Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Risotto met Gemengde Paddenstoelen

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4
calorieën: 350kcal
Auteur: ChatGTP

Equipment

Ingrediënten

  • 200 gram risottorijst
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 750 milliliter groentebouillon
  • 1 klein glas droge witte wijn
  • 100 gram oesterzwammen in plakken
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 2 grote sjalotten fijngesnipperd
  • 1 eetlepel gehakte kervel of bieslook
  • 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 eetlepels mascarpone of crème fraîche
  • 2 stengels bleekselderij in dunne plakken gesneden
  • 100 gram cantharellen eekhoorntjesbrood of andere wilde paddenstoelen, in plakken

Instructies

  • Breng de groentebouillon in een pan aan de kook en laat deze zachtjes pruttelen.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een hoge pan, voeg de sjalotten toe en bak ze glazig in 2 tot 3 minuten.
  • Voeg de bleekselderij toe en bak nog 2 minuten.
  • Roer de risottorijst erdoor en bak nog 2 minuten.
  • Schenk de witte wijn erbij en kook tot deze is opgenomen.
  • Voeg vervolgens telkens een soeplepel hete bouillon en het gemalen korianderzaad toe.
  • Kook al roerend tot het vocht is opgenomen.
  • Herhaal dit proces tot de rijst beetgaar is.
  • De risotto moet vochtig en romig zijn.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verhit de resterende olijfolie in een pan, voeg de paddenstoelen toe en bak ze regelmatig roerend tot ze zacht zijn.
  • Roer de gebakken paddenstoelen door de risotto.
  • Voeg de mascarpone toe en roer goed door.
  • Verdeel de risotto over voorverwarmde borden.
  • Bestrooi met gehakte kervel of bieslook en geraspte Parmezaanse kaas.

Notities

Serveer de romige risotto met een frisse salade en knapperig brood voor een heerlijke maaltijd.

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Chardonnay vormt een goede aanvulling op de romige textuur en aardse smaken van de risotto met paddenstoelen.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 8g | Vet: 16g | Zout: 1.5mg | Sugar: 3g

Recept afdrukken
No ratings yet

Varkensrollade met Gestoofde Sjalotten en Mosterdsaus

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd1 uur 10 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Porties: 4 personen
calorieën: 747kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 500 ml slagroom
  • 1 pot vleesfond 380 ml
  • 3 eierdooiers
  • 1 eetlepel maïzena
  • 3 eetlepels mosterd
  • 2 varkensfiletrollades à 500 g
  • 500 g sjalotten
  • 12 blaadjes salie van plantje of uit zakje verse Italiaanse kruidenmix
  • 50 g boter
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • In een hoge pan de slagroom met de vleesfond in ongeveer 30 minuten tot de helft inkoken.
  • Schenk een scheutje roomsaus in een kom en laat dit even afkoelen.
  • Roer de eierdooiers, maïzena en 2 eetlepels mosterd door het afgekoelde scheutje roomsaus.
  • Voeg dit mengsel toe aan de roomsaus in de pan en verwarm zachtjes onder voortdurend roeren tot de saus begint te binden.
  • Haal de pan direct van het vuur wanneer de saus de juiste dikte heeft (de saus 'hangt' aan de bolle kant van een lepel en een erin getrokken streep blijft zichtbaar).
  • Laat de saus afkoelen en bewaar deze afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Laat de rollades op kamertemperatuur komen.
  • Pel en snijd de sjalotten in vier parten.
  • Snijd de salie fijn.
  • Dep de rollades droog en bestrooi ze met zout en peper.
  • Smelt de boter in een braadpan en braad de rollades rondom aan.
  • Voeg de sjalotten toe en bak ze 2 minuten op hoog vuur mee.
  • Voeg de fijngesneden salie toe, draai het vuur laag en laat de rollades met het deksel schuin op de pan in 30-40 minuten gaar braden.
  • Haal het vlees uit de pan en wikkel het in aluminiumfolie.
  • Laat het 5 minuten rusten.
  • Warm de mosterdsaus voorzichtig op het warmhoudplaatje op en breng op smaak met mosterd, zout en peper.
  • Snijd de rollades in plakken en leg ze op een schaal.
  • Leg de sjalotten eromheen.
  • Serveer de rollades aan tafel en schenk de warme mosterdsaus er apart bij.

Notities

Wijnadvies:

Deze Varkensrollade met Gestoofde Sjalotten en Mosterdsaus gaat goed samen met een stevige rode wijn zoals een Merlot of een kruidige witte wijn zoals een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 747kcal | koolhydraten: 23g | Protein: 44g | Vet: 54g | Zout: 2.1mg | Sugar: 9g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegratineerde Bloemkool met Pittige Kaas

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Kaas
Land van herkomst: Internationaal
Porties: 2 personen
calorieën: 250kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 grote bloemkool
  • 150 g pittige kaas naar keuze bijv. mosterd- of kruidenkaas

Instructies

  • Breng in een hoge pan een laagje water met zout aan de kook.
  • Snijd de stronk van de bloemkool in of hol deze iets uit.
  • Verwijder de dikke stronk en bladeren van de bloemkool.
  • Was de bloemkool en leg hem ondersteboven in het kokende water.
  • Kook de bloemkool met de deksel op de pan ongeveer 15 minuten tot hij beetgaar is.
  • Verwarm de ovengrill voor.
  • Schaaf de kaas in plakjes.
  • Laat de bloemkool ondersteboven uitlekken in een vergiet.
  • Leg de bloemkool met de stronk naar beneden in een ingevette ovenschaal.
  • Bedek de bloemkool met de plakjes kaas.
  • Zet de ovenschaal onder de grill en laat de kaas smelten en kleuren.
  • Serveer de gegratineerde bloemkool direct.
  • Lekker bij karbonades of braadworsten met gekookte aardappels.

Notities

Wijnadvies:

Deze gegratineerde bloemkool met pittige kaas gaat goed samen met een frisse witte wijn zoals een Chardonnay uit Californië of een Grüner Veltliner uit Oostenrijk. De wijn zal de rijke smaak van de kaas aanvullen en het gerecht verfrissen.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 15g | Vet: 18g | Zout: 1.2mg | Sugar: 5g

Kippannetje op zijn frans
Recept afdrukken
No ratings yet

Kippannetje op zijn frans

Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Frans kippannetje

  • 100 gram bloem
  • 2 el paprikapoeder
  • olijfolie om in te bakken
  • 4 kippendijen
  • 400 gram champignons
  • 2 sjalotjes
  • 500 ml rode wijn
  • 1 blokjes kippenbouillon
  • 125 gram gerookte spekblokjes
  • peper
  • 1 stokbrood

Franse salade

  • 25 ml witte wijn
  • 1 el Franse mosterd gladde
  • 75 ml olijfolie vergine
  • 100 gram eikenbladsla
  • 1 peer
  • 250 gram cherrytomaatjes

Instructies

Frans kippannetje

  • Meng op een bord de bloem met het paprikapoeder.
  • Dep de kippendijen droog met keukenpapier.
  • Wentel de kippendijen door het bloemmengsel en klop de overtollige bloem eraf.
  • Verhit een scheutje olie in een hoge pan en bak de kip in circa 5 minuten rondom goudbruin.
  • Snijd de champignons in vieren.
  • Pel en snijd de sjalotten in halve ringen.
  • Voeg de champignons en de sjalotten toe en bak circa 1 minuut mee.
  • Voeg wijn, bouillonblokje en een scheut water toe en laat circa 20 minuten met de deksel op de pan rustig koken.
  • Verwarm een pan en bak de spekblokjes in circa 6 minuten krokant en gaar.
  • Laat de spekblokjes uitlekken op een bord met keukenpapier.
  • Roer de spekblokjes door het kippannetje en breng het geheel op smaak met een beetje peper.

Franse salade

  • Meng in een kom de azijn en de mosterd met een beetje zout en peper.
  • Schenk al roerende de olijfolie erbij.
  • Schil de peer, snijd de peer in vieren, verwijder het klokkenhuis en snijd de peer in blokjes.
  • Halveer de cherrytomaten.
  • Meng de peer, cherrytomaten en eikenbladsla door de dressing.

Serveren

  • Snijd het brood in plakken en serveer bij het Frans kippannetje.

Karamelsaus
Recept afdrukken
No ratings yet

Karamelsaus

Recept categorieën: Saus
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 ml water
  • 200 gram suiker
  • 175 ml slagroom
  • 20 gram boter op kamertemperatuur
  • snuf zeezout

Instructies

  • Doe het water en de suiker in een hoge pan en breng het aan de kook.
  • Laat het koken tot een goudbruine karamel ontstaat.
  • Verwarm ondertussen de slagroom tot tegen het kookpunt.
  • Voeg als de karamel goudbruin is de room toe en roer goed door elkaar.
  • Blijf doorroeren tot een gladde saus.
  • Haal van het vuur, voeg de boter en een snuf zout toe en roer nog even goed door.
  • Roer de karamelsaus tijdens het afkoelen nog een paar keer goed door.

Notities

LET OP KARAMEL KAN HEEL HEET ZIJN!

Recept afdrukken
No ratings yet

Crabchowder

Recept categorieën: Soep, Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: America
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 grote aardappels
  • 300 g krabvlees. of surimi
  • 4 Italiaanse bollen. of zuurdesembroodjes
  • 40 g boter of margarine
  • 75 g spekblokjes
  • 50 g bloem
  • 1 l melk
  • 5 deciliter visbouillon
  • zout
  • peper
  • worcestersaus

Instructies

  • Pel en snipper de ui.
  • Schil de aardappels en snijd ze in blokjes.
  • Snijd het krabvlees fijn.
  • Snijd de kapjes van de broodjes en hol ze uit.
  • Verhit de boter in een hoge pan en fruit de ui en spekblokjes circa 3 minuten.
  • Voeg de bloem toe en laat het al omscheppend gaar worden.
  • Voeg al roerend de melk en visbouillon toe.
  • Voeg de aardappelblokjes toe en laat de soep circa 15 minuten zachtjes koken.
  • Voeg het krabvlees toe en laat het nog circa 5 minuten zachtjes koken.
  • Breng de soep op smaak met zout, peper en worcestersaus.

Notities

Serveertip: .
Serveer de soep in de uitgeholde broodjes.