servings: 8
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak cakemix volg de instructies op de verpakking
  • 7 tl kaneel
  • 4 tl nootmuskaat
  • 2 tl kardemom
  • 2 tl kruidnagel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Volg de instructies op de verpakking van de cakemix om het cakebeslag te maken.
  • Voeg de kaneel, nootmuskaat, kardemom en kruidnagel toe aan het cakebeslag.
  • Meng goed totdat alle kruiden gelijkmatig zijn verdeeld in het beslag.
  • Giet het beslag in de gewenste cakevorm.
  • Bak de cake in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 50 minuten, of totdat een tandenstoker in het midden gestoken er schoon uitkomt.
  • Laat de spekkoek cake afkoelen in de vorm voordat je hem uit de vorm haalt.
  • Snijd en serveer de spekkoek cake in plakjes.

Notities

Een zoete dessertwijn zoals een Moscato of een lichtgekruide thee past goed bij deze kruidige cake.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 4g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 30g

Yoghurtpudding met Verse Aardbeien en Honing

Yoghurtpudding met Verse Aardbeien en Honing

Bereidingstijd20 minuten
opstijven2 uur 30 minuten
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Kleine puddingvormpjes (inhoud: 1½ dl)
  • Mengkommen
  • garde of mixer

Ingrediënten

  • blaadjes gelatine
  • 125 ml slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 250 g Griekse yoghurt
  • 6 eetlepels honing
  • 1 eiwit
  • eetlepel sinaasappelsap
  • 125 gram aardbeien schoongemaakt en in stukjes gesneden
  • 4 toefjes munt

Instructies

  • Week de gelatineblaadjes in ruim koud water volgens de instructies op de verpakking.
  • Breng 2 eetlepels water aan de kook en los hierin de uitgeknepen gelatineblaadjes op.
  • Klop de slagroom met de vanillesuiker stijf in een mengkom.
  • Roer de Griekse yoghurt met 3 eetlepels honing los en schenk hier al roerend het gelatinemengsel bij.
  • Klop het eiwit stijf in een schone mengkom.
  • Spatel voorzichtig de opgeklopte slagroom en het opgeklopte eiwit door het yoghurtmengsel tot alles goed gemengd is.
  • Verdeel het mengsel over 4 kleine puddingvormpjes die je eerst met koud water hebt omgespoeld.
  • Laat de puddingvormpjes in de koelkast minimaal 2½ uur opstijven.
  • Verwarm de resterende honing met het sinaasappelsap in een steelpan.
  • Voeg de aardbeien toe en laat de compote afkoelen.
  • Stort de yoghurtpuddinkjes elk op een bordje en schep de aardbeiencompote eroverheen.
  • Garneer elk bordje met een toefje munt.

Notities

Deze heerlijke yoghurtpudding kan ook worden geserveerd met vers fruit naar keuze, zoals frambozen, bosbessen of perziken.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g

Citroen-Frambozenrol met Granita van Mousserende Wijn

Citroen-Frambozenrol met Granita van Mousserende Wijn

Een verrukkelijk en verfrissend dessert van luchtige meringue met citroenroom, frambozen en een zelfgemaakte mousserende granita.
inclusief invriestijd4 uur 30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, IJs
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 340kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de granita:

  • 100 g suiker
  • 500 ml mousserende witte wijn bijv. Fontanafredda Moscato d'Asti
  • 250 ml water
  • 300 ml vers citroensap ca. 6 citroenen

Voor de meringue:

  • 6 eiwitten
  • 200 g suiker
  • 1 theelepel maïzena
  • 1 theelepel witte wijnazijn
  • Enkele druppels vanillearoma

Voor de vulling:

  • 200 ml slagroom
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • 1-2 eetlepels citroensap
  • ½ pot lemon curd ca. 170 g
  • 300 g verse frambozen

Voor de garnering:

  • Poedersuiker
  • Overgebleven frambozen

Instructies

Granita:

  • Breng in een steelpan de suiker, mousserende wijn en water aan de kook.
  • Roer tot de suiker volledig is opgelost.
  • Laat het mengsel afkoelen en meng met het citroensap.
  • Giet het mengsel in een diepvriesdoos en zet in de vriezer.
  • Haal de doos na 30 minuten uit de vriezer en roer met een vork de ijskristallen los.
  • Herhaal dit proces minstens vijf keer totdat grove ijskristallen ontstaan.

Meringue:

  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Maak alle keukengerei vetvrij met een halve citroen.
  • Klop de eiwitten stijf en voeg geleidelijk de suiker toe, tot het mengsel dik en glanzend is.
  • Zeef de maïzena boven het eiwit en voeg de azijn en vanillearoma toe.
  • Spatel voorzichtig door het eiwitmengsel.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en teken een rechthoek van 22x33 cm.
  • Strijk het eiwitmengsel gelijkmatig uit over het bakpapier.
  • Bak de meringue 20 minuten in de oven, tot deze droog is.

Vulling:

  • Klop de slagroom met poedersuiker lobbig.
  • Meng met citroensap naar smaak.
  • Bestrooi een groot vel bakpapier met poedersuiker en leg de meringue erop.
  • Strijk de lemon curd over de meringue en verdeel de citroenroom gelijkmatig.
  • Leg de helft van de frambozen op de room en rol de meringue voorzichtig op met behulp van het bakpapier.
  • Laat de rol minstens 3 uur opstijven in de koelkast.

Serveren:

  • Snijd de meringuerol in plakken en leg ze op dessertborden.
  • Garneer met de overgebleven frambozen en strooi poedersuiker erover.
  • Schep de granita in champagneglazen en serveer naast de meringuerol.

Notities

Serveertip:
Vervang de zelfgemaakte granita door kant-en-klare citroensorbetijs als je tijd wilt besparen.
Wijnadvies:
Een glas mousserende wijn zoals Fontanafredda Moscato d'Asti past perfect bij dit dessert, met zijn frisse en lichtzoete smaak.

Nutrition

Calories: 340kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 6g | Vet: 15g | Zout: 0.1g | Sugar: 36g