Seek Kabab Khasa

Seek Kabab Khasa

Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: India
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Grillpan, of barbecue

Ingrediënten

  • 500 gram rundergehakt
  • 4 gemalen kardemompeulen
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 eetlepel gemalen groene gember
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • Sap van 1/2 citroen
  • 6 eetlepels yoghurt
  • ½ eetlepel gemalen komijn
  • 1 ui fijngehakt
  • 2 eetlepels geklaarde boter

Instructies

  • Meng het rundergehakt, gemalen kardemom, zwarte peper, gemalen groene gember, fijngehakte knoflook, citroensap, yoghurt, gemalen komijn en fijngehakte ui in een kom.
  • Kneed het mengsel goed door elkaar tot alles goed gemengd is.
  • Vorm het gehaktmengsel tot worstjes of platte schijven.
  • Verhit de geklaarde boter in een grillpan of op een barbecue.
  • Bak de worstjes of schijven gehaktmengsel snel aan beide kanten tot ze gaar en goudbruin zijn.

Notities

Serveer de Seekh Kebab warm met een frisse salade en eventueel wat naanbrood.

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige rosé past goed bij dit gerecht. Hun fruitige tonen en zachtheid vullen de kruidige smaken van de kebab aan zonder deze te overweldigen.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Gegrilde Lamsspiesjes met Mediterrane Kruiden

Gegrilde Lamsspiesjes met Mediterrane Kruiden

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees
Land van herkomst: Midden Oosten
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Grillpan, of barbecue
  • Grillpennen

Ingrediënten

  • 400 gram lamsvlees in blokjes gesneden
  • ¾ dl yoghurt plantaardige yoghurt voor lactosevrij
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 2 eetlepels gehakt korianderblad
  • 1 theelepel kardemompoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 2 eetlepels citroensap
  • Zout naar smaak
  • Geelpoeder kurkuma naar smaak

Instructies

  • Meng in een kom de yoghurt, geperste knoflook, gehakt korianderblad, kardemompoeder, kaneel, cayennepeper, gemalen koriander, citroensap, zout en geelpoeder.
  • Voeg de blokjes lamsvlees toe aan de marinade en zorg ervoor dat ze gelijkmatig bedekt zijn.
  • Laat de lamsvleesblokjes minstens 1 uur marineren in de koelkast.
  • Rijg de gemarineerde lamsvleesblokjes aan grillpennen.
  • Verhit een grillpan of barbecue op middelhoog vuur en vet deze lichtjes in met olie om te voorkomen dat de lamsvleesblokjes blijven plakken.
  • Grill de lamsspiesjes ongeveer 8-10 minuten, regelmatig draaiend, tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Serveer de gegrilde lamsspiesjes direct, eventueel met wat extra citroenpartjes en verse kruiden.

Notities

Wijnadvies:

Deze kruidige lamsspiesjes passen perfect bij een stevige rode wijn zoals een Syrah of een Cabernet Sauvignon. Hun rijke smaak en kruidige tonen complimenteren de kruiden in de marinade en het sappige lamsvlees

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 25g | Vet: 14g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Gegrilde Appel met Fruitijs en Verse Munt

Gegrilde Appel met Fruitijs en Verse Munt

(plus tijd om het ijsmengsel te laten opstijven in de vriezer)20 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Dessert - Nagerecht, Fruit, IJs
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Grillpan, of barbecue

Ingrediënten

  • 2 grote appels bijvoorbeeld Golden Delicious
  • 1 kleine banaan geschild en geplet
  • 6 bolletjes vanille-ijs
  • 1 Vitabis koek of een andere volkoren koek, verkruimeld
  • 1 eetlepel olie bijvoorbeeld zonnebloemolie
  • 6 takjes munt
  • Bakje verse frambozen of aardbeien ter decoratie

Instructies

  • Meng in een kom het vanille-ijs met de geplette banaan en verkruimelde koek.
  • Plaats dit mengsel terug in de diepvries om op te stijven terwijl je de appels voorbereidt.
  • Verwijder het klokhuis uit de appels en snijd ze vervolgens in plakken van ongeveer 1 cm dik.
  • Bestrijk beide zijden van de appelschijfjes lichtjes met olie.
  • Verhit een grillpan of barbecue op middelhoog vuur.
  • Grill de appelschijfjes aan beide zijden kort, totdat ze mooie grillstrepen hebben en iets zachter zijn geworden.
  • Leg op een dessertbordje het eerste schijfje appel in het midden van het bord.
  • Schep hierop een bolletje van het opgesteven vanille-ijs.
  • Plaats daarop het tweede schijfje appel, zodat je een klein torentje krijgt.
  • Leg bovenop het torentje een mooi takje munt voor de frisse smaak en decoratie.
  • Garneer eventueel met verse frambozen en/of aardbeien rondom het torentje.

Notities

Serveer de gegrilde appel meteen, voordat het ijs begint te smelten, voor een heerlijk fris dessert.

Wijnadvies:

Bij dit dessert past goed een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling Spätlese of een Moscato d'Asti, die de fruitige en zoete smaken van het gerecht aanvullen zonder te overheersen.

Nutrition

Calories: 250kcal

Gegrilde Aubergine-tomaatrolletjes

Gegrilde Aubergine-tomaatrolletjes

Dit gerecht is heerlijk als een licht voorgerecht of als onderdeel van een mediterraan geïnspireerd diner
Recept categorieën: Barbecue, Bijgerecht, Groenten, Voorgerechten
Land van herkomst: Mediterraan
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Grillpan, of barbecue
  • Kwastje voor olie
  • Grilleerpen

Ingrediënten

  • 1 lange aubergine
  • Zout
  • Knoflookpuree
  • Pesto saus
  • Oesterzwammen
  • Geraspte gruyèrekaas
  • Peper
  • Tomaten
  • Sperziebonen uit blik
  • Gekruide pizza-olie pizzerade

Instructies

  • Bestrooi de lange aubergine-plakjes met zout, laat ze 15 minuten uitlekken en wrijf ze droog.
  • Bestrijk de plakjes met knoflookpuree en pestosaus.
  • Borstel de oesterzwammen schoon en leg ze op de aubergine.
  • Bestrooi met geraspte gruyèrekaas en wat peper.
  • Leg op elk plakje aubergine een halve tomaat en een paar sperziebonen uit blik.
  • Rol de aubergineplakjes stevig op en steek ze vast met een grilleerpen.
  • Bestrijk de rolletjes met gekruide pizza-olie (pizzerade).
  • Rooster de rolletjes rondom op een hete grillpan of barbecue gedurende ongeveer 10 minuten, tot ze mooi bruin en gaar zijn.

Notities

Serveer de gegrilde aubergine-tomaatrolletjes als voorgerecht of bijgerecht.

Maleisische Lamssaté met Chilipindasaus: Pittige Aziatische Smaken

Maleisische Lamssaté met Chilipindasaus: Pittige Aziatische Smaken

Deze Maleisische lamssaté is heerlijk kruidig en vol van smaak, dankzij een marinade met kokosmelk en specerijen. Geserveerd met een pittige chilipindasaus voor een perfecte Aziatische barbecue-ervaring!
inclusief marineren1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Lamsvlees
Land van herkomst: Maleisië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2 personen
Calories: 780kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de saté:

  • 1 limoen
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1 theelepel gemalen komijn djinten
  • 1 theelepel zout
  • eetlepel basterdsuiker
  • 2 dl kokosmelk
  • 300 gram lamsboutlapjes à la minute

Voor de chilipindasaus:

  • 100 gram pinda’s
  • 2 rode pepers
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel trassi oedang garnalenpasta
  • 2 eetlepels olie
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 eetlepel basterdsuiker
  • 1 theelepel zout

Instructies

  • Boen de limoen schoon en rasp de schil dun.
  • Pers de limoen uit.
  • Meng in een kom de kurkuma, gemalen komijn, 1 theelepel zout, geraspte limoenschil, ½ eetlepel basterdsuiker en 3 eetlepels dikke kokosmelk door elkaar.
  • Snijd het lamsvlees in blokjes en marineer ze in dit kokosmengsel.
  • Laat het vlees ongeveer 1 uur op kamertemperatuur marineren.
  • Hak de pinda’s grof in een keukenmachine.
  • Maak de pepers schoon.
  • Pel en snipper de ui en knoflook.
  • Pureer in de keukenmachine de pepers, ui, knoflook en trassi tot een gladde pasta.
  • Verhit de olie in een pan en fruit de pasta ongeveer 3 minuten zachtjes.
  • Voeg het limoensap, 1 eetlepel basterdsuiker, 1 theelepel zout en de rest van de kokosmelk toe.
  • Laat het geheel ongeveer 2 minuten zachtjes pruttelen en laat afkoelen.
  • Rijg het lamsvlees aan satéstokjes.
  • Rooster de spiesjes op de barbecue of in een grillpan ongeveer 6-8 minuten, tot ze licht rosé zijn.
  • Roer de gehakte pinda’s door de kokossaus en verwarm het geheel op zacht vuur.
  • Serveer de lamssaté met de chilipindasaus.

Notities

Serveertip:
Serveer de lamssaté met geurige pandanrijst en een frisse komkommersalade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte rosé, zoals Kangaroo Ridge Rosé, vormt een goede combinatie met dit gerecht.

Nutrition

Calories: 780kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 50g | Vet: 60g | Zout: 2g | Sugar: 12g