Koffie Granita
Geniet van deze verfrissende koffie granita, een ideaal nagerecht voor warme dagen. Simpel te maken met slechts een paar ingrediënten!
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur
Land van herkomst: Europa Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories:
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- 2 eetlepels oploskoffie
- 50 gram suiker
- 1½ dl koud water
- 1 dl water
- Citroenschil stuk
Breng de suiker met 1 dl water en de citroenschil al roerend aan de kook tot de suiker is opgelost.
Laat de suikerstroop nog 2 minuten koken.
Los van het vuur af de oploskoffie erin op.
Voeg 1½ dl koud water toe en laat de siroop helemaal afkoelen.
Verwijder de citroenschil.
Laat het mengsel in een ijsmachine of in de diepvries bevriezen.
Roer de massa in de diepvries iedere 20 minuten met een vork door elkaar om grote ijskristallen te voorkomen.
Verdeel de granita over 2 glazen coupes.
Serveertip:
Deze granita is heerlijk te combineren met een frisse salade of een lichte maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met een lichte, frisse witte wijn of een ijskoude cappuccino voor een complete ervaring.
Receptenplein.nl
Home / ijsmachine
Gevulde Ananas met Huisgemaakt Roomijs
Een tropisch dessert met verse ananas gevuld met romig zelfgemaakt vanille-ijs.
inclusief vriezen1 uur uur
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 6 kleine ananassen
- 500 ml melk
- 500 ml slagroom
- 5 eierdooiers
- 2 zakjes vanillesuiker
Snijd de bovenkant van de ananassen af en haal het vruchtvlees eruit.
Snijd het vruchtvlees in kleine stukjes en zet de lege ananas in de koelkast.
Verwarm de melk en slagroom tot lauwwarm.
Klop de eierdooiers met vanillesuiker en voeg langzaam de warme melk toe.
Verhit al roerend tot het mengsel indikt, maar laat het niet koken.
Laat afkoelen en giet in de ijsmachine.
Laat 1 uur draaien en zet daarna nog 1 uur in de vriezer.
Meng de ananasstukjes door het ijs en vul de ananassen ermee.
Serveertip:
Serveer op een bedje van ijsblokjes voor een verfrissend effect.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals Muscat past perfect bij de ananas.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 0.2g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / ijsmachine
Verfrissende Sorbet au Champagne
Verfris je gasten met deze heerlijke champagnesorbet, perfect voor feestelijke gelegenheden.
Bereidingstijd10 minuten min
bevriezen4 uur uur
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
- 1 fles champagne demi sec of andere mousserende wijn
- 200 g suiker
- 1,5 dl mineraalwater
- Sap van 1 citroen
Verwarm suiker met 2 dl water.
Roer totdat de suiker is opgelost en laat het afkoelen.
Voeg 4 dl champagne, mineraalwater en citroensap toe aan het suikermengsel.
Maak er ijs van in de ijsmachine.
Schep een bolletje sorbet in een glas en vul het glas met champagne.
Wijnadvies:
Een frisse en lichte mousserende wijn zoals een Brut of Prosecco past perfect bij deze champagnesorbet.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 0g | Vet: 0g | Zout: 0g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / ijsmachine
Amandel Crème Brûlée met Amandelijs en Amandelstengel
Een verfijnd dessert van amandel crème brûlée, vergezeld van zelfgemaakt amandelijs en een knapperige amandelstengel.
(inclusief afkoelen en invriezen)2 uur uur
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
Bain-marie
Bakmat
scherp mes
Crème Brûlée:
- 0,5 liter melk
- 0,5 liter room
- 200 gram eigeel gepasteuriseerd
- 100 gram witte basterdsuiker
- 100 gram amandelspijs
- 0,5 dl amandelmelk
- 0,5 dl amaretto
- 100 gram geschaafde amandelen
- 1 vanillestokje
- 100 gram rietsuiker
Amandelijs:
- 0,5 liter melk
- 0,5 dl amandelmelk
- 100 gram amandelspijs
- 100 gram amandelpasta
- 150 gram eigeel gepasteuriseerd
- 100 gram suiker
- 1 vanillestokje
- 3 dl room
- 200 gram pure chocolade
- 200 gram Mycryo
Amandelschuim:
- 100 gram eiwit gepasteuriseerd
- 70 gram suiker
- 50 gram amandelpoeder
Amandelstengel:
- 50 gram amandelpoeder
- 50 gram florentinemix
- 25 gram eiwit gepasteuriseerd
- 8 bladerdeegvellen
Amaretto Karamelsaus:
- 150 gram suiker
- 1 dl room
- 1 dl amaretto
- 75 gram boter
Afwerking:
- 2 bosjes atsinacress
- 100 gram rietsuiker voor afbranden
Crème Brûlée:
Meng melk, room, basterdsuiker, amandelmelk en amaretto in een blender en verwarm tot het kookpunt.
Meng een deel van dit mengsel met de eidooiers en voeg het terug aan de blender.
Verwarm tot 80°C.
Snijd de amandelspijs in kleine stukjes en voeg toe aan het mengsel.
Rooster het amandelschaafsel in een oven op 180°C gedurende 10 minuten.
Meng het door het crème brûlée mengsel.
Giet de crème in ramekins en bak in een oven op 90°C gedurende 35 minuten.
Laat afkoelen en bewaar in de koelkast.
Amandelschuim:
Klop het eiwit en suiker tot 40°C boven een bain-marie.
Klop koud en taai onder de machine.
Voeg amandelpoeder toe en spuit cirkels op een bakmat.
Bak in een oven op 90°C gedurende 60 minuten.
Amandelijs:
Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
Doe melk, amandelmelk, amandelspijs, amandelpasta, eidooiers, suiker en vanillemerg in een blender.
Verwarm tot 80°C.
Voeg room toe, laat afkoelen en draai in een ijsmachine.
Vul de vormen, vries in, en bedek de bevroren ijsjes met gesmolten chocolade en Mycryo.
Vries opnieuw in.
Amandelstengel:
Meng amandelpoeder met eiwit en florentinemix.
Bestrijk bladerdeeg dun met amandelmassa en snijd repen van 5 cm breed.
Bak in een oven op 190°C gedurende 15 minuten en laat afkoelen.
Amaretto Karamelsaus:
Karameliseer suiker op laag vuur.
Breng room en amaretto aan de kook en blus de karamel ermee af.
Roer boter erdoor en laat afkoelen.
Afwerking:
Bestrooi de crème brûlée met rietsuiker en brand deze af voor een krokant laagje.
Plaats de crème brûlée op borden en trek amaretto-karamelstrepen erlangs.
Zet twee amandelijsjes op de karamel en leg de amandelstengel erop.
Garneer met atsinacress.
Serveer met een zoete dessertwijn zoals Sauternes of een Amaretto likeur.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 45g | Zout: 0.5g | Sugar: 35g
Receptenplein.nl
Home / ijsmachine
Zomerse Coupe met Vanille-ijs, Aardbeien en Amandelen
Een heerlijke zomerse coupe met huisgemaakt vanille-ijs, verse aardbeien, slagroom en geroosterde amandelen. Perfect om af te sluiten met een frisse, zoete traktatie!
(exclusief koeltijd)45 minuten min
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
- 1 liter melk
- 2 vanillestokjes gespleten
- 250 g suiker
- 200 g eidooiers
- 3 dl room
- Saus:
- 5 dl aardbeiencoulis
- 1 dl fraises des bois kleine wilde aardbeien
Garnituur:
- 500 g aardbeien gewassen en in vieren gesneden
- 4 dl room
- 150 g amandelschaafsel
- 1 chocolade sigaret per coupe
Vanille-ijs:
Doe de melk in een pan samen met de gespleten vanillestokjes en voeg de helft van de suiker toe.
Breng aan de kook.
Draai het vuur uit en laat de melk met vanille 20 minuten trekken onder een deksel.
Klop ondertussen de eidooiers met de rest van de suiker luchtig en wit.
Giet de warme melk op het dooiermengsel en verwarm dit samen opnieuw tot 80°C.
Voeg de room toe, roer goed door en koel het geheel terug.
Plaats het mengsel in een ijsmachine en draai tot ijs.
Garnituur:
Rooster het amandelschaafsel goudbruin in een voorverwarmde oven op 180°C.
Was de aardbeien, verwijder het kroontje en snijd ze in vieren.
Klop de room met een beetje suiker stijf.
Dresseren:
Schep een bol vanille-ijs in gekoelde coupes.
Voeg wat aardbeien en saus toe.
Voeg nog een bol ijs toe, gevolgd door aardbeien en saus.
Garneer met een flinke toef slagroom, de geroosterde amandelen en een chocolade sigaar.
Serveer direct.
Wijnadvies:
Serveer deze coupe met een lichtzoete dessertwijn zoals een Moscato d’Asti of een frisse rosé voor een zomerse combinatie.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 10g | Vet: 40g | Zout: 0.2g | Sugar: 50g
Receptenplein.nl
Home / ijsmachine
Perensorbet
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend
- 2 stevige peren
- 45 gr suiker
- 1 dl water
- 0,5 eetlepel citroensap
Schil de peren en pureer het vruchtvlees met de staafmixer.
Breng 1 dl water met de suiker aan de kook.
Laat het koken totdat de suiker helemaal is opgelos.
Laat de suikersiroop iets afkoelen.
Roer het citroensap den de suikersiroop door de perenpuree.
Schep het mengsel in de ijsmachine en draai ca 35 minuten totdat het ijs is.
Plaats het geheel na de bereiding in de ijsmachine ongeveer een half uur in de vriezer
Receptenplein.nl
Home / ijsmachine
Pékèt-ijs
Recept uit Luik
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 75 gram suiker
- 2 eetlepel(s) vlierbessensiroop
- 1 deciliter Pékèt alcoholische drank uit Luik
- ¼ liter room
- ¼ liter melk
- 3 eidooiers,
Roer de dooiers de melk en de suiker goed door elkaar en verhit dit mengsel, ofwel au bain marie, of in de magnetron, eerst 30 seconden en dan 15 seconde per keer, goed roeren tussendoor.
Als het mengsel heet is en wat dikker, kan de slagroom, de vlierbessensiroop en de Pékèt worden toegevoegd.
Laat het mengsel een uur afkoelen en bevries het dan, in een ijs-machine of in de vriezer, roer in dat geval elk uur.
Dit ijs komt niet echt uit Luik maar is aan mijn eigen brein ontsproten.
Eens op bezoek in Luik moest ik natuurlijk de lokale drank kopen, maar uiteindelijk vond ik het niet zo lekker om zo te drinken en heb toen iets anders verzonnen.
Receptenplein.nl
Home / ijsmachine
Aardbeienijs
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 deciliter water
- 200 g suiker
- 500 g aardbeien
- sap van 1 citroen
- 2 eiwitten
Zorg ervoor dat het koelelement diepbevroren is.
Maak de suikersiroop door water met suiker te koken tot de suiker geheel is opgelost.
Pureer de schoongemaakte aardbeien met het citroensap en de suikersiroop. Zeef de massa indien u dat wilt.
Klop de eiwitten stijf en spatel deze door het mengsel.
Doe het koelelement in de ijsmachine en laat deze volgens gebruiksaanwijzing draaien
Receptenplein.nl
Home / ijsmachine
Kaneelijs
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 150 g Griekse of volle yoghurt
- 3 eetlepel(s) honing
- 1 eetlepel(s) kaneelpoeder
- 250 ml slagroom
Roer in een diepvriesbak de yoghurt met de honing en kaneel door elkaar.
Klop de slag-room stijf en spatel de room door de kaneelyoghurt.
Draai het mengsel in een ijsmachine tot ijs of laat het in de vriezer of het vriesvakje van de koelkast in ca. 3-4 uur bevriezen.
Pureer het halfbevroren ijs na 2 uur met de staafmixer tot een romig mengsel.
Receptenplein.nl
Home / ijsmachine
Aardbeienijsmousse
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 deciliter water
- 200 g fijne kristalsuiker
- 500 g aardbeien
- sap van 1 citroen
- 2 eiwitten
- 0,5 deciliter room
Zorg ervoor dat het ijslement diepgevroren is (min.18 uur in de vriezer).
Breng voor de suikersiroop het water met de suiker aan de kook.
Roer als de massa kookt, nog een keer goed door met een houten spatel.
Laat het suikermengsel koken tot de vloeistof weer helder wordt, (circa 1 minuut).
Laat de siroop afkoelen.
Als u vaak sorbetijs maakt kunt u een grotere hoeveelheid maken (zelfde verhouding water, suiker) en deze in een gesloten kan in de koelkast bewaren.
Was de aardbeien en verwijder de kroontjes.
Pureer ze samen met het citroensap en de suikersiroop.
Dat kan met een passevite, dan hebt u het aardbeiensap direct gezeefd. (Gebruikt u de staafmixer, dan zeer kort pureren, zodat u de pitjes niet kapot slaat, en vervolgens door een zeef drukken.)
Klop de eiwitten bijna stijf in een vetvrije kom.
Roer het aardbeienmengsel door de geklopte eiwitten en giet er ten slotte de room bij.
Spatel goed door.
Haal het koelelement uit de vriezer en plaats dat in de ijsmachine.
Schakel het apparaat in en giet vervolgens het mengsel in de kom.
Voor de bereidingstijd kunt u de gebruiksaanwijzing van de machine aanhouden.
Receptenplein.nl
Home / ijsmachine