Rauwe Andijviestamppot met Spek en Gelderse Worst

Rauwe Andijviestamppot met Spek en Gelderse Worst

Een klassieke stamppot met rauwe andijvie, knapperige spekblokjes en gegrilde Gelderse worst, heerlijk smeuïg met melk en spekvet.
Bereidingstijd35 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 680kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • kg aardappelen geschild en in stukken
  • 500 g andijvie krop, in dunne reepjes
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 200 g gerookte spekblokjes
  • 250 g gekookte Gelderse worst in plakken
  • dl melk
  • Versgemalen peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in een pan met weinig gezouten water in ± 20 minuten gaar.
  • Was de andijvie, schud droog en laat uitlekken in een vergiet.
  • Verhit een pan en bak de spekblokjes op zacht vuur tot het vet vrijkomt, verhoog dan het vuur en bak ze knapperig.
  • Voeg de ui toe en bak 2 minuten mee.
  • Verwarm de grill voor en rooster de plakjes Gelderse worst in ± 4 minuten mooi bruin, keer halverwege.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
  • Roer de melk en het spekvet door de aardappelen tot een smeuïge puree ontstaat.
  • Schep de andijvie erdoor en warm de stamppot nog even door tot de andijvie begint te slinken.
  • Voeg de spekjes en ui toe en meng goed.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Leg de plakjes worst erop en serveer direct.

Notities

Variatietip:
Schep samen met de spekjes en de ui ook 150 gr verkruimelde feta en 1/2 eetlepel tijmblaadjes door de stamppot.
Serveertip:
Lekker met grove mosterd en piccalilly voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een soepele rode wijn zoals een Beaujolais of een lichte Pinot Noir past goed bij de hartige spek en Gelderse worst.

Nutrition

Calories: 680kcal | koolhydraten: 72g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2.2g | Sugar: 5g

Raapstelenstamppot met Smeltende Kaas

Raapstelenstamppot met Smeltende Kaas

Een frisse en romige stamppot met raapstelen en zachte, smeltende jong belegen kaas, heerlijk op smaak gebracht met nootmuskaat.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 570kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • kg aardappelen geschild en in stukken
  • 3 bosjes raapstelen gewassen en grof gesneden
  • 250 g jong belegen kaas in blokjes
  • 1 dl melk
  • 20 g boter
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Nootmuskaat naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in gezouten water in ± 20 minuten gaar.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
  • Roer de boter en melk door de aardappelen tot een smeuïge puree.
  • Voeg de raapstelen en de blokjes kaas toe en roer goed door.
  • Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met gefruite uitjes en extra geraspte kaas voor een extra hartige smaak.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de frisse smaak van raapstelen en de romige kaas.

Nutrition

Calories: 570kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 22g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Stamppot Rode Ui met Pruimen en Rookworst

Stamppot Rode Ui met Pruimen en Rookworst

Een smaakvolle stamppot met zoete rode ui, pruimen en knapperige spekjes, afgemaakt met een vleugje gembersiroop en geserveerd met een sappige rookworst.
Bereidingstijd35 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 720kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen geschild en in stukjes
  • 500 g rode ui in ringen
  • 1 Gelderse rookworst 375 g
  • 250 g magere spekblokjes
  • 250 g gewelde pruimen zonder pit en in stukjes
  • 1 dl melk
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in gezouten water in ± 20 minuten gaar.
  • Verwarm de rookworst volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Verhit een koekenpan en bak de spekblokjes ± 4 minuten knapperig.
  • Voeg de rode ui toe en bak deze ± 10 minuten zachtjes mee.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze met de melk tot een smeuïge puree.
  • Schep de spekjes, ui en pruimen door de stamppot.
  • Breng op smaak met zout, peper en gembersiroop.
  • Serveer de rookworst bij de stamppot.

Notities

Serveertip:
Lekker met een schep grove mosterd en een frisse salade van rucola en appel.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een Pinot Noir past goed bij de zoete tonen van de rode ui en pruimen.

Nutrition

Calories: 720kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2.1g | Sugar: 12g

Oosterse Stamppot met Zoete Aardappel, Paksoi en Kip

Oosterse Stamppot met Zoete Aardappel, Paksoi en Kip

Een verrassend oosterse stamppot met romige zoete aardappel, knapperige paksoi en kruidig gebakken kip, afgewerkt met koriander.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 610kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • kg zoete aardappelen geschild en in stukken
  • 2 struiken paksoi in repen
  • 400 g kipfilet in reepjes
  • 2 eetlepels oosterse roerbakolie
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 dl melk
  • 2 eetlepels boter
  • Versgemalen peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Enkele korianderblaadjes ter garnering

Instructies

  • Verhit de roerbakolie in een koekenpan en bak de kipreepjes goudbruin en gaar.
  • Voeg de ketjap en tomatenpuree toe en roer goed door.
  • Laat even sudderen.
  • Kook de zoete aardappelen in gezouten water in ± 20 minuten gaar.
  • Giet af en stamp de aardappelen grof.
  • Voeg melk en boter toe en meng tot een smeuïge puree.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de paksoi door de puree en warm alles goed door.
  • Verdeel de stamppot over kommen en leg de kipreepjes erop.
  • Garneer met korianderblaadjes en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met een handje geroosterde cashewnoten of een lepel frisse yoghurt.
Wijnadvies:
Een lichte, aromatische witte wijn zoals een Riesling past goed bij de zoete aardappel en de kruidige kip.

Nutrition

Calories: 610kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 32g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 12g

Romige Paksoistamppot met Zure Room en Piccalilly

Romige Paksoistamppot met Zure Room en Piccalilly

Een romige stamppot met frisse paksoi, knapperige uienringen en een verrassende twist van zure room en piccalilly.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 590kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • kg aardappelen geschild en in stukken
  • 2 grote uien in ringen
  • 400 g paksoi in dunne repen
  • 20 g boter
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 beker zure room
  • 2 eetlepels piccalilly
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in gezouten water in ± 20 minuten gaar.
  • Wentel de uiringen door de bloem en bak ze in de hete boter tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met een paar lepels kookvocht.
  • Schep de paksoi, zure room en piccalilly door de puree en meng goed.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Warm de stamppot goed door en garneer met de knapperige uiringen.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met een gebakken schnitzel of een handje geroosterde noten voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de romige stamppot en de zure room.

Nutrition

Calories: 590kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 15g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Herfstige Stamppot met Paddenstoelen en Groentencarrés

Herfstige Stamppot met Paddenstoelen en Groentencarrés

Een romige stamppot met paddenstoelen, prei en kruiden, geserveerd met knapperige groentencarrés voor een hartige en voedzame maaltijd.
Bereidingstijd35 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen geschild en in stukken
  • 250 g champignons in plakjes
  • 250 g shiitake of oesterzwammen in plakjes
  • 1 prei in halve ringen
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 6 takjes peterselie fijngesneden
  • 100 g boter
  • 1 theelepel koriander
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • ½ theelepel laos
  • 2 eetlepels olie
  • 4 vegetarische groentencarrés
  • ¼ liter melk
  • 1 eetlepel mosterd
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in gezouten water in ± 20 minuten gaar.
  • Verhit 50 g boter in een braadpan en bak de ui en knoflook ± 5 minuten op laag vuur.
  • Voeg de champignons en shiitake toe en bak ze ± 5 minuten mee.
  • Schep de prei erdoor en laat deze nog ± 2 minuten meewarmen.
  • Breng het mengsel op smaak met koriander, komijn, laos, zout en peper.
  • Verhit ondertussen de olie in een koekenpan en bak de groentencarrés in ± 8 minuten goudbruin, keer halverwege.
  • Giet de aardappelen af en laat ze kort droogstomen.
  • Verwarm in een pan de melk met 50 g boter en voeg de aardappelen en mosterd toe.
  • Klop het mengsel met een mixer of stamper tot een luchtige puree.
  • Schep het paddenstoelen-preimengsel en de peterselie door de puree en breng op smaak met extra zout en peper indien nodig.
  • Serveer de stamppot met de knapperige groentencarrés.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse salade van rucola en walnoten of een lepeltje truffelmayonaise.
Wijnadvies:
Een kruidige witte wijn zoals een Viognier of een lichte Pinot Noir past goed bij de aardse tonen van de paddenstoelen en kruiden.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 72g | Protein: 18g | Vet: 28g | Zout: 1.9g | Sugar: 6g

Romige Stamppot met Kerstomaatjes, Ham en Mozzarella

Romige Stamppot met Kerstomaatjes, Ham en Mozzarella

Een romige stamppot met frisse kerstomaatjes, hartige ham en smeuïge mozzarella, afgemaakt met knapperige pijnboompitten en een krokant gegratineerd laagje.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Stamppot, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 680kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • kg aardappelen geschild en in stukken
  • dl melk
  • ½ dl Room Culinair
  • 2 eetlepels boter
  • 1 bakje kerstomaatjes in vieren
  • 200 g gegrilde achterham in reepjes
  • 2 eetlepels bieslook fijngesneden
  • 2 mozzarella’s in dunne plakken
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Kook de aardappelen in gezouten water in ± 20 minuten gaar.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze grof.
  • Voeg melk, Room Culinair en boter toe en meng tot een smeuïge puree.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de kerstomaatjes, ham en bieslook door de puree en doe deze over in een ingevette ovenschaal.
  • Leg de plakken mozzarella over de stamppot en strooi de pijnboompitten erover.
  • Gratineer onder de hete grill in ± 5 minuten tot de kaas gesmolten en licht gekleurd is.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse rucolasalade met balsamicodressing.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Chianti of een lichte Merlot past goed bij de smaken van de tomaat, ham en mozzarella.

Nutrition

Calories: 680kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 30g | Vet: 28g | Zout: 2g | Sugar: 6g

Pittige Stamppot met Chorizo, Komkommer en Wortel

Pittige Stamppot met Chorizo, Komkommer en Wortel

Een verrassend kruidige stamppot met knapperige komkommer, zoete wortel en pittige chorizo, afgewerkt met romige kruidenboter en een vleugje selderijzout.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 750kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • kg aardappelen geschild en in stukken
  • 2 kleine komkommers geschild en grof geraspt
  • 1 winterwortel fijn geraspt
  • 400 g chorizo in blokjes
  • 50 g kruidenboter
  • 2 eetlepels bladselderij fijngehakt
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Selderijzout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in gezouten water in ± 20 minuten gaar.
  • Bestrooi de geraspte komkommer met wat zout en laat deze uitlekken in een vergiet.
  • Schrap de winterwortel en rasp deze fijn.
  • Snijd de chorizo in blokjes.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de kruidenboter en enkele lepels kookvocht.
  • Schep de komkommer, wortel en chorizo door de stamppot en meng goed.
  • Breng op smaak met zout, peper en selderijzout.
  • Warm de stamppot nog even goed door en bestrooi met fijngehakte bladselderij.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse groene salade met citroendressing.
Wijnadvies:
Een kruidige rode wijn zoals een Rioja of een Tempranillo past perfect bij de pittige chorizo en romige stamppot.

Nutrition

Calories: 750kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 24g | Vet: 35g | Zout: 2.2g | Sugar: 6g

Romige Koolraapstamppot met Oude Kaas en Rode Peper

Romige Koolraapstamppot met Oude Kaas en Rode Peper

Een romige stamppot van koolraap en aardappel, verrijkt met pittige rode peper en gesmolten oude kaas voor een volle smaakbeleving.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 koolraap geschild en in blokjes
  • 750 g aardappelen geschild en in stukken
  • 1 rode peper fijngesneden
  • 150 g oude kaas geraspt
  • Melk naar behoefte

Instructies

  • Breng een grote pan met water aan de kook en kook de koolraap en aardappelen in ± 20 minuten gaar.
  • Giet af en stamp tot een smeuïge puree, voeg beetje bij beetje melk toe tot de gewenste consistentie.
  • Voeg de fijngesneden rode peper en geraspte oude kaas toe.
  • Meng goed door tot de kaas gesmolten is.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met een handje geroosterde noten of uitgebakken spekjes voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de romige kaas en de lichtzoete koolraap.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 58g | Protein: 18g | Vet: 20g

Groene Kool Stamppot met Komijnekaas

Groene Kool Stamppot met Komijnekaas

Een heerlijke stamppot met groene kool, romige puree en pittige komijnekaas, op smaak gebracht met een vleugje kerrie.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 750 g aardappelen geschild en in stukken
  • 1 kleine groene kool fijngesneden
  • 1 ui gesnipperd
  • 200 g komijnekaas in blokjes
  • 25 g boter
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • Melk naar behoefte
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in gezouten water in 20 minuten gaar.
  • Verhit de boter in een grote bakpan en fruit de ui tot deze glazig is.
  • Voeg de fijngesneden groene kool toe en bak deze op middelhoog vuur al roerend gaar.
  • Breng op smaak met zout, peper en kerriepoeder.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met een scheutje melk tot een smeuïge puree.
  • Meng het groentemengsel door de puree.
  • Schep als laatste de blokjes komijnekaas door de stamppot.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met een beetje extra geraspte komijnekaas of een scheutje mosterd voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een kruidige witte wijn zoals een Gewürztraminer past goed bij de pittige tonen van de kaas en de kerrie.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 22g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g